Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξορθολογισμός των δαπανών
  • [02] Έκρηξη πακέτου-βόμβας στο Λιβόρνο
  • [03] Δικαίωμα βέτο θα έχουν οι επίτροποι του δημοσίου στις τράπεζες
  • [04] Πρόταση διαλόγου
  • [05] Εντατικοί έλεγχοι
  • [06] Ραδιενεργό ιώδιο ο»Ώ

  • [01] Εξορθολογισμός των δαπανών

    Σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, παρόντος και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, είχε ο πρωθυπουργός, στη Βουλή.

    Στη σύσκεψη εξετάστηκε ο εξορθολογισμός των δαπανών των προαναφερθέντων υπουργείων, ακόμα και μέσα από ενδεχόμενες συνέργειες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα παράδειγμα τέτοιων συνεργειών θα μπορούσε να αποτελέσει η δημιουργία κοινής τεχνικής βάσης και εκπαίδευσης μεταξύ των υπουργείων.

    Το πρωί, στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για θέματα Κράτους και Θεσμών, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με την συμμετοχή των Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ραγκούση και Χάρη Καστανίδη.

    Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τρόποι προσλήψεων στο Δημόσιο, θέματα μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, οι δαπάνες του Δημοσίου, καθώς και θεσμικά θέματα όπως η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Έκρηξη πακέτου-βόμβας στο Λιβόρνο

    Σε σοβαρή κατάσταση βρίσκεται ο αλεξιπτωτιστής που τραυματίσθηκε το απόγευμα από έκρηξη πακέτου-βόμβας σε στρατόπεδο του Λιβόρνο της κεντρικής Ιταλίας.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στο αρχηγείο των αλεξιπτωτιστών «Para Folgore» που θεωρούνται επίλεκτο σώμα του ιταλικού στρατού.

    Τραυματίας είναι ο αξιωματικός Αλεσάντρο Αλμπαμόντε, σαράντα ενός ετών. Υπέστη χειρουργική αφαίρεση τριών δακτύλων του αριστερού χεριού και δυο του δεξιού, ενώ -σύμφωνα με τα τελευταία ιατρικά στοιχεία- κινδυνεύει, επίσης, η όρασή του.

    Οι ιταλοί ανακριτές αφήνουν να διαρρεύσει ότι πρόκειται πιθανότατα για πράξη αναρχικών οργανώσεων, με στενές διασυνδέσεις με Ελλάδα και Ελβετία.

    Η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, στον ιστότοπό της, τονίζει ότι είναι, πιθανώς, μια επίθεση σχεδιασμένη από την γνωστή Federazione Anarchica Informale (Fai, Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία) που είχε «υπογράψει», τον περασμένο Δεκέμβριο, τις επιθέσεις στις πρεσβείες της Ελλάδας, της Ελβετίας και της Χιλής, στη Ρώμη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Δικαίωμα βέτο θα έχουν οι επίτροποι του δημοσίου στις τράπεζες

    Ακόμη και για τις πλέον μείζονες αποφάσεις μιας τράπεζας, όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν στη συγχώνευση με άλλο πιστωτικό ίδρυμα ή στην εξαγορά άλλου πιστωτικού ιδρύματος, θα έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) οι επίτροποι, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στα πιστωτικά ιδρύματα, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα των πρόσθετων εγγυήσεων ύψους 30 δις. ευρώ.

    Η συγκεκριμένη διάταξη προστέθηκε στο νομοσχέδιο "Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις", που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Ουσιαστικά, οι επίτροποι του Δημοσίου θα έχουν το δικαίωμα του βέτο για όλες τις αποφάσεις της τράπεζας που αφορούν την νομική ή χρηματοοικονομική κατάστασή της.

    Ενώ, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, εκτός από τα βιβλία και στοιχεία, και στις εκθέσεις αναδιάρθρωσης και βιωσιμότητας και στα σχέδια για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης της κάθε τράπεζας, καθώς και στην παρεχόμενη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Παράλληλα, οι τράπεζες που συμμετέχουν στο πλαίσιο ενίσχυσης με τη μορφή προνομιούχων μετοχών, υποχρεούνται στη διανομή αποκλειστικά μετοχών (και όχι μετρητών), ως μέρισμα και για τη χρήση 2010. Σημειώνεται, ότι πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ζήτησε, με επιστολές του προς τις τράπεζες που έχουν λάβει εγγυήσεις του Δημοσίου, να του επιδώσουν αναλυτική έκθεση για τον τρόπο αξιοποίησης των εγγυήσεων αυτών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Πρόταση διαλόγου

    Ανοιχτή πρόταση διαλόγου, συνεργασίας και συμπόρευσης μέσα στα κινήματα, στα αυτοδιοικητικά σχήματα, στις κινήσεις πολιτών, στη βάση της εγγύτητας προγραμματικών στοχεύσεων και προοπτικής, σε δυνάμεις που προέρχονται από το σοσιαλιστικό χώρο, σε ανένταχτους αριστερούς, προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, σε δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, διατύπωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ανοίγοντας απόψε τις εργασίες του πρώτου συνεδρίου του κόμματος.

    Μιλώντας ενώπιον 700 συνέδρων ο κ. Κουβέλης περιέγραψε την πολιτική συμμαχιών, την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα του νέου κόμματος αλλά και τις άμεσες προτεραιότητες, προσδίδοντας έτσι τον χαρακτήρα του επείγοντος στην πολιτική δραστηριοποίηση της ΔΗΜΑΡ αμέσως μετά το συνέδριο.

    Έχοντας στο επίκεντρο της ομιλίας του την οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διανύει την δραματικότερη περίοδο μετά την μεταπολίτευση, ο κ. Κουβέλης κάλεσε τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, για να γείρουν την πλάστιγγα και τις εξελίξεις υπέρ των εργαζομένων. Σημείωσε μάλιστα ότι η ΔΗΜΑΡ διεκδικεί την αυτοτελή δυναμική και διακριτή παρουσία της στην κοινωνία και στην πολιτική, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «διαμορφώνουμε ένα νέο κόμμα βαθύτατα δημοκρατικό, μακριά από συγκεντρωτικές και γραφειοκρατικές δομές και συμπεριφορές, στηριγμένο στις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της πολυφωνίας και της αποτελεσματικότητας, συνδυάζοντας τη συλλογικότητα με την ατομική ευθύνη στη λειτουργία και τη δράση».

    Η ταυτότητα της ΔΗΜΑΡ δεν απέχει καθόλου από τις διακηρύξεις του κ. Κουβέλη για την ανανεωτική Αριστερά στον πυρήνα της οποίας, όπως είπε στην ομιλία του, βρίσκεται ο δημοκρατικός σοσιαλισμός, ο αριστερός ευρωπαϊσμός, η μεταρρυθμιστική στρατηγική, ο οικολογικός πολιτισμός.

    Δημόσια πρόταση για την ανάπτυξη ενός πολιτικού διαλόγου που θα έχει και συγκεκριμένη ατζέντα κατέθεσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προς την Δημοκρατική Αριστερά, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Εντατικοί έλεγχοι

    Εντατικούς ελέγχους και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων ξεκινά η εφορία σε συγκεκριμένες ομάδες φορολογούμενων για τους οποίους έχει εντοπίσει ενδείξεις φοροδιαφυγής. Πρόκειται για φορολογούμενους, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα και άλλους με μεγάλη ακίνητη περιουσία που χρωστούν στο δημόσιο ή δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ, για όλους όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος καθώς και για μεγάλες επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών είναι και τραγουδιστές, συμβολαιογράφοι, προμηθευτές φαρμακείων, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ κά

    Αυτό προκύπτει από την έκθεση προόδου των πέντε Ειδικών Ομάδων Εργασίας που συγκροτήθηκαν με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Ραδιενεργό ιώδιο

    Ραδιενεργό ιώδιο εντοπίστηκε σε έναν υδροφόρο ορίζοντα που βρίσκεται 15 μέτρα κάτω από την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα, δήλωσε ο φορέας εκμετάλλευσης της μονάδας αυτής, Tokyo Electric Power (Tepco).

    Ένα δείγμα νερού που ελήφθη κάτω από τον αντιδραστήρα 1 της μονάδας παρουσίασε ένα επίπεδο 430 μπεκερέλ ανά κυβικό εκατοστό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό το επίπεδο ήταν "10.000 φορές ανώτερο" από το επιτρεπόμενο όριο.

    "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα υψηλό αριθμό", υπογράμμισε, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να αναθεωρηθεί αύριο.

    Τρεις εβδομάδες μετά το σεισμό και το τσουνάμι, που άφησαν πίσω τους 27.500 νεκρούς και αγνοούμενους, η κατάθλιψη και η απελπισία έχει αρχίσει να κυριεύει τους επιζήσαντες, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

    Στο μεταξύ, σχεδόν σε όλη την Κίνα έχει ανιχνευτεί ραδιενέργεια μετά το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία, αλλά τα επίπεδά της είναι πολύ χαμηλά και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσιο υγεία, ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 March 2011 - 19:30:22 UTC