Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Χρειάζεται επανεκκίνηση της οικονομίας"
  • [02] "Ενδεχόμενο νέας βοήθειας, αλλά με νέα μέτρα"
  • [03] Παρέμβαση Κ. Σημίτη για Siemens
  • [04] Τιμήθηκε ο Μπερτολούτσι στις Κάννες
  • [05] Μειώνεται η εξάρτηση ελληνικών τραπεζών από ΕΚΤ
  • [06] Πρεμιέρα Πανελλαδικών
  • [07] Φονικός σεισμός στην Ισπανία ο»Ώ

  • [01] "Χρειάζεται επανεκκίνηση της οικονομίας"

    Την επανεκκίνηση της οικονομίας προέταξε κατά την παρουσίαση της πρότασής του για την έξοδο από την κρίση, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς εξηγώντας ότι ως επανεκκίνηση εννοεί "ένα δημιουργικό σοκ".

    Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του, στην εκδήλωση που έχει επονομαστεί "Ζάππειο 2" με αναφορά στο θάνατο του 44χρονου και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση. "Μηδενική ανοχή σε αποτρόπαια φαινόμενα όπως η προχθεσινή δολοφονία του 44χρονου", ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι "η προστασία της ζωής και της περιουσίας προηγείται της οικονομίας".

    Συνεχίζοντας στα οικονομικά είπε ότι "είναι παραλυτικό και επικίνδυνο το χρέος" και πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση ενοχοποιεί τον εαυτό της". Έκανε αναδρομή στα γεγονότα προκειμένου να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση προετοίμασε την προσφυγή στο ΔΝΤ και δεν διαπραγματεύτηκε τους όρους του μνημονίου.

    "Μπορούμε να βγούμε από την κρίση και να γίνουμε καλύτεροι χωρίς επιστροφή στην εξαρτημένη ευημερία", ανέφερε. "Σας καλώ να ξορκίσουμε μαζί τα φαντάσματα του λαϊκισμού και της μοιρολατρίας", είπε στα συγκεντρωμένα στελέχη και πρόσθεσε ότι προτείνει ένα "συμβόλαιο αυτοπεποίθησης και αξιοπρέπειας".

    "Χρειάζεται επανεκκίνηση της οικονομίας", δήλωσε ο κ. Σαμαράς και έθεσε ως βασική του προτεραιότητα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τολμηρή και άμεση αλλά και μεσοπρόθεσμη. Χαρακτηριστικά ανέφερε συντελεστή κερδών 15% για όλες τις εταιρίες. Ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος αρχικά από το 45% στο 40% και ο ΦΠΑ από 23% σε 19%, ενώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις στο 5,5%. Για τα καύσιμα είπε ότι θα αφαιρεθεί σε δύο χρόνια ο ειδικός φόρος.

    Προέταξε τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, κατά το παράδειγμα της Ιρλανδίας, αλλά με δρακόντειες ποινές για την μαύρη εργασία.

    Επανέλαβε την πρότασή του να εξεταστεί το "πόθεν έσχες" όσων διατέλεσαν υπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα. Επίσης πρότεινε γενικότερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με σταθερό και τολμηρό σύστημα που να χτυπά την φοροδιαφυγή, καθώς και νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων με παράλληλη αεροφωτογράφιση.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Ενδεχόμενο νέας βοήθειας, αλλά με νέα μέτρα"

    Ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα και από την ίδια την Ελλάδα.

    "Ενδεχόμενα μέτρα για την Ελλάδα θα αποφασιστούν μόνον στη βάση της επίκαιρης αξιολόγησης" είπε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας στη γερμανική βουλή για το πρόγραμμα βοήθειας προς την Πορτογαλία. "Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή της στις κεφαλαιαγορές, τότε θα πρέπει να συζητηθούν επιπρόσθετα μέτρα, κυρίως εκ μέρους της Ελλάδας. Χωρίς σαφείς όρους δεν θα αποφασιστεί κανένα μέτρο", είπε ο κ Σόιμπλε.

    Επίσης, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρζες, δήλωσε σήμερα πως "το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να παράσχει στην Ελλάδα περαιτέρω βοήθεια εφόσον η χώρα το ζητήσει", μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρξει νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, για την υποβοήθηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που προωθεί, ο κ.Μπόρζες απάντησε ότι το ΔΝΤ είναι ανοικτό στο ενδεχσόμενο αυτό.

    Εξάλλου, ο κοινοτικός Επίτροπος Ολι Ρεν χαρακτήρισε ως "απολύτως αντιρεαλιστικό σενάριο, που η εφαρμογή του θα προκαλέσει ολέθριες επιπτώσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Ευρωζώνης, το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

    Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής με τις προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, ο Επίτροπος υποστήριξε ότι όλοι όσοι υποστηρίζουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αγνοούν τις ολέθριες επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια αναδιάρθρωση, τόσο για την ίδια την ελληνική οικονομία όσο και για την Ευρώπη γενικότερα.

    Σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις του κλιμακίου της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκονται οι αποκρατικοποιήσεις, οι εργασιακές σχέσεις, τα «κλειστά» επαγγέλματα, τα διορθωτικά μέτρα για το έλλειμμα του 2011, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015.

    Η κατάσταση στην Ευρωζώνη και η πορεία της Ελλάδας συζητήθηκαν στις συναντήσεις που είχαν χθες στο Βερολίνο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Παρέμβαση Κ. Σημίτη για Siemens

    Σε "συστηματική προσπάθεια" να παρουσιαστεί η περίοδος διακυβέρνησης από τον ίδιο ως "μια εποχή χωρίς σημασία για την Ελλάδα" αποδίδει τις αιτιάσεις που διατυπώνονται από τη ΝΔ στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο πρώην πρωθυπουργός, με ένα πολυσέλιδο κείμενο που απέστειλε στους βουλευτές και εν συνεχεία έδωσε στη δημοσιότητας, αντικρούει επιχειρήματα και εκτιμήσεις, όπως αυτές έχουν περιληφθεί στο πόρισμα της Εξεταστικής που συζητείται αύριο στη Βουλή.

    "Η χώρα για τα χρόνια από το 1996 έως το 2004 έκανε σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη της, το διεθνές κύρος της, τις υποδομές και τη βελτίωση της διαβίωσης των πολιτών. Μια σύγκριση με το σήμερα είναι εύγλωττη", αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για "αντιπαραθέσεις εντυπώσεων και κομματικές διαμάχες που δεν ωφελούν τη χώρα.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρεται σε δύο κρίσιμες υποθέσεις που σχετίζονται με τις συμβάσεις με τη Siemens, τον ΟΤΕ και το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών αγώνων. Διαψεύδει κατηγορηματικά ότι γνώριζε τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και παραδέχεται ότι κατά την επιλογή κάποιων συνεργατών έγιναν και λάθη, χωρίς ωστόσο ονομαστική αναφορά στους κ.κ. Αν. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτο.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Τιμήθηκε ο Μπερτολούτσι στις Κάννες

    Ο ιταλός σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι τιμήθηκε χθες, Τετάρτη, στην τελετή έναρξης του 64ου Φεστιβάλ των Καννών για την προσφορά του στον κινηματογράφου και αφιέρωσε το βραβείο του "σε όλους τους Ιταλούς που ακόμα έχουν τη δύναμη να μάχονται, να επικρίνουν και να αγανακτούν..."

    Επίσης αφιέρωσε το τιμητικό του βραβείο στον Γούντι Αλεν, του οποίου η ταινία "Midnight in Paris" προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού, λίγο μετά την έναρξη του Φεστιβάλ, αλλά και στον Ρόμπερτ ντε Νίρο, πρόεδρο της επιτροπής, ο οποίος πρωταγωνίστησε το 1976 στην ταινία "1900" του Μπερτολούτσι.

    Ο διάσημος σκηνοθέτης είπε πως αρχικά δεν ήθελε να προβληθεί η ταινία του 1900 στο διαγωνιστικό μέρος των Καννών γιατί ήταν "ένα τέρας διάρκειας πέντε ωρών", αλλά τον έπεισε για το αντίθετο ο Κώστας Γαβράς, μέλος της επιτροπής τη χρονιά εκείνη. Μια βελτιωμένη κόπια του "Κομφορμίστα" (1970) θα προβληθεί στη διάρκεια του φετινού φεστιβάλ.

    Η καινούργια ταινία του Γουντι Αλεν γοήτευσε κοινό και κριτικούς, όπως και ο πρωταγωνιστής της Οουεν Ουίλσον, ο οποίος ταξιδεύει στο χρόνο και γνωρίζει τον Ερνεστ Χεμινινγουέι και τον Πάμπλο Πικάσο. Στο πλευρό του πρωταγωνιστούν η Ρέιτσελ Μακάνταμς και η Μαριόν Κοτιγιάρ. Ενα μικρό ρόλο κρατά η Κάρλα Μπρούνι, η οποία ανακοίνωσε πως δεν θα παραβρεθεί στην προβολή της ταινίας για "προσωπικούς λόγους", αναζωπυρώνοντας τις φήμες ότι είναι έγκυος.

    Η Αντζελίνα Τζολί, ο Μπραντ Πιτ, ο Σον Πεν, η Πενέλοπε Κρουζ, ο Μελ Γκίμπσον και ο Τζόνι Ντεπ αναμένεται να περπατήσουν τις επόμενες ημέρες στο κόκκινο χαλί, προσελκύοντας την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Μειώνεται η εξάρτηση ελληνικών τραπεζών από ΕΚΤ

    Περιοριορίστηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον δανεισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Μάρτιο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος τον Μάρτιο ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ περιορίστηκε στα 87,9 δισ.ευρώ από 90,4 δισ.ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

    Από την αρχή του έτους η ρευστότητα που έχει χορηγήσει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες έχει περιοριστεί κατά 9,8 δισ.ευρώ ως αποτέλεσμα της πολιτικής απομόχλευσης (μείωσης των χορηγήσεων) που ακολουθούν οι ελληνικές τράπεζες.

    Επισημαίνεται ότι το νέο πακέτο των εγγυήσεων ύψους 30 δισ.ευρώ που έχει αποφασίσει το Δημόσιο να χορηγήσει στις τράπεζες, θα διατεθεί στα πιστωτικά ιδρύματα υπό την προυπόθεση ότι αυτά θα καταρτίσουν ρεαλιστικά προγράμματα σταδιακής απεξάρτησης από την ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Πρεμιέρα Πανελλαδικών

    "Το Διαδίκτυο, ωφέλειες και κίνδυνοι", ήταν το θέμα της έκθεσης που επέλεξε η επιτροπή των εξεταστών για την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

    Όλα κύλησαν ομαλά, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Παιδείας, ενώ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Β. Κουλαϊδής, επισκέφθηκε την Ευαγγελική Σχολή στη Νέα Σμύρνη και ευχήθηκε στους μαθητές καλή επιτυχία.

    Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, έστειλε με μήνυμα της τις ευχές της στους μαθητές, τονίζοντας ότι δεν κρίνεται η ζωή των παιδιών από μια στιγμή. «Η νέα πορεία που ξεκινάτε», τόνισε «θα είναι γεμάτη προκλήσεις και ευκαιρίες για όλους. Θα ήθελα, για ακόμα μια χρονιά, να ευχαριστήσω τους εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα, που στηρίζουν τα παιδιά σε αυτή την προσπάθειά τους, καθώς και όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους του υπουργείου, που εργάζονται για την καλή οργάνωση των εξετάσεων».

    Η αυλαία των Πανελλαδικών εξετάσεων θα πέσει στις 25 Μαϊου, με το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

    Φέτος ο αριθμός των εισακτέων είναι 74.440.

    Επίσης, υπάρχουν πολλές αλλαγές. Το κυριότερο ζήτημα είναι η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, για απόκτηση απολυτηρίου χωρίς τη διέλευση από τη ... στενωπό των εξετάσεων, όπως γινόταν έως τώρα.

    Το ποσοστό 10% των υποψηφίων παλαιοτέρων ετών, που έμπαιναν στη διαδικασία της επιλογής χωρίς να δώσουν εξετάσεις, θα εφαρμοστεί και φέτος, αλλά για τα τελευταία χρονιά.

    Παράλληλα με την κατάργηση των μετεγγραφών, για πρώτη φορά θεσπίζεται ειδικός αριθμός θέσεων για κάθε Τμήμα ή Σχολή και για κάθε κατηγορία πέραν του κανονικού αριθμού εισακτέων.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Φονικός σεισμός στην Ισπανία

    Σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων στη νοτιο-ανατολική Ισπανία, προκαλώντας την κατάρρευση πολλών κτιρίων στην πόλη Λόρκα και πανικό στους κατοίκους που βγήκαν έντρομοι στους δρόμους.

    Οι κάτοικοι της πόλης Λόρκα πέρασαν τη νύκτα στους δρόμους, ενώ τα συνεργεία διάσωσης συνέχιζαν να απομακρύνουν ανθρώπους από τα κτίρια που έχουν πληγεί.

    Συνολικά, 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στην πόλη Λόρκα, με πληθυσμό 92.700 κατοίκους.

    Ο σεισμός, μεγέθους 5,1 βαθμών έγινε αισθητός μέχρι τη Μαδρίτη, που βρίσκεται σε απόσταση 350 χιλιομέτρων βορειο-δυτικά της πληγείσας περιοχής.

    Είναι ο φονικότερος σεισμός στην Ισπανία από το 1956.

    Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο έδωσε εντολή για την αποστολή 200 στρατιωτικών που θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής

    Το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για πολύ σοβαρές ζημίες.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 May 2011 - 10:30:23 UTC