Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο
  • [02] "Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις"
  • [03] "'Εφυγε" ο Μανώλης Ρασούλης
  • [04] Προς εξαφάνιση
  • [05] Ντέρμπι στην Τούμπα ο»Ώ

  • [01] Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο

    Σημαντικό σταθμό για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, όπου ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης για τις αποφάσεις των Βρυξελλών.

    Ο κ. Παπανδρέου απένειμε τα εύσημα στους Έλληνες πολίτες για τις προσπάθειες που καταβάλλουν όλο αυτό το διάστημα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πάλεψε πολύ σκληρά αλλά τίποτα δεν θα γινόταν αν οι πολίτες δεν έβαζαν καθημερινά πλάτη.

    Από εδώ και στο εξής, τόνισε, είναι αποκλειστικά στο χέρι μας να σωθεί η χώρα και να πάμε μπροστά. Είμαστε, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, στη μέση της φουρτούνας και πρέπει να παραμείνουμε αταλάντευτοι στην πορεία μας.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε θετική και τη στάση της αντιπολίτευσης από την οποία ωστόσο ζήτησε να έχει εποικοδομητική στάση στο εξής.

    Χαρακτηριστικά τόνισε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση και οι πολίτες να δίνουν μάχη και κάποιοι να λένε στους πολίτες ότι είναι κορόιδα και δεν πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια.

    Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς μεγαλύτερη αφοσίωση στο έργο που ανέλαβε η κυβέρνηση και επεσήμανε ότι οι αντιδράσεις των κατεστημένων συμφερόντων θα συνεχιστούν, αλλά υπενθύμισε ότι «εμείς είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία και όχι υπερασπιστές των κατεστημένων συμφερόντων». Ζήτησε περισσότερη δουλειά, σύνεση και υπομονή, ενώ απευθυνόμενος εντός και εκτός της κυβέρνησης, τόνισε ότι «χρειάζεται ενότητα για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο στόχο μας».

    Ο κ. Παπανδρέου διέψευσε εκ νέου τα σενάρια περί εκλογών, αλλά αυτή τη φορά και τα σενάρια περί ανασχηματισμού. «Να τελειώνουν τα σενάρια αυτά» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις"

    Γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και αυτοκριτική, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των μελών της Ιεράς Συνόδου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

    «Η κατάσταση γύρω μας επιδεινώνεται από την οξύτατη οικονομική κρίση που βιώνουμε. Χρόνιες παθογένειες του παρελθόντος, που τώρα προβάλλονται στο δύσκολο παρόν, προδιαγράφουν ένα δύσκολο μέλλον. Οι καιροί απαιτούν αποφάσεις γενναίες, απ' όλους μας, και αυτοκριτική, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο θεσμών. Η κρίση που διανύουμε δεν είναι μόνο αποτέλεσμα επιζήμιων και άστοχων πολιτικών που υιοθετήθηκαν. Είναι και κρίση αξιών», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπούλιας εξήρε το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας στην ανακούφιση των ευπαθών ομάδων, τονίζοντας ότι ειδικά στις μέρες μας το έργο αυτό πρέπει να αποτελεί κεντρική επιδίωξη και αποστολή, ενώ σημείωσε ότι η συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας πρέπει να ενισχυθεί.

    Στην αντιφώνησή του, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπενθύμισε ότι η Εκκλησία είναι παρούσα στην αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ κάλεσε την Πολιτεία να «προσέξει τη χείρα της συνεργασίας» της Εκκλησίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "'Εφυγε" ο Μανώλης Ρασούλης

    "'Εφυγε" ξαφνικά, σε ηλικία 66 ετών, ο Μανώλης Ρασούλης. Ο Κρητικός καλλιτέχνης βρέθηκε νεκρός, από φίλους του, στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ιατροδικαστή ο θάνατός του είχε προέλθει πριν από τέσσερις ημέρες.

    Ο Μ. Ρασούλης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 28 Σεπτεμβρίου 1945.

    Γιός ενός χρυσοχόου, στα παιδικά του χρόνια έψαλε στον Πολιούχο 'Αγιο Μηνά. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία τραγουδώντας ερασιτεχνικά στην Πλάκα, ενώ παράλληλα δούλευε στην εφημερίδα της αριστεράς "Δημοκρατική Αλλαγή".

    Στην διάρκεια της δικτατορίας φεύγει για το Λονδίνο, όπου και θα παραμείνει 6 χρόνια. Οργανώνεται στο Τροτσκιστικό κίνημα όπου και γνωρίζεται με την Βανέσα Ρεντγκρεϊβ με την οποία δυο φορές συνεργάστηκε σε πολιτικές παραστάσεις.

    Τον Μαϊο του β68 πήρε μέρος στην εξέγερση των φοιτητών στο Παρίσι.

    Λίγο μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου έρχεται στην Ελλάδα και η μεταπολίτευση θα τον βρει εργαζόμενο στα ναυπηγεία του Ανδρεάδη.

    Τότε είναι που τον καλεί και ο Μάνος Λοϊζος και τραγουδούν μαζί τα "Νέγρικα" με την Μαρία Φαραντούρη.

    Η συνεργασία του με το Νίκο Ξυδάκη στα "Δήθεν" είναι που θα τον καθιερώσει ως έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς της γενιάς του, με επιτυχίες όπως "Αχ Ελλάδα", "Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια", " Πότε Βούδας, πότε Κούδας", " Το κοτλέ παντελονάκι", " Τίποτα δεν πάει χαμένο".

    Πολλές φορές ο Ρασούλης διαφώνησε με το λεγόμενο "μουσικό καθεστώς", όπως και με τις δισκογραφικές εταιρείες και δεν δίστασε να αποχωρήσει, εκφράζοντας ελεύθερα τις απόψεις του. Θεωρήθηκε "αιρετικός" και "εκκεντρικός" και τα τελευταία χρόνια σχεδόν αποσύρθηκε από τα καλλιτεχνικά δρώμενα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Προς εξαφάνιση

    Μπορεί «το χαμηλό τον γάιδαρο όλοι να τον καβαλάνε», όπως λέει η λαϊκή παροιμία, αλλά το ίδιο το ζώο, δείχνει «γαϊδουρινή υπομονή» στη χώρα μας, αφού παλεύει να επιβιώσει, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του συρρικνώνεται. Στον αγώνα για την επιβίωση έχουν μπει και τα μουλάρια, που εισάγονται πλέον από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και χρησιμοποιούνται για διάφορες εργασίες.

    Τα τελευταία 10 χρόνια ο αναπληρωτής καθηγητής κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γεώργιος Αρσένος, διεξάγει έρευνα σχετικά με την εκτροφή και την υγεία των όνων στην Ελλάδα. Πρόσφατα, μάλιστα, βρέθηκε και στον δήμο Βόλβης, όπου με πρωτοβουλία του δημάρχου, Δημήτρη Γαλαμάτη, κλήθηκε κλιμάκιο της αγγλικής, Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (Greek Animal Welfare Fund - GAWF), για να προσφέρει υπηρεσίες σε εκατοντάδες άλογα, γαϊδούρια και ημίονους (μουλάρια), που βρίσκονται στην περιοχή και ανήκουν σε μέλη του Σωματείου δασεργατών Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας.

    «Ο πληθυσμός των ελληνικών όνων είναι πλέον κάτω από τις 13.000, με τα περισσότερα να ζουν στην Πελοπόννησο, όταν μόλις δεκαπέντε χρόνια πριν, ήταν 95.000», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρσένος, σημειώνοντας ότι τα καθαρόαιμα ελληνικά ζώα, είναι περίπου 4000, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από βαλκανικές χώρες ή έχουν αδιευκρίνιστη καταγωγή.

    «Έχουμε ζητήσει, το ελληνικό γαϊδούρι, να περιληφθεί στον κατάλογο απειλούμενων φυλών του F.A.O, ο οποίος αποτελεί και την παγκόσμια βάση αναφοράς», προσθέτει ο κ. Αρσένος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Ντέρμπι στην Τούμπα

    Το ντέρμπι στην Τούμπα μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 26ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Οι Πειραιώτες, μετά και τη χθεσινή νίκη του Παναθηναϊκού θέλουν τους τρεις βαθμούς για να ανακυρηχθούν και τυπικά πρωταθλητές για τη φετινή σεζόν, ενώ από την άλλη πλευρά ο ΠΑΟΚ θέλει τη νίκη για να ανέβει στη βαθμολογία και να ενισχύσει την προσπάθεια για συμμετοχή στα πλέι οφ.

    ΑΕΚ-Καβάλα 1-0

    Ο Νάτσο Σκόκο ήταν αυτός που στο 88΄ «ξεκλείδωσε» την άμυνα της Καβάλας και χάρισε τη νίκη με 1-0 στην ΑΕΚ. Η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ ήταν καλύτερη, έχασε ευκαιρίες και δίκαια κατέκτησε τους τρεις βαθμούς. Να σημειώσουμε ότι η Καβάλα αγωνίστηκε από το 53' με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Οράσιο Καρντόσο (με δεύτερη κίτρινη κάρτα).

    Κέρκυρα-Αρης 3-4

    Εκπληκτικό ματς έγινε στην Κέρκυρα. Στο ντεμπούτο του Σάκη Τσιώλη, οι "κίτρινοι" έφτασαν σε μια σπουδαία νίκη με σκόρερ τους Φατί (25΄), Λαζαρίδη (65΄), Καστίγιο (68΄), Κόκε (76΄), ενώ τα γκολ των γηπεδούχων πέτυχαν οι Μαζνόφ (7΄), Γραμμόζης (32΄), Γκουστάβο (77΄).

    Πανιώνιος-Λάρισα 3-3

    Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να προηγηθούν με 2-0 με τα γκολ των Γκαλίτσιου (21') και Μήτρογλου (32' με πέναλτι), η Λάρισα μείωσε με τον Μετίν στο (61'), ο Μπάλαμπαν ανέβασε το δείκτη του σκορ σε 3-1 στο 75' και από εκεί και πέρα η Λάρισα, που δεν είχε άλλα περιθώρια, αντεπιτέθηκε και κατάφερε να ισοφαρίσει στο τελικό 3-3 με τα γκολ των Μετίν (82' με πέναλτι) και Νταμπίζα (86').

    Εργοτέλης-Ατρόμητος 1-1

    Το ματς ήταν μέτριο και το τελικό σκορ διαμορφώθηκε με τα γκολ του Ρομάνο (44') για την κρητική ομάδα και του Αναστασάκου στο 68ο λεπτό για τοn σύλλογο του Περιστερίου.

    Ηρακλής-Παναθηναϊκός 1-3

    Μετά από τρία αρνητικά αποτελέσματα (δύο ήττες και μία ισοπαλία) ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στις νίκες. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τζιμπρίλ Σισέ, που ήταν ο δημιουργός και των τριών τερμάτων, οι "πράσινοι" επικράτησαν 3-1 του Ηρακλή στο "Καυταντζόγλειο" στο παιχνίδι με το οποίο ολοκληρώθηκε το "πρώτο πιάτο" της 26ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Ο Πετρόπουλος στο 4΄, 51΄ και ο Χριστοδουλόπουλος στο 83΄ ήταν οι σκόρερ του "τριφυλλιού", ενώ είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 36΄ ο Μαχόπ.

    Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός Βόλου 2-1

    Μεγάλη νίκη πέτυχε ο Αστέρας Τρίπολης με 2-1 επί του Ολυμπιακού Βόλου και ενίσχυσε τις ελπίδες για να παραμείνει στην κατηγορία. Το παιχνίδι ήταν συναρπαστικό και ο Μπαρτολίνι ήταν αυτός που λύτρωσε τους γηπεδούχους με το γκολ, που πέτυχε στο 89ο λεπτό. Το σκορ άνοιξε για την ομάδα της Τρίπολης ο Μπαστία στο 16', ενώ στο 23ο λεπτό οι "ερυθρόλευκοι" είχαν ισοφαρίσει προσωρινά με τον Σολάκη.

    Πανσερραϊκός-Ξάνθη 2-1

    Η ομάδα των Σερρών δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον, καθώς τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Β' εθνικής κατηγορίας, αλλά ήταν πολύ καλύτερη και πήρε τους τρεις βαθμούς της νίκης με τα γκολ των Παπάζογλου (39') και Νταλέ (54'), ενώ το γκολ της Ξάνθης, που δεν έχει σιγουρέψει ακόμη την παραμονή της στη Σούπερ Λίγκα, πέτυχε ο Μαρσελίνιο στο 87ο λεπτό με πέναλτι.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 March 2011 - 17:30:20 UTC