Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστηρές ποινές για φοροφυγάδες
  • [02] Επαφές Παπανδρέου ενόψει της Συνόδου Κορυφής
  • [03] Στους 99 οι νεκροί από τη νέα γρίπη
  • [04] Χαώδης η κατάσταση στη Λιβύη
  • [05] "Ασύμφοροι οι όροι"
  • [06] Μέτρα κατά της βίας ο»Ώ

  • [01] Αυστηρές ποινές για φοροφυγάδες

    Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου "καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών". Πρόκειται για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μεταξύ των οποίων την επιβολή διαδικασίας αυτόφωρου αλλά και ποινές φυλάκισης έως 20 χρόνια για σοβαρές φορολογικές παραβάσεις που αφορούν την απόδοση φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ καθώς και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο.

    Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμη τη θέσπιση οικονομικού εισαγγελέα που θα συντονίζει τις έρευνες για σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής και φοροκλοπής ενώ περιέχει μια σειρά από διατάξεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

    Στη φορολογία νομικών προσώπων (Α.Ε., Ε.Π.Ε.) και μερισμάτων μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από 24% σε 20% και εφαρμόζεται για το σύνολο των κερδών. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται παρακράτηση φόρου με 25%. Τα μερίσματα εντάσσονται στην φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα) για την πλειοψηφία των μετόχων.

    Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα προβλέπεται δικαίωμα επιστροφής του παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων. Επίσης για αναπτυξιακούς λόγους, προτείνεται η μη φορολόγηση κατά την εισαγωγή μερισμάτων από χώρες της Ε.Ε., εφόσον δεν διανέμονται τα εισαγόμενα μερίσματα. Εξυπακούεται ότι αν αυτά διανεμηθούν παρακρατείται ο φόρος που αναλογεί στα μερίσματα.

    Για την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του οφειλόμενου φόρου σε τρεις μηνιαίες δόσεις, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα καταβολής και σε 6 δόσεις.

    Iδρύεται η εταιρία αξιοποίησης του Ελληνικού

    Μετοχικό κεφάλαιο 1.500.000 ευρώ και σκοπό την "διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση της έκτασης και των εγκαταστάσεων του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού" θα έχει η Ανώνυμη Εταιρία "Ελληνικό Α.Ε", που ιδρύεται με το άρθρο 42 του φορολογικού νομοσχεδίου.

    Στην ΑΕ που δημιουργείται θα εισφερθούν η διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου, των κτιρίων και εγκαταστάσεων του πρώην Αεροδρομίου ενώ για τη μεταβίβαση της κυριότητας ολόκληρου ή μέρους του ακινήτου απαιτείται η ψήφιση νόμου, αφού προηγηθεί αποτίμηση της αξίας του. Επίσης στην "Ελληνικό ΑΕ" περιέρχεται η κυριότητα του κινητού εξοπλισμού των κτιρίων και εγκαταστάσεων, χωρίς αντάλλαγμα, μετά από προηγούμενη καταγραφή.

    Ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης βρίσκεται στο Κατάρ για διαβουλεύσεις αναφορικά με την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, ενώ την Παρασκευή η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων αποφάσισε ομόφωνα την ένταξη του "πρότζεκτ" του Ελληνικού στη διαδικασία του fast track.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Επαφές Παπανδρέου ενόψει της Συνόδου Κορυφής

    Κρίσιμες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες ξεκινά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου και της Συνόδου Κορυφής στις 25 του ίδιου μήνα, κατά την οποία θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.

    Την Τρίτη, ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί, στο Βερολίνο, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ την επομένη θα συναντηθεί στο Ελσίνκι, με τη Φιλανδή ομόλογό του.

    Πριν από τη συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Φράνκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, με τον συμπρόεδρο των Πρασίνων, Τζεμ Έτσντεμιρ, με τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), Γκίντο Βεστερβέλε, καθώς επίσης και με την Συμπρόεδρο των Πρασίνων, Κλαούντια Ροτ.

    "Εκείνο που θέλουμε να δώσουμε ως στίγμα της δικής μας θέσης είναι ότι θα πρέπει η ΕΕ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα πρέπει να ενισχυθεί αυτός ο μηχανισμός στήριξης που είναι και μηχανισμός σταθερότητας για τις ευρωπαϊκές χώρες και δείχνουμε στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα δουλεύει συστηματικά για την προώθηση των θέσεων της αυτών και ενόψει της Συνόδου Κορυφής".

    Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς με ποιες θέσεις θα προσέλθει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην αυριανή συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Στους 99 οι νεκροί από τη νέα γρίπη

    Τους 99 έφτασαν οι νεκροί από τον ιό Η1Ν1 στην Ελλάδα, ενώ 127 άτομα νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τη προηγούμενη εβδομάδα κορυφώθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων της νέας γρίπης στην Ελλάδα. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι την τρέχουσα εβδομάδα και την ερχόμενη θα καταγραφεί αύξηση των θανάτων, που οφείλονται στον ιό H1N1. Οι επιδημιολόγοι αναμένουν από τις αρχές του Μαρτίου σταδιακή υποχώρηση της γρίπης και εκτιμούν ότι μέσα σε 6 εβδομάδες θα έχει υποχωρήσει πλήρως η μεταδοτικότητα της.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνάντηση εργασίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, με τη συμμετοχή ειδικών εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας και άλλων φορέων, 30% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, λόγω της νέας γρίπης, καταλήγουν. Η μέση ηλικία όσων προσβάλλονται από τον ιό Η1Ν1 είναι τα 53 έτη, ενώ υπολογίζεται ότι 57% όσων νοσούν είναι άνδρες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Χαώδης η κατάσταση στη Λιβύη

    Οι διαδηλώσεις κατά του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι συνεχίζονται για έβδομη ημέρα στη Λιβύη, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι δυνάμεις ασφαλείας αποχωρούν από αρκετές πόλεις.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο ιατρικές πηγές μεταδίδει ότι 61 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στην διάρκεια της νύχτας ύστερα από ομιλία του Σάιφ αλ Ισλάμ, γιου του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

    Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης όπου ξέσπασαν συγκρούσεις με διαδηλωτές υπέρ του Καντάφι.

    Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιούν διαδηλωτές μπροστά από το πανεπιστήμιο της Σαναά, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Υεμένης, ζητώντας την πτώση του καθεστώτος, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Η ηγεσία της Λιβύης πρέπει ν΄αρχίσει διάλογο με τους αντιπάλους της για την κατάρτιση συντάγματος, δήλωσε στην Τρίπολη πρώην ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Ένα κυβερνητικό κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες στην πρωτεύουσα της Λιβύης, όπως έγινε γνωστό από δημοσιογραφικές πηγές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την απομάκρυνση όλων των πολιτών της από τη Λιβύη, μετέδωσε το NBN.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδικάζουν την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με σχέδιο κοινής διακήρυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Ο ηγέτης της φυλής Αλ-Ζαουάγια, που βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη, απείλησε την Κυριακή με δηλώσεις του, να προχωρήσει στη διακοπή της παροχής πετρελαίου μέσα στο επόμενο 24ωρο, προς τις Δυτικές χώρες, εκτός αν οι αρχές της Λιβύης σταματήσουν αυτό που ο ίδιος αποκαλεί " καταπίεση των διαδηλωτών ".

    Ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Ινδία παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά του Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε το BBC.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Ασύμφοροι οι όροι"

    Ασύμφορους χαρακτηρίζει τους όρους της πρότασης της φιλικής συγχώνευσης που δέχθηκε η Alpha Bank από την Εθνική Τράπεζα, ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος σε επιστολή που απέστειλε προς το προσωπικό του ομίλου της Τράπεζας. Τρεις ημέρες μετά την απόφαση του ΔΣ της Alpha Bank να απορρίψει την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Κωστόπουλος, επανέρχεται στο ζήτημα, κλείνοντας την σχετική φημολογία που είχε αναπτυχθεί στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

    "Η Τράπεζα, την 18η Ιανουαρίου 2011 έλαβε πρόταση της Εθνικής Τραπέζης για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Η Διοίκηση, ως όφειλε, εξέτασε ενδελεχώς την εν λόγω πρόταση και την 18η Φεβρουαρίου 2011, με απόφαση του ΔΣ, την απέρριψε. Την απόφασή του αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο την έλαβε με γνώμονα το συμφέρον των Μετόχων, των Εργαζομένων και των Πελατών της Τραπέζης. Συνεκτιμήθηκαν, αφενός, η αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου, το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας εκρίθησαν ασύμφοροι", αναφέρει ο Γιάννης Κωστόπουλος, στο προσωπικό του Ομίλου.

    "Με την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη που διακρίνει τις σχέσεις μας, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, εστιάζοντας στο έργο μας, αγνοώντας διαδόσεις και φήμες οι περισσότερες των οποίων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Με πίστη στις αρχές που μας ανέδειξαν και έχοντας επίγνωση της αξίας μας, συνεχίζουμε τη δημιουργική μας πορεία ΜΑΖΙ", επισημαίνει ο πρόεδρος της Alpha Bank, προς το προσωπικού του Ομίλου της Τράπεζας.

    Από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος Απόστολος Ταμβακάκης σε τηλεδιάσκεψη με θεσμικούς επενδυτές εξέφρασε την έκπληξή του για την αρνητική απάντηση της Alpha Bank, καθώς όπως επισήμανε οι συζητήσεις ήταν σε πολύ καλό επίπεδο και δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι δεν θα υπάρξει επιτυχή κατάληξη.

    Ο Απόστολος Ταμβακάκης αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις θετικές πτυχές της φιλικής συγχώνευσης, που όπως τόνισε θα είχε πολλαπλά οφέλη τόσο για τους μετόχους των δύο τραπεζών αλλά και για την ελληνική οικονομία.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο Ροιτερ ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, επισήμανε ότι μία συγχώνευση μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank θα ήταν προς όφελος του τραπεζικού κλάδου και θα αποτελούσε μια θετική εξέλιξη για την οικονομία ευρύτερα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Μέτρα κατά της βίας

    Αυστηροποίηση των ποινών για επεισόδια σε γήπεδα, αλλά και των ρητρών βίας, στις προσεχείς συμβάσεις του ΟΠΑΠ με αθλητικές εταιρείες και διοργανώτριες αρχές, καθώς και ρύθμιση της σύστασης και λειτουργίας των Συνδέσμων Φιλάθλων, δρομολογεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στην προσπάθειά της για τη δραστική αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας του ποδοσφαίρου. Παράλληλα, μέσα στον Μάρτιο βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας, σε συνεργασία του ΥΠΠΟΤ με τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

    Αυτά τονίζονται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, με αφορμή τα επεισόδια που στιγμάτισαν το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Επίσης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΥΠΠΟΤ ενημερώθηκε από την διοίκηση της ΕΡΤ ότι διεξάγεται ένορκη διοικητική εξέταση για τη μετάδοση του συγκεκριμένου ποδοσφαιρικού αγώνα.

    Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και μεγαλομέτοχος της πειραϊκής ομάδας, Βαγγέλης Μαρινάκης, με σημερινή δήλωσή του παραδέχεται ότι προέβη σε ατυχείς δηλώσεις μετά τη λήξη του σαββατιάτικου ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και καλεί τον προεδρεύοντα αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρη Γόντικα, σε συνάντηση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 February 2011 - 17:30:18 UTC