Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη Βουλή ενημερώνει ο πρωθυπουργός
  • [02] "Πυρηνικός" συναγερμός στην Ιαπωνία
  • [03] Ζητούν βοήθεια για την ανατροφή των παιδιών τους
  • [04] Τέλος Μαρτίου το σχέδιο
  • [05] "Να μας πείτε τις δεσμεύσεις" ο»Ώ

  • [01] Τη Βουλή ενημερώνει ο πρωθυπουργός

    "Μίνι" προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση πραγματοποιείται σήμερα στις 10 το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Σχετικό αίτημα, βάσει του άρθρου 142 Α του Κανονισμού της Βουλής, υπέβαλε προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να ενημερώσει το Κοινοβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Συνεχίζουμε στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας χθες την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την απεριόριστη εμπιστοσύνη του στη δύναμη του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας ότι η νίκη που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες είναι νίκη των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι βάζουν καθημερινά πλάτη.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβλήθηκε τους προηγούμενους 18 μήνες και για την αναμέτρηση τόσο με παράγοντες στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό.

    Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά της ΝΔ και όσων μεμψιμοιρούσαν και συνεχίζουν να μεμψιμοιρούν και σήμερα και εμφανίζονται στεναχωρημένοι από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Πυρηνικός" συναγερμός στην Ιαπωνία

    Ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σήμερα ανατολικά του Τόκιο όπου τα κτίρια σείστηκαν για αρκετή ώρα. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στ' ανοικτά της περιοχής Σίμπα, ανατολικά της πρωτεύουσας και το βάθος του ήταν μόνο 10 χλμ., μετέδωσε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Δεν εκδόθηκε καμιά προειδοποίηση για τσουνάμι.

    Η φωτιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα, σήμερα, στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, που υπέστη βαρύτατα πλήγματα από τον ισχυρότατο σεισμό της περασμένης Παρασκευής και το ολέθριο τσουνάμι που ακολούθησε, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου της Ιαπωνίας, κατασβέσθηκε στις 6.15' τοπική ώρα, μισή ώρα μετά την εκδήλωσή της.

    Εν τούτοις υπάρχει έντονη ανησυχία ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης, έχουν πέσει σημαντικά μέσα στις δεξαμενές όπου βρίσκονται οι εμπλουτισμένοι πυρηνικοί ράβδοι ουρανίου, στον αντιδραστήρα 4, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να οδηγούνται σε τήξη.

    Ο υπεύθυνος της εταιρείας διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, δήλωσε την Τετάρτη ότι σκέφτονται τη λύση, να καταβρέξουν με ελικόπτερο, τον αντιδραστήρα 4 με βορικό οξύ, ώστε να εμποδίσουν τις πυρηνικές ράβδους να επανέλθουν σε κρίσιμη κατάσταση και να ξεκινήσουν πάλι τη διαδικασία αλυσιδωτής διάσπασης, στον προβληματικό αντιδραστήρα 4. Η εταιρεία επεσήμανε ότι το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας αντίδρασης" δεν είναι απίθανο".

    Για "σκηνές από την Αποκάλυψη" έκανε λόγο ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ενέργεια Γκίντερ Ετινγκερ, αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν στην Ιαπωνία μετά το πυρηνικό δυστύχημα, εκτιμώντας ότι οι τοπικές αρχές έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. "Δεν αποκλείω το χειρότερο τις επόμενες ώρες και ημέρες" τόνισε.

    Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών από τον σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία ανέρχεται σε 3.373, των αγνοουμένων σε 6.746 και των τραυματιών σε 1.897, σύμφωνα με νέο επίσημο προσωρινό απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της χώρας.

    Πτώματα εντοπίζονται καθημερινά σε όλη τη ζώνη που επλήγη από το σεισμό, ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 10.000 μόνο για αυτήν την περιοχή, στην οποία βρίσκεται η πόλη Σεντάι.

    Ξένες εταιρείες σχεδιάζουν να απομακρύνουν το προσωπικό τους από το Τόκιο και περιοχές της βόρειας Ιαπωνίας. Η "έξοδος" αυτή έχει ήδη αρχίσει για πολλές εταιρείες και αφορά όχι μόνο τους ξένους αλλά και τους Ιάπωνες υπαλλήλους.

    Αξιωματούχοι από το Τόκιο ανέφεραν ότι η ακτινοβολία στην πρωτεύουσα ήταν δέκα φορές πάνω από το κανονικό το βράδυ της Τρίτης, αλλά δεν συνιστά απειλή για την υγεία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ζητούν βοήθεια για την ανατροφή των παιδιών τους

    «Πλημμύρισαν» τα χωριά SOS από παιδιά, των οποίων οι νεαροί γονείς αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις βασικές υποχρεώσεις της καθημερινότητας και καταφεύγουν σε ιδρύματα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαιραίτητα τουλάχιστον για τα «αδύναμα» μέλη των οικογενειών τους.

    Σύμφωνα με στοιχεία από το παιδικό χωριό SOS, στην Αττική, μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2010, 80% των περιπτώσεων που απευθύνθηκαν σβ αυτά, αφορά περιστατικά που οι γονείς των παιδιών, λόγω φτώχειας, αδυνατούν να τα μεγαλώσουν, ενώ τον τρέχοντα μήνα το ποσοστό υπερβαίνει το 90%.

    Ο διευθυντής Κοινωνικής Εργασίας και Έρευνας των Παιδικών Χωριών, Στέργιος Σιφνιός, επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η αύξηση της ανεργίας, τα χαμηλά μεροκάματα, αλλά και η ανύπαρκτη κρατική κοινωνική πολιτική, αναγκάζουν ολοένα και περισσότερους γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους σε «ξένα χέρια», ελπίζοντας ότι αργότερα θα καταφέρουν να βρουν τρόπο, για να τους προσφέρουν, έστω τα απολύτως απαραίτητα.

    Όπως εξηγεί ο κ. Σιφνιός, την τελευταία διετία ο ρυθμός αύξησης των αιτήσεων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας το 70%. Το τελευταίο τρίμηνο του 2010, καθημερινά δέκα παιδιά ζητούσαν βοήθεια, ενώ μόνο στις τρεις τελευταίες ημέρες του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου, τα παιδιά που ζήτησαν βοήθεια έφτασαν τα 60. Ήδη, στις εγκαταστάσεις τους τα παιδικά χωριά SOS φιλοξενούν 250 παιδιά, ενώ εκκρεμούν περίπου 1.000 αιτήματα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Τέλος Μαρτίου το σχέδιο

    «Το τοπίο είναι πολύ διαφορετικό», μετά τις σημαντικές αποφάσεις που έλαβαν για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, οι ηγέτες των χωρών του ευρώ στις 11 Μαρτίου, τόνισε ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin από τις Βρυξέλλες.

    Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τις αποφάσεις για την Ελλάδα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι τόσο η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων όσο και η μείωση του επιτοκίου, που αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή, αφορούν το σύνολο των δανείων 80 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης.

    Σε ό,τι αφορά την απόφαση σχετικά με τη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα, ότι στην υποθετική περίπτωση που το 2012 η Ελλάδα απευθυνθεί στο Μηχανισμό για να αγοράσει τα κρατικά της ομόλογα, δεν συνεπάγεται καινούριο Μνημόνιο.

    Εξάλλου, ερωτηθείς για το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα είναι έτοιμο ένα λεπτομερές σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για το 2011, το 2012 και το 2013 και να εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή και το υπουργικό Συμβούλιο.

    Ο υπουργός δήλωσε, στη συνέχεια, ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί και η σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής - με χρονικό ορίζοντα το 2015. Ο υπουργός σημείωσε ότι το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τα πολιτικά κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, των μεταρρυθμίσεων, η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είναι προαπαιτούμενα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

    Τέλος, με αφορμή την πρόσφατη υποβάθμιση της Ελλάδας και της Ισπανίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έθεσε στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin το θέμα της καλύτερης εποπτείας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Όπως δήλωσε ο υπουργός, όταν μια χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και αξιολογείται κάθε τρεις μήνες από εμπειρογνώμονες τριών διεθνών οργανισμών, δεν είναι δυνατόν η αξιολόγηση αυτή να αναιρείται από τους οίκους αξιολόγησης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Να μας πείτε τις δεσμεύσεις"

    Για "κρυφή ατζέντα", η οποία περιλαμβάνει και νέα μέτρα κατηγορεί εκ νέου την κυβέρνηση η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος σε δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπαρτ -ο οποίος κάνει λόγο για σειρά δεσμεύσεων "για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και μέτρα περικοπών για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και εν μέρει για την Ιρλανδία- ζητεί να μάθει τι δεσμεύσεις ανέλαβε η κυβέρνηση για νέα μέτρα, στη σύνοδο κορυφής της προηγούμενης Παρασκευής.

    "Ζητάμε να μάθουμε αν θα υπάρχουν νέοι όροι και τι δεσμεύσεις έχει αναλάβει η κυβέρνηση για νέα μέτρα. Ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ μιλά συγκεκριμένα για την Ελλάδα" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

    Απαντώντας σε εκτίμηση δημοσιογράφων για το ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις πρόσφατες δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μιχελάκης απέρριψε αυτές τις εκτιμήσεις, τονίζοντας πως δεν δέχεται αφηρημένες έννοιες οι οποίες δεν προσδιορίζουν συγκεκριμένα πράγματα και οι οποίες, όπως είπε, προέρχονται από την κυβέρνηση με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

    Κατά Καρχιμάκη για τη φημολογία

    Για "πολιτική αθλιότητα", εξάλλου, κατηγορεί τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καχριμάκη, η ΝΔ για δηλώσεις του με τις οποίες εμπλέκει τη ΝΔ σε δημοσιεύματα που μιλούσαν για χρεοκοπία της χώρας.

    "Όλα αυτά αποτελούν έσχατη πολιτική αθλιότητα, ο κ. Καρχιμάκης θα πρέπει να ανακτήσει πρώτα από όλα τη μνήμη του και να θυμηθεί τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ρουμπινί, εκείνον δηλαδή που επίμονα εξέπεμψε μήνυμα χρεοκοπία", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

    Πρωτοβουλία για την ασφάλεια των πυρηνικών

    Το θέμα της ασφάλειας των σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας θέτει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε ερώτηση που κατέθεσε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Γιάννης Τσουκαλάς, με την οποία ζητά, μεταξύ άλλων, να ενημερωθεί για το αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την εξέλιξη των σχεδίων κατασκευής πυρηνικών σταθμών στην Τουρκία και το αν προτίθεται να κάνει κάτι, ώστε να πιεστεί η Άγκυρα έτσι ώστε να συμμορφωθεί πλήρως με τα ευρωπαϊκά πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τον ευρωβουλευτή και στο γεγονός ότι η Τουρκία προχωρά στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 March 2011 - 5:30:19 UTC