Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας
  • [02] Έσπασε ο αγωγός του Μόρνου
  • [03] Το ελληνικό επιχειρείν ανακαλύπτει την κυπριακή αγορά
  • [04] Απεβίωσε ο Ιάκωβος Καμπανέλης
  • [05] Η μετά Καντάφι εποχή σε διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη
  • [06] "Φαντασίωση" η συγκυβέρνηση ο»Ώ

  • [01] Νέες κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας

    Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν οι γιατροί του ΙΚΑ σήμερα και αύριο. Σε αποχή από τα καθηκοντά τους τις ίδιες ημέρες καλούν τα μέλη τους οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις 30 Μαρτίου, ενώ κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

    Οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν ανανέωση των συμβάσεων όλων των γιατρών του Ιδρύματος και κάνουν λόγο για «απαξίωση της ιατρικής πράξης».

    Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 30 Μαρτίου, με βασικά αιτήματα να μη γίνουν «περικοπές και συγχωνεύσεις, που διαλύουν το ΕΣΥ», αξιοπρεπείς αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους και δωρεάν δημόσια περίθαλψη.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει κηρύξει για τις 31 Μαρτίου 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της Περιφέρειας και πεντάωρη στάση εργασίας από τις 10.00 έως τις 15.00 στα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ζητούν να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ, προσλήψεις προσωπικού, νέο ενιαίο μισθολόγιο με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

    Δριμεία κριτική στη στάση των φαρμακοποιών άσκησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. «Περιμέναμε από τους φαρμακοποιούς να έχουν ήδη σταματήσει τις κινητοποιήσεις τους μετά τις σαφείς διαβεβαιώσεις, που έχουν λάβει για την αποπληρωμή των χρεών του ΟΠΑΔ προς αυτούς. Ακόμη κι αν πληρωθούν αύριο, ποιος ο λόγος να ταλαιπωρούνται οι πολίτες σήμερα;», είπε σε έντονο ύφος, στη διάρκεια σημερινής του συνέντευξης Τύπου, και κατηγόρησε τους εκπροσώπους του κλάδου ότι έχουν στραφεί κατά των πολιτών, καλώντας τους για μία ακόμη φορά να σταματήσουν άμεσα τις κινητοποιήσεις, ακόμη και σήμερα.

    Ο υπουργός Υγείας, πλαισιωμένος από τους κυρίους Κουτρουμάνη, Δρέτα, Τιμοσίδη, Δημόπουλο και Σουλιώτη, τόνισε ότι «κάναμε τον ΟΠΑΔ ταμείο για να έχει εισφορές και να μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη του, κάναμε στην Υγεία ότι δεν έχει γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό πρέπει να το εκτιμήσουν».

    Σε ό,τι αφορά τον τρόπο πληρωμής των φαρμακοποιών από τον ΟΠΑΔ, σημείωσε πως οι φαρμακοποιοί θα πάρουν, μέσα στον Απρίλιο, τα 100 εκατομμύρια ευρώ για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και πως στόχος είναι να πληρώνονται άμεσα, όχι μόνο οι φαρμακοποιοί, αλλά και οι γιατροί.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Έσπασε ο αγωγός του Μόρνου

    Έσπασε ο αγωγός, που μεταφέρει νερό στην Αθήνα από τον Μόρνο, στην περιοχή Σαράντη στο ύψος του Διστόμου.

    Αμέσως υπήρξε κινητοποίηση από την ΕΥΔΑΠ, διακόπηκε η παροχή νερού από τον Μόρνο, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, για την ώρα απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

    Το νερό, που διαρρέει, ήταν όσο βρισκόταν στο κανάλι.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Το ελληνικό επιχειρείν ανακαλύπτει την κυπριακή αγορά

    Αναπτυξιακά σχέδια για την κυπριακή αγορά καταρτίζουν όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, σε όλους τους κλάδους της εγχώριας αγοράς.

    Οι εξελίξεις στην αεροπορική αγορά της Κύπρου, με την ουσιαστική είσοδο και των δύο μεγάλων αεροπορικών εταιρειών της Ελλάδας -αν και με διαφορετική στρατηγική-, αποτελούν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας " Καθημερινή" της Κύπρου, άλλο ένα επεισόδιο στην "κάθοδο " ελληνικών επιχειρήσεων στην Κύπρο. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και η μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης, ώθησε πολλές επιχειρήσεις να στραφούν σε νέες αγορές.

    Οι ελληνικές εξαγωγές καταγράφουν εντυπωσιακές αποδόσεις (η αύξηση των εξαγωγών είναι το μόνο μακροοικονομικό στοιχείο της χώρας που έχει θετική πορεία) και η Κύπρος αποτελεί την πιο εύκολη νέα "αγορά" -λόγω γλώσσας, κοινής κουλτούρας και εξοικείωσης με ελληνικά brands- για μια επιχείρηση που επιθυμεί να επεκταθεί έξω από τα ελληνικά σύνορα.

    Σε κάποιες περιπτώσεις, η παρουσία στην Κύπρο είναι μακροχρόνια, σε άλλες υπάρχει ανανέωση του ενδιαφέροντος με επέκταση δραστηριοτήτων και σε άλλες επιχειρείται άνοιγμα στην τοπική αγορά.

    Μεγάλες ελληνικές εταιρείες (όπως η Vivartia στα γαλακτοκομικά, η Coca-Cola 3E στα αναψυκτικά και τα Ελληνικά Πετρέλαια στα πετρελαιοειδή), έχουν ευρύτατη παρουσία στην Κύπρο, ενώ ακολουθούν και πολλές άλλες, εξίσου μεγάλου βεληνεκούς.

    "Η Κύπρος είναι μια υγιής και ευέλικτη οικονομία", τονίζει στην "Καθημερινή" ο financial manager του Ομίλου Φουρλής, Γιώργος Αλεβίζος, όμιλος ο οποίος διατηρεί στην Κύπρο το ΙΚΕΑ και τα καταστήματα Intersport. Η ανάπτυξη στην Κύπρο για τον Όμιλο Φουρλή δεν προέκυψε πρόσφατα, ενώ όταν υπέγραψε τη συμφωνία δικαιόχρησης με τη μητρική ΙΚΕΑ, είχε φροντίσει να συμπεριλάβει και τα δικαιώματα για την Κύπρο. Δεύτερο κατάστημα ΙΚΕΑ δεν προβλέπεται και το βάρος πέφτει στην προσέλκυση πελατών από όλη την Κύπρο, κάτι που επιτυγχάνεται από τη στιγμή που κερδίζει νέα μερίδια αγοράς. Σε ό,τι αφορά τα Intersport, θα δημιουργηθεί -επί του παρόντος- άλλο ένα κατάστημα.

    Θετικές προοπτικές στην Κύπρο βλέπει και η εταιρεία καλλυντικών και φυσικών προϊόντων Korres. Η Korres δεν έχει αυτόνομη παρουσία στην Κύπρο και κινείται μέσω διανομέα, της Παπαέλληνας.

    "Στην Κύπρο δεν ξεκινήσαμε από το μηδέν. Ο κόσμος ήξερε το brand", τονίζει στην "Κ" ο διευθυντής εξαγωγών της Korres, Ηλίας Κατσαρός, ο οποίος βλέπει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Οι πωλήσεις στην Κύπρο αποτελούν το 1/20 των πωλήσεων στην Ελλάδα, σχέση που τα επόμενα χρόνια θα φτάσει στο 1/10 και μάλιστα εύκολα, όπως εκτιμά ο κ. Κατσαρός. "Το 2011 περιμένουμε καλύτερα αποτελέσματα", σημειώνει.

    Αναπτυξιακός είναι και ο σχεδιασμός της εταιρείας επίπλων Neoset. Τον Μάιο το κατάστημα Neoset μεταφέρεται σε νέο κτίριο, όπου θα εφαρμοστεί το νέο μοντέλο και λογότυπο με τους συνεργάτες της Neoset Κουζίνα (Interkitchen). Αυτό είναι το πρώτο βήμα του σχεδίου συνεργασίας με την κυπριακή Interkitchen, με στόχο το 2012 να δημιουργηθεί στη Λευκωσία μεγάλο ενιαίο κατάστημα 1000 τ.μ. Παράλληλα, εξετάζεται το άνοιγμα concept stores στις άλλες πόλεις. Τελικός στόχος όλων των ενεργειών είναι η Νeoset να αποκτήσει στην Κύπρο τη θέση που έχει και στην Ελλάδα.

    Θετικά βλέπει την κατάσταση στην Κύπρο και ο όμιλος Sprider Stores, ο οποίος λειτουργεί καταστήματα στην Κύπρο, ένα στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό. Το 2010, παρ' όλες τις δυσμενείς συγκυρίες, ο κύκλος εργασιών της κυπριακής θυγατρικής μειώθηκε κατά 5% μόνο, καταδεικνύοντας, σύμφωνα με την εταιρεία, ότι η κατάσταση της κυπριακής αγοράς είναι αρκετά καλύτερη από την αντίστοιχη ελληνική και των λοιπών χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Προοπτικές ανάπτυξης με αρκετά ακόμη καταστήματα υπάρχουν, όπως μας μετέφεραν από την εταιρεία. Ο σχεδιασμός για το 2011, πάντως, δεν προβλέπει τη δημιουργία κάποιου νέου σημείου πώλησης στην Κύπρο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Απεβίωσε ο Ιάκωβος Καμπανέλης

    O Ιάκωβος Καμπανέλης απεβίωσε σήμερα Τρίτη 29 Μαρτίου 2011, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ μετά από δίμηνη νοσηλεία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Η μετά Καντάφι εποχή σε διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη

    Περί τις σαράντα χώρες και διεθνείς οργανισμοί συμμετάσχουν σήμερα στο Λονδίνο στην πρώτη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, με στόχο την "ενίσχυση" του διεθνούς συνασπισμού που πραγματοποιεί τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και την πραγμάτευση της μετά τον Καντάφι εποχής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία και η Γαλλία, θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς τους των Εξωτερικών. Η Τουρκία, η οποία πρότεινε τη μεσολάβησή της για την επίτευξη εκεχειρίας, θα είναι επίσης παρούσα, καθώς και πολλές αραβικές χώρες, όπως η Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και η Τυνησία.

    Το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές για να διασφαλίσει τη μετάβαση στη δημοκρατία αν ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εξουσία.

    Ο λίβυος ηγέτης ζητεί με μήνυμά του προς την Ομάδα Επαφής, να τερματίσει τη "βάρβαρη επίθεση" εναντίον της χώρας του, συγκρίνοντάς την με τις στρατιωτικές εκστρατείες του Χίτλερ στην Ευρώπη.

    Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι προχωρούν εντός της πόλης Μιζουράτα, τομείς της οποίας εξακολουθούν να τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

    "Η Μιζουράτα κινδυνεύει, οι δυνάμεις του εγκληματία (Μουάμαρ Καντάφι) προχωρούν σήμερα στο εσωτερικό της πόλης και τα άρματα μάχης πυροβολούν αδιακρίτως", δήλωσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Επίσης, οι καθεστωτικοί επιτέθηκαν στους μαχητές των εξεγερμένων με καταιγισμό πυρών πολυβόλων και ρουκετών, προκαλώντας την πανικόβλητη και χαοτική οπισθοχώρησή τους προς την πόλη Μπιν Τζαουάντ, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας του πρακτορείου Ρόιτερς.

    Κατά τη διάρκεια της ζωντανής τηλεοπτικής του ομιλίας, χθες, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα αιτιολόγησε την απόφασή του για τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη δηλώνοντας ότι "εμπόδισε μία σφαγή", και τόνισε ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να αναλαμβάνουν δράση όταν απειλούνται τα συμφέροντα και οι αξίες τους. Ο Μπ. Ομπάμα παραδέχθηκε ότι μία δημοκρατική μετάβαση στη Λιβύη θα είναι ένα "δύσκολο εγχείρημα" και προειδοποίησε τους αμερικανούς πολίτες ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα "σφάλματα" που διαπράχθηκαν από την Ουάσινγκτον στο Ιράκ. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν τίθεται θέμα υπέρβασης της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την επιδίωξη της ανατροπής του λίβυου ηγέτη με τη χρήση στρατιωτικής βίας. Τέλος, ο Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε οριστικά, ότι η μεταβίβαση της διοίκησης των επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ στη στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Φαντασίωση" η συγκυβέρνηση

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής άσκησε δριμεία κριτική προς τον αρχηγό της ΝΔ χαρακτηρίζοντας ως "νέα φαντασίωση" του Αντ. Σαμαρά ότι το ΠΑΣΟΚ κρύβεται πίσω από τα σενάρια για συγκυβέρνηση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, απαντώντας σε δήλωση του κ Σαμαρά ότι δεν θα δεχτεί να συμμετέχει σε μια συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πεταλωτής απάντησε: "Και ποιος του το πρότεινε;".

    Συνέχισε δε λέγοντας: "Είναι δυνατόν στη σημερινή εποχή που ο κ. Σαμαράς και το κόμμα του που ούτε ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να σταθεί με τη δέουσα σοβαρότητα, να προσδοκούμε μάλιστα να γίνει και συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ;".

    Ο κ. Πεταλωτής είπε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη λαϊκή εντολή να βγάλει τη χώρα από την κρίση και συμπλήρωσε ότι προκειμένου ο κ. Σαμαράς να ασχολείται και να απεργάζεται τέτοιου είδους σενάρια, θα ήταν πιο ωφέλιμο να κάνει τη στοιχειώδη δουλειά που έχει να κάνει, δηλαδή το κόμμα του να δείξει μια σοβαρότητα και να συμβάλει στο ξεπέρασμα της κρίσης που εν πολλοίς δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ.

    Ακόμη χαρακτήρισε αυτά τα "σενάρια" ως "ευσεβείς πόθους" του κ. Σαμαρά και τόνισε ότι "δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα", ότι "δεν έχουμε ανάγκη από συγκυβερνήσεις" και πως "από τη στιγμή που δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, είναι όχι απλώς εκ του περισσού, αλλά προκαλεί και γέλωτα να αρνείται μάλιστα ο κ. Σαμαράς να συμμετέχει και σε μια τέτοια συγκυβέρνηση".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 March 2011 - 13:30:31 UTC