Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατακραυγή για την αιματοχυσία στη Συρία
  • [02] Εορτασμός του Πάσχα από την Ομογένεια στην Αυστραλία
  • [03] Εμπρηστικές επιθέσεις σε αυτοκίνητα ΙΧ
  • [04] Ιππικοί αγώνες για τον Αγ.Γεώργιο
  • [05] Σφυροκόπημα Τρίπολης
  • [06] Μείωση παραγωγής
  • [07] Συγχαρητήρια για το χρυσό
  • [08] Γεννημένοι να λένε "ναι"! ο»Ώ

  • [01] Κατακραυγή για την αιματοχυσία στη Συρία

    Οι συριακές υπηρεσίες ασφαλείας κι οπλοφόροι πιστοί στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον εννιά πολίτες στην παραθαλάσσια πόλη Τζάμπλα την Κυριακή, όταν έκαναν εφόδους σε τμήματά της.

    Επίσης, πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν σήμερα στη Ντεράα της νότιας Συρίας όπου εισέβαλαν πάνω από 3.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης, σύμφωνα με αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Πάνω από 100 συγγραφείς και δημοσιογράφοι στη Συρία υπέγραψαν διακήρυξη με την οποία καταγγέλλουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, ένδειξη οργής και αγανάκτησης στους κόλπους της ελίτ των διανοουμένων για την αιματηρή βία στις πέντε εβδομάδες των διαδηλώσεων.

    Σύμφωνα με οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω από 350 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισε η λαϊκή εξέγερση, τον περασμένο μήνα. Το ένα τρίτο αυτών σκοτώθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες καθώς κλιμακώθηκε η λαϊκή εξέγερση κατά του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ-Ασαντ.

    Οι ξένοι δημοσιογράφοι έχουν στην πλειοψηφία τους απελαθεί γεγονός που καθιστά αδύνατη την επαλήθευση της κατάστασης. Εικόνες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από διαδηλωτές δείχνουν στρατιώτες να πυροβολούν άοπλους πολίτες.

    Ενώ συριακές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν νωρίς σήμερα στο προάστειο Ντούμα της Δαμασκού, ανοίγοντας πυρ εναντίον άοπλων πολιτών και πραγματοποιώντας συλλήψεις.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Εορτασμός του Πάσχα από την Ομογένεια στην Αυστραλία

    Με λαμπρότητα, μαζικά, παραδοσιακά και με θρησκευτική κατάνυξη εόρτασε ο Ελληνισμός της Αυστραλίας.

    Αυξημένη προσέλευση πιστών παρατηρήθηκε στους ελληνορθόδοξους ναούς καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά ιδιαίτερα κατά την περιφορά του Επιταφίου και στην Ανάσταση.

    Πραγματικά ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή η εικόνα των δρόμων της Μελβούρνης να πλημμυρίζουν από ποτάμια ομογενών που συμμετείχαν στην περιφορά του επιταφίου ή στην Ανάσταση καθώς μετέφεραν το άγιο φως στα σπίτια τους.

    Την Κυριακή του Πάσχα, μέσα σε μια καταπληκτική λιακάδα, η Μελβούρνη "πνίγηκε" στις μυρωδιές του ψητού οβελία, ενώ σε πολλές γειτονιές στήθηκαν ελληνικά γλέντια δεδομένου ότι οι αργίες συνεχίστηκαν την Δευτέρα και θα συνεχιστούν και την Τρίτη, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά!

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Εμπρηστικές επιθέσεις σε αυτοκίνητα ΙΧ

    Τέσσερα αυτοκίνητα υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τρεις εμπρηστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα με διαφορά λίγων λεπτών στα Εξάρχεια και στο Ηράκλειο Αττικής.

    Ειδικότερα στις 4:22 τα ξημερώματα, στην οδό Βουλγαροκτόνου στη Νεάπολη Εξαρχείων, άγνωστοι περιέλουσαν με εύφλεκτο υλικό δύο σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα και τους έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές ζημιές. Με τον ίδιο τρόπο 10 λεπτά αργότερα άγνωστοι πυρπόλησαν στην οδό Ζαΐμη άλλο όχημα το οποίο υπέστη ζημιές στο εσωτερικό του.

    Τέλος, στη συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και Κορυτσάς στο Ηράκλειο άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε πλαστικό κάδο απορριμμάτων η οποία επεκτάθηκε σε παρακείμενο σταθμευμένο ΙΧ που καταστράφηκε ολοσχερώς.

    Για τα περιστατικά γίνεται προανάκριση από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ιππικοί αγώνες για τον Αγ.Γεώργιο

    Στο Πλατύ, ένα όμορφο χωριό 520 κατοίκων περίπου, 16 km βορειοδυτικά της Καλαμάτας, χτισμένο ανατολικά του ποταμού Παμίσου πραγματοποιείται ένα από τα σημαντικότερα τοπικά έθιμα, όχι μόνο στη Μεσσηνία αλλά και την Πελοπόννησο, οι Ιππικοί Αγώνες, που γίνονται κάθε χρόνο προς τιμή του Αγίου Γεωργίου.

    Οι αγώνες λαμβάνουν χώρα στο ιπποδρόμιο του χωριού, έναν χωμάτινο δρόμο μήκους ενός χιλιομέτρου και πλάτους δέκα μέτρων, με αφετηρία το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος θεωρείται προστάτης των Ιππέων. Αν και ο αριθμός των συμμετοχών κάθε χρόνο κυμαίνεται από 15 έως 24 αναβάτες, οι θεατές συνεχώς αυξάνονται και ξεπερνούν τους 3.000.

    Η παράδοση τοποθετεί την αρχή των Ιππικών Αγώνων στα τελευταία χρόνια του Βυζαντίου. Λέγεται ότι κατά την Τουρκοκρατία στους αγώνες έπαιρναν μέρος κυρίως έφηβοι, που γυμνάζονταν στην Ιππασία για να χρησιμοποιηθούν ως έφιπποι αγγελιοφόροι του αγώνα για την απελευθέρωση.

    Παρόλο που τα άλογα δεν χρησιμοποιούνται πλέον ως μέσο εργασίας ή μεταφοράς, η αγάπη για τα περήφανα αυτά ζώα παραμένει και ο κόσμος κάθε χρόνο κατακλύζει κυριολεκτικά το Πλατύ για να προσκυνήσει τον Άγιο Γεώργιο και να παρακολουθήσει το μοναδικό, για ολόκληρη την Πελοπόννησο, αυτό έθιμο. Αρκετοί είναι και οι κάτοικοι του χωριού που εκτρέφουν άλογα με μόνο σκοπό να τα τρέξουν στους Ιππικούς Αγώνες στην μνήμη του Αγίου Γεωργίου, χωρίς να νοιάζονται για το χρηματικό έπαθλο.

    Το έθιμο αυτό αναβιώνει την Δευτέρα του Πάσχα που γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου Γεωργίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Σφυροκόπημα Τρίπολης

    Ισχυρές εκρήξεις ταρακούνησαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα το κέντρο της Τρίπολης, ενώ αεροσκάφη συνεχίζουν να πετούν πάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν περίπου δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (01:10 ώρα Ελλάδας) σε διάφορα σημεία της λιβυκής πρωτεύουσας, όπου από την Παρασκευή έχουν ενταθεί οι βομβαρδισμοί του NATO.

    Αεροπορική επιδρομή του NATO ισοπέδωσε κτήριο εντός του συγκροτήματος Μπαμπ αλ Αζιζία του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι νωρίς το πρωί σήμερα, με μια εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησής του να κάνει λόγο περί απόπειρας εναντίον της ζωής του.

    Ο λίβυος υπουργός Εξωτερικών Άμπντελ Άτι αλ Ομπέιντι κατευθύνεται στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας για να συζητήσει περί ενός σχεδίου ειρήνευσης στη χώρα του με την Αφρικανική Ένωση, ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι αργά την Κυριακή.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Μείωση παραγωγής

    Η παραγωγή των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών Toyota, Nissan και Honda μειώθηκε κατά το ήμισυ και πλέον τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, εξαιτίας του σεισμού που έπληξε τους προμηθευτές τους στη βορειοανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Τον Μάρτιο, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, η Toyota, κατασκεύασε 129.491 αυτοκίνητα στην Ιαπωνία, δηλαδή κατά 62% λιγότερα από πέρυσι, την ίδια περίοδο.

    Η παραγωγή της Nissan σημείωσε την ίδια περίοδο πτώση κατά 52,4% στην Ιαπωνία. Συγκεκριμένα κατασκευάστηκαν 47.590 αυτοκίνητα, ενώ η Ηonda κατασκεύασε 34.754 αυτοκίνητα στο αρχιπέλαγος, μείωση κατά 62,9% σε διάστημα ενός έτους.

    Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Συγχαρητήρια για το χρυσό

    Τον Ηλία Ηλιάδη για την επιτυχία του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τζούντο της Κωνσταντινούπολης, όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία του, συνεχάρη ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Μετά την κατάκτηση του δεύτερου χρυσού μεταλλίου και τρίτου συνολικά σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα από τον Έλληνα τζουντόκα, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η νέα μεγάλη επιτυχία του Ηλία Ηλιάδη γέμισε όλους μας με χαρά και ικανοποίηση. Οι συνεχείς διακρίσεις του όμως σε αγώνες παγκοσμίου ενδιαφέροντος επιβεβαιώνουν ότι, οι επιτυχίες απαιτούν στόχους, πίστη, επιμονή και σκληρή δουλειά.

    Στον Ηλία Ηλιάδη εκφράζω τα συγχαρητήριά μου και τις ευχές μου για νέες μεγάλες διακρίσεις στο μέλλον».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Γεννημένοι να λένε "ναι"!

    Ορισμένοι άνθρωποι έχουν γενετικές προδιαγραφές να υπακούνε στις συμβουλές και εντολές των άλλων και να είναι πιο επιρρεπείς στην καθοδήγηση από τρίτους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που ισχυρίζεται ότι για πρώτη φορά εντόπισε μια παραλλαγή γονιδίου, η οποία προδιαθέτει μερικά άτομα να λένε συνέχεια "ναι", να μην φέρουν αντιρρήσεις στους άλλους, και γενικά να μην πιστεύουν στον ίδιο τους τον εαυτό και στην ατομική εμπειρία τους.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άϊλαντ, αναφέρουν ότι η λήψη μιας απόφασης συχνά εμπλέκει δύο διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου: ένα πιο επιφανειακό και εξελικτικά πρόσφατο (ο προμετωπιαίος φλοιός), που εξαρτάται από τις συμβουλές των άλλων, και ένα πιο βαθύ και εξελικτικά αρχαιότερο (το ραβδωτό σώμα), που βασίζεται στην επεξεργασία της προσωπικής εμπειρίας. Ο εγκέφαλος "ζυγίζει" αυτές τις δύο αντικρουόμενες επιρροές και τελικά καταλήγει σε μια απόφαση για δράση.

    Όμως, οι αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μερικοί άνθρωποι έχουν μια γονιδιακή παραλλαγή (την DARPP-32), που τους κάνει πιο επιρρεπείς να ακούνε τις συμβουλές και προτροπές των άλλων, παρά να ακούνε τη δική τους εμπειρία, δηλαδή συστηματικά "ευνοούν" το πιο πρόσφατο εγκεφαλικό "κύκλωμα" λήψης αποφάσεων σε σχέση με το ανταγωνιστικό του. Έτσι, «ο εγκέφαλος είναι πιθανότερο να επηρεαστεί από αυτό που του λένε παρά από ό,τι του λέει η δική του εμπειρία», σύμφωνα με την μελέτη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 April 2011 - 8:30:26 UTC