Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προειδοποίηση Λευκού Οίκου προς Μ. Καντάφι
  • [02] 68 χρόνια χωρίς τον Κ.Παλαμά ο»Ώ

  • [01] Προειδοποίηση Λευκού Οίκου προς Μ. Καντάφι

    Στο λιμάνι του Ηρακλείου κατέπλευσε στις 10 το πρωί το επιβατηγό «Ελ. Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ μεταφέροντας 2800 περίπου Κινέζους και άλλους ξένους υπηκόους από την Λιβύη.

    Οι ξένοι υπήκοοι θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου μέχρι να γίνει ο επαναπατρισμός τους

    Στο λιμάνι έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός που έχουν στήσει, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση, Αστυνομία , Λιμενικό, υγειονομική περιφέρεια και άλλοι φορείς για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των ξένων υπηκόων.

    Δυο ακόμη πλοία από την Λιβύη αναμένονται ακόμη σήμερα στο λιμάνι του Ηρακλείου.

    Στο μεταξύ, παραμένουν στο τραπέζι όλες οι μορφές δράσης έναντι του Μοάμαρ Καντάφι, όπως προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι το τέλος της κυριαρχίας του Καντάφι θα δημιουργούσε ένα "τεράστιο κενό" και θα οδηγούσε σε μια μεταβατική περίοδο γεμάτη με "σκοπέλους" στη Λιβύη, που είναι πλέον εμφανώς διαιρεμένη. Στο μεταξύ στα Ηνωμένα Έθνη γίνονται διαβουλεύσεις επί γαλλο-βρετανικού σχεδίου για μέτρα σε βάρος του Καντάφι.

    Ο γιος του Λίβυου ηγέτη, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι ίσως σήμερα προκύψει μία εκεχειρία μετά από διαπραγματεύσεις.

    Τις πρωινές ώρες απέπλευσε από το λιμάνι της Βεγγάζης, με προορισμό τον Πειραιά το πλοίο "Νήσος Ρόδος", στο οποίο επιβαίνουν ξένοι που εγκατέλειψαν τη Λιβύη. Εξάλλου κατέπλευσε το πρωί στη Μιζουράτα της Λιβύης, το πλοίο "Κνωσός Παλάς", στο οποίο επιβιβάζονται ξένοι υπήκοοι. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει τους εταίρους της και τρίτες χώρες για την απομάκρυνση των πολιτών τους από τη Λιβύη, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, κάλεσε την κυβέρνηση να «αναλάβει συντονισμένες πρωτοβουλίες για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λιβύη και για την αποτροπή ενός νέου μεταναστευτικού κύματος προς τη χώρα μας».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] 68 χρόνια χωρίς τον Κ.Παλαμά

    Με τους στίχους του Άγγελου Σικελιανού από το Ηχήστε οι σάλπιγγες «μιλούσε» όλη η Ελλάδα, που όρθια μέσα στο μαύρο σκοτάδι της Κατοχής, γονάτιζε μπροστά στον ποιητή της, Κωστή Παλαμά, στις 27 Φεβρουαρίου 1943.

    Ο Κωστής Παλαμάς κυριάρχησε σε όλες τις εκδηλώσεις της πνευματικής ζωής της Ελλάδας για πάνω από πενήντα χρόνια και με την ρομφαία της ποίησής του ξεκαθάρισε με όλα τα σάπια και νεκρά και όπλισε τον λαό με ζωντανά ιδανικά έχοντας ο ίδιος κατανοήσει πρώτα από όλα πως ο κόσμος δεν μένει στάσιμος, αλλά προχωρά από το παλιό στο νέο το οποίο όμως επικρατεί μετά από συνειδητό αγώνα.

    Γεννημένος στις 13 Ιανουαρίου 1859 στην Πάτρα και με καταγωγή από το Μεσολόγγι, ο Κωστής Παλαμάς έμεινε ορφανός και από τους δύο του γονείς σε ηλικία επτά ετών και μεγάλωσε με τον θείο του Δημήτρη Παλαμά στο Μεσολόγγι.

    Το 1868, ο 9χρονος Κωστής Παλαμάς γράφει το πρώτο του ποίημα, ενώ το 1871 καταφέρνει να λύσει ένα γρίφο που είχε δημοσιευθεί σε ένα περιοδικό και έτσι βλέπει το όνομα του τυπωμένο σε Αθηναϊκό περιοδικό.

    Εκείνο που άλλαξε την αντίληψη του για την ποίηση ήταν τα γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα από το 1894 και μετά με πρώτο το «Η Ελλάς κύριο χρεοκόπησε» που αναφώνησε μέσα στην Βουλή ο Χαρίλαος Τρικούπης και δεύτερο τον πόλεμο του 1897.

    20 τόμοι ποιητικά έργα, και άλλοι τόσοι πεζά αποτελούν τον πνευματικό θησαυρό που κληροδότησε στην ελληνική γλώσσα και την ελληνική κοινωνία ο Κωστής Παλαμάς. Τα Απαντά του επιμελήθηκε ο Γιώργος Κατσίμπαλης και ο Ανδρέας Καραντώνης, ενώ το 1937 ο γιός του ποιητή Λέανδρος επιμελήθηκε μια πρώτη εξάτομη έκδοση των Απάντων του.

    Κείμενο: Γιώργος Μηλιώνης

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 February 2011 - 11:30:13 UTC