Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στόχος μας μια ισχυρή Ελλάδα"
  • [02] Αυστηρά μέτρα για τη φοροδιαφυγή
  • [03] Συνεδριάζει την Παρασκευή η Διυπουργική για το Ελληνικό
  • [04] Στα 82 τα θύματα από τον ιό Η1Ν1
  • [05] ΤτΕ: Συνέχιση της ύφεσης και στην αγορά ακινήτων
  • [06] Μείωση εσόδων στη βιομηχανία ειδών διατροφής
  • [07] Ανάκληση εγκυκλίου για ημιυπαίθριους
  • [08] Στα σκουπίδια ο Φαραώ ο»Ώ

  • [01] "Στόχος μας μια ισχυρή Ελλάδα"

    Μήνυμα ελπίδας ότι η Ελλάδα θα σπάσει τα δεσμά της μιζέριας και θα μπει σε δρόμο ανάπτυξης και προόδου έδωσε από την ακριτική Σαμοθράκη, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στη διάρκεια συνάντησης με τους παραγωγικούς και τοπικούς φορείς του νησιού, τόνισε πως η κυβέρνηση και όλοι οι Έλληνες πολίτες έβαλαν πλάτη σε ένα καταστροφικό ρεύμα που θα σάρωνε τη χώρα και θα την έστελνε στα όρια της χρεοκοπίας και κατάφεραν με σκληρή και συστηματική δουλειά να την κρατήσουν όρθια.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά ενάντια σε φαινόμενα παθογένειας πολλών ετών. «Στόχος όλων μας», υπογράμμισε, «είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρή Ελλάδα, που στο μέλλον δεν θα έχει ανάγκη από κανένα μνημόνιο, τρόικες πακέτα στήριξης και δανειακές δυνάμεις»

    Απευθυνόμενους στους παραγωγικούς και τοπικούς φορείς του νησιού, αλλά και στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά, στην ανάπτυξη του νησιού, λέγοντας ότι αποτελεί πρότυπο πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης.

    Εξάλλου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι πλέον καιρός να κοιτάξουμε όλοι μπροστά, ύστερα και από όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες,

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για έναν ορυμαγδό απαισιοδοξίας, τον οποίο χρέωσε σε πολιτικές δυνάμεις, πρόσωπα αλλά και καλοπληρωμένους σχολιαστές οι οποίοι, όπως τόνισε, βομβάρδιζαν λυσσαλέα κάθε μέρα τον μέσο πολίτη.

    Ανέφερε ότι το μνημόνιο λήγει την άνοιξη του 2013 αλλά το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε μέχρι το 2015 αφορά βούληση της κυβέρνησης και όχι μέλημα της τρόικας. Η κυβέρνηση, τόνισε επίσης, έχει την πρόθεση να διαβουλευτεί, να ενημερώσει και να αποφασίσει τελικά με τη δημόσια περιουσία χαρακτηρίζοντας ως ενδεικτικό το στόχο των 50 δισ. και επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για μια πρόθεση της κυβέρνησης και όχι για υποχρέωση που επιβάλλεται από την τρόικα.

    Πρωτοβουλία της Ελλάδας είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας της, ανακοίνωσε το ΔΝΤ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Αυστηρά μέτρα για τη φοροδιαφυγή

    Αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητήθηκε και εγκρίθηκε στο υπουργικό συμβούλιο. Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει την επιβολή αυτόφωρου για την μη καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο για διάστημα πάνω από τέσσερις μήνες, για την παράλειψη ή μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ ενώ αυξάνει ως και τα 20 χρόνια κάθειρξης τις ποινές που θα επιβάλλονται για φοροδιαφυγή πάνω από τα όρια που αυτή θεωρείται κακούργημα. Σημειώνεται ότι κακούργημα θεωρείται σήμερα η μη απόδοση ΦΠΑ πάνω από 75.000 ευρώ και εισοδήματος πάνω από 150.000 ευρώ.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την θέσπιση οικονομικού εισαγγελέα για υποθέσεις φοροδιαφυγής, την άρση του φορολογικού απορρήτου και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο όταν αυτά υπερβαίνουν τα 150.000 για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους αλλά και για σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής που αφορούν μη έκδοση αποδείξεων, πλαστά κα εικονικά τιμολόγια αλλά και παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Θεσπίζονται ακόμη αυστηρές διαδικασίες επιλογής και ελέγχου των εφοριακών υπαλλήλων ( μέσω Πόθεν Εσχες).

    Παράλληλα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μεταξύ των οποίων είναι η μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, αλλαγή του τρόπου παρακράτησης του φόρου για τα μερίσματα, καθώς και δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε τρείς δόσεις.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Συνεδριάζει την Παρασκευή η Διυπουργική για το Ελληνικό

    Η ένταξη της αξιοποίησης του Ελληνικού στις διαδικασίες του "fast track" περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων που πρόκειται να συνεδριάσει στις 12 αύριο το μεσημέρι, υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη.

    Στη συνεδρίαση θα μετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ.Χρυσοχοίδης, Υποδομών. Μεταφορών και Δικτύων Δ.Ρέππας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη και Πολιτισμού Π.Γερουλάνος.

    Ο υπουργός Επικρατείας πρόκειται να επισκεφθεί το Κατάρ την ερχόμενη Τρίτη 22 Φεβρουαρίου για να συζητήσει την επένδυση στο Ελληνικό, με βάση και τις προτάσεις του αρχιτέκτονα Χοσέ Ασεμπίγιο για την ανάπλαση της περιοχής που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Στα 82 τα θύματα από τον ιό Η1Ν1

    Στους 82 ανέρχονται πλέον οι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους μετά από επιπλοκές της γρίπης που οφείλεται στο ιό Η1Ν1.

    Όλο και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον ιό της γρίπης τα τελευταία 24ωρα, κάποιοι από τους οποίους εμφανίζουν επιπλοκές με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

    Μόνο το τελευταίο 24ωρο μπήκαν σε μονάδα δεκαπέντε άτομα και έτσι ο συνολικός αριθμός ασθενών με τον ιό Η1Ν1 που νοσηλεύονται, φτάνει του 127.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] ΤτΕ: Συνέχιση της ύφεσης και στην αγορά ακινήτων

    Συνέχιση της ύφεσης και στην αγορά ακινήτων προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, κυρίως λόγω της επιφυλακτικότητας των νοικοκυριών, της υπερβάλλουσας προσφοράς με σημαντικό απόθεμα αδιάθετων κατοικιών και τη στενότητα της τραπεζικής χρηματοδότησης. Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν κατά 3,7% το 2009 και 4,0% το 2010.

    Όπως εξηγεί η ΤτΕ, η επιφυλακτική στάση των νοικοκυριών όσον αφορά την αγορά κατοικίας είναι αποτέλεσμα της αυξημένης αβεβαιότητας κυρίως για την απασχόληση και τα μελλοντικά τους εισοδήματα, αλλά και σε σχέση με τις γενικότερες προοπτικές της οικονομίας και την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας. Επιπλέον,σε αναβολή της απόφασης των νοικοκυριών για αγορά κατοικίας έχουν συμβάλει και οι αυξημένες προσδοκίες τους για περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών των κατοικιών τους επόμενους μήνες.

    Ο όγκος των οικιστικών ακινήτων που αφορούσαν οι συναλλαγές-εκτιμήσεις (με βάση το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων), για ολόκληρο το 2010 μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 0,8%, έναντι 38,9% το 2009.

    Τέλος, η μέση αξία των οικιστικών ακινήτων τα οποία αφορούσαν οι συναλλαγές-εκτιμήσεις το 2010 ήταν 6,9%, έναντι 40,0% το 2009. Εξέλιξη που αντανακλά τη στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των νοικοκυριών προς διαμερίσματα μικρότερου εμβαδού και μικρότερης αξίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Μείωση εσόδων στη βιομηχανία ειδών διατροφής

    Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2010 η βιομηχανία ειδών διατροφής, ο μεγαλύτερος κλάδος της ελληνικής βιομηχανίας, είδε τα έσοδά της να μειώνονται. Ωστόσο, ο ρυθμός της πτώσης του τζίρου της περιορίστηκε σημαντικά. Αντιθέτως, η πτώση του όγκου της παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα το 2010 όχι μόνο συνεχίστηκε, αλλά και επιταχύνθηκε.

    Αυτά προκύπτουν από δειγματοληπτική έρευνα μεταξύ επιχειρήσεων διαφόρων υποκλάδων και από αναλυτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την εξέλιξη της παραγωγής και του κύκλου εργασιών του κλάδου τον χρόνο που πέρασε.

    Συγκεκριμένα, η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων παραγωγής των κάθε είδους προϊόντων διατροφής, σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν το δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2009 - Νοεμβρίου 2010, τοποθετείται στο 2,4%, έναντι μείωσης 6,8% το δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2008 - Νοεμβρίου 2009. Μέσα σε μια διετία τα έσοδα του κλάδου υπολογίζεται ότι μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 800 εκατ. ευρώ, λόγω της πτώσης της παραγωγής και της σταθεροποίησης των εργοστασιακών τιμών πώλησης των προϊόντων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι καθαρές τιμές των τυποποιημένων ειδών διατροφής, αυτές δηλαδή στις οποίες διαθέτουν τα εργοστάσια τα προϊόντα τους, παρουσίασαν ελαφρά πτώση το 2010.

    Παράλληλα, η συνολική παραγωγή τροφίμων στη χώρα μας το περασμένο έτος ήταν μειωμένη, σε σύγκριση με το 2009, κατά 3,2%, υποχωρώντας σε επίπεδα τα οποία είναι κατώτερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005 κατά 2,4% και από εκείνα του έτους 2007 κατά 9%. Η μείωση που είχε καταγραφεί το 2009, σε σύγκριση με το 2008, ήταν της τάξεως του 2,7%.

    Οι μεταβολές που σημειώθηκαν στην εγχώρια παραγωγή τροφίμων αντανακλούν, σύμφωνα με στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου, τη μείωση των δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών για είδη διατροφής, αλλά και τη διευρυνόμενη εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίες, λόγω της μείωσης της εγχώριας ζήτησης, αναζητούν αγορές στο εξωτερικό για τη διάθεση ολοένα και μεγαλύτερου μέρους της παραγωγής τους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Ανάκληση εγκυκλίου για ημιυπαίθριους

    Με εντολή του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου έγινε η απόσυρση της εγκυκλίου του υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργου Ντόλιου, με την οποία αφηνόταν ανοικτό το ενδεχόμενο για αναδρομική χρέωση τελών στους "τακτοποιηθέντες" ημιυπαίθριους.

    Ο κ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ζήτησε από τον κ. Ντόλιο να μεταβεί στην αίθουσα της Βουλής και να προβεί σε σχετική ανακοίνωση.

    «Ανακαλείται η συγκεκριμένη εγκύκλιος εξ ολοκλήρου, ενόψει νομοθετικής ρύθμισης που θα αναληφθεί και θα καταργεί, ή θα απαγορεύει, την αναδρομική εφαρμογή του υπολογισμού των δημοτικών τελών», ανέφερε ο κ. Ντόλιος.

    Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είχε δεσμευτεί ότι η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων δεν θα οδηγούσε σε καμία πρόσθετη επιβάρυνση για τους πολίτες, ανέφεραν σήμερα κύκλοι του υπουργείου.

    Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, «η τήρηση της δέσμευσης αυτής, ήταν δέσμευση της αξιοπιστίας στη σχέση του κράτους με τους πολίτες».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Στα σκουπίδια ο Φαραώ

    Ένα ανεκτίμητης αξίας άγαλμα του Φαραώ Ακενατόν που εκλάπη τον περασμένο μήνα από το Μουσείο του Καΐρου στο περιθώριο των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος, βρέθηκε κοντά σε ένα κάδο απορριμμάτων από έναν έφηβο που το παρέδωσε στις αρχές, δήλωσε ο επικεφαλής των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων.

    Ενώ η εξέγερση μαινόταν γύρω από το κτίριο, οι κλέφτες κατάφεραν να διεισδύσουν σε αυτό το μουσείο που είναι αφιερωμένο στην αρχαία Αίγυπτο, και είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο, και να αρπάξουν αρκετές αρχαιότητες μεγάλης αξίας.

    Ένας νεαρός διαδηλωτής 16 ετών βρήκε το άγαλμα του Ακενατόν κοντά σε έναν κάδο απορριμμάτων στην πλατεία Ταχρίρ, το επίκεντρο των διαδηλώσεων που υποχρέωσαν τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να αποχωρήσει από την εξουσία, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς.

    "Αυτό το άγαλμα, ένα από τα πιο ωραία που υπάρχουν για τον Ακενατόν, αναδεικνύει το ταλέντο των αιγυπτίων καλλιτεχνών της εποχής", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Χαουάς. Το πολύτιμο γλυπτό θα υποβληθεί σε συντήρηση και αποκατάσταση και θα εκτεθεί και πάλι. Ο Ακενατόν κυβέρνησε την Αίγυπτο περίπου πριν από 3.400 χρόνια, την 18η δυναστεία. Κατά τη βασιλεία του έγινε μια προσπάθεια να εισαχθεί ο μονοθεϊσμός, και αυτή χαρακτηρίστηκε από έντονη καλλιτεχνική δημιουργικότητα. Αναλύσεις DNA σε μούμιες έδειξαν πέρυσι ότι ήταν ο πατέρας του Φαραώ Τουταγχαμών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 February 2011 - 19:30:22 UTC