Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζητούν την παραίτηση του Μουμπάρακ
  • [02] Επιτάχυνση διαδικασιών
  • [03] Επεισόδια στην Κερατέα Video
  • [04] "Παγωμένη" η κίνηση στην αγορά Video
  • [05] Ακριβότερα τα εισιτήρια από αύριο Video
  • [06] Εγκαταλείπουν το σχολείο Video
  • [07] Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων
  • [08] Σύσκεψη για μεταναστευτικό
  • [09] Ρυθμίζουν τις οφειλές προς την εφορία
  • [10] Απαισιοδοξία καταναλωτών
  • [11] Kρίση και στο ποδόσφαιρο ο»Ώ

  • [01] Ζητούν την παραίτηση του Μουμπάρακ

    Οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές παραμένουν στο κέντρο του Καΐρου και υπόσχονται ότι θα μείνουν εκεί μέχρι να ανατραπεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, η τύχη του οποίου φαίνεται να βρίσκεται στα χέρια του στρατού, αφού οι πιέσεις όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό πληθαίνουν.

    Οι διαδηλωτές έχουν κηρύξει σήμερα γενική απεργία και για αύριο Τρίτη έχουν προγραμματίσει πορεία "διαμαρτυρίας ενός εκατομμυρίου ανθρώπων" ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

    Σχηματισμός νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές

    Η Αίγυπτος σχημάτισε τη νέα κυβέρνησή της και αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ήταν δημοφιλής μεταξύ των ξένων επενδυτών, και τον υπουργό Εσωτερικών, τον οποίο επέκριναν οι διαδηλωτές για τον τρόπο που η αστυνομία αντιμετώπισε τις διαδηλώσεις, έκαναν γνωστό σήμερα πηγές.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιούσεφ Μπούτρος-Γάλι αντικαταστάθηκε από τον Γκαουντάτ ελ-Μαλτ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ελεγκτικού συμβουλίου και έγινε δημοφιλής επειδή αντιμετώπισε τη διαφθορά, δήλωσε μια πηγή. Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε πως ο Ελ-Μαλτ διέψευσε την πληροφορία ότι διορίσθηκε υπουργός Οικονομικών.

    Η ίδια πηγή, καθώς και μια άλλη πολιτική πηγή, δήλωσαν πως ο στρατηγός Μαχμούντ Ουάγκντι, ο οποίος ήταν προηγουμένως επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας του Καΐρου ενώ είχε διατελέσει επίσης επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας, θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών.

    Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα πως οι τράπεζες της Αιγύπτου θα παραμείνουν κλειστές για τρίτη ημέρα αύριο Τρίτη και πως δεν έχει προς το παρόν οριστεί ημερομηνία για την επαναλειτουργία τους.

    Στους 125 οι νεκροί από τις ταραχές

    "Ο στρατός πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην Αίγυπτο και τον Μουμπάρακ", γράφει ένα από τα πανό στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, όπου οι διαδηλωτές μοιράζονται τα τρόφιμα με τους στρατιώτες που στάλθηκαν εκεί για να αποκαταστήσουν την τάξη.

    Έξι ημέρες ταραχών προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 125 ανθρώπων, αλλά οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι διαδηλωτές αρνούνται να φύγουν και ο στρατός δεν κάνει τίποτε για να τους μετακινήσει.

    Οι διαδηλωτές απέρριψαν τον διορισμό από τον Μουμπάρακ δύο στρατιωτικών στη θέση του αντιπροέδρου και του πρωθυπουργού. Οι υποσχέσεις του για οικονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να κατευνάσει την οργή του αιγυπτιακού λαού απέτυχαν με τους διαδηλωτές να επιμένουν να εγκαταλείψουν την εξουσία ο Αιγύπτιος πρόεδρος και οι συνεργάτες του.

    Η συμμαχία της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, στην οποία συμμετέχει το ισλαμιστικό κίνημα Αδελφοί Μουσουλμάνοι στράφηκε στον πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι για να σχηματίσει μια εθνικής ενότητας και να έρθει σε επαφή με τους στρατιωτικούς.

    "Τώρα πια δεν μπορεί να κάνουμε πίσω" δήλωσε ο αντικαθεστωτικός Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ο οποίος κατέβηκε μαζί με τους διαδηλωτές στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. "Αυτό που ξεκίνησε δεν σταματά. Έχουμε όλοι ένα κοινό, βασικό αίτημα: το τέλος του παρόντος καθεστώτος και την αρχή μιας νέας εποχής για μια νέα Αίγυπτο" τόνισε ο ΕλΜπαραντέι. "Η αλλαγή έρχεται σε λίγες ημέρες" πρόσθεσε καταχειροκροτούμενος.

    Η αστυνομία, η οποία ενεπλάκη σε συγκρούσεις με τους διαδηλωτές τις τελευταίες ημέρες, είχε εξαφανιστεί από τους δρόμους από την Παρασκευή, όταν αναπτύχθηκε ο στρατός. Το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκε ότι αστυνομικοί επιστρέφουν για περιπολίες στους δρόμους.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχος της Αιγύπτου που έχει βοηθήσει οικονομικά την χώρα από τότε που ανέβηκε στην εξουσία ο Μουμπάρακ, δήλωσαν σχεδόν ανοικτά πως θέλουν να φύγει. Τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα, όσο και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκαναν λόγο για "ειρηνική μετάβαση".

    Οι ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας σε κοινή τους ανακοίνωση το Σάβατο κάλεσαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν τη χρήση βίας, ενώ η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ την Κυριακή επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Χόσνι Μουμπάρακ τονίζοντας την ανάγκη «μη προσφυγής στη βία» και του ζήτησε να απαντήσει στα αιτήματα του λαού για αλλαγές. Με το θέμα της Αιγύπτου θα ασχοληθούν επίσης οι 27 υπουργοί Εξωτερικών στο σημερινό τους συμβούλιο.

    Αερογέφυρες για τον επαναπατρισμό Ελλήνων και άλλων ξένων υπηκόων

    Σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας βρίσκεται το Υπουργείο Εξωτερικών για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων της Αιγύπτου. Δύο αεροσκάφη C-130, είναι έτοιμα στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας εν αναμονή της εντολής του υφυπουργού Εξωτερικών και αρμοδίου σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτρη Δόλλη, για την απογείωσή τους με προορισμό την Αλεξάνδρεια.

    Ήδη, όπως εξήγησε ο κ. Δόλλης σε συνεντεύξεις του σε ραδιοτηλεπτικά μέσα σήμερα το πρωί, αναμένεται η σχετική άδεια από τις αιγυπτιακές αρχές για την ασφαλή μεταφορά των Ελλήνων που θα θελήσουν να επαναπατριστούν. Περίπου 100 Αιγυπτιώτες της Αλεξάνδρειας έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να φύγουν από την Αίγυπτο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για άλλα 17 άτομα που βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

    Την ίδια, ώρα, η Κύπρος είναι πανέτοιμη να χρησιμοποιηθεί ως διαμετακομιστικός σταθμός για να συμβάλει στην αποχώρηση ξένων υπηκόων από την Αίγυπτο. Η υπουργός Συγκοινωνιών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δήλωσε ότι ήδη έχουν υποβάλει σχετικά αιτήματα στις κυπριακές αρχές οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ενώ δεν απέκλεισε εντός της ημέρας να υποβληθούν αιτήματα και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να απομακρύνουν από σήμερα τους αμερικανούς πολίτες. ενώ έχουν δώσει άδεια να φύγουν από τη χώρα οι οικογένειες των μελών της αμερικανικής πρεσβείας, αλλά και το μη απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας.

    Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τρία αεροπλάνα στην Αίγυπτο για να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των υπηκόων της.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Επιτάχυνση διαδικασιών

    Η επιτάχυνση των διαδικασιών και η αξιολόγηση του τρόπου διαχείρισης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για την πρώτη κατ' αρχήν πενταετία από την καθολική εφαρμογή της συζητήθηκαν σε σημερινή, υπό τον πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, σύσκεψη στη Βουλή στην οποία συμμετείχαν η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος και η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα.

    Το ζήτημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «ίσως το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην Ελλάδα, όχι από την οικονομική άποψη, αλλά από την τεχνική του πλευρά», χωρίζεται σε τρία στάδια με πρώτο εκείνο της ανάπτυξης του λογισμικού και της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, που ήδη έχει γίνει στον ΟΑΕΕ. Επίσης, η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει το «τεύχος προκήρυξής» του.

    Η δεύτερη φάση του έργου αφορά την επέκταση της συνταγογράφησης στα ασφαλιστικά ταμεία και θεωρείται ότι έως την 1η Μαΐου θα έχουν ενταχθεί στο σύστημα το ΙΚΑ, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ.

    Η τρίτη και τελευταία φάση του έργου σηματοδοτεί την πλήρη ανάπτυξή του με την ένταξη σε αυτό των νοσοκομείων, των ιδιωτικών κλινικών, των ιδιωτικών γιατρών και των αγροτικών ιατρείων, συμπεριλαμβανομένων και των παραϊατρικών και διαγνωστικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, μόλις παραληφθεί το «τεύχος προκήρυξης» του έργου, θα εξεταστεί αν αυτό καλύπτει τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας, ο τρόπος χρηματοδότησης του -εκτιμάται ότι μεγάλο μέρος θα προέλθει από κονδύλια του ΕΣΠΑ- και ο τρόπος επιλογής του αναδόχου με διαγωνισμό ή ΣΔΙΤ.

    Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση να εφαρμοστεί πλήρως από την 1η Ιανουαρίου 2012, καθώς και η εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ από σπατάλες στα φάρμακα.

    Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι έως την περίοδο Οκτώβριος - Νοέμβριος πρέπει να έχει βρεθεί ο ανάδοχος του έργου, εκτίμησαν ότι το ΙΚΑ θα είναι έτοιμο να «περάσει» στο σύστημα τον Μάιο, όπως και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς τα νοσοκομεία πρέπει πρώτα να αποκτήσουν μηχανοργάνωση. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι το κόστος του έργου μπορεί να «αποσβεσθεί σε μία εβδομάδα», ενώ σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες επιτάχυνσης του έργου θα δημιουργηθεί ομάδα νομικών, προκειμένου να ανιχνευθούν οι τρόποι συντομότερης διεξαγωγής των απαραίτητων διαγωνισμών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Επεισόδια στην Κερατέα Video

    Άγριες συμπλοκές, με βόμβες μολότοφ και δακρυγόνα, σημειώθηκαν χθες, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, στην Κερατέα. Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα συγκεντρωμένων κατοίκων και άλλων ατόμων επιτέθηκαν με " βροχή " από βόμβες μολότοφ εναντίον δυνάμεων των ΜΑΤ, στη Λεωφόρο Λαυρίου. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν.

    Η κατάσταση εντάθηκε λίγο μετά τα επεισόδια, καθώς κάτοικοι κατήγγειλαν, ότι ένας νεαρός τραυματίσθηκε σοβαρά, από βομβίδα δακρυγόνου που έριξε αστυνομικός των ΜΑΤ. Ωστόσο από τη μέχρι τώρα έρευνα που διεξήγαγε η αστυνομία στα νοσοκομεία και μέσω του ΕΚΑΒ, δεν επιβεβαιώθηκε η πληροφορία δεδομένου ότι δεν έχει μεταφερθεί κανείς τραυματίας στα νοσοκομεία.

    Το μόνο που διαπιστώθηκε είναι ότι μεταφέρθηκε με Ι.Χ. αυτοκίνητο, στο Κέντρο Υγείας Μαρκόπουλου ένας 20χρονος Αλβανός, ο οποίος είναι τραυματισμένος ελαφρά στο πάνω χείλος, αλλά σύμφωνα με την αστυνομία δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ήταν στη συμπλοκή.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Παγωμένη" η κίνηση στην αγορά Video

    Με απογοητευτικό τρόπο για τους εμπόρους της Αθήνας άνοιξε το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας υπάρχει πτώση του τζίρου, της τάξης του 10-15%, σε σχέση με την περασμένη χρονιά, παρά το γεγονός ότι οι πραγματικές εκπτώσεις στα περισσότερα μαγαζιά φθάνουν ή και ξεπερνούν το 50%.

    Ακόμα πιό αρνητική είναι η εικόνα σε ορισμένους κλάδους, κατά κύριο λόγο σε αυτόν της ένδυσης και της υπόδυσης, που υφίσταται το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς η πτώση υπερβαίνει το 20%. Πιο περορισμένες είναι οι απώλειες σε άλλους κλάδους, όπως στα ηλεκτρικά είδη.

    Ένα από τα αίτια αυτής της κατάστασης, σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο της Αθήνας, είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό οι συνεχιζόμενες απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς δυσχεραίνουν τη δυνατότητα μετάβασης των πολιτών στο κέντρο της πόλης και θεωρούν ότι πρέπει να βρεθεί άμεση λύση, σ'αυτό το θέμα.

    Αναμφίβολα, σημαντικό μερίδιο ''ευθύνης'' για την αρνητική αυτή εικόνα αποδίδουν και στη μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει τον κόσμο και κυρίως τη μεσαία τάξη, καθώς αυτή αποτελούσε το βασικό κορμό των καταναλωτών που έκανε μαζικά τις αγορές του κατά την περίοδο των εκπτώσεων. Υποστηρίζουν ότι πλέον οι άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το εισόδημα τους για βασικά είδη πρώτης ανάγκης και να κόψουν από τα δευτερεύοντα, όπως η ένδυση και η υπόδυση. Ως εκ τούτου, ο συγκεκριμένος κλάδος -αλλά και όχι μόνον αυτός- οδηγείται σε πολύ δύσβατα μονοπάτια.

    Άκόμα ένας παράγοντας που, όπως τονίζουν οι έμποροι, συμβάλλει σε αυτήν τη δυσάρεστη πραγματικότητα για τα μαγαζιά , είναι το παράνομο εμπόριο. Παρά το γεγονός, όπως ομολογούν και οι ίδιοι, ότι το φαινόμενο αυτό σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους -όπως στην οδό Ερμού- έχει περιορισθεί σε μεγάλο βαθμό, το πρόβλημα παραμένει. Πλέον οι αναρίθμητοι παράνομοι μικροπωλητές έχουν μετακινηθεί σε άλλους δρόμους της Αθήνας, στην περίμετρο των εμπορικών δρόμων και συντηρούν αυτήν την κατάσταση. Γι' αυτό, ''φωνάζουν'' ότι μόνο η πλήρης έξάλειψη του παραεμπορίου θα είναι η λύση και όχι η εξώθηση τους σε άλλα σημεία της πόλης.

    Η εικόνα που μεταφέρεται από τους εμπόρους, σχετικά με τον τρόπο που κινείται η αγορά τις τρέχουσες ημέρες των εκπτώσεων είναι ότι οι καταναλωτές μπαίνουν στα μαγαζιά και απλώς κοιτάζουν. Δεν ψωνίζουν ή προβαίνουν στην αγορά ενός μόνο προιόντος, σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές που προχωρούσαν σε εκτεταμένες αγορές.

    Αυτή η περιγραφή των εμπόρων επιβεβαιώνεται και από τους καταναλωτές, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραδέχονται ότι πράγματι με τις εκπτώσεις στο 50% οι τιμές των αγαθών είναι πιο προσιτές, αλλά με άδειο το πορτοφόλι τους, αυτό αποτελεί γι' αυτούς "δώρον άδωρον". Αναγνωρίζουν ότι οι περισσότεροι έμποροι προχωρούν σε σημαντικές προσφορές, αλλά η προϋπάρχουσα ακρίβεια και η αδυναμία να ξοδέψουν μεγάλα ποσά, τους αναγκάζει να αγοράζουν μόνο πράγματα τα οποία τα έχουν πραγματική ανάγκη και ότι οι εκπτώσεις είναι "απλώς ασπιρίνη για τον πονοκέφαλο".

    Όσον αφορά στην περαιτέρω πορεία των εκπτώσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών -αλλά και γενικότερα τους μαγαζάτορες- καθώς θεωρουν ότι από τη στιγμή που τα αίτια της αρνητικής κατάστασης των πρώτων ημερών δεν εξαλειφθούν, τότε δεν θα αλλάξει και το αποτέλεσμα.

    Αυτό που εύχονται είναι, η πτώση του 10-15% να μην αλλάξει προς το χειρότερο, καθώς είναι κοινός τόπος ότι ο εμπορικός κόσμος έχει επενδύσει πολλές ελπίδες στην περίοδο των εκπτώσεων, ώστε να ανασάνει από την μεγάλη κρίση που τον ταλανίζει συνολικά τον τελευταίο χρόνο. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει τους εμπόρους σε οριακό σημείο με αποτέλεσμα να κλείνουν μαγαζιά και επιχειρήσεις, με συνέπεια πολλοί άνθρωποι να μένουν χωρίς δουλειά και να οδηγούνται στη ανεργία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Ακριβότερα τα εισιτήρια από αύριο Video

    Από αύριο, Τρίτη, θα ισχύουν οι νέες αυξημένες τιμές στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών.

    Όσοι έχουν παλιά εισιτήρια, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν έως τις 14 του μηνός και από εκεί και πέρα μπορούν να τα ανταλλάξουν σε ενάμιση μήνα με ισόποσης αξίας νέα εισιτήρια.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Εγκαταλείπουν το σχολείο Video

    Τη σοβαρότητα του προβλήματος που γεννά η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου από τους εφήβους επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ετοιμάζοντας ένα σχέδιο δράσης που θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες και το οποίο θα αναφέρεται σ' αυτό το ευαίσθητο κοινωνικό πρόβλημα.

    Οι λόγοι που οδηγούν ένα/μία έφηβο στην εγκατάλειψη του σχολείου είναι συνήθως «προσωπικοί» - μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα κοινωνικής ένταξης, φορτισμένο ψυχολογικό περιβάλλον, προβλήματα υγείας, έλλειψη καθοδήγησης ή υποστήριξης Επίσης, όσοι εγκαταλείπουν το σχολείο συνήθως προέρχονται από ένα χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον, τα αγόρια είναι περισσότερα από τα κορίτσια και συνήθως (διπλάσιοι σε ποσοστό) είναι αυτοί που προέρχονται από τους κόλπους των μεταναστών.

    Τα στοιχεία της Επιτροπής αναφέρουν πως το 2009, στην ευρωπαϊκή επικράτεια, κάπου 6 εκ. έφηβοι εγκατέλειψαν τη δευτεροβάθμια (κυρίως) παιδεία και τις σχολές κατάρτισης, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρουσιάζουν η Μάλτα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Βρετανία. Στον αντίποδα βρίσκονται η Σλοβενία, Σλοβακία, Πολωνία και Τσεχία, όπου το 95% των νέων κατέχουν πτυχίο Λυκείου. Πολύ καλές επιδόσεις έχουν επίσης το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, Λιθουανία και Φινλανδία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά καλό επίπεδο - το 82% των νέων είναι απόφοιτοι Λυκείου.

    Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι κατά την εισήγηση που αναμένεται να παρουσιάσει η αρμόδια επίτροπος Ανδρούλα Βασιλείου, η Επιτροπή θα αποδώσει έμφαση α) στην ανάγκη άρσης των φυλετικών διακρίσεων - έτσι ώστε να γίνει εφικτή η ώσμωση παιδιών από διαφορετικές εθνικές ή πολιτισμικές κουλτούρες και β) στην ενίσχυση της «ευκολίας επιστροφής στα θρανία».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων

    Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο Μετρό, οι οποίοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν και αύριο 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών.

    Ωστόσο, η κήρυξη της νέας αυτής 24ωρης απεργίας βρίσκεται στον αέρα, καθώς η διοίκηση της ΑΜΕΛ έχει προσφύγει στο δικαστήριο, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η κινητοποίηση.

    Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν ανάλγητη την πολιτική της κυβέρνησης και υπενθυμίζουν στο επιβατικό κοινό, ότι μεταξύ των αιτημάτων τους είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών και η μη αύξηση των εισιτηρίων.

    Σήμερα, εκτός εκτός από τους εργαζόμενους στο Μετρό, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν και οι μηχανοδηγοί του ΗΣΑΠ, ενώ τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα είναι ακινητοποιημένα για πάνω από 5 ώρες, και συγκεκριμένα από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, προκειμένου να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στη Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία έχουν ήδη εξαγγείλει 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη.

    Απεργούν από αύριο οι γιατροί του ΙΚΑ

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν από αύριο έως και την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, τα ιατρεία του ΙΚΑ, καθώς οι γιατροί του Ιδρύματος προχωρούν σε δύο 48ωρες κυλιόμενες απεργίες, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας "Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις" που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά προχωρούν σε 4ωρη στάση εργασίας (9π.μ.-13:00), αύριο προκειμένου να πάρουν μέρος στην πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στις 10 το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας.

    Στο μεταξύ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 31.10.2010 σύμφωνα με το Ν. 3868/2010, ο οποίος καθιέρωσε την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, την οποία χαρακτηρίζουν "αντισυνταγματική και παράνομη".

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν κηρύξει επίσης για αύριο, Τρίτη, 4ωρη στάση εργασίας (9π.μ.-13:00), προκειμένου να συμμετάσχουν στην πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10 το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας.

    Αποφασίζουν σήμερα οι Φαρμακοποιοί

    Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο τα φαρμακεία του Πειραιά, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν σήμερα τα φαρμακεία της Αθήνας.

    Για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους αποφασίζουν, εντός της ημέρας, οι φαρμακοποιοί καθώς συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση στις 5 το απόγευμα.

    Οι φαρμακοποιοί του Πειραιά συνεχίζουν να μην χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους των Ταμείων ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ, ΤΑΣ, ΔΕΗ και ΗΣΑΠ. Οι χρονίως πάσχοντες και ανήμποροι, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του Πειραιά, Τζάννειο, Κρατικό Νίκαιας, Μεταξά και Αγία Βαρβάρα.

    Σημειώνεται ότι από την 1η Φεβρουαρίου, οι φαρμακοποιοί της Αττικής δε θα εκτελούν συνταγές με πίστωση των ασφαλισμένων των Ταμείων ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ, ΤΑΣ, Δικηγόρων και ΗΣΑΠ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Σύσκεψη για μεταναστευτικό

    Συνεχίζουν, για έβδομη μέρα, την απεργία πείνας οι 237 μετανάστες που βρίσκονται στο κτίριο, στην οδο Πατησίων και Ηπείρου.

    Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέτρος Γιώτης, από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης προς τους απεργούς πείνας, οι 133 μετανάστες είναι μέσα στο κτίριο -σ' ένα χώρο 200 τ.μ.- και οι υπόλοιποι 104 σε σκηνές στο προαύλιο.

    Αναφορικά με την πρόταση της Πρυτανείας της Νομικής για μετεγκατάσταση των απεργών μεταναστών σε άλλο κτίριο την πλατεία Κάνιγγος, ο κ.Γιώτης δήλωσε ότι οι απεργοί πείνας συμφωνούν, υπό την προϋπόθεση αυτός ο χώρος να αποτελέσει και το χώρο της μόνιμης εγκατάστασής τους, μέχρι το τέλος της απεργίας πείνας. Ακόμη, ανέφερε ότι έχει αυτή τη στιγμή δημιουργηθεί κάποια εμπλοκή με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου και δεν έχει προχωρήσει το ζήτημα.

    Στο μεταξύ, συγκέντρωση μπροστά στην πόρτα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα πραγματοποιήσουν το μεσημέρι, επιτροπές Αφγανών, Ιρανών και Παλαιστινίων προσφύγων, απεργών πείνας από τα Προπύλαια και το Πολυτεχνείο, με αίτημα να ανοίξουν επί τόπου οι επιτροπές ασύλου, όπως ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    Από σήμερα Δευτέρα, λειτουργούν 10 επιτροπές εξέτασης αιτημάτων Διεθνούς Προστασίας (ασύλου) σε Α' βαθμό, όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    Σύσκεψη για το μεταναστευτικό

    Eυρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή και με τη συμμετοχή της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και του Λιμενικού Σώματος, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, την Τυνησία και την Αλγερία και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης πιθανών μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα.

    Ο κ. Παπουτσής δήλωσε ότι "προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος ανησυχίας, αλλά χρειάζεται προετοιμασία και ετοιμότητα".

    Γι' αυτό το λόγο, τόνισε ο υπουργός, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε στεριά και θάλασσα από αστυνομία και λιμενικό και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι έλεγχοι ταυτοπροσωπίας που θα γίνονται σε όλους τους επιβάτες των πλοίων.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι αν υπάρξει πιθανή ροή μεταναστών στη χώρα, θα είναι υπό καθεστώς διεθνούς προσωρινής προστασίας όπως προβλέπει ο νόμος.

    Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι εκτός από το πρόβλημα του μεταναστευτικού που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η ΕΕ αμφισβητεί έντονα και το αν μπορούμε να εγγυηθούμε τη Συνθήκη Σένγκεν, δηλαδή τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

    Κάποιοι, μάλιστα, εντός της χώρας, πρόσθεσε ο υπουργός, κινητοποιούν μετανάστες νόμιμους ή παράνομους σε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για τέτοιες ενέργειες, που θα μπορούσαν κάλλιστα να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Απευθύνω έκκληση προς όλους τους φορείς και τις ενώσεις υπέρ των μεταναστών να αποτρέψουν τα μέλη τους από εκδηλώσεις που θα λειτουργούσαν ως εστίες έντασης, υπογράμμισε ο κ. Παπουτσής και κάλεσε όσους θέλους να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς τους μετανάστες, να το κάνουν με τέτοιο τρόπο που δεν θα θίγει την ασφάλεια και τα κεκτημένα του ελληνικού λαού.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] Ρυθμίζουν τις οφειλές προς την εφορία

    Εκατοντάδες οφειλέτες του δημοσίου με ακίνητη περιουσία μεγάλης αξίας εξοφλούν ή ρυθμίζουν τις οφειλές τους υπό την απειλή κατασχέσεων και πλειστηριασμών από την εφορία. Για όσους δεν ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών επιβάλλονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που προβλέπει η νομοθεσία, όπως αναστολή είσπραξης, κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμοί.

    Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις διασταυρώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο οι οποίοι ταυτόχρονα είναι κάτοχοι ακινήτων σημαντικής αξίας, πολλαπλάσιας των χρεών τους προς το δημόσιο. Παράλληλα το υπουργείο γνωστοποιεί πόσοι από αυτούς, προχώρησαν σε εξόφληση ή ρύθμιση των οφειλών τους και προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει τις διαδικασίες διασταυρώσεων και ελέγχου, όπως επίσης και τις ενέργειες αναγκαστικής είσπραξης κατά των οφειλετών που δεν ανταποκρίνονται.

    Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων αυτών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου είναι τα ακόλουθα:

    - Εντοπίστηκαν 990 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ποσού 6,7 εκ. ευρώ και ακίνητη περιουσία στις περιοχές Μυκόνου ή/και Σαντορίνης αντικειμενικής αξίας 288,39 εκ. και συνολικά ανά την επικράτεια αξίας 567,89 εκ. ευρώ. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, από τους οφειλέτες αυτούς 540 εξόφλησαν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας ποσό 1,4 εκ. ευρώ (κεφάλαιο), 105 έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους αρχικού κεφαλαίου 2,3 εκ. ευρώ έναντι των οποίων κατέβαλαν 0,8 εκ. ευρώ και 122 οφειλέτες έχουν οφειλές μικρότερες των 300 ευρώ. Για όσους οφειλέτες δεν εξόφλησαν ή δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους ή δημιούργησαν νέες οφειλές, λαμβάνονται σταδιακά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Για 11 από αυτούς υπάρχει δικαστική αναστολή είσπραξης, ενώ για 15 άλλους έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης, δύο νέες κατασχέσεις ολοκληρώθηκαν και έχει εκδοθεί ένα πρόγραμμα πλειστηριασμού.

    - Εντοπίστηκαν 279 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,7 εκ. ευρώ και ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανόμενων καταστημάτων στο 1ο διαμέρισμα της Αθήνας, αντικειμενικής αξίας 175,48 εκ ευρώ. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, από τους οφειλέτες αυτούς 136 εξόφλησαν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας ποσό 0,6 εκ. ευρώ , 88 έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους αρχικού κεφαλαίου 1,7 εκ. ευρώ έναντι των οποίων κατέβαλαν 0,5 εκ. ευρώ και 24 οφειλέτες έχουν οφειλές μικρότερες των 300 ευρώ. Για όσους οφειλέτες δεν εξόφλησαν ή δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους, λαμβάνονται σταδιακά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Για οκτώ από αυτούς έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης, ολοκληρώθηκαν οκτώ νέες κατασχέσεις και έχει εκδοθεί ένα πρόγραμμα πλειστηριασμού.

    - Εντοπίστηκαν 90 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 35,9 εκ. ευρώ, με οφειλή άνω των 200.000 ευρώ ο καθένας και με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 176,5 εκ. ευρώ (917 ακίνητα σε όλη την επικράτεια, σχέση οφειλής προς αξία ακίνητης περιουσίας 1/1,5 τουλάχιστον). Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, δύο οφειλέτες εξόφλησαν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας ποσό 0,5 εκ. ευρώ, έχουν απαλειφθεί απαιτήσεις τεσσάρων οφειλετών συνολικού ποσού 2 εκ. ευρώ κατόπιν δικαστικής ή διοικητικής απόφασης, 31 έχουν ρυθμίσεις τις οφειλές τους αρχικού κεφαλαίου 13,3 εκ ευρώ έναντι των οποίων κατέβαλαν 1,5 εκ. ευρώ και 12 χρέη βρίσκονται σε δικαστική αναστολή είσπραξης. Για όσους δεν εξόφλησαν ή δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους, λαμβάνονται σταδιακά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Για εννέα έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης, για 14 σχηματίστηκε φάκελος κατάσχεσης και για 13 εκδόθηκε πρόγραμμα πλειστηριασμού.

    - Εντοπίστηκαν 561 κληρονόμοι με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 19,1 εκ. ευρώ προερχόμενες και από φόρο κληρονομιάς και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 290 εκ. ευρώ. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, 31 οφειλέτες εξόφλησαν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας ποσό 0,3 εκ. ευρώ και 193 έχουν ρυθμίσεις τις οφειλές τους αρχικού κεφαλαίου 4,6 εκ. ευρώ έναντι των οποίων κατέβαλαν 0,3 εκ. ευρώ. Για όσους δεν εξόφλησαν ή δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους, λαμβάνονται σταδιακά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Για 49 έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης και για 16 σχηματίστηκε φάκελος κατάσχεσης.

    - Εντοπίστηκαν 547 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ποσού 9 εκ. ευρώ και περιουσιακά στοιχεία σε επιλεγμένες ακριβές περιοχές κατοικίας με τιμή ζώνης άνω των 2.500 ευρώ (Βούλα, Βουλιαγμένη, Ψυχικό, Φιλοθέη, Εκάλη, Ν.Ερυθραία, Πανόραμα) συνολικής αξίας 919 εκ ευρώ. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, 85 οφειλέτες εξόφλησαν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας ποσό 0,8 εκ. ευρώ (κεφάλαιο) και 110 έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους αρχικού κεφαλαίου 2,3 εκ. ευρώ έναντι των οποίων κατέβαλαν 0,6 εκ. ευρώ. Για όσους δεν εξόφλησαν ή δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους, λαμβάνονται σταδιακά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Για 75 έχουν δοθεί παραγγελίες κατάσχεσης και για 24 σχηματίστηκε φάκελος κατάσχεσης.

    - Εντοπίστηκαν 235 φαρμακεία με ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 εκ. ευρώ (ένας μόνο οφειλέτης με οφειλές 2,1 εκ. ευρώ σε αναστολή για μέρος της οφειλής του). Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, 144 οφειλέτες εξόφλησαν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας ποσό 0,4 εκ ευρώ και 49 ρύθμισαν τις οφειλές τους αρχικού κεφαλαίου 0,8 εκ. ευρώ έναντι των οποίων κατέβαλαν 0,1 εκ. ευρώ. Τα αποτελέσματα της αναγκαστικής είσπραξης των απαιτήσεων αυτών θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [10] Απαισιοδοξία καταναλωτών

    "Βουτιά" 9 μονάδων σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, το 4ο τρίμηνο του 2010 και έπεσε, για πρώτη φορά, στις 48, οδηγώντας τη χώρα στις τρεις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ η Πορτογαλία και η Κροατία βρίσκονται χαμηλότερα, με 45 μονάδες, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της Nielsen για την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη.

    Ένας στους τέσσερις Έλληνες χωρίς περίσσευμα χρημάτων

    Από τα πλέον ανησυχητικά στοιχεία είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (83%) δεν θεωρεί πως η χώρα θα καταφέρει να βγει από την ύφεση, μέσα στο 2011. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τον τελευταίο καιρό βρίσκονται στη διεθνή επικαιρότητα για τα προβλήματα της Οικονομίας τους, όπως είναι η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, βρίσκονται όχι τυχαίως στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης για την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη.

    Στην αντίπερα όχθη, οι ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλότερη Καταναλωτική Εμπιστοσύνη είναι η Νορβηγία (119), η Ελβετία (110) και η Σουηδία (103), ενώ η Τουρκία σημείωσε από τις μεγαλύτερες ανόδους (83 μονάδες έναντι 77, το περασμένο τρίμηνο), επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, που σημειώνει τους τελευταίους μήνες.

    Στην Ευρώπη, ένας στους πέντε καταναλωτές δηλώνει πως δεν του περισσεύουν καθόλου χρήματα, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό είναι ακόμα χειρότερο, καθώς ένας στους τέσσερις αναφέρει πως δεν του απομένουν έσοδα. Η Οικονομία παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία των Ελλήνων, με ποσοστό 40%, που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, ενώ το 34% δηλώνει ότι με τα χρήματα, που του περισσεύουν, ξεπληρώνει δάνεια, πιστωτικές κάρτες και χρέη, όταν το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό βρίσκεται στο 26%.

    Η εργασιακή ασφάλεια κατέχει και αυτή ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανησυχίας (36%), αποτυπώνοντας τους προβληματισμούς, που έχει προκαλέσει η αυξημένη ανεργία, που έφτασε το 12,4%, στο 3ο τρίμηνο του 2010.

    Τέλος, εννέα στους δέκα Έλληνες αναφέρουν ότι έχουν κάνει περικοπές στα έξοδά τους, όταν μόλις 6 στους 10 Ευρωπαίους δηλώνουν το ίδιο. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει μειώσει τα χρήματα, που δαπανά, για την αγορά νέων ρούχων (81%) και για τη διασκέδαση εκτός σπιτιού (80%), ενώ ένα πολύ υψηλό ποσοστό (64%) έχει στραφεί σε φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα, ώστε να καταφέρει να αντεπεξέλθει στην περιορισμένη αγοραστική του δύναμη.

    Ο Δείκτης έπεσε σε 25 από τις 52 χώρες της έρευνας

    Η παγκόσμια Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, το 4ο τρίμηνο του 2010, έπεσε σε 25 από τις 52 χώρες της έρευνας, καθώς οι ελπίδες εξόδου από την οικονομική κρίση εξανεμίστηκαν στα τέλη του περασμένου έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της Nielsen, ο παγκόσμιος δείκτης μπορεί να έμεινε αμετακίνητος στις 90 μονάδες, αλλά έπεσε 2 μονάδες, σε σχέση με το ξεκίνημα του έτους (1ο τρίμηνο) και επιπλέον, υπήρξε πτώση στις μισές χώρες του δείγματος, σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο. Η κλιμακούμενη ανησυχία για την ανεργία, η έλλειψη νέων επενδύσεων και εργασιών και η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και στο ηλεκτρικό δημιουργεί ένα δυσοίωνο κλίμα παγκοσμίως.

    "Οι καταναλωτές σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο ήταν πιο απαισιόδοξοι στο κλείσιμο του 2010 σε σχέση με το ξεκίνημά του. Η οικονομική σταθερότητα παραμένει εύθραυστη και τα σημάδια δείχνουν πως η οριστική έξοδος από την κρίση παραμένει ακόμα αρκετά μακριά", δήλωσε η Ματίνα Μπάδα, Περιφερειακή Διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης. "Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει τους περισσότερους κλάδους και έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στις παγκόσμιες αγορές".

    Η Λατινική Αμερική και η Ασία παραμένουν οι γεωγραφικές περιοχές με την υψηλότερη Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, με 100 και 97 μονάδες, αντίστοιχα, καθώς η ύπαρξη αρκετών χωρών, που βρίσκονται σε ραγδαία οικονομική ανάπτυξη, τα τελευταία χρόνια, δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας. Αντίθετα, στη Βόρεια Αμερική ο δείκτης βρίσκεται στις 83 μονάδες και στην Ευρώπη ακόμα χαμηλότερα, στις 78, αποκαλύπτοντας τα σημάδια απαισιοδοξίας, που έχει αφήσει η οικονομική κρίση στις δυτικές κοινωνίες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [11] Kρίση και στο ποδόσφαιρο

    Στη δίνη της οικονομικής κρίσης, που ταλανίζει την Ελλάδα, βρίσκεται και το ποδόσφαιρο, με τον αριθμό των εισιτηρίων που κόβονται να μειώνεται συνεχώς και να αυξάνεται παράλληλα η ανησυχία για την "επόμενη ημέρα".

    Η αύξηση της ανεργίας, που κάνει απαγορευτικό στα "θύματά της" ακόμη και τα λίγα ευρώ για ένα απλό εισιτήριο, η βία στα γήπεδα, που απομακρύνει πολύ κόσμο, το φτωχό θέαμα και η δραστική μείωση επενδυτών, αλλά και χορηγών, που θα κάνουν τις αναγκαίες "οικονομικές ενέσεις" στις ΠΑΕ, αποτελούν τους κύριους λόγους, που το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μπει στον ... αστερισμό της μιζέριας.

    Οι περισσότερες ΠΑΕ βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης όσον αφορά στον οικονομικό τομέα, ενώ οι οιωνοί για τη συνέχεια κάθε άλλο παρά θετικοί είναι. Ο μέσος όρος εισιτηρίων μέχρι και την 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα, μόνο προβληματισμό προκαλεί, αν αναλογιστεί κανείς ό,τι σε σχέση με πέρσι μόνο πέντε ομάδες παρουσιάζουν αύξηση εισιτηρίων στους αγώνες τους. Συγκκεριμένα, πρόκειται για τον Ολυμπιακό (αύξηση κατά 4.881 εισιτήρια, σε σχέση πάντα με την περσινή σεζόν), τη Λάρισα (1.449 εισιτήρια), τον Αστέρα Τρίπολης (634 εισιτήρια), την Ξάνθη (307 εισιτήρια) και τον Ατρόμητο (58 εισιτήρια).

    Από την άλλη πλευρά, ο Αρης "προσγειώνεται" στην σκληρή πραγματικότητα με μείωση 3.905 εισιτηρίων, ενώ ακολουθούν πτωτική πορεία στον αριθμό εισιτηρίων ο Παναθηναϊκός με 1.061, ο Εργοτέλης με 880, ο Ηρακλής με 717, η Καβάλα με 689, ο Πανιώνιος με 651, ο ΠΑΟΚ με 598 και η ΑΕΚ με 459.

    Η πολύτιμη αρωγή του ΟΠΑΠ δίνει "βαθιές ανάσες" στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ όσον αφορά στα τηλεοπτικά δικαιώματα θα είναι τα ίδια για τις ΠΑΕ έως το 2012. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, έχει τονίσει επανειλημμένως, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν μονίμως κρατικοαδίατες ΠΑΕ...

    Εντονότερο είναι το οικονομικό πρόβλημα που μαστίζει την μεγάλη πλειοψηφία των ΠΑΕ, οι οποίες συμμετέχουν στα Εθνικά πρωταθλήματα της Β', Γ'΄και Δ' Εθνικής, ειδικά σε αυτές των δύο τελευταίων κατηγοριών

    Ενδεικτικό το γεγονός της ματαίωσης αγώνων, λόγω της οικονομικής αδυναμίας ομάδων να μετακινηθούν...

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και με το σαφές μήνυμα που έχει στείλει ο κ.Μπιτσαξής, η αναδιάρθρωση στις συγκεκριμένες θα πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου.

    Κατά γενική ομολογία, εάν οι ΠΑΕ κάνουν αποφασιστικά βήματα στο δρόμο για την δραστική αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό το προϊόν τους, έστω και κάτω από αυτές τις αντίξοες οικονομικά συνθήκες, υπάρχει η δυνατότητα να δουν "φως στην άκρη του τούνελ". Εάν δεν προσπαθήσουν οι ίδιες είναι βέβαιο, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε. Αλλωστε, είναι καλύτερα να ανάβεις ένα κερί, παρά να διαμαρτύρεσαι ότι ζεις στο σκοτάδι...

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 January 2011 - 13:30:25 UTC