Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η βία... πήρε κι άλλον "τίτλο"
  • [02] Τουλάχιστον 10 νεκροί από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στην Κίνα
  • [03] Συλλαλητήρια για την εργατική Πρωτομαγιά
  • [04] Νεκρός γιος του Καντάφι
  • [05] Σαμαράς: "Επανεκκίνηση"
  • [06] Οσιοποίηση με 1 εκατ. πιστούς
  • [07] Αιματοκύλισμα στη Συρία
  • [08] "Πειρατές" στον... Φλοίσβο ο»Ώ

  • [01] Η βία... πήρε κι άλλον "τίτλο"

    Από σοβαρά επεισόδια, ανάμεσα σε οπαδούς και αστυνομικούς, στιγματίστηκε ο χθεσινός τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ατρόμητο. Οι εικόνες ντροπής από το Ολυμπιακό στάδιο κάνουν τον γύρο του κόσμου, μέσω των διεθνών ΜΜΕ, φθάνοντας μέχρι και την Αυστραλία. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 22 αστυνομικοί, εκ των οποίων 5 παραμένουν στο νοσοκομείο για νοσηλεία, ενώ συνελήφθησαν 13 οπαδοί οι οποίοι οδηγούνται στον εισαγγελέα.

    Όσον αφορά στο αγωνιστικό μέρος, η ΑΕΚ κατέκτησε έπειτα από εννέα χρόνια τον πρώτο της τίτλο, επικρατώντας 3-0 του Ατρόμητου. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος άνοιξε το σκορ στο 28΄, ενώ ο Ναμπίλ Μπάχα στο 78΄ και ο Παντελής Καφές στο 85΄ διαμόρφωσαν το τελικό 3-0.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Τουλάχιστον 10 νεκροί από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στην Κίνα

    Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 35 τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς σήμερα τα ξημερώματα σε ξενοδοχείο της βορειοανατολικής Κίνας.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο "Νέα Κίνα" η φωτιά στο ξενοδοχείο, στην πόλη Τονγκχούα, ξεκίνησε στις 3:30 τα ξημερώματα και κατασβήστηκε μέσα σε μισή ώρα. Η πυρκαγιά άρχισε από μια σκάλα με αποτέλεσμα πυκνός καπνός να κατακλύσει τους τελευταίους ορόφους του κτηρίου. Τα περισσότερα θύματα πέθαναν από ασφυξία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Συλλαλητήρια για την εργατική Πρωτομαγιά

    Με κεντρικό αίτημα την απεμπλοκή από τη "μνημονιακή πολιτική" και με αντικυβερνητικά συνθήματα περίπου 3.500 χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου στις 11 το πρωί είχε ξεκινήσει το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ, προς την πλατεία Συντάγματος.

    Σε δηλώσεις τους, οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης έκαναν λόγο για αδιέξοδη πολιτική που οδηγεί στην περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων και στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

    Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τις χωριστές συγκεντρώσεις και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και να ακολουθήσουν το παράδειγμα των κατοίκων της Κερατέας.

    Την ανάγκη για ενότητα του εργατικού κινήματος και έντασης των αγώνων τόνισαν στις δηλώσεις τους ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος και ο αναπληρωτής Γ.Γ. της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης. "Εκείνο που σήμερα πρέπει κυρίως να διεκδικήσουμε είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων μας" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανέστης.

    Νωρίτερα στις 10 είχε πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στο οποίο συμμετείχε και η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Οι ομιλητές έκαναν λόγο για την ανάγκη συντονισμού των σωματείων, "ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα της λαϊκής εργατικής οικογένειας και κατηγόρησαν τόσο την κυβέρνηση όσο και τον "κρατικό συνδικαλισμό". Χωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς τη Βουλή, πραγματοποίησαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μεμονωμένα σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

    Με τρεις συγκεντρώσεις και πορείες, στο κέντρο της πόλης, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης τίμησαν τους αγώνες της εργατικής τάξης, στο πλαίσιο του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς.

    Η συγκέντρωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι κεντρικοί ομιλητές, οι πρόεδροι του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ διατράνωσαν την αντίθεση τους "σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές" και "μέτρα και τα δεσμά που επιβάλλουν οι αγορές, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ", τα οποία, όπως είπαν, "εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και διευρύνουν την ύφεση και την κρίση".

    Ακολούθησε πορεία από τα σωματεία του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ και κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Εργάτη, έξω από το ΕΚΘ.

    Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου, στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, και πορεία πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ, με κεντρικό ομιλητή το μέλος της Ε.Γ. του ΠΑΜΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο και εκπροσώπους εργατικών σωματείων. Η πορεία κατέληξε στην συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου στην παλιά θέση του μνημείου του Εργάτη, όπου ακολούθησε κατάθεση στεφανιών.

    Τέλος, ξεχωριστή συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία πραγματοποίησαν δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η οποία κατέληξε στο Λευκό Πύργο.

    Λόγω της συμμετοχής των εργαζόμενων στις Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν όλη τη μέρα τα τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού, του Τραμ και του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου. Το μετρό λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, τα τρόλεϊ από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και τα μπλε λεωφορεία λειτουργούν κανονικά.

    Από τις 8 το πρωί διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία, η στάση και η στάθμευση σε δρόμους γύρω από την πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ίδιο έχει προβλεφθεί και για την πλατεία Συντάγματος, όπου αυτήν την ώρα πραγματοποιείται η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

    Με ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι "η Πρωτομαγιά του 2011 βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με τη μαζική ανεργία, τη μαζική φτώχεια, την αποδιάρθρωση του κοινωνικο-οικονομικού ιστού και τη διάλυση κάθε μορφής κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικού κράτους".

    Δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη που διοργανώνεται από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και την Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται αυτήν των ώρα (10.30) στην πλατεία Αριστοτέλους. Νωρίτερα, στις 10 το πρωί, ξεκίνησε το συλλαλητήριο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑ.ΜΕ.) στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

    Στη Θεσσαλονίκη έχει κηρυχθεί 24ωρη απεργία στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Νεκρός γιος του Καντάφι

    Ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι επέζησε τελικά από την επιδρομή των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, αργά το βράδυ του Σαββάτου στην πρωτεύουσα Τρίπολη, αλλά ο νεώτερος από τους γιους του ο Σαίφ αλ-Άραμπ και τρία από τα εγγόνια του, έχασαν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραίμ.

    Ο Ιμπραίμ ανέφερε ότι ο Σαίφ ήταν πολίτης και όχι μέλος των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης, ήταν 29 ετών και σπούδαζε στη Γερμανία.

    Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε ότι η αεροπορική επιδρομή στο κέντρο της Τρίπολης, αργά το βράδυ του Σαββάτου, που σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Λιβυκής κυβέρνησης είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ο νεώτερος γιος του Λίβυου ηγέτη και τρία από τα εγγόνια του, είχε ως στόχο μέλη της οικογένειας του Μουαμάρ Καντάφι ή τον ίδιο.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Σαμαράς: "Επανεκκίνηση"

    "Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους -όπως και όλους τους Έλληνες- σε βαθιά κατάθλιψη, αβεβαιότητα, ανησυχία. Μέσα σε ενάμιση χρόνο καταβαραθρώθηκε το βιοτικό επίπεδο που εκατομμύρια άνθρωποι είχαν κερδίσει τα τελευταία πολλά χρόνια" σημειώνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς στο φετινό μήνυμά του για την Πρωτομαγιά, κάνοντας λόγο για αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής.

    Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι "λύση δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο με μια επανεκκίνηση. Επανεκκίνηση στην Παιδεία, την Υγεία, τη Δημόσια Ασφάλεια. Και, πρώτα από όλα, Επανεκκίνηση στην Οικονομία. Με δράσεις που μπορούν να δώσουν ανάσα στην πραγματική οικονομία. Με σχέδιο που μπορεί να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης. Αυτές είναι οι δικές μας προτεραιότητες. Αυτό είναι το Συμβόλαιο που προτείνουμε σε όλους τους Έλληνες".

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Οσιοποίηση με 1 εκατ. πιστούς

    Η τελετή οσιοποίησης του Ιωάννη Παύλου Β΄από το διάδοχό του Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄άρχισε σήμερα στις 11.00 ώρα Ελλάδος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ενώπιον τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου πιστών και επισκεπτών που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα.

    Με μια αγρυπνία στη Ρώμη έχουν ξεκινήσει επίσημα οι εορτασμοί για την οσιοποίηση του Ιωάννη Παύλου Β΄, το τελευταίο στάδιο πριν από την αγιοποίηση του κατά κόσμον Καρόλου Βοϊτίλα.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Αιματοκύλισμα στη Συρία

    Οι οργανώσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων από την έναρξη των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στους 560. Γυναίκες και παιδιά στην πολιορκημένη από τα κυβερνητικά στρατεύματα και τις φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές ομάδες, πόλη Ντεράα της Συρίας, ξεκίνησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου μια πρωτότυπη όσο και απελπισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας, κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, που κλιμάκωσε το Σάββατο την επιχείρηση καταστολής της αντίστασης.

    Το βράδυ του Σαββάτου στρατεύματα πραγματοποίησαν νέα εισβολή στο κέντρο της Ντεράα, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] "Πειρατές" στον... Φλοίσβο

    Κουρσάροι των ακτών και των θαλασσών, πειρατές γεμάτοι λάφυρα και θησαυρούς, παράτολμοι άντρες, θρύλοι των θαλασσών, με συνοδεία γυναικών και μουσικών, έδωσαν το "παρών" τους στη Μαρίνα του Φλοίσβου.

    Το πλέον διάσημο κουρσάρικο σκάφος, κατά τους πρώτους χρόνους της ιστορίας της Αμερικής, το τσέχικο "La Grace", αγκυροβόλησε το Σάββατο στα ήρεμα νερά της Μαρίνας Φλοίσβου και, σήμερα, Κυριακή, πραγματοποιήθηκε η τελετή βάπτισης του.

    Πρόκειται για πιστό πανομοιότυπο του ιστιοφόρου σκάφους, το οποίο από το δεύτερο ήμισυ του 17ου αιώνα αναχωρούσε κάθε χρόνο για την Καραϊβική όπου, με άδεια του κυβερνήτη, ασκούσε καταδρομές κατά των εχθρικών πλοίων.

    Το πρότυπο "La Grace" ήταν σκάφος του Τσέχου ναύτη Augustin He?man, ο οποίος ξεκίνησε τη ναυτική του πορεία στην Ολλανδική Εταιρεία των Δυτικών Ινδίων, αργότερα όμως έγινε κουρσάρος, σπουδαίος πολιτικός και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καπνού στην Αμερική.

    Το πανομοιότυπο του "La Grace" κατασκευάστηκε με παραδοσιακές τεχνικές, το 2010, στο Σουέζ της Αιγύπτου με τη βοήθεια Τσέχων και Σλοβάκων εθελοντών.

    Ο σκοπός της εκδήλωσης που οργανώθηκε στο Φλοίσβο είναι η προβολή της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβάκικης Δημοκρατίας, καθώς και η αναβίωση της ναυτικής ιστορίας στην κεντρική Ευρώπη.

    "Η Τσεχική Δημοκρατία είναι, σε αντίθεση με την Ελληνική Δημοκρατία, αμιγώς ηπειρωτική χώρα. Γι αυτό, η στιγμή που μπορούμε να παρουσιάσουμε με υπερηφάνεια το ωραίο ιστορικό ιστιοφόρο σκάφος "La Grace", το οποίο αυτές τις ημέρες ελλιμενίζεται στη Μαρίνα Φλοίσβου, είναι ειλικρινά σπάνια για μας", τονίζει, μιλώντας προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρέσβης της Τσεχίας στην Αθήνα Χάνα Σεφτσίκοβα, με αφορμή την αγκυροβόληση στα νερά του Φαλήρου αντίγραφου του πλέον διάσημου κουρσάρικου πλοίου κατά τα πρώτα χρόνια της ιστορίας της Αμερικής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 May 2011 - 12:30:22 UTC