Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο"
  • [02] ΤτΕ: Την Τρίτη η Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική
  • [03] Πάνω από τα 104 δολάρια το μπρέντ
  • [04] Ταραχές στην Υεμένη
  • [05] Αντιμετώπιση της κρίσης χρέους
  • [06] Διαδηλώσεις και στο Ιράν ο»Ώ

  • [01] "Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο"

    Τα προγράμματα οικονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το πρώτο τμήμα της Συνόδου των υπουργών Οικονομίας των χωρών του ευρώ, ανέφεραν σήμερα από τις Βρυξέλλες, καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές.

    Τόσο ο Επίτροπος Όλι Ρεν όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ αναφέρθηκαν αναλυτικά στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία. Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, αναγνώρισαν ότι όσα προβλέπει το μνημόνιο εφαρμόστηκαν το 2010 με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο και ανέφεραν πως το 2011 προέχει να συνεχιστούν και να εφαρμοστούν οι νομοθετικές αλλαγές. Ο Επίτροπος Όλι Ρεν, κατά τη διάρκεια των αναφορών του στην Ελλάδα, δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για «ατυχείς» δηλώσεις εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

    Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την απόλυτη εφαρμογή του μνημονίου και αυτό, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις. Είναι κρίμα που η αντιπολίτευση στην Ελλάδα δε διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο, ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πράξει ό,τι απαιτείται και θα συνεχίσει σε αυτή τη λογική.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γ. Παπακωσταντίνου ανέφερε ότι ήταν όντως «ατυχείς» οι δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα και εξέφρασε την ελπίδα να μην επαναληφθούν ανάλογα συμβάντα. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με γενναία βήματα στις απαιτούμενες αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, τονίζοντας παράλληλα ότι αν οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο επίπεδο της ευρωζώνης αποδειχθούν ανεπαρκείς, τότε και οι ελληνικές προσπάθειες θα πέσουν στο κενό. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς η επίλυση του προβλήματος, δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Ελλάδα ο δανεισμός με λογικά επιτόκια, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η γενικότερη ευελιξία του μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

    Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στη «χωρίς προηγούμενο» μείωση του ελληνικού δημοσίου ελλείμματος κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση.

    Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την οικονομική ανάκαμψη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] ΤτΕ: Την Τρίτη η Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική

    Την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική θα παραδώσει αύριο στις 11.00 το πρωί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο. Σύμφωνα με πληροφορίες η Έκθεση εξετάζει την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής και της προόδου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η διοίκηση της ΤτΕ εκτιμά ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία αφορά στο «στοίχημα της ανταγωνιστικότητας» από το οποίο θα κριθεί και η ανάκαμψη της οικονομίας.

    Ωστόσο για φέτος η ΤτΕ προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας, με μικρότερη ένταση σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος τουλάχιστον κατά 3%, ενώ δεν αποκλείει η μείωση τελικώς να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη.

    Στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, η ΤτΕ συστήνει να συνεχιστεί η προσπάθεια δίνοντας μεγαλύτερη όμως έμφαση στο σκέλος των δαπανών. Η Έκθεση θα υπογραμμίζει την ανάγκη να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών και να καταργηθούν οι φορείς του Δημοσίου των οποίων η λειτουργία δεν κρίνεται αναγκαία. Ταυτόχρονα επισημαίνεται η ανάγκη να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και ο έλεγχος των οικονομικών τους στοιχείων.

    Παράλληλα, η ΤτΕ θα καλέσει την Κυβέρνηση να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο σκέλος της ανάπτυξης επισπεύδοντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Πάνω από τα 104 δολάρια το μπρέντ

    Απογειώνονται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για αναταραχή στη Μέση Ανατολή μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και λόγω της αύξησης των εισαγωγών αργού στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα πετρελαίου στον πλανήτη.

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Απριλίου του αργού μπρεντ άγγιξε τα 104,30 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 103,86 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 2,93 δολαρίων σε σχέση με το «κλείσιμο» της περασμένης Παρασκευής.

    Παράλληλα, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαρτίου του αμερικανικού ελαφρού αργού ανήλθε, προσωρινά, στα 86,52 δολάρια, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 85,80 δολάρια, κερδίζοντας 22 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με την τιμή «κλεισίματος» της περασμένης Παρασκευής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ταραχές στην Υεμένη

    Τουλάχιστον 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Υεμένη σε συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και υποστηρικτών του προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

    Οι διαδηλώσεις αυτές δυσαρεστημένων πολιτών γίνονται την ώρα που ο πρόεδρος Σάλεχ και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Υεμένη προετοιμάζονται για συνομιλίες, οι οποίες, όπως ευελπιστεί η κυβέρνηση, θα αποτρέψουν μια εξέγερση όπως αυτή της Αιγύπτου. Οι συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν εντός ορισμένων ημερών, δήλωσε αξιωματούχος της αντιπολίτευσης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Αντιμετώπιση της κρίσης χρέους

    Στην ανάγκη συνολικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στις χώρες της Ευρωζώνης καθώς και στις μεταρρυθμίσεις για την περιστολή της δημόσιας σπατάλης με σκοπό ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς συμφώνησαν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, με τον οποίο συναντήθηκε στη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι Ελλάδα και Ισπανία, υπό σοσιαλιστική διακυβέρνηση, βρίσκονται μπροστά σε μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και πρέπει να ξαναβρούν το δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης, με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και με ουσιαστικά μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας.

    «Συμφωνήσαμε στην ανάγκη ανάπτυξης, καθώς και στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων με έμφαση στην περιστολή της δημόσιας σπατάλης, για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και, βεβαίως, για χάραξη μιας κοινής -επιτέλους- ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

    Πρόσθεσε ότι συζήτησαν τις κρίσιμες εξελίξεις στις χώρες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και για τις προκλήσεις που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή.

    «Συζητήσαμε, επίσης, για το έντονο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, που έχει πάρει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις και συμφωνήσαμε στην ανάγκη κοινών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως, για παράδειγμα, στο ζήτημα της πρόληψης και της επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Διαδηλώσεις και στο Ιράν

    Επεισόδια ξέσπασαν στην Τεχεράνη μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και της αστυνομίας, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος που μετέχει σε απαγορευμένη συγκέντρωση σε υποστήριξη των λαϊκών εξεγέρσεων στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μολονότι οι διαδηλωτές ήταν σιωπηλοί όταν άρχισε η πορεία, ορισμένοι άρχισαν να φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως "θάνατος στον δικτάτορα" και άλλοι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

    Εξξάλου, δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν στην πόλη Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 February 2011 - 19:30:20 UTC