Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν είναι ώρα για συντεχνιακούς εγωισμούς"
  • [02] Νέες συγκρούσεις στην Αίγυπτο
  • [03] Προφυλακίστηκε η Φέι Μάγιερ
  • [04] Πλημμέλημα η μη πληρωμή εισιτηρίου
  • [05] Η Υγεία στη Βουλή, οι γιατροί στους δρόμους
  • [06] Επικήρυξη - μαμούθ
  • [07] Εκτός κούρσας ο Βέμπερ
  • [08] Νέες συναντήσεις της τρόικας
  • [09] Αλκυονίδες μέρες ο»Ώ

  • [01] "Δεν είναι ώρα για συντεχνιακούς εγωισμούς"

    "Ακόμα και μηδενικό να ήταν το χρέος και μηδενικά τα ελλείμματα της χώρας, έπρεπε να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές, γιατί διαφορετικά σε μερικά χρόνια θα είχαμε και χρέη και ελλείμματα", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη ανασκόπηση των όσων έγιναν από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ενώ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην εφαρμοζόμενη τώρα κυβερνητική πολιτική, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "τα έκτακτα μέτρα που πήραμε πέρυσι ήταν αναγκαία και είχαν στόχο τη σωτηρία της χώρας".

    "Διεκδικήσαμε τη διακυβέρνηση για να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές και οι πολιτικές μας αποσκοπούν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για αλλαγή της ζωής των πολιτών προς το καλύτερο", είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για "Ελλάδα ανοιχτή και δίκαιη και οικονομία δυνατή και σταθερή".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε "αυτονόητες αλλαγές που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια" στην οικονομία, το κράτος, την υγεία, την αγορά εργασίας και την παιδεία και παρότρυνε στο "να φύγουμε από το πελατειακό και να πάμε στο συλλογικό".

    Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε "το δικαίωμα στις αντιδράσεις", τόνισε, ωστόσο, ότι "το στραβό όπου υπάρχει θα αλλάξει" και πρόσθεσε ότι "η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τις προσπάθειες, δεν είναι η ώρα για συντεχνιακούς εγωισμούς".

    "Όλοι, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν, θέλουν να αλλάξει η χώρα, τιμούμε κάθε διεκδίκηση, αλλά πρέπει να τιμήσουμε και τις υποχρεώσεις μας" είπε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος ταυτόχρονα σε "ορισμένες αλλαγές που είναι δύσκολες" και προσθέτοντας ότι "η νομιμοποίηση των πολιτών είναι η δύναμή μας".

    Ο πρωθυπουργός επέκρινε όσους αμφισβητούν την προαναφερθείσα "νομιμοποίηση των πολιτών" επικαλούμενος την "απάντηση που δόθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές", ενώ υπογράμμισε ότι "οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν εντολή μόνο από τον ελληνικό λαό".

    Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν παρών ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος πραγματοποίησε εισήγηση για θέματα βιοκλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι "η κρίση προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για μια νέα αλλαγή, ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Νέες συγκρούσεις στην Αίγυπτο

    Τουλάχιστον τρεις αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περίπου 100 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με αστυνομικούς σε επαρχία της νότιας Αιγύπτου. Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι παραμένουν για 16η ημέρα στην πλατεία Ταχρίρ (Απελευθέρωσης). Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ συναντήθηκε με τον Ρώσο απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή Αλ. Σουλτάνοφ.

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ δέχτηκε σήμερα τον Ρώσο απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή Αλεξάντερ Σουλτάνοφ. Είναι η δεύτερη συνάντηση του Μουμπάρακ με ξένο αξιωματούχο μετά την έναρξη στις 25 Ιανουαρίου των ταραχών.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τάχθηκε το Σάββατο υπέρ της διεξαγωγής ενός "διαλόγου" μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών για την επίλυση της κρίσης στην Αίγυπτο.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός ¶μυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ μετέβη στις ΗΠΑ για επίσημες επαφές που θα επικεντρωθούν στην κατάσταση στην Αίγυπτο.

    Εξάλλου, η δικαστική επιτροπή που εξετάζει την αναθεώρηση του αιγυπτιακού συντάγματος συμφώνησε να τροποποιηθούν έξι άρθρα.

    Μεταξύ των άρθρων που θα τροποποιηθούν είναι τα 76 και 77 προκειμένου να τεθεί χρονικός περιορισμός στην προεδρική θητεία και να διευρυνθεί η βάση όσων μπορούν να είναι υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας. Οι αλλαγές αυτές είναι δύο από τα κυριότερα αιτήματα των διαδηλωτών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Προφυλακίστηκε η Φέι Μάγιερ

    Την προφυλάκιση της 27χρονης Γερμανίδας Φέι Μάγιερ, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, διατάσσει με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

    Οι δικαστές του Συμβουλίου κάνουν δεκτή με το βούλευμά τους την εισαγγελική πρόταση που έκρινε ύποπτη φυγής τη Φέι Μάγιερ και ζητούσε την προσωρινή της κράτηση.

    Η 27χρονη, που αρνείται κάθε εμπλοκή της σε τρομοκρατικές οργανώσεις και δηλώνει ότι ανήκει στον χώρο των αντιεξουσιαστών, είχε απολογηθεί στην 19η Τακτική Ανακρίτρια στις 17 Ιανουαρίου. Μετά την απολογία της, υπήρξε διαφωνία ανάμεσα σε ανακρίτρια και εισαγγελέα ως προς το αν θα πρέπει να κρατηθεί ή όχι προσωρινά, με την ανακρίτρια να τάσσεται υπέρ του να αφεθεί ελέυθερη με όρους και την εισαγελέα να προτείνει προφυλάκιση. Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών κλήθηκε να λύσει τη διαφωνία, τασσόμενο τελικά υπέρ της εισαγγελικής άποψης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Πλημμέλημα η μη πληρωμή εισιτηρίου

    Αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης μέχρι τρεις μήνες θα είναι όσοι αρνούνται να πληρώσουν εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Αύριο ή μεθαύριο το Υπουργείο Υποδομών καταθέτει στη Βουλή τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες, με βάση την οποία καθιερώνεται ως πράξη πλημμεληματικού χαρακτήρα η άρνηση πληρωμής εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Η ίδια τροπολογία θα καθιερώνει ως παράβαση του ΚΟΚ και την άρνηση πληρωμής διοδίων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Η Υγεία στη Βουλή, οι γιατροί στους δρόμους

    Πανιατρική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν σήμερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο ψηφίζεται το βράδυ στη Βουλή.

    Στο συλλαλητήριο, το οποίο έληξε ειρηνικά, συμμετείχαν εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και εκπαιδευτικοί.

    Αντιπροσωπεία των γιατρών επέδωσε ψήφισμα σε εκπρόσωπο της Βουλής, ενώ οι γιατροί επέστρεψαν και πάλι στο υπουργείο Υγείας, για να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση και να αποφασίσουν για την περαιτέρω δράση τους.

    Οι γιατροί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

    Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «έκρινε σκόπιμο να εμμείνει στην απόφαση για απεργία των νοσοκομειακών γιατρών και την αυριανή μέρα». Οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν έως και την Παρασκευή.

    Αύριο θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ προκειμένου να προβεί σε συνολική εκτίμηση της κατάστασης.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο από 11 π.μ. έως 3 μ.μ. τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας, ύστερα από την 4ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία ( ΠΟΕΔΗΝ).

    Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι χρηματοδότηση - αναβάθμιση του ΕΣΥ, με ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, προσλήψεις άμεσα του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, νέο ενιαίο μισθολόγιο με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, διπλασιασμός ωρομισθίου για αργίες-νυχτερινά-εξαιρέσιμα και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

    Αύριο στις 8 το πρωί θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα ταμεία είσπραξης του «πεντάευρου» με συμβολικό κλείσιμο των ταμείων και δωρεάν εξέταση των ασθενών από 8 έως τις 11 το πρωί.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας η συμμετοχή των γιατρών στην απεργία, πανελλαδικά, έφτασε το 2,4%, καθώς από το σύνολο των 21.458 γιατρών των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, συμμετείχαν οι 526. Στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής επί συνόλου 6.954 γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας συμμετείχαν στην απεργία 155, ποσοστό συμμετοχής 2,2%.

    Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή

    Στοιχεία, στα οποία αποτυπώνεται το «πάρτι» στην Υγεία, έδωσε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Αν. Λοβέρδος. Κατέθεσε πίνακα στον οποίο καταγράφονται οι τιμές σε 23 υλικά προμηθειών στα νοσοκομεία, τα οποία αγοράζονταν τα προηγούμενα χρόνια κατά 70% ακριβότερα από ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια και το τρέχον έτος. Τόνισε πως 80 περιπτώσεις εξετάζονται από τον εισαγγελέα, κατόπιν ελέγχου των επιθεωρητών δημόσιας υγείας, και μάλιστα ανέφερε ότι παρότι έγινε η μεγάλη υποκοστολόγηση των υλικών, εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μείωσης των τιμών.

    Προηγήθηκε παρέμβαση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος ζήτησε να κλειστούν στη φυλακή εκείνοι που επέτρεψαν να αγοράζονται από τα κρατικά νοσοκομεία, κατά 100% ακριβότερα, οι μαγνητικοί τομογράφοι -«όλοι από τη Ζίμενς»- από ό,τι στα ιδιωτικά νοσηλευτικά κέντρα.

    Αναντιστοιχία των υπουργικών εξαγγελιών και του περιεχομένου του νομοσχεδίου, διέκρινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος. «Υπάρχει μια τεράστια διάσταση μεταξύ γραπτού και προφορικού λόγου δικού σας. Ο πήχης σηκώθηκε πολύ ψηλά και θα περάσουμε όλοι από κάτω», ανέφερε.

    Ως «το πλέον αντιδραστικό νομοσχέδιο από την μεταπολίτευση» χαρακτήρισε το πόνημα του Ανδρέα Λοβέρδου η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εκτιμώντας πως δημιουργείται στην υγεία, ένα σύστημα διαπλοκής του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, που θα οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση των σχέσεων ιατρών και ασθενών και σε κοινωνικές εκρήξεις από το επόμενο έτος.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, διαπίστωσε υποχρηματοδότηση της υγείας και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες υποδομές κοινωνικής πρόνοιας».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Επικήρυξη - μαμούθ

    Επικήρυξη - μαμούθ, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, για τη σύλληψη του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα εκδόθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, και Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Η αμοιβή, σύμφωνα με την απόφαση, θα δοθεί σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες, που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψη του 45χρονου δραπέτη.

    Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, ο Β. Παλαιοκώστας διώκεται πλέον και με ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση αφού βρέθηκε δακτυλικό του αποτύπωμα στον φάκελο βόμβα, που εστάλη στις 24/6/2010 στο γραφείο τού τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοϊδη, από την έκρηξη του οποίου σκοτώθηκε ο υπασπιστής του, Γιώργος Βασιλάκης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Εκτός κούρσας ο Βέμπερ

    Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας ¶ξελ Βέμπερ δεν θα είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, η θητεία του οποίου λήγει το 2011, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές.

    Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας δεν έκανε κάποιο σχόλιο και έκανε γνωστό ότι δεν θα εκδώσει κάποια ανακοίνωση για το θέμα αυτό, ενώ και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έκανε σχόλιο. Το δημοσίευμα για την απόσυρση της υποψηφιότητα του Γερμανού τραπεζίτη προκάλεσε αίσθηση στις αγορές, καθώς θεωρείτο φαβορί για να αντικαταστήσει τον κ. Τρισέ. Τα επιτόκια του ευρώ στη διατραπεζική αγορά υποχώρησαν, καθώς ο κ. Βέμπερ θεωρείται "γεράκι" όσον αφορά τη νομισματική πολιτική.

    Τα νέα φαβορί στην κούρσα της διαδοχής του κ. Τρισέ, σύμφωνα με το Ρόιτερ, είναι ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και ο Γερμανός κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Νέες συναντήσεις της τρόικας

    Η πορεία του προυπολογισμού του 2011, οι λειτουργικές δαπάνες και το Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εθνικής ¶μυνας Ευάγγελου Βενιζέλου με αντιπροσωπεία της τρόικας.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η αντιπροσωπεία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμβολή του υπουργείου Εθνικής ¶μυνας στην επίτευξη των στόχων των εσόδων του 2010.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι η συμβολή του υπουργείου Αμυνας στο συγκεκριμένο τομέα θα είναι διαρκής μέσα από τη νέα δομή διοίκησης και τη νέα δομή δυνάμεων που προωθούνται στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    Σε καλό κλίμα έγινε και η συνάντηση της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη, με τους πέντε εκπροσώπους της τρόικας.

    Η υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους για τις πρωτοβουλίες του φορέα αρμοδιότητάς της, σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τους παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Εξήγησε ότι οι διαδικασίες αυτές, στο παρελθόν, ήταν εξαιρετικά μακροχρόνιες και χρονοβόρες και με το νομοσχέδιο απλοποιούνται και επιταχύνονται.

    Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου, η συνάντηση χαρακτηρίστηκε «εξαιρετικά εποικοδομητική» και μάλιστα οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίσθηκαν ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] Αλκυονίδες μέρες

    Έστω και με καθυστέρηση ενός μήνα οι αλκυονίδες μέρες έκαναν την εμφάνισή τους με αποτέλεσμα τα καφέ της Θεσσαλονίκης να πλημμυρίσουν με κόσμο. Ωστόσο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι αλκυονίδες μέρες δεν θα διαρκέσουν για πολύ καθώς, όπως προβλέπουν, σύντομα ο χειμώνας θα δείξει και πάλι τα... δόντια του.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 February 2011 - 17:30:21 UTC