Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν βοηθάει η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης"
  • [02] "Καμία συναίνεση στα μέτρα"
  • [03] Μπαράζ εμπρησμών τη νύχτα σε Αθήνα, Πειραιά και Σαλαμίνα
  • [04] "Όχι" σε πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση
  • [05] Ριζική ... πλαστική στο κέντρο της Αθήνας
  • [06] Πρεμιέρα "πρότυπης δίκης"
  • [07] "Έρευνα 15ετίας στα κόμματα"
  • [08] Παγκόσμια συνεργασία ο»Ώ

  • [01] "Δεν βοηθάει η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης"

    "Η δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό (αναδιάρθρωση) δεν βοηθά τη χώρα" δήλωσε ο υπ. Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κληθείς από το ΑΠΕ να σχολιάσει την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους. Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε κατηγορηματικά όλες τις εικασίες περί αναδιάρθρωσης του χρέους τονίζοντας ότι το κόστος μιας τέτοιας κίνησης είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο όφελος θα μπορούσε να υπάρξει, και υπογράμμισε ότι και το ΔΝΤ έχει διαψεύσει πως συζητείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Αναφέρθηκε εκτενώς στις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι "δημόσια περιουσία που δεν αξιοποιείται αποτελεί σπατάλη όταν ζητάμε τόσες θυσίες από τον ελληνικό λαό".

    Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε όσους ασκούν κριτική στα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τόνισε την αναγκαιότητα του περιορισμού του ελλείμματος, και ζήτησε "να μας πουν με ποιο άλλο τρόπο θα σταματήσει η χώρα να ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει".

    Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τίμοθι Γκάιτνερ, μετέφερε την ικανοποίηση που του εξέφρασε ο τελευταίος ο οποίος φέρεται να τόνισε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο λαός της Ελλάδας έχουν κάνει πολύ περισσότερα από όσα ανέμεναν όλοι. "Μας εκπλήξατε όλους με όσα πετύχατε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα" φέρεται να είπε ο κ. Γκάιτνερ, σύμφωνα με τον Έλληνα υπ. Εξωτερικών.

    Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, δήλωσε ότι "δεν έχει αλλάξει τίποτα" όσον αφορά την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της.

    Υπενθύμισε ότι η βοήθεια των 110 δισ. ευρώ χορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ με βάση την αντίληψη ότι η Αθήνα θα αποπλήρωνε το χρέος της.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Καμία συναίνεση στα μέτρα"

    Καμία συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται στο θέμα της οικονομίας δεν πρόκειται να δώσει η ΝΔ, ακόμα και αν αυτό σημαίνει και την πτώση της κυβέρνησης και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτική Ελευθεροτυπία".

    Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθαρίζει πως η ΝΔ είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο των εκλογών και εκτιμά πως το κόμμα του θα καταφέρει να έχει μια ξεκάθαρη λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμά του και τονίζει πως αν η κυβέρνηση ζητήσει να περάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων, από τη Βουλή, η ΝΔ δεν προκειται να υποκύψει στον εκβιασμό αυτό.

    "Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε περισσότερα λουκέτα, περισσότερη ανεργία και περισσότερη ύφεση. Για να πιάσουν τόπο οι θυσίες που έγιναν ήδη πρέπει να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας. Χωρίς ανάκαμψη , όσα μέτρα και αν πάρει η κυβέρνηση θα βρεθούμε σε βαθιά κρίση. Και εμείς αυτό δεν πρόκειται να το ψηφίσουμε. Ούτε πρόκειται να υποκύψουμε σε εκβιασμούς. Αν θέλει να δοκιμάσει η κυβέρνηση, θα καταλάβει ότι δεν πλοφάρουμε", τονίζει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο κ. Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκαθαρίζει πως οι συζητήσεις περί αναδιάρθωσης του χρέους δεν βοηθούν, καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και τέτοιες καταστροφολογίες της κάνουν κακό ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ετοιμάζει και νέα σκληρά μέτρα τα οποία δεν αντέχει η χώρα. Κατηγορεί, μάλιστα, τον πρωθυπουργό πως προσπαθεί να κερδίσει χρόνο έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν Πάσχα οι βουλευτές του στις περιφέρειές τους.

    Οσον αφορά την υπόθεση του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο κ. Σαμαράς, δηλώνει πως σέβεται απολύτως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, επισημαίνει όμως πως ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι οι ποινές που του επιβλήθηκαν αναφέρονται στην προηγούμενη ιδιότητα του νομάρχη που πλεόν έχει καταργηθεί και όχι στου περιφερειάρχη, αξίωμα στο οποίο πρόσφατα εξελέγη ο κ. Ψωμιάδης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Μπαράζ εμπρησμών τη νύχτα σε Αθήνα, Πειραιά και Σαλαμίνα

    Μπαράζ εμπρησμών σημειώθηκε τη νύχτα στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Σαλαμίνα. Οι σοβαρότερες περιπτώσεις είναι αυτοί τριών εξοχικών σπιτιών, στη Σαλαμίνα, από διαρρήκτες, οι οποίοι προφανώς έβαλαν φωτιά για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους, με αποτέλεσμα δύο από τα σπίτια να υποστούν σοβαρές ζημιές.

    Εμπρησμοί σημειώθηκαν και στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στο Μοσχάτο. Άγνωστοι πιθανότατα με εύφλεκτο υγρό έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε τρία σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα.

    Μία ώρα αργότερα στη συμβολή των οδών Χριστιανουπόλεως και Πανδοσίας, στην Αθήνα, άγνωστοι τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό που αποτελούνταν από τρία γκαζάκια εκ των οποίων εξερράγησαν τα δύο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά και να υποστούν ζημιές μια μοτοσικλέτα και δύο σταθμευμένα οχήματα.

    Στη 1.50 στη συμβολή των οδών Κασταλίας και Κερκύρας στην Κυψέλη εξερράγη και άλλος αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός που αποτελούνταν από δύο γκαζάκια και τρία σπρέι στην είσοδο καταστήματος με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές.

    Στο Περιστέρι, στις 2 τα ξημερώματα στη συμβολή των οδών Πελοπίδα και Πλουτάρχου εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε κάδο απορριμμάτων και σε σταθμευμένο ΙΧ με αποτέλεσμα να υποστεί υλικές ζημιές.

    Το μπαράζ των εμπρησμών ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 5 το πρωϊ όταν άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε δύο κάδους απορριμμάτων στη συμβολή των οδών Πανόρμου και Καρύστου στους Αμπελόκηπους η οποία επεκτάθηκε σε τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα από τα οποία τα δύο καταστράφηκαν ενώ το τρίτο υπέστη υλικές ζημιές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Όχι" σε πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Αρνητικοί στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εμφανίζονται οι πολίτες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής. Οι ερωτηθέντες διατηρούν σε ιστορικό χαμηλό τα δύο μεγάλα κόμματα, δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, ανησυχούν για το μέλλον, αλλά ζητούν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για την οικονομία.

    Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 21,7%, η ΝΔ 20,1%, το ΚΚΕ 8,5%, ο ΛΑΟΣ 5,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 3,1%. Στην παράσταση νίκης προηγείται το ΠΑΣΟΚ με 46,8%, έναντι 18% της ΝΔ, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 31,6% έαντι 24,7 του Αντώνη Σαμαρά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Ριζική ... πλαστική στο κέντρο της Αθήνας

    «Θέλουμε μία πόλη καλύτερη για όλους». Αυτό φαίνεται πως είναι το νέο σύνθημα που επικρατεί στον 3ο όροφο της Σχολής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων, όπου βρίσκεται το γραφείο του καθηγητή Παναγιώτη Τουρνικιώτη.

    Έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο εντατικών ερευνητικών μελετών, η ομάδα του κ. Τουρνικιώτη έχει πλέον υποβάλει τις προτάσεις της για την πολεοδομική παρέμβαση και την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας. Αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «ερευνητικό πρόγραμμα σε ετήσια κλίμακα, ένα master plan παρεμβάσεων με επίκεντρο την Πανεπιστήμιου», προβλέπει πολλές νέες και αρκετά ρηξικέλευθες προτάσεις για την πόλη των Αθηνών. Ίσως πιο γνωστή απβ αυτές είναι η πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου.

    Στόχος της μελέτης είναι ο επαναπροσδιορισμός του κέντρου της μητροπολιτικής πρωτεύουσας, μέσω της αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, τη λειτουργική ανασύνδεση των αρχαιολογικών χώρων με τη σύγχρονη πόλη, την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κτιρίων, την ενίσχυση του αστικού πρασίνου, τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό και την πολύ-πολιτισμική ανασύνθεση του κέντρου. Το σχέδιο προβλέπει την πεζοδρόμηση του άξονα της οδού Πανεπιστημίου, με ευρύτερο στόχο τη δημιουργία ενός δακτυλίου, που θα συνδέει τους αρχαιολογικούς χώρους με τα μεγάλα μουσεία και τα κέντρα πολιτιστικής και εμπορικής δραστηριότητας. Σκοπός είναι να δοθεί στο κέντρο της πόλης η ιδιότητα μίας πολυκεντρικής ενότητας που θα υπερβαίνει τους διαχωρισμούς του λεγόμενου «ιστορικού κέντρου» και θα μπορεί να επεκτείνεται και ευρύτερα, «διαταράσσοντας» τους ομόκεντρους κύκλους γύρω από την Ακρόπολη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Πρεμιέρα "πρότυπης δίκης"

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ξεκινάει για πρώτη φορά η διαδικασία της «πρότυπης δίκης». Θα την απασχολήσει η νέα ρύθμιση του νόμου 3900/2010, με την οποία επήλθε τροποποίηση στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

    Ειδικότερα, με το άρθρο 24 του νόμου 3900/2010 προστέθηκε μία νέα διάταξη στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, που αναφέρει ότι για όλες τις φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις (διαφορές), που είναι εκκρεμείς στη Δικαιοσύνη, ή εισάγονται για πρώτη φορά στα δικαστήρια, το παράβολο της προσφυγής, της έφεσης και της αντέφεσης θα ανέρχεται σε ποσοστό 2% επί της αξίας της διαφοράς και μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ κατά ανώτατο όριο. Πριν τη νέα ρύθμιση (άρθρο 24 Ν. 3900/2010) το παράβολο ανερχόταν σε 4,4 ευρώ.

    Στα Διοικητικά Δικαστήρια του Πειραιά εκκρεμούν από το 2004 φορολογικές υποθέσεις εταιρείας, η οποία είναι υπό καθεστώς πτωχεύσεως και ενώ για τις εφέσεις της θα κατέβαλε το συνολικό ποσό των 108 ευρώ, σύμφωνα με τη νέα διάταξη του Ν. 3900/2010 είναι υποχρεωμένη να καταβάλει 36.000 ευρώ. Σε περίπτωση, που δεν καταβληθεί το συγκεκριμένο παράβολο ο νόμος 3900/2010 προβλέπει ότι η έφεση θα απορριφθεί ως απαράδεκτη.

    Κάτω από αυτό το οικονομικό βάρος η εταιρεία προσέφυγε στη νέα επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας που προβλέπεται από τον ίδιο νόμο και επιλαμβάνεται με διαδικασίες εξπρές επί υποθέσεων οι οποίες έχουν γενικότερο ενδιαφέρον και αφορούν μεγάλο αριθμό πολιτών, προκειμένου να διεξαχθεί «πρότυπη δίκη» προς επίλυση του όλου θέματος.

    Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η επίμαχη διάταξη του νόμου 3900/2010 είναι αντίθετη στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και στη διάταξη του άρθρου 20 του Συντάγματος που προβλέπει ότι πριν την επιβολή οποιουδήποτε μέτρου σε βάρος των πολιτών πρέπει να προηγηθεί ακρόαση του ενδιαφερόμενου (στην προκειμένη περίπτωση του εκπροσώπου της υπό πτώχευση εταιρείας). Ακόμη, είναι αντίθετη στη συνταγματική αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος.

    Παράλληλα, όμως, παραβιάζει και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς η επίμαχη διάταξη προκαλεί ξαφνική μεταβολή υπέρμετρου οικονομικού βάρους σε βάρος των πολιτών που έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της πρόσβασης των πολτών στη Δικαιοσύνη.

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας απάντησε θετικά στο αίτημα του εκπροσώπου της εταιρείας. Έτσι, η υπόθεση θα εισαχθεί στη διαδικασία της «πρότυπης δίκης», προκειμένου να λυθεί η συνταγματικότητα μόνο της διάταξης εκείνης του νόμου 3900/2010 που προβλέπει την αύξηση του παραβόλου για τις δίκες, που ήταν εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του. Δηλαδή, δεν θα ασχοληθεί για την αύξηση του παραβόλου επί των νέων υποθέσεων, που εισάγονται για πρώτη φορά στα δικαστήρια.

    Η απόφαση της «πρότυπης δίκης» του ΣτΕ θα αποτελέσει υποχρεωτική «πυξίδα» για όλες τις φορολογικές και τελωνειακές εκκρεμείς υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.

    Έως ότου αποφανθεί για το όλο θέμα η επιτροπή της «πρότυπης δίκης» -όπως προβλέπει ο ίδιος νόμος- αναστέλλεται η εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια.

    Στην «πρότυπη δίκη» συμμετέχουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος, Γεώργιος Σταυρόπουλος, και ο πρόεδρος του Τμήματος, που υπάγεται η υπόθεση (Β΄Τμήμα) αντιπρόεδρος, Φιλοκτήμων Αρναούτογλου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] "Έρευνα 15ετίας στα κόμματα"

    Στο πλαίσιο της έρευνας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, στο σημερινό -7ο- Μέρος, το ΑΠΕ-ΜΠΕ "φιλοξενει" συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία εισηγείται, μεταξύ άλλων, "να γίνει πλήρης εκκαθάριση των χρηματοδοτήσεων και του δανεισμού όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές την τελευταία δεκαπενταετία".

    "Ως γενική αρχή, η χρηματοδότηση των κομμάτων θα πρέπει να έχει μικτό χαρακτήρα: Συνδυασμός δημόσιας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και έσοδα από ιδιώτες, τα οποία, όμως, πρέπει να δημοσιοποιούνται, τονίζει η κ. Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι για τη Δημοκρατική Συμμαχία, κεντρικό ζήτημα είναι η διαφάνεια και να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργικό και αποτελεσματικό στους ελέγχους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Παγκόσμια συνεργασία

    Τα δείγματα ιών θα μοιράζονται σε παγκόσμια κλίμακα με αντάλλαγμα εμβόλια που θα παράγονται από αυτά, στο πλαίσιο μίας ιστορικής συμφωνίας που αποσκοπεί στην ετοιμότητα ενόψει μίας πανδημίας γρίπης, ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

    Οι διαπραγματευτές κατέληξαν στο προσχέδιο της συμφωνίας που έχει γίνει αποδεκτή από άπασες τις χώρες, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ (οι οποίες υπήρξαν οι τελευταίες που συγκατένευσαν στην συμφωνία), τόνισε ο Οργανισμός. Πλέον εναπόκειται στους αρμόδιους υπουργούς να εγκρίνουν τη συμφωνία κατά την ετήσια σύνοδο του ΠΟΥ τον Μάιο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 April 2011 - 10:30:20 UTC