Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα υπάρξει συμφωνία για την κρίση χρέους"
  • [02] Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Κάιρο
  • [03] To "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας" στο Συμβούλιο της ΕΕ
  • [04] Κανονικά θα κινηθούν αύριο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • [05] "Εφικτή η λύση"
  • [06] Έκτακτα μέτρα ο»Ώ

  • [01] "Θα υπάρξει συμφωνία για την κρίση χρέους"

    Την πεποίθησή του ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν τον επόμενο μήνα σε μία συνολική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η οποία θα μειώσει τα spreads των ελληνικών ομολόγων και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, ο Υπουργός είπε ότι "η αγορά βρίσκεται σε μια κατάσταση προσδοκιών", προσθέτοντας ότι "θα ήταν μεγάλο λάθος να υπάρξει μια συμφωνία που υπολείπεται αυτών των προσδοκιών". Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή, ο Υπουργός είπε ότι "θα δείξει την κατεύθυνση και θα δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για το συνολικό πακέτο που θα συμφωνηθεί". Ένα συνολικό πακέτο "θα κατευνάσει τις αγορές, θα μειώσει τα spreads σε όλη την περιφέρεια (σ.σ.: της Ευρωζώνης) και έτσι θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές νωρίτερα παρά αργότερα", είπε ο Υπουργός.

    "Δεν θα πρέπει να περιμένουμε τη μεγάλη απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής", επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ. Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής θα χαραχθεί ένας οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση της κρίσης του ευρωπαϊκού χρέους, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε θα πρέπει να δοθεί μία ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση χρέους, που σημαίνει περισσότερα χρήματα στοβ¦ τραπέζι και χαμηλότερα επιτόκια. Επίσης, τόνισε ότι στη Σύνοδο του Μαρτίου αναμένει την τελική απόφαση για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, στα πλαίσια του τελικού πακέτου, ενώ για το θέμα της επαναγοράς ελληνικού χρέους τόνισε ότι δεν υπάρχει απόφαση επί της αρχής, αλλά διάφορες ανεπίσημες προτάσεις.

    Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση μισθών στο δημόσιο, ενώ άφησε ανοιχτό, τα επόμενα χρόνια, να αυξηθεί η αναλογία του 5 προς 1 στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

    Για το φορολογικό ν/σ

    Δεν κάνουμε προσπάθεια ποινικοποίησης του συνόλου των φορολογουμένων, τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, στη συνάντηση που είχε με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς στο πλαίσιο του διαλόγου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει ποινές και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Ο υπουργός τόνισε ωστόσο ότι στη χώρα μας κατά γενική ομολογία υπάρχει μια ομάδα φορολογουμένων που συστηματικά φοροδιαφεύγει, τονίζοντας ότι αυτή η κατάσταση και η αίσθηση ατιμωρησίας δεν πρόκειται να συνεχιστεί.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Κάιρο

    Εικόνα χάους συνεχίζει να παρουσιάζει η κεντρική πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, με τις συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Μουμπάρακ και εκείνων που επιθυμούν εδώ και τώρα την πτώση του από την εξουσία να συνεχίζονται. Οι τραυματίες από τα επεισόδια είναι 611, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ υπάρχει και ένας νεκρός στρατιώτης.

    Ελικόπτερα του στρατού πετάνε πάνω από το κέντρο του Καΐρου, οι μάχες σώμα με σώμα συνεχίζονται, όπως και ο πετροπόλεμος και η ρίψη βομβών μολότοφ ακόμα και στις στέγες των σπιτιών μπροστά από το αρχαιολογικό μουσείο.

    Απόψε υπήρξαν και προειδοποιητικά πυρά από τον στρατό, ο οποίος όμως δεν παρεμβαίνει στις συμπλοκές.

    Πολλοί από τους οπαδούς και τους αντιπάλους του Μουμπάρακ κρατούν ξύλα και λοστούς, ενώ πολλοί σπάνε τα πεζοδρόμια της πλατείας Ταχρίρ προκειμένου να εφοδιαστούν με μεγάλη ποσότητα από πέτρες για τον πετροπόλεμο ο οποίος αναμένεται να συνεχιστεί.

    Ο κόσμος εξακολουθεί να συρρέει στην πλατεία, ενώ πυροβολισμοί ακούγονται και αυτή την ώρα και τα ασθενοφόρα προσεγγίζουν τον χώρο με δυσκολία. Πολλοί άνθρωποι προσεύχονται στη μέση του δρόμου.

    Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή νύκτα αλλά και η αυριανή ημέρα καθώς θεωρείται δεδομένο ότι την Παρασκευή θα ακολουθήσει μεγάλη διαδήλωση μετά την καθιερωμένη εβδομαδιαία προσευχή.

    Στο μεταξύ, βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση την απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ να μην είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, αλλά σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση του αιγύπτιου προέδρου δεν είναι αντιπροσωπευτική.

    Σε ανακοίνωσή της, η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον υπογραμμίζει επίσης ότι η ΕΕ προτίθεται να υποστηρίξει τον αιγυπτιακό λαό στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατέστησε απολύτως σαφές στον αιγύπτιο ομόλογό του ότι "η μετάβαση πρέπει να ξεκινήσει τώρα στην Αίγυπτο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς.

    "Η μετάβαση στην Αίγυπτο πρέπει να είναι γρήγορη, αξιόπιστη και να αρχίσει τώρα", δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας Μπιλτ υποστήριξε ότι "η εποχή Μουμπάρακ τελείωσε".

    Η Αίγυπτος απορρίπτει τις εκκλήσεις για άμεση μεταβίβαση της εξουσίας, τόνισε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Χοσάμ Ζάκι.

    Στο μεταξύ, έξι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, εκ των οποίων οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι, συνελήφθησαν, ενώ κάλυπταν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] To "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας" στο Συμβούλιο της ΕΕ

    Το περίγραμμα και τους βασικούς στόχους ενός νέου "Συμφώνου" ως συμπληρωματικού πυλώνα στο ισχύον "Σύμφωνο Σταθερότητας" θα παρουσιάσουν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στο Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Το θέμα θα τεθεί στο πλαίσιο της συζήτησης για την αποτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ευρωζώνη. Αποφάσεις δεν θα ληφθούν, καθώς παραπέμπονται ως "συνολικό πακέτο" στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (24-25 Μαρτίου).

    Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ευνοϊκή τη συγκυρία για την προώθηση του λεγόμενου "Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας" για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων στην Ευρωζώνη. Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο εκτιμούν ότι "οι συνθήκες στην Ευρωζώνη είναι εντελώς διαφορετικές, απότι την εποχή που αποφασίζονταν η στρατηγική της Λισαβόνας".

    Στόχος του Βερολίνου είναι να περάσει σε ένα "σύστημα 17 συν", δηλαδή στα σημερινά 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ανοιχτό και σε όποιον ακόμα θέλει να συμμετάσχει. Στο πλαίσιο του "Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας" επιδιώκεται η άρση των ανισορροπιών και η μεγαλύτερη σύγκλιση των οικονομιών των χωρών μελών σε τομείς όπως το ασφαλιστικό, η εξέλιξη μισθών και η νομοθετική φραγή στα νέα χρέη και δημοσιονομικά ελλείμματα.

    Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της γερμανικής κυβέρνησης οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε διακυβερνητικό επίπεδο από τους ηγέτες των 17 χωρών-μελών οι οποίοι θα δεσμεύονται και για την υλοποίησή τους στις επιμέρους χώρες. "Εκείνο που σκεφτόμαστε είναι ένα περιορισμένο εύρος προσωπικών δεσμεύσεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων", αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο.

    Σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για αποφάσεις που θα εμπίπτουν στην εθνική δικαιοδοσία των κρατών-μελών και όχι για μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε κοινοτικά όργανα. Όσο δε για το πλαίσιο των κυρώσεων, θα πρέπει "να ξαναφτιαχτεί" με βάση το άρθρο 136 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Κανονικά θα κινηθούν αύριο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Ύστερα από ένα τριήμερο μεγάλης ταλαιπωρίας για το επιβατικό κοινό, όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα κινηθούν κανονικά την Πέμπτη, μετά και την αναστολή της προγραμματισμένης για αύριο 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί από τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων και εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, η επόμενη κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί είναι την Παρασκευή, με τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ να κάνουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3:30 το απόγευμα, τα τρόλεϊ 11.00-15.00 και τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο να ακινητοποιείται για 4 ώρες από τις 12 το μεσημέρι.

    Νέα αυστηρή προειδοποίηση προς τους απεργούς εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες, απηύθυνε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, λέγοντας κατηγορηματικά ότι το νομοσχέδιο θα προχωρήσει και θα ψηφιστεί από τη Βουλή και ζητώντας από τους απεργούς να σταματήσουν "να δείχνουν τη γροθιά τους στην κοινωνία".

    Σε ερώτηση για την πραγματοποίηση της απεργίας των εργαζομένων στο Μετρό, παρά το γεγονός ότι είχε κηρυχθεί παράνομη, ο κ. Ρέππας είπε ότι "θα αντιμετωπίσουν τους φορείς της πολιτείας όσοι απεργούν παράνομα". Στο μεταξύ, για το θέμα αυτό, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε σήμερα να διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα, αυτό της παράβασης δικαστικής απόφασης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Εφικτή η λύση"

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μια μέρα πριν τις αυριανές συνομιλίες του στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανοίγει για πρώτη φορά τα "χαρτιά" του , μετά την πρόσφατη συνάντηση της Γενεύης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

    Ο Κύπριος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι μπορεί να βρεθεί λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2011 με την προϋπόθεση ότι ο κ. Έρογλου και η Άγκυρα θα σεβαστούν τη βάση λύσης, που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, και επιδείξουν την ίδια με τη δική μας καλή θέληση.

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας αποκαλύπτει ότι στη συνάντηση της Γενεύης ο κ. Έρογλου δεν ήταν εποικοδομητικός και ότι δεν αποδέχθηκε με σαφή και δεσμευτικό τρόπο τη διασύνδεση του περιουσιακού με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το θέμα των εποίκων. Επίσης, δεν απάντησε θετικά στην πρόταση του Κυπρίου προέδρου για απογραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα από τον ΟΗΕ για να διακριβωθεί ο αριθμός των Τούρκων εποίκων.

    Στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Χριστόφιας :

    -Δηλώνει ότι δεν θέτει όρους για νέα συνάντηση τον Μάρτιο ή Απρίλιο με τον γ.γ. του ΟΗΕ και τον Έρογλου

    -Απορρίπτει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι η Ελληνική κυβέρνηση είναι "απλός θεατής" στο κυπριακό.

    - Αναφέρει ότι δεν υπάρχει εξέλιξη στην πρόταση του για συνάντηση με Ερντογάν ή Γκιούλ.

    Στο ερώτημα, αν στις αυριανές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου θα συζητηθεί και το συμφωνίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου- Ελλάδος, ο Κύπριος πρόεδρος απάντησε διπλωματικά ότι "η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Κύπρο".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Έκτακτα μέτρα

    Από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, καθώς και από τα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Αυτό αποφάσισαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, προκειμένου, όπως είπαν, να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς ιατρική περίθαλψη, εξαιτίας της απεργίας των ιατρών του Ιδρύματος.

    Το μέτρο αυτό θα ισχύσει έως την εφαρμογή του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ), αρχές Ιουνίου και θα θεσμοθετηθεί με προσθήκη στο Νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία.

    Οι γιατροί του ΙΚΑ συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις έως και την Παρασκευή, ενώ 24ωρη απεργία αποφάσισαν και οι γιατροί στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά για αύριο. Με 4ωρη στάση συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της περιφέρειας, ενώ ο ιατρικός σύλλογος Αθήνας καλεί τα μέλη του αύριο σε αποχή.

    Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν όμως την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου με 24ωρη απεργία και οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ.

    Στο μεταξύ, υπό κατάληψη παραμένει το υπουργείο Υγείας από τους γιατρούς οι οποίοι ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία.

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκαθαρίζει ότι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να αποσυρθεί, προσθέτει όμως ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο και καλεί τους εκπροσώπους των γιατρών αύριο σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

    Οι γιατροί αρνήθηκαν την πρόσκληση και αύριο θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία του κλάδου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 February 2011 - 21:30:17 UTC