Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταπολέμηση της παράνομης εργασίας
  • [02] Κύματα προσφύγων εγκαταλείπουν τη Λιβύη
  • [03] Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας
  • [04] Σύσκεψη για συνενώσεις
  • [05] Και το Όσκαρ πάει... ο»Ώ

  • [01] Καταπολέμηση της παράνομης εργασίας

    Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε τουλάχιστον 120 ένσημα, από τα 150, που απαιτούνται σήμερα για την έκδοση παραμονής και εργασίας στη χώρα και από 80 ένσημα σε 50 για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι Έλληνες εργαζόμενοι και οι μετανάστες να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες της κρίσης.

    Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος μαζί με την υφυπουργό Αννα Νταλάρα, είχε σήμερα συνάντηση με την ΓΣΕΕ για το μεταναστευτικό.

    Ο κ.Κουτρουμάνης πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα, καθώς επίσης η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, το "εργόσημο" και η αυστηροποίηση των προστίμων για τους εργοδότες που απασχολούν παράνομα εργαζόμενους.

    "Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο είναι ο βραχίονας της πολιτικής μας για την καταπολέμηση της παράνομης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής", τόνισε η υφυπουργός Εργασίας, 'Αννα Νταλάρα, η οποία πρόσθεσε ότι κατά το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν επαφές με κοινωνικές οργανώσεις μεταναστών και τον συνήγορο του Πολίτη.

    "Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε επί μακρόν εργαζόμενους μετανάστες, που κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν", τόνισε η κ.Νταλάρα, η οποία απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τους απεργούς πείνας του Μεγάρου Υπατίας, είπε ότι όσοι εντάσσονται στις συγκεκριμένες κατηγορίες θα ικανοποιηθούν, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί εξάμηνη παράταση της διαδικασίας απέλασης ώστε να εκτονωθεί η κρίση, κάτι που όμως είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    Τόσο ο κ.Κουτρουμάνης όσο και η κ.Νταλάρα, τόνισαν ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλόξενη, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά υπάρχουν νόμοι οι οποίοι πρέπει να εφαρμοστούν.

    Πρόσθεσαν δε ότι οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας έχουν ξεκινήσει εδώ και τέσσερις μήνες και δεν σχετίζονται με την απεργία πείνας των μεταναστών, στους οποίους έχει παραχωρηθεί το Μέγαρο Υπατίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Κύματα προσφύγων εγκαταλείπουν τη Λιβύη

    Αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές κατέρριψαν ένα ελικόπτερο και έπιασαν αιχμαλώτους το πλήρωμά του στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, τη Μιζουράτα, ανακοίνωσε σήμερα το κίνημα της αντιπολίτευσης.

    Το Κίνημα Νεολαίας της Λιβύης ανέφερε στο Διαδίκτυο ότι οι διαδηλωτές στην Μιζουράτα κατέρριψαν το ελικόπτερο μία ημέρα αφότου ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης εκδιώκοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις που είναι πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

    Να σημειωθεί πως οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις περιμένουν αντεπίθεση των πιστών στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεων σήμερα, αφού ο λίβυος ηγέτης αψήφησε τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να παραιτηθεί.

    Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στην πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, δήλωσαν ότι δύναμη δύο χιλιάδων πιστών στον Καντάφι έχουν περικυκλώσει την πόλη.

    Κάτοικοι, και σε συνοικίες της Τρίπολης, έχουν στήσει οδοφράγματα για την αντιμετώπιση των δυνάμεων του καθεστώτος.

    Στρατηγός στην ανατολική περιοχή της χώρας, όπου έχουν επικρατήσει οι εξεγερμένοι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να βοηθήσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στο δυτικό τμήμα.

    Στο μεταξύ, σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Οι περισσότεροι κατέφυγαν στις γειτονικές χώρες της Αιγύπτου και της Τυνησίας.

    Παράλληλα σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι, με τις κυρώσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στον Καντάφι και στα άτομα του στενού περιβάλλοντός του επιβλήθηκε καθολική ταξιδιωτική απαγόρευση. Ζητήθηκε εξάλλου να παραπεμφθεί άμεσα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα των δυνητικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που καταγγέλλεται ότι έχουν διαπραχθεί σε βάρος των διαδηλωτών.

    Ο Μ. Καντάφι απέρριψε τις νέες κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον του και είπε πως μια μικρή ομάδα ανταρτών που διαμαρτύρονται κατά της διακυβέρνησής του έχουν περικυκλωθεί και θα ηττηθούν.

    Στη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης προχωρούν οι αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη.

    Από τη Λιβύη απομακρύνθηκαν και οι τελευταίοι Έλληνες που εργάζονταν σε εργοτάξιο στην έρημο.

    Εξάλλου, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απομακρύνει σχεδόν 30.000 πολίτες της από τη Λιβύη.

    Από εκείνους που κατευθύνονται προς τη χώρα τους με ενδιάμεσο σταθμό, 10.000 βρίσκονται στην Κρήτη, περίπου 1.600 στη Μάλτα και 11.000 στο νησί της Τυνησίας, Τζέρμπα.

    Στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσε ότι δύο γαλλικά αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και προσωπικό αρωγής θα αναχωρήσουν "εντός των επομένων ωρών" με προορισμό της Βεγγάζη.

    Ο αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του διεξάγει έρευνες για να διαπιστώσει αν ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, έχει καταθέσεις, ακίνητα ή άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αυστραλία.

    Τέλος, νευρικότητα αναμένεται να επικρατήσει σήμερα στις αγορές πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι η Λιβύη δεν εξάγει παρά το 2% της διεθνούς παραγωγής, ενώ η Σαουδική Αραβία έλαβε μέτρα για την αύξηση των αποθεμάτων της ώστε να προλάβει εκτίναξη των τιμών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι θα προτείνει σήμερα ένα σύμφωνο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στη ζώνη του ευρώ, που αποφεύγει να περιλάβει τα πιο αμφιλεγόμενα στοιχεία του συμφώνου ανταγωνιστικότητας που προτείνει η Γερμανία, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

    Η πρόταση αυτή, η οποία θα διατυπωθεί κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψης αξιωματούχων των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ, προετοιμάσθηκε από το επιτελείο του Χέρμαν βαν Ρομπέι και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη ευρωπαϊκή πηγή.

    Ο πρόεδρος της ΕΕ επιφορτίσθηκε στις 4 Φεβρουαρίου από τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν προτάσεως του Βερολίνου και του Παρισιού, να προετοιμάσουν προτάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών της ζώνης του ευρώ κυρίως, για να αποφευχθούν νέες κρίσεις χρέους.

    Η Γερμανία κυκλοφόρησε τη δική της πρόταση συμφώνου σταθερότητας για τη Νομισματική Ένωση, η οποία θεωρήθηκε από πολλούς εταίρους ως απόπειρα του Βερολίνου για την επιβολή του γερμανικού οικονομικού μοντέλου στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Σε μία προσπάθεια χαλάρωσης της πολεμικής, το σχέδιο του Χέρμαν βαν Ρομπέι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν επαναλαμβάνει τις δύο γερμανικές προτάσεις που προκάλεσαν την πολεμική: την κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών στις χώρες όπου ισχύει και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

    Στη θέση τους, η πρόταση προβλέπει για τις χώρες την εισαγωγή μίας σειράς δεικτών που πρέπει να τηρηθούν σε τρεις τομείς: ανταγωνιστικότητα, απασχόληση και δημοσιονομική πειθαρχία, σύμφωνα με την πηγή της ΕΕ, η οποία επιβεβαιώνει τις σχετικές πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στους Financial Times.

    Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να συμμετάσχουν στην άσκηση αυτή, δήλωσε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που δεν είναι ακόμη μέλη της ευρωζώνης και ανησυχούν μήπως αποκλειστούν από ένα σχήμα ενισχυμένης συνεργασίας, η οποία θα αφορούσε μόνο τις χώρες της ευρωζώνης.

    Ωστόσο, οι χώρες που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα θα έχουν, σύμφωνα με την πρόταση , τη δυνατότητα "να εμβαθύνουν περισσότερο ορίζοντας πιο φιλόδοξους στόχους" από τους άλλους, αναφέρει η ίδια πηγή.

    Σύμφωνα με την πρόταση, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης θα προχωρούν σε μία τελική εξέταση της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί, αλλά με βάση μία αποτίμηση που θα γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρχικά εκφράσει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο περιθωριοποίησής της με βάση τις γερμανο-γαλλικές προτάσεις περί συμφώνου ανταγωνιστικότητας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Σύσκεψη για συνενώσεις

    Μικρή ομάδα εκπαιδευτικών εισέβαλε στο υπουργείο Παιδείας, την ώρα που γινόταν σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με εκπροσώπους και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, με αντικείμενο τις συνενώσεις σχολικών μονάδων.

    Οι εκπαιδευτικοί άπλωσαν πανό και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των συνενώσεων και του ΔΝΤ.

    Η εκδήλωση διεκόπη για λίγα λεπτά, καθώς ορισμένοι δήμαρχοι αντέδρασαν έντονα εναντίον των εκπαιδευτικών. Κάποιοι, μάλιστα, ζήτησαν από τους εκπαιδευτικούς "να κάνουν μαθήματα στα σχολεία και να φύγουν αμέσως από την αίθουσα".

    Οι εκπαιδευτικοί δίπλωσαν το πανό, αλλά κάθισαν στις πρώτες θέσεις, παρακολουθώντας τους ομιλητές, τους οποίους διέκοπταν. Ωστόσο, η εκδήλωση συνεχίστηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

    Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, νωρίτερα, είχε αναπτύξει στους δημάρχους, όλες τις αλλαγές που συντελούνται ή θα γίνουν στα σχολεία, με έμφαση στο ψηφιακό σχολείο και το νέο λύκειο που ευνοεί την ομαδική συνεργασία. Αυτό το στόχο, άλλωστε, υπηρετούν και οι συνενώσεις των σχολικών μονάδων.

    Η υπουργός επισήμανε ότι "κανένα Μνημόνιο δεν περιέχει αναφορά ή δέσμευση για τις συνενώσεις", σημείωσε ότι στόχος είναι πρωτίστως η εξυπηρέτηση παιδαγωγικών κριτηρίων και μίλησε για σωστή αξιοποίηση σχολικών υποδομών, εκπαιδευτικού προσωπικού, εξάλειψη της διπλοβάρδιας κλπ.

    Από το Σεπτέμβριο άλλωστε -υπενθύμισε η υπουργός- θα υπάρχει καρτέλα σχολείου, δηλαδή αριθμός μαθητών, εκπαιδευτικών, ωρών διδασκαλίας κλπ.

    Η υπουργός ανέφερε πολλά παραδείγματα σχολείων που βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και έχουν ελάχιστους μαθητές, τα οποία και θα συνενωθούν. Καυτηρίασε την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στις μεταφορές μαθητών, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν το 2005 να είναι 105 εκατ. ευρώ το κόστος μεταφορών και τέσσερα χρόνια αργότερα να ανεβαίνει στα 260 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, κάλεσε τους δημάρχους να ελέγξουν μία-μία περίπτωση όλες τις μεταφορές μαθητών.

    Τόνισε ότι επίσης δεν είναι δυνατόν ορισμένοι δήμαρχοι, γονείς και εκπαιδευτικοί, να αποφασίζουν να διακόπτουν τα μαθήματα των σχολείων για να βγάλουν τα παιδιά στους δρόμους. Τα μαθήματα τα οποία χάνονται, εκτός των νομίμων αργιών θα αναπληρωθούν, τόνισε και πρόσθεσε ότι αναμένει τις προτάσεις των περιφερειακών διευθυντών για τους τρόπους αναπλήρωσης του διδακτικού χρόνου που χάνεται.

    Η υπουργός μίλησε για την ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού, με τη διεξαγωγή των μαθητικών εκδρομών, μέσα στη χώρα και όχι στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα, το 48% των μαθητικών εκδρομών γίνονται εκτός Ελλάδος.

    Έξω από το υπουργείο Παιδείας είχαν συγκεντρωθεί εκπαιδευτικοί διαμαρτυρόμενοι για τις συνενώσεις των σχολικών μονάδων, οι οποίοι παρέμειναν για λίγες ώρες και αργά το μεσημέρι αποχώρησαν.

    Η ΟΛΜΕ είχε κηρύξει σήμερα 4ωρες στάσεις εργασίας για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των καθηγητών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Και το Όσκαρ πάει...

    "Ο Λόγος του Βασιλιά" είναι ο μεγάλος νικητής των φετινών βραβείων Όσκαρ, κερδίζοντας 4 αγαλματάκια. Ο "Κυνόδοντας" του Γ. Λάνθιμου, τελικά, δεν τα κατάφερε, καθώς το βραβείο ξενόγλωσσης ταινίας πήγε στη δανέζικη ταινία "Σε έναν καλύτερο κόσμο".

    Η επιτυχία του Γιώργου Λάνθιμου, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση, είναι τεράστια και προσωπική. Η δυναμική του «Κυνόδοντα» είχε διαφανεί από την πορεία του στα διεθνή φεστιβάλ, τις διθυραμβικές κριτικές που τον συνόδευσαν και την αποδοχή του από το κοινό, στις κινηματογραφικές αίθουσες όπου προβάλλεται σε όλο τον κόσμο. Το επιστέγασμα αυτής της διαδρομής, ήταν η επιλογή του από την αμερικανική επιτροπή των Όσκαρ, στις υποψηφιότητες για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία. Έχουν περάσει 33 χρόνια από τότε που η «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη (1978) είχε μπει στην τελική πεντάδα των υποψήφιων για Όσκαρ ξενόγλωσσων ταινιών. Σε μια εποχή κρίσης για την ελληνική οικονομία με άμεσες συνέπειες και στην παραγωγή ταινιών, ο 38χρονος σκηνοθέτης κατάφερε να επαναφέρει το ελληνικό σινεμά στα Όσκαρ, γεγονός που τιμάει την Ελλάδα, αφού από τις εξήντα έξι συνολικά ταινίες που υποβλήθηκαν από κάθε χώρα ως επίσημη συμμετοχή , μόλις πέντε ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο διεκδικούν το χρυσό αγαλματίδιο.

    Οι νικητές των βραβείων:

    - Καλύτερης ταινίας - "Ο Λόγος του Βασιλιά"

    - Πρώτου Αντρικού Ρόλου - Κόλιν Φερθ - "Ο Λόγος του Βασιλιά"

    - Πρώτου Γυναικείου Ρόλου - Νάταλι Πόρτμαν - "Μαύρος Κύκνος".

    - Σκηνοθεσίας - Τομ Χούπερ - "Ο Λόγος του Βασιλιά"

    - Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου - Μελίσα Λίο - "The Fighter"

    - Δεύτερου Αντρικού Ρόλου - Κρίστιαν Μπέιλ - "The Fighter"

    - Διασκευασμένου Σεναρίου - Ααρον Σόρκιν - "The Social Network".

    - Πρωτότυπου Σεναρίου - Ντέιβιντ Σέιντλερ - "Ο Λόγος του Βασιλιά"

    - Ξένόγλωσσης ταινίας- "In a Better World" (Δανία)

    - Κινουμένων Σχεδίων - "Toy Story 3"

    - Τραγουδιού - "We Belong Together" από το "Toy Story 3"

    - Μουσικής - "The Social Network"

    - Μοντάζ - "The Social Network"

    - Φωτογραφίας - "Inception"

    - Ηχου - "Inception

    - Επεξεργασίας Ηχου - "Inception"

    - Οπτικών Εφέ - "Inception"

    - Καλλιτεχνική Διεύθυνση - "Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων".

    - Κοστούμια - "Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων"

    - Μακιγιαζ - "Ο Λυκάνθρωπος"

    - Ντοκιμαντέρ - "Inside Job"

    - Ντοκιμαντέρ μικρού Μήκους - "Strangers No More"

    - Μικρού Μήκους - "God of Love"

    - Κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους - "The Lost Thing"

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 February 2011 - 13:30:20 UTC