Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι προσπάθειες επαναπατρισμού
  • [02] Αιματηρές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της Λιβύης
  • [03] Επαγρύπνηση για τιμές
  • [04] Αντίστροφη μέτρηση
  • [05] Στη λίστα η "Σέχτα"
  • [06] Μήνυση κατά Μαρινάκη ο»Ώ

  • [01] Συνεχίζονται οι προσπάθειες επαναπατρισμού

    Σε έντονο ρυθμό συνεχίζονται οι προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών για την απομάκρυνση και των τελευταίων Ελλήνων από εργοτάξιο της περιοχής Τζιάλο της Λιβύης, η οποία βρίσκεται στην έρημο και διαθέτει ιδιωτικό αεροδρόμιο, για το οποίο όμως οι λιβυκές αρχές δεν δίνουν άδεια υπερπτήσεως και προσγείωσης.

    Το Τζιάλο είναι το τελευταίο από τα πέντε σημεία δράσης που παραμένει ακόμη προς επίλυση στο σχέδιο επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών από τη Λιβύη, το οποίο στέφθηκε από επιτυχία χθες με τις επιχειρήσεις δια αέρος και θαλάσσης που έδωσαν τέλος στην αγωνία άνω των 4.500 ανθρώπων, εκ των οποίων 276 Έλληνες (230 μέσω των C-130 και 46 μέσω των πλοίων) που έφθασαν στην Ελλάδα.

    Σε μόνιμη επαφή με τους οκτώ εναπομείναντες Έλληνες στην περιοχή Τζιάλο, οι οποίοι βρίσκονται εκεί μαζί με τους 10 Κυπρίους και τους πάνω από 200 συναδέλφους τους άλλων εθνικοτήτων, βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιχείρησης επαναπατρισμού.

    "Είναι οχτώ Έλληνες αλλά είναι σαν να είναι 1.008. Την ίδια σοβαρότητα δίνουμε στους 8 που δίναμε και στους υπόλοιπους", είπε ο κ. Δόλλης σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στην ΝΕΤ.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι οι προσπάθειες για τους εργαζόμενους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή του Τζιάλο είναι σε εξέλιξη εδώ τρεις μέρες και γίνονται σε συντονισμό και με άλλες χώρες.

    "Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τις ένοπλες δυνάμεις μας και τον κόσμο που υπηρετεί αυτό το κράτος ", είχε δηλώσει ο κ. Δόλλης, κατά την άφιξη, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και του δεύτερου C-130 με 83 επιβαίνοντες, από την Τρίπολη της Λιβύης."

    "Δεν περιγράφονται εύκολα οι σκηνές που είδαμε και ο τρόπος με τον οποίο οι δικοί μας άνθρωποι κατάφεραν να αντέξουν αυτές τις μέρες ", είπε ακόμη και πρόσθεσε:"Είμαι υπερήφανος για την πατρίδα μου ".

    Ο τραυματίας υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, που έχει χτυπηθεί από πυροβολισμούς στον ώμο και στο πόδι και επέβαινε στο αεροσκάφος, βρίσκεται εκτός κινδύνου και μεταφέρθηκε από το αεροδρόμιο στο νοσοκομείο. Για τον τραυματία ο έλληνας ΥΦΥΠΕΞ δήλωσε πως "μέλημά μας ήταν αυτός ο άνθρωπος να μπορέσει να φθάσει στην πατρίδα με τις καλύτερες συνθήκες".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Αιματηρές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της Λιβύης

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των συμμάχων για τη Λιβύη, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το Παρίσι και το Λονδίνο υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που προβλέπει την επιβολή "συνολικού εμπάργκο όπλων και κυρώσεων" στη Λιβύη, καθώς και αίτημα προς "το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την δίωξη των μελών της λιβυκής ηγεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Αλιό-Μαρί.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει μέτρα για να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν τις βιαιότητες στη Λιβύη, ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

    Στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν ευρύ φάσμα επιλογών για την απομάκρυνση περίπου 3.600 ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται ακόμη στη Λιβύη.

    Η κατάσταση στη Λιβύη

    Τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στην περιοχή Τζανζούρ της Τρίπολης, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις στην Τρίπολη.

    Οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών σε πολλές συνοικίες της λιβυκής πρωτεύουσας μετά την προσευχή της Παρασκευής, προκαλώντας τον θάνατο ανθρώπων, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ο Καντάφ αλ-Νταμ, στενός συνεργάτης, σύμβουλος και εξάδελφος του Μουάμαρ Καντάφι, παραιτήθηκε από όλα τα δημόσια αξιώματά του, μετέδωσε σήμερα το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena, επικαλούμενο ανακοίνωση του γραφείου του στο Κάιρο.

    Επίσης, ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης, Αμπντούλ-Ραχμάν αλ-Aμπαρ, δήλωσε ότι παραιτήθηκε και προσχώρησε στην αντιπολίτευση που επιδιώκει την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

    Η Μιζουράτα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης που βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, έχει εγκαταλειφθεί από τους οπαδούς του καθεστώτος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όμως από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε μία αεροπορική βάση κοντά στην πόλη έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι, όπως δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης.

    Η οικογένεια Καντάφι έχει ένα μόνο σχέδιο: "να ζήσει και να πεθάνει στη Λιβύη", σύμφωνα με τον Σάιφ αλ Ισλάμ, γιο του λίβυου ηγέτη. Ο γιος του Καντάφι παραδέχθηκε την απώλεια του ελέγχου του ανατολικού τμήματος της Λιβύης, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι λιβυκές αρχές θα ξαναπάρουν σύντομα τον έλεγχο της περιοχής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Επαγρύπνηση για τιμές

    «Οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα ακρίβειας και να τιθασεύσουν τιμές, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο για την προστασία του εισοδήματος των πολιτών», δηλώνει ο αρμόδιος υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σχετικά με τις δράσεις του υπουργείου στην αγορά των δημητριακών.

    Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ιωάννη Κασαπίδη, ο κ. Ρόβλιας δηλώνει ότι το υπουργείο έχει τακτικές συναντήσεις με τους φορείς του κλάδου των δημητριακών (έμπορους δημητριακών, ζωοτροφών, αλευροβιομήχανους, αρτοποιούς) και «είναι έτοιμο να παρέμβει εφόσον χρειαστεί».

    Είναι χαρακτηριστική η προειδοποίηση που απευθύνει ο κ. Ρόβλιας ότι «σε περίπτωση που παρουσιαστούν εκτεταμένες και συντονισμένες πρακτικές αισχροκέρδειας ή εναρμονισμένες πρακτικές, το υπουργείο δεν θα διστάσει να παρέμβει δυναμικά ακόμη και με την επιβολή πλαφόν ή ποσοστού κέρδους, όπως ο νόμος ορίζει».

    Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης πληροφορεί επίσης τον βουλευτή της ΝΔ ότι παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού υπόθεση για την οποία διερευνήθηκε αν οι Σύνδεσμοι των αλευροβιομηχάνων προσπάθησαν να συντονίσουν ομοιόμορφη ανατίμηση. Για το θέμα αυτό κινήθηκε η διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων και έγιναν συστάσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ συνεχίζεται η έρευνα στο πλαίσιο εξέτασης της υπόθεσης από την τακτική δικαιοσύνη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Αντίστροφη μέτρηση

    Τρεις μέρες απέμειναν ως την 83η τελετή απονομής των Όσκαρ.

    Ο Γιώργος Λάνθιμος -υποψήφιος για το χρυσό αγαλματάκι καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας-βρίσκεται στο Λος Αντζελες και την Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου, θα περπατήσει στο κόκκινο χαλί του Kodak Theater, συνοδευόμενος από συντελεστές της ταινίας του.

    Η επιτυχία του Γιώργου Λάνθιμου είτε τελικά κρατήσει στα χέρια του είτε όχι, τον «θείο Όσκαρ», είναι τεράστια και προσωπική.

    Η δυναμική του «Κυνόδοντα» είχε διαφανεί από την πορεία του στα διεθνή φεστιβάλ, τις διθυραμβικές κριτικές που τον συνόδευσαν και την αποδοχή του από το κοινό, στις κινηματογραφικές αίθουσες όπου προβάλλεται σε όλο τον κόσμο.

    Το επιστέγασμα αυτής της διαδρομής, ήταν η επιλογή του από την αμερικανική επιτροπή των Όσκαρ, στις υποψηφιότητες για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία.

    Έχουν περάσει 33 χρόνια από τότε που η «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη (1978) είχε μπει στην τελική πεντάδα των υποψήφιων για Όσκαρ ξενόγλωσσων ταινιών.

    Τώρα, σε μια εποχή κρίσης για την ελληνική οικονομία με άμεσες συνέπειες και στην παραγωγή ταινιών, ο 38χρονος σκηνοθέτης κατάφερε να επαναφέρει το ελληνικό σινεμά στα Όσκαρ, γεγονός που τιμάει την Ελλάδα, αφού από τις εξήντα έξι συνολικά ταινίες που υποβλήθηκαν από κάθε χώρα ως επίσημη συμμετοχή , μόλις πέντε ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο διεκδικούν το χρυσό αγαλματίδιο

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Στη λίστα η "Σέχτα"

    Τον ειδικό χαρακτηρισμό του "παγκόσμιου τρομοκράτη" απέδωσε στη "Σέχτα Επαναστατών" η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με την Εκτελεστική Εντολή 13224 και κατόπιν διαβουλεύσεων που είχε με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών των ΗΠΑ.

    Η ενέργεια αυτή θα συντελέσει στον έλεγχο της ροής οικονομικών πόρων προς την οργάνωση, καθώς μέσω αυτής θα δεσμεύονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται σε δικαιοδοσία των ΗΠΑ στα οποία η "Σέχτα Επαναστατών" έχει συμφέρον, και θα απαγορεύονται όλες οι συναλλαγές αμερικανών με την οργάνωση αυτή.

    "Ο σημερινός χαρακτηρισμός της Σέχτας Επαναστατών υπογραμμίζει το ενδιαφέρον της αμερικάνικης κυβέρνησης για τρομοκρατικές ενέργειες από τρομοκρατικές ομάδες στην Ευρώπη. Η ενέργεια αυτή επίσης αποδεικνύει την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξαρθρώσει, ξεριζώσει και νικήσει την ομάδα αυτή" δήλωσε ο πρέσβης Ντάνιελ Μπέντζαμιν, ο οποίος είναι συντονιστής αντιτρομοκρατικού αγώνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Μήνυση κατά Μαρινάκη

    Πριν από μερικές ημέρες ο Τζιμπρίλ Σισέ δήλωνε στον γαλλικό Τύπο, ότι δεν θα αφήσει όσα συνέβησαν στο ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού να περάσουν χωρίς να αποδοθούν οι συνέπειες στους υπεύθυνους.

    Σήμερα, λοιπόν, ο Γάλλος άσος -δια του δικηγόρου του, Δημήτρη Βερβεσού- υπέβαλε μήνυση στην εισαγγελία πρωτοδικών κατά του προέδρου του Ολυμπιακού και της Σούπερ Λιγκα, Βαγγέλη Μαρινάκη, για εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμηση, απειλή και παράβαση του Νόμου περί εξωσχολικού αθλητισμού.

    Ο εκπρόσωπος του Σισέ, δήλωσε λακωνικά πως «τέτοιου τύπου συμπεριφορές προσβάλλουν τον πολιτισμό μας» προαναγγέλοντας ότι έχει εντολή από τον Γάλλο να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες εντός και εκτός Ελλάδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 February 2011 - 15:30:19 UTC