Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο 10,5% το δημοσιονομικό έλλειμμα
  • [02] Κλείνουν τα Τέμπη Video
  • [03] "Όχι σε περιβαλλοντικό μανδύα" ο»Ώ

  • [01] Στο 10,5% το δημοσιονομικό έλλειμμα

    Στο 10,5% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2010 (από 15,4% το 2009) και το δημόσιο χρέος έφτασε το 142,8% του ΑΕΠ (από 127,1% το 2009), σύμφωνα με την πρώτη κοινοποίηση των στοιχείων της Εurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Πρόκειται για αναθεώρηση προς τα πάνω των στοιχείων για το έλλειμμα καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 9,4%.

    Σε γενικές γραμμές, το 2010 σε σχέση με το 2009, διαπιστώθηκε κατά μέσο όρο μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος τόσο στην ευρωζώνη (από 6,3% σε 6% του ΑΕΠ) όσο και στην ΕΕ (από 6,8% σε 6,4% του ΑΕΠ), ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά μέσο όρο στη ευρωζώνη (από 79,3% σε 85,1% του ΑΕΠ ) και στην ΕΕ (από 74,4% σε 80% του ΑΕΠ).

    Στο μεταξύ, η τακτική επίσκεψη της "τρόικας" θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου, οπότε οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα αξιολογήσουν τις επιδόσεις της χώρας για τη χορήγηση της επόμενης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο, από το δάνειο των 110 δισ.ευρώ.

    Στις 23-24 Ιουνίου πραγματοποιείται και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα οριστικοποιήσουν τη συμφωνία της 25ης Μαρτίου για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, ένα χρόνο σχεδόν μετά την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

    Ανακοίνωση υπ. Οικονομικών

    Στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης επίπτωσης της ύφεσης, στο ΑΕΠ του 2010 και στην επιδείνωση των φορολογικών εσόδων, οφείλεται κατά κύριο λόγο η απόκλιση στα οικονομικά στοιχεία της Eurostat σε σχέση με τις προβλέψεις του κειμένου της Εισηγητικής του Προϋπολογισμού 2011 (9,4% ΑΕΠ) για το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης για το 2010.

    Τα δημοσιονομικά στοιχεία του συνόλου της Γενικής Κυβέρνησης παρακολουθούνται στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τη Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

    Δηλώσεις εκπροσώπου Όλι Ρεν

    Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Ολι Ρεν δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι η προς τα άνω αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας για το 2010 προκύπτει από την αναθεώρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat). Ανάλογες αναθεωρήσεις υπήρξαν και σε πολλές άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, σημείωσε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα ύποπτο» και ότι η Eurostat, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, επιβεβαίωσε το Νοέμβριο, όπως και σήμερα, τα στοιχεία που δίνει η ελληνική στατιστική αρχή.

    Ερωτηθείς ποιές μπορεί να είναι οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας για το 2011, ο Α. Αλταφάζ απάντησε ότι κάθε εκτίμηση είναι πρόωρη και σε σχέση και παρέπεμψε στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθούν τον ερχόμενο Μάιο.

    Σε γενικές γραμμές, ο Α. Αλταφάζ εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του προς την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει , το «φιλόδοξο» και «ισορροπημένο» όπως το χαρακτήρισε πρόγραμμα που παρουσίασε στις 15 Απριλίου.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Κλείνουν τα Τέμπη Video

    Κλείνουν τα Τέμπη για μία ακόμη φορά στις 27 και 28 Απριλίου προκειμένου να πραγματοποιηθούν προληπτικές εργασίες απομάκρυνσης επικίνδυνων βράχων, μετά από σχετική εισήγηση των αλπινιστών, που πρόσφατα διενήργησαν αυτοψία στην κοιλάδα, μετά την νέα βραχόπτωση που σημειώθηκε την καθαρά Δευτέρα.

    Ωστόσο, ή Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με ανακοίνωσή της -μετά από σχετική αυτοψία- επισημαίνει ότι δεν είναι ασφαλής η κυκλοφορία οχημάτων στον Παραλιακό ¶ξονα της Λάρισας αν δεν εκτελεστούν επειγόντως εργασίες ασφαλτόστρωσης (υπάρχουν καθιζήσεις) και διαγράμμιση, ενώ και για τις λοιπές εναλλακτικές διαδρομές (που αφορούν και την κίνηση βαρέων οχημάτων) τονίζει ότι δεν έχουν εκτελεσθεί εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος από τις βλάβες που προκλήθηκαν κατά την προηγούμενη χρήση τους και σε πολλές περιπτώσεις εγκυμονούν κινδύνους.

    Το σχετικό έγγραφο απεστάλει στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας και κοινοποιείται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Αγιάς, την Εγνατία Α.Ε. και την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Όχι σε περιβαλλοντικό μανδύα"

    Αντίθετη με τυχόν ρύθμιση που θα καλύπτει πολεοδομικά και περιβαλλοντικά τα αυθαίρετα μόνον για εισπρακτικούς λόγους, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα με τους ημιυπαίθριους είχε λυθεί με το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5, ανέφερε ότι αναμένει την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών και πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται να καλύψει με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα μια ρύθμιση που έχει μόνο εισπρακτική λογική».

    Η κ. Μπιρμπίλη χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, καθώς όπως υπογράμμισε, τίθεται θέμα ισονομίας μεταξύ των πολιτών.

    "Η πολιτεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο εκείνον που αυθαιρετεί κι εκείνον που λειτουργεί νομότυπα", είπε μεταξύ άλλων.

    Ερωτηθείσα για το θέμα των ημιυπαιθρίων, η υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε πως το ζήτημα επιλύθηκε εισάγοντας την έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, και σημείωσε πως «το θέμα της ισονομίας και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει και είναι ανοιχτό».

    Σε ό,τι αφορά στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, υπογράμμισε πως «η θέση της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι σαφής. Όταν προχωρήσει η αποκρατικοποίηση που θα γίνει σε συνάρτηση με την αγορά και την αξία της, θα πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος.

    Αναφερόμενη στο θέμα της Κερατέας, ενόψει και της συνάντησης που θα έχει με εκπροσώπους των κατοίκων, είπε: «Το θέμα της Κερατέας πρέπει να γίνει ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στο θέμα των απορριμμάτων. Η Πολιτεία θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε προτάσεις για το θέμα των τεχνολογιών. Οι κάτοικοι πρέπει να επιλέγουν την τεχνολογία», τόνισε.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 April 2011 - 12:30:20 UTC