Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πύλη για προσέλκυση επενδύσεων"
  • [02] Μ. Καντάφι: "Πολεμήστε για τη Λιβύη"
  • [03] Μνημόνιο για την απασχόληση
  • [04] On line φροντιστήριο
  • [05] "Έφυγε" ο Ν. Αλεξίου ο»Ώ

  • [01] "Πύλη για προσέλκυση επενδύσεων"

    Η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα δημιουργήσει 35.000 μόνιμες θέσεις εργασίας και μπορεί να αποτελέσει την πύλη για προσέλκυση και άλλων επενδύσεων στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Στρατηγικών Επενδύσεων Χ. Παμπούκης, μετά τη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Invest in Greece (Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.).

    Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει τη δική της πρόταση για την αξιοποίηση της έκτασης, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι:

    -Στον χώρο του πρώην αεροδρομίου θα δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο, μεγέθους περίπου του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης με ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους πολίτες.

    -Θα υπάρξει μέρισμα για όλη την Ελλάδα, με την έννοια, ανέφεραν σχετικές πληροφορίες, της κατασκευής υποδομών που θα ωφελήσουν τη χώρα και θα σηματοδοτήσουν το νέο πρόσωπο της χώρας προς το εξωτερικό, πιθανώς με την κατασκευή ενός κτιρίου - συμβόλου της πόλης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει αποφασιστεί αν το έργο θα προχωρήσει με διαγωνισμό ή με διακρατική συμφωνία, σε κάθε περίπτωση όμως θα υπάρξουν ρήτρες διαφάνειας.

    Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι το Κατάρ έχει δείξει σοβαρό ενδιαφέρον για το έργο, οι συζητήσεις προχωρούν και η αίσθηση από την επίσκεψή του στη χώρα, στις αρχές της εβδομάδας, είναι ικανοποιητική. Είναι, τόνισε, ένα πολύ σημαντικό σχέδιο για τα παιδιά μας για την υλοποίηση του οποίου χρειάζεται ευρεία συμφωνία, μετά από δημόσιο διάλογο που πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Μ. Καντάφι: "Πολεμήστε για τη Λιβύη"

    Κάνοντας επίδειξη δύναμης ο ηγέτης της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στην Πράσινη Πλατεία, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι διατηρεί τον έλεγχο της πρωτεύουσάς του.

    "Θα πεθάνουμε εδώ, στο έδαφος της Λιβύης. Θα ματαιώσουμε τις ξένες απόπειρες όπως κάναμε με τον ιταλικό ιμπεριαλισμό", είπε ο Καντάφι, χαιρετίζοντας τη λιβυκή σημαία. Η ζωή χωρίς το "πράσινο λάβαρο" είναι "άχρηστη", πρόσθεσε, αναφερόμενος στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που έχουν κατεβάσει τη λιβυκή σημαία και την έχουν αντικαταστήσει με εκείνη που χρησιμοποιούνταν πριν από την επανάσταση του 1969.

    "Αν χρειαστεί θα ανοίξουμε τις αποθήκες όπλων και θα εξοπλίσουμε όλο το λαό και όλες τις φυλές της Λιβύης", προειδοποίησε ο Καντάφι και, απευθυνόμενους στους οπαδούς του, τους προέτρεψε: "Ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για τη Λιβύη, ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για την αξιοπρέπεια, ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για το πετρέλαιο", διαβεβαιώνοντας ότι "μπορούμε να θριαμβεύσουμε επί των εχθρών".

    Πάντως, ορισμένες περιοχές της Τρίπολης βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, υποστήριξε ένας κάτοικος της λιβυκής πρωτεύουσας, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Στο μεταξύ, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, καθώς και στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Μουάμαρ Καντάφι και άλλων στελεχών του καθεστώτος του και συγγενών του.

    Σε "δυνητική στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά του Καντάφι", αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    "Ήρθε η ώρα για το Συμβούλιο Ασφάλειας, να αναλάβει δράση κατά της λιβυκής ηγεσίας", τόνισε ο γγ του ΟΗΕ.

    Ο Καντάφ αλ-Νταμ, στενός συνεργάτης, σύμβουλος και εξάδελφος του Μουάμαρ Καντάφι, παραιτήθηκε από όλα τα δημόσια αξιώματά του, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena, επικαλούμενο ανακοίνωση του γραφείου του στο Κάιρο.

    Επίσης, ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης, Αμπντούλ-Ραχμάν αλ-Aμπαρ, δήλωσε ότι παραιτήθηκε και προσχώρησε στην αντιπολίτευση που επιδιώκει την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

    Εξάλλου, η Μιζουράτα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης που βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, έχει εγκαταλειφθεί από τους οπαδούς του καθεστώτος.

    Συνεχίζονται οι προσπάθειες επαναπατρισμού

    Σε έντονο ρυθμό συνεχίζονται οι προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών για την απομάκρυνση και των τελευταίων Ελλήνων από εργοτάξιο της περιοχής Τζιάλο, η οποία βρίσκεται στην έρημο και διαθέτει ιδιωτικό αεροδρόμιο, για το οποίο όμως οι λιβυκές αρχές δεν δίνουν άδεια υπερπτήσεως και προσγείωσης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Μνημόνιο για την απασχόληση

    Να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε από τον ερχόμενο Απρίλιο να αρχίσει η εφαρμογή των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για την απασχόληση και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, συνολικής δαπάνης 130 εκατομμυρίων ευρώ, που θα προέλθουν από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, συμφωνήθηκε στη συνάντηση της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας.

    "Η ανάσχεση της ανεργίας και η ενίσχυση της απασχόλησης αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου μας", τόνισε σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνάντησης η Υπουργός Εργασίας. Η κ.Κατσέλη είπε ότι κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να γίνει η υλοποίηση των προγραμμάτων με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και πρόσθεσε ότι θα συγκροτηθεί κοινή επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας και των περιφερειαρχών η οποία θα καταλήξει στην υπογραφή Μνημονίου σε κάθε περιφέρεια ώστε να υπάρξει θετική προοπτική για τους ανέργους.

    "Οι περιφερειάρχες θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να "ξελασπώσει" η χώρα, σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε", τόνισε στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, ενώ ζήτησε από την κεντρική διοίκηση την Κυβέρνηση και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό στενότερη συνεργασία με τις περιφέρειες. "Αν δεν υπάρχει συνεργασία δεν θα υπάρξει και αποτέλεσμα", είπε χαρακτηριστικά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] On line φροντιστήριο

    Με τον τίτλο «Προετοιμάζομαι για τις πανελλαδικές εξετάσεις», το υπουργείο Παιδείας εγκαινιάζει μία πρωτοπόρα δράση, το on line φροντιστήριο.

    Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με επικεφαλής την υπουργό Αν. Διαμαντοπούλου, παρουσίασε το φιλόδοξο αυτό «πλάνο», που σε οικονομικά δύσκολες μέρες έρχεται αρωγός σε χιλιάδες οικογένειες και κυρίως στους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι δαπανούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα κ.λπ.

    Μ' ένα «κλικ» στον υπολογιστή τους τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στα μαθήματα που θέλουν, θα έχουν τις βοηθητικές υπηρεσίες, που τους χρειάζονται, θα έχουν ασκήσεις, σημειώσεις του καθηγητή και όσα είναι απαραίτητα στο διάβασμά τους. Είναι η πρώτη φορά στην Ευρώπη, που εφαρμόζεται η δράση αυτή και η οποία φαίνεται, ήδη, ότι έχει μεγάλη απήχηση, αφού μέσα σε τρεις μέρες, που τρία μαθήματα βρίσκονται στους υπολογιστές, τα «χτυπήματα» ανέρχονται σε 54.000.

    Τα μαθήματα που βρίσκονται ήδη στο διαδίκτυο είναι αρχαία, φυσική και μαθηματικά, ενώ από τον επόμενο χρόνο θα εμπλουτιστεί η ύλη με άλλα τρία μαθήματα και σε πολύ λίγο όλα τα μαθήματα θα είναι στον υπολογιστή του μαθητή.

    Από το υπουργείο εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθούν και οι εκπαιδευτικές ανισότητες, ενώ θα είναι ιδιαίτερη η βοήθεια σε παιδιά δυσπρόσιτων περιοχών που δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα παιδιά των μεγάλων πόλεων. Να σημειωθεί ότι το 90% των εφήβων έχουν πλέον πρόσβαση στο Ίντερνετ, ενώ 75-80% δικό τους ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επιπλέον σημειώνεται ότι 120 εκπαιδευτικοί έχουν δώσει υλικό και βοηθούν αφιλοκερδώς, ενώ συνολικά στο «ψηφιοποιημένο» μέρος της εκπαίδευσης (digital school) 250 καθηγητές δίνουν υλικό και βοηθούν τα παιδιά. Από τον επόμενο χρόνο, πάντως, θα υπάρχει η δυνατότητα προσωπικής επαφής του μαθητή με τον καθηγητή, στον οποίο θα μπορεί ο μαθητής να απευθύνει προσωπικά ερωτήματα και απορίες και να παίρνει απαντήσεις. Οι καθηγητές, που θα ασχοληθούν σχετικά, θα παίρνουν και ένα επιμίσθιο της τάξης των 200 με 300 ευρώ, ενώ το όλο εγχείρημα κοστίζει περίπου 30-50.000 ευρώ. Είναι δηλαδή πολύ πιο οικονομικό από την πρόσθετη διδακτική στήριξη στα σχολεία, που στην πράξη δεν σημείωσε επιτυχία.

    Είναι πρώτη φορά που γίνεται κάτι αντίστοιχο στην Ευρώπη, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Έφυγε" ο Ν. Αλεξίου

    Πέθανε, στα 51 του χρόνια, ο ζωγράφος Νίκος Αλεξίου, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

    Ο Νίκος Αλεξίου γεννήθηκε το 1960 στο Ρέθυμνο της Κρήτης και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βιέννης και της Αθήνας.

    Είχε στο ενεργητικό του πολλές εκθέσεις, με κορυφαία στιγμή της εικαστικής του πορείας την εκπροσώπηση της Ελλάδας το 2007 στην 52η Μπιενάλε Βενετίας. Τα έργα του, κυρίως εγκαταστάσεις μεγάλων διαστάσεων από διάφορα υλικά, συμπεριλαμβάνονται σε μεγάλες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Ο εκλιπών είχε σκηνογραφήσει πολλές θεατρικές παραστάσεις, όπως η Μήδεια του Δημήτρη Παπαϊωάννου, η «Πουπέ» της Άννας Κοκκίνου στο θέατρο «Σφενδόνη» και το «Ταξίδι μακριά» της Λούλας Αναγνωστάκη στο θέατρο Τέχνης.

    Ο Νίκος Αλεξίου φιλοξενήθηκε για μεγάλο διάστημα στο Άγιον Όρος, όπου εμπνεύστηκε το έργο του «End», με το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 52η Μπιενάλε.

    Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 14.30 από το νεκροταφείο Καισαριανής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 February 2011 - 21:30:18 UTC