Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαζικό κύμα φυγής από τη Λιβύη
  • [02] Μίνι ανασχηματισμός ο»Ώ

  • [01] Μαζικό κύμα φυγής από τη Λιβύη

    Σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.Οι περισσότεροι κατέφυγαν στις γειτονικές χώρες της Αιγύπτου και της Τυνησίας, που επίσης βγήκαν από μία αιματηρή λαϊκή εξέγερση, που τις απάλλαξε από τα καθεστώτα που τις κυβερνούσαν για δεκαετίες, ενώ τώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με ασταθείς μεταβατικές κυβερνήσεις.

    Παράλληλα σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι, με τις κυρώσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στον Καντάφι και στα άτομα του στενού περιβάλλοντός του επιβλήθηκε καθολική ταξιδιωτική απαγόρευση. Ζητήθηκε εξάλλου να παραπεμφθεί άμεσα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα των δυνητικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που καταγγέλεται ότι έχουν διαπραχθεί σε βάρος των διαδηλωτών.

    Η καταστολή της εξέγερσης στη Λιβύη θα έχει "συνέπειες" για το συνταγματάρχη Καντάφι και τους ανθρώπους του, προειδοποίησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον. Ο Καντάφι πρέπει να παραιτηθεί, συμφώνησαν Μπάρακ Ομπάμα και Άγκελα Μέρκελ.

    Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι απέρριψε τις νέες κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον του και είπε πως μια μικρή ομάδα ανταρτών που διαμαρτύρονται κατά της διακυβέρνησής του έχουν περικυκλωθεί και θα ηττηθούν. Σε τηλεφωνική συνέντευξη με σερβικό τηλεοπτικό σταθμό, είπε πως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ιδίου και του στενού περιβάλλοντός του είναι άκυρο.

    "Ο λαός της Λιβύης με υποστηρίζει, μικρές ομάδες ανταρτών έχουν περικυκλωθεί και θα τους αντιμετωπίσουμε", δήλωσε ο Καντάφι στον τηλεοπτικό σταθμό Pink του Βελιγραδίου. Ο σταθμός ανέφερε πως η συνέντευξη δόθηκε από το γραφείο του Καντάφι στην Τρίπολη.

    " Είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε την Αίγυπτο και την Τυνησία, να βοηθήσουν τον κάθε πολίτη που καταφεύγει στο έδαφός τους προερχόμενος από τη Λιβύη " δήλωσε στη Γενεύη, ο Αντόνιο Γκουτιέρες, επικεφαλής επίτροπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. " Θα προσκαλέσουμε τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί άμεσα και γενναιόδωρα σε αυτές τις δύο χώρες, ώστε να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στην έκτακτη ανθρωπιστική τους αποστολή" προσέθεσε ο αξιωματούχος του Οργανισμού.

    Στη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης προχωρούν οι αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη, με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Μουστάφα Μοχάμεντ Αμπούντ Ατζέιλ, με στόχο να οδηγηθεί η Λιβύη σε εκλογές σε τρεις μήνες. Υπέρ της πρωτοβουλίας τάχθηκαν οι πρεσβευτές της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις αντιπολιτευόμενες ομάδες στη Λιβύη. Οι αντικαθεστωτικοί από την πλευρά τους, δήλωσαν πως δεν επιθυμούν οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη χώρα και πως δεν έχουν έρθει σε επαφή με ξένες κυβερνήσεις.

    Από τη Λιβύη απομακρύνθηκαν και οι τελευταίοι Έλληνες που εργάζονταν σε εργοτάξιο στην έρημο. "Τα όσα αφηγούνται οι περισσότεροι Έλληνες που γυρίζουν από τη Λιβύη, αναδεικνύουν τις μεγάλες ευθύνες της πρεσβείας μας και συνακόλουθα του υπουργείου Εξωτερικών" δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης εξωτερικών, της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, απηύθηνε ευχαριστήρια επιστολή στον Γιώργο Παπανδρέου, για την συμβολή της Ελλάδας στις προσπάθειες απομάκρυνσης των Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη. Χθες κατέπλευσαν στα λιμάνια του Πειραιά και του Ηρακλείου, άλλα δύο πλοία, που μετέφεραν περίπου 2.500 ξένους από τη Λιβύη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Μίνι ανασχηματισμός

    Μέσω των βραδυνών δελτίων σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα ο Γάλλος πρόεδρος επέλεξε να ανακοινώσει τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση, ύστερα από την παραίτηση της υπουργού Εξωτερικών Αλλιό- Μαρί, αργά χθες το απόγευμα, την οποίαν και αποδέχθηκε.

    Με τον μίνι- ανασχηματισμό ο Νικολά Σαρκοζί επιχειρεί τη διάσωση της γαλλικής διπλωματίας, που τελευταία έχει δεχθεί πυρά ακόμα και από βουλευτές της πλειοψηφίας, αναθέτοντας το υπουργείο Εξωτερικών στον νυν υπουργό Άμυνας Αλαίν Ζυπέ.

    Για το υπουργείο Άμυνας εκλήθη στην κυβέρνηση ο γερουσιαστής και πρώην υπουργός Βιομηχανίας Ζεράρ Λονγκέ (Gerard Longuet), ενώ ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας Κλοντ Γκεάν (Claude Gueant) αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών απ' όπου απομακρύνεται ο Μπρις Ορτεφέ (Brice Hortefeux) o oποίος παραμένει ως σύμβουλος στον πρόεδρο.

    Με μια παρέμβαση εξι λεπτών από το γραφείο του στο παλάτι των Ιλισίων ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δικαιολόγησε την απόφασή του για τον ανασχηματισμό εξαιτίας "της τεράστιας αναστάτωσης" στην αντίπερα όχθη της Μεσογείου, προβάλλοντας παράλληλα τον κίνδυνο "ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών κινημάτων ".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 February 2011 - 5:30:14 UTC