Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συλλήψεις αντικαθεστωτικών στη Συρία
  • [02] Σημαντικές ανασκαφές, σε δύσκολη χρονιά
  • [03] Αρνούνται συνάντηση με την τρόικα
  • [04] Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ο»Ώ

  • [01] Συλλήψεις αντικαθεστωτικών στη Συρία

    "Περίπου 250 συλλήψεις αντικαθεστωτικών έγιναν τελευταία στην πόλη Μπανιάς", στη βορειο-δυτική Συρία, σημείωσε χθες το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που κατήγγειλε συγχρόνως "την πρακτική πυρών από ελεύθερους σκοπευτές, ακροβολισμένους στις στέγες κτηρίων".

    Στην πόλη αυτή, με πληθυσμό 50 χιλιάδων, που εκτείνεται στα παράλια της ανατολικής Μεσογείου, οι συριακές ένοπλες δυνάμεις συνέλαβαν τον σεΐχη Ανάς αλ Αϊρούτ, που θεωρείται ότι ηγήθηκε του κινήματος διαμαρτυρίας, μαζί με πολλούς "γιατρούς" στο τοπικό νοσοκομείο 'αλ Τζαμίγια', "ακριβώς επειδή περιέθαλψαν τα θύματα των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων", τόνισε στην ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Σημαντικές ανασκαφές, σε δύσκολη χρονιά

    "Το 2010 ήταν η δυσμενέστερη χρονιά από όσες ζήσαμε μετά τον πόλεμο. Η Αρχαιολογική Εταιρεία δέχθηκε μεγάλο οικονομικό πλήγμα, που είχε άμεσες κακές συνέπειες για το επιστημονικό της έργο. Και το πλέον δυσάρεστο και σκοτεινό είναι ότι δεν γνωρίζουμε πότε θα αρχίσουν να βελτιώνονται τα πράγματα, οπωσδήποτε μετά από πολλά χρόνια". Με αυτές τις δυσοίωνες, αλλά εντός ελληνικής πραγματικότητας δηλώσεις, ξεκίνησε την ομιλία του ο γενικός γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας Βασίλειος Πετράκος, παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα της Εταιρείας για τη χρονιά που μας πέρασε.

    Μια χρονιά που κατά τα άλλα είχε πολύ πιο αισιόδοξες πλευρές, αφού κατά τη διάρκειά της διεξήχθησαν πολλές και σημαντικές ανασκαφές, δημοσιεύτηκαν ενδιαφέρουσες μελέτες και υλοποιήθηκαν σπουδαία έργα από την Αρχαιολογική Εταιρεία.

    Όπως για παράδειγμα, η ολοκλήρωση της αναστήλωσης του ναού της Αθηνάς Νίκης στην Ακρόπολη, που χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο αρχαιολογικό γεγονός της χρονιάς, καθώς μετά από τρεις αναστηλώσεις (1836, 1940 και 2010) στέκεται πλέον σήμερα στην πληρέστερη μορφή του.

    Πλούσιο ήταν το ανασκαφικό έργο της Εταιρείας μέσα στο 2010, όπως αναφέρθηκε από τον κ. Πετράκο αλλά και όπως αποτυπώθηκε στην έκδοση "Το Έργον της Αρχαιολογικής Εταιρείας. 2010".

    Μεταξύ των ερευνών που συνεχίστηκαν, ήταν αυτή για τον καθορισμό της μορφής των δύο λιμανιών του Ραμνούντα, η οποία έγινε με ηχοβολιστικά μηχανήματα μέσα στη θάλασσα και με στόχο την ανάπλαση του πυθμένα και των γεωλογικών μεταβολών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

    Ανασκαφές συνεχίστηκαν και στη Σκάλα Ωρωπού, στον οικισμό των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων, δυτικά της σημερινής πόλης, αλλά και στις Μυκήνες, τις "πολύχρυσες", όπως τις ύμνησε ο Όμηρος. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν, για δεύτερη χρονιά, και στη Θουρία, στη δυτική Μεσσηνία, μια περιοχή με πλούσια ευρήματα και ιστορία.

    Κατά την παρουσίαση, έγινε λόγος και για τις σημαντικές ανασκαφές στην Ίκλαινα Μεσσηνίας. Στην Αρχαία Μεσσήνη οι ανασκαφές, υπό τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, συνεχίστηκαν στο θέατρο, το ανατολικό μέρος της αγοράς και το ιερό της Ειλείθυιας, στη νότια κλιτύ της Ιθώμης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναστηλώσεις, που γίνονται στην ανατολική πλευρά και στη νοτιοανατολική γωνία του αναλήμματος του κοίλου, βοηθιούνται ιδιαίτερα από τα αρχαία τεκτονικά σημεία που είχαν χαραχθεί στις λιθόπλινθους, εξασφαλίζοντας τη σωστή τοποθέτησή τους.

    Οι τελευταίες αναφορές της έκδοσης της Ελληνικής Εταιρείας είναι αφιερωμένες σε τρία νησιά, την Τήνο, την Άνδρο και την Κρήτη. Συγκεκριμένα, στο λόφο Καστρί της Χαλανδριανής Σύρου, τα αποτελέσματα των ανασκαφών που διεξάγει η Μαρίζα Μαρθάρη κρίθηκαν ως "εξαιρετικά ενδιαφέροντα".

    Οι 23 τάφοι, που εντοπίστηκαν στο δυτικό μέρος του αρχαίου νεκροταφείου (πρώιμη φάση της κυκλαδικής Πρώιμης Εποχής του Χαλκού ΙΙ), αγνοούνταν τόσο από τους τυμβωρύχους όσο και από τους πρώτους ανασκαφείς που ερεύνησαν την περιοχή στα τέλη του 19ου αιώνα. Τόσο η μορφή των τάφων όσο και τα κτερίσματα που βρέθηκαν σ' αυτούς έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

    Στον Στρόφιλα της Άνδρου συνεχίστηκε η ανασκαφή του νεολιθικού οικισμού, όπου βρέθηκαν κι άλλα βραχογραφήματα, όπως πλοίου με σημαία, παράστασης άγριου ζώου που ορμά κατά της λείας του, πελμάτων κ.α.

    Η Ζώμινθος, στην Κρήτη, ήταν η τελευταία μεγάλη ανασκαφή του Γιάννη Σακελλαράκη, ο οποίος πέθανε στις 28 Οκωβρίου 2010. Τώρα το έργο του έρχεται να συνεχίσει η σύζυγός του Έφη Σακελλαράκη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Αρνούνται συνάντηση με την τρόικα

    Οι δικηγόροι όλης της χώρας αρνούνται να συναντηθούν με την τρόικα, καθώς δεν την "αναγνωρίζουν ως θεσμικό όργανο", αλλά "ούτε νομιμοποιούν τη παρουσία της" στην Ελλάδα.

    Την Κυριακή συνήλθε εκτάκτως στην Αθήνα η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος, με μοναδικό θέμα την συνάντηση των εκπροσώπων του δικηγορικού σώματος, με αντιπροσωπεία της τρόϊκας, την προσεχή Τρίτη στις 6 μ.μ.

    Για τη συνάντηση αυτή, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννη Αδαμόπουλο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Αθανάσιος Ξηρός.

    Η Ολομέλεια, με ψήφους 33 έναντι 9, αποφάσισε ότι οι "δικηγόροι αποδέχονται ως συνομιλητή τους μόνο τον υπουργό Δικαιοσύνης, ως θεσμικό εκπρόσωπο της εκλεγμένης πολιτικής ηγεσίας του τόπου και καθ' ύλην αρμόδιο για τα θέματα του κλάδου τους, με τον οποίο ανέκαθεν βρίσκονται σε απόλυτη συνεργασία για την επίλυση όλων των θεσμικών τους ζητημάτων".

    Όμως, οι δικηγόροι "σε καμία περίπτωση δεν δέχονται να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη συνάντηση, με συνομιλητές εκπροσώπους της Τρόϊκα, την οποία δεν αναγνωρίζουν ως θεσμικό όργανο, ούτε νομιμοποιούν τη παρουσία της στην Ελληνική Δημοκρατία".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Η έγκαιρη διάγνωση σώζει

    Ενα από τα δέκα είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς αποτελεί ο καρκίνος του δέρματος. Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης, λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 0% και 8%.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν.Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), οργανώνει από το 2000 και κάθε χρόνο, την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος» σε 30 χώρες της Ευρώπης.

    Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί την αφετηρία για μία ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στην πρόληψη, την «Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος», 9 έως 13 Μαΐου, με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της La Roche-Posay. Κάθε χρόνο στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής εβδομάδας κατά του καρκίνου του δέρματος εξετάζονται περίπου 2.500 περιστατικά και τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την άμεση ανάγκη για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

    Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν μπορούν να καλέσουν στο 800 11 11 2 22 , ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσουν ραντεβού.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 May 2011 - 4:30:21 UTC