Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επιμήκυνση και όχι αναδιάρθρωση του χρέους"
  • [02] Νέος "γύρος" ελέγχου της ελληνικής οικονομίας
  • [03] Συνεχίζονται οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο
  • [04] Απεργία σε Μετρό και ΗΣΑΠ
  • [05] Οχι άλλες περικοπές στην Υγεία
  • [06] Διαχρονικός ο Καραγκιόζης ο»Ώ

  • [01] "Επιμήκυνση και όχι αναδιάρθρωση του χρέους"

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, αλλά και τις προσπάθειές της για επιμήκυνση αποπληρωμής, απορρίπτοντας αναδιάρθρωση του χρέους, αναπτύσσει σε μακρά συνέντευξή του στην έγκυρη αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε", ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συγχρόνως τονίζει κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2013.

    Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα για αποπληρωμή του χρέους τα επόμενα χρόνια, τόνισε πως η αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, που, όπως η ίδια έχει προτείνει, θα μπορούσε να βοηθηθεί εάν της δινόταν περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ο περισσότερος αυτός χρόνος αποπληρωμής θα πρέπει να είναι περίπου ίδιος με εκείνον που δόθηκε στην Ιρλανδία, καθώς στην Ελλάδα δόθηκε μια βραχεία περίοδος και ως εκ τούτου στις αγορές πιστεύουν πως θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να μπορέσει να αποπληρώσει αυτό το πολύ μεγάλο ποσό σε τέσσερα ή πέντε χρόνια.

    Απαντώντας τέλος στην ερώτηση εάν θα υπάρξουν φέτος εκλογές στην Ελλάδα, καθώς μερικοί παρατηρητές πιστεύουν πως θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους έπειτα από πρόωρες εκλογές, ο κ. Παπανδρέου τονίζει σαφώς πως εκλογές θα γίνουν το 2013.

    Εξετάζουν επιμήκυνση στα 30 έτη

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης, στα 30 έτη, του χρόνου αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία, σύμφωνα με δύο πηγές χωρών-μελών της Ευρωζώνης τις οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

    Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η ΕΕ σκέπτεται να προχωρήσει στην κίνηση αυτή για να θέσει τέλος στο θόρυβο σχετικά με την κρίση χρέους στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα με τις πηγές ο ¶ξελ Βέμπερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, έχει προτείνει να παραταθεί η διάρκεια των δανείων από τα τρία έτη (για την Ελλάδα) και τα επτά (για την Ιρλανδία) στο πλαίσιο ενός συνεκτικού πακέτου για να ξεπεραστεί η κρίση.

    Η ιδέα εξετάστηκε στις εντατικές συνομιλίες ανάμεσα σε υπουργούς χωρών της Ευρωζώνης, κεντρικούς τραπεζίτες και αξιωματούχους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Νέος "γύρος" ελέγχου της ελληνικής οικονομίας

    Στην Αθήνα αναμένεται το κλιμάκιο των επικεφαλής του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ήδη από την προηγούμενη βδομάδα βρίσκεται στη χώρα μας το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. Αντικείμενο του ελέγχου είναι η επικύρωση του αναθεωρημένου μνημονίου και η έγκριση της τέταρτης δόσης, ύψους 15 δισ. ευρώ, του δανείου, αλλά και η εξειδίκευση των μέτρων, ύψους 12,77 δις. ευρώ, για την τριετία 2012- 2014.

    Την Παρασκευή, οι ελεγκτες της τρόικας συναντήθηκαν με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, στο Υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές, θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στην υπογραφή των επιχειρησιακών ειδικών συμβάσεων και να διευκολύνεται η επιλογή των ατομικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου ενώ εκφράζουν την αντίθεσή τους με το δικαίωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Οι ελεγκτές δέχθηκαν πάντως ότι είναι πολύ πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων.

    Οι ελεγκτές συναντήθηκαν επίσης με την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αθηνά Δρέττα. Το ενδιαφέρον της τρόικας εστιάστηκε στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των μέτρων για τη μείωση των δαπανών των ταμείων και ιδιαίτερα για το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της ενιαίας τιμολόγησης των ιατρικών πράξεων και των εξετάσεων.

    Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας εξετάζει την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά δεδομένα και τη θέση των ελληνικών τραπεζών, με εστίαση στην αναδιάρθρωση της ΑΤΕ. Αντικείμενο είναι, επίσης, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η εφαρμογή των αλλαγών στις ΔΕΚΟ, η πορεία του ασφαλιστικού συστήματος, η απελευθέρωση των "κλειστών" επαγγελμάτων, τα οικονομικά της υγείας και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Τα μέτρα ύψους 12,77 δισ. ευρώ (5,2% του ΑΕΠ) για την τριετία 2012- 2014, πρέπει να δημοσιοποιηθούν τις προσεχείς εβδομάδες, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και, βάσει του μνημονίου, να έχουν αποτελέσει νόμο του κράτους έως το τέλος Απριλίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Συνεχίζονται οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο

    Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους, ζητώντας την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις προειδοποιήσεις του στρατού ότι όποιος παραβιάζει την απαγόρευση κυκλοφορίας θα βρίσκεται σε κίνδυνο.

    Τουλάχιστον 102 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σαρώνουν τη χώρα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και πρώτων βοηθειών που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και απολογισμό του Ρόιτερς βάσει δηλώσεων από ιατρικές πηγές, νοσοκομεία και αυτόπτες μάρτυρες.

    Δεν υπάρχει έως τώρα επίσημος απολογισμός του αριθμού των θυμάτων και στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλότερος, δεδομένης της σύγχυσης στη χώρα.

    Χθες Σάββατο στο Μπένι Σουέιφ, νότια του Καΐρου, αστυνομικοί σκότωσαν 17 ανθρώπους που επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικά τμήματα, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην διάρκεια διαδηλώσεων, και άλλοι οκτώ στην διάρκεια απόπειρας κρατουμένων να αποδράσουν από τη φυλακή ¶μπου Ζααμπάλ στο Κάιρο. Περί τους 68 θανάτους αναφέρθηκαν σε Κάιρο, Σουέζ και Αλεξάνδρεια στην διάρκεια των κινητοποιήσεων της Παρασκευής.

    Χθες Σάββατο ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι περίπου 2.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια σε όλη τη χώρα. Με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται, ο αριθμός των τραυματιών αναμένεται να ανέβει ακόμα περισσότερο.

    Ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την εξουσία στην Αίγυπτο μέσω "ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών" ή εάν ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποχωρήσει εν μέσω των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της διακυβέρνησής του, δήλωσε χθες Σάββατο ότι ο διορισμός ενός αντιπροέδρου και ενός νέου πρωθυπουργού από τον Μουμπάρακ είναι ανωφελής.

    Ο ΕλΜπαραντέι επέκρινε τον πρόεδρο Μουμπάρακ υποστηρίζοντας ότι "δεν ακούει" το λαό, που απαιτεί η 30χρονη κυριαρχία του στην πολιτική ζωή της χώρας να λάβει τέλος.

    Ο 82χρονος πρόεδρος διόρισε τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Όμαρ Σουλεϊμάν αντιπρόεδρο -είναι η πρώτη φορά που επέλεξε κάποιον για να αναλάβει τη θέση αυτή. Ακόμα ονόμασε τον ¶χμεντ Σαφίκ, πρώην επικεφαλής του επιτελείου της πολεμικής αεροπορίας και υπουργό αρμόδιο για τις αερομεταφορές, νέο πρωθυπουργό της χώρας.

    Ο 68χρονος ΕλΜπαραντέι κάλεσε να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να διοργανώσει εκλογές το ταχύτερο, σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά στο αλ Τζαζίρα. Ακόμη, έκανε λόγο για κατάρτιση νέου Συντάγματος στην Αίγυπτο.

    Ο πρώην επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ (IAEA), ο οποίος έχει τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, σημείωσε ότι "η όποια προσπάθεια να καταπνιγούν τα λαϊκά αιτήματα θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την ασφάλεια στην Αίγυπτο, και καθιστώ τον πρόεδρο Μουμπάρακ εξ ολοκλήρου υπεύθυνο."

    Να προχωρήσει γρήγορα σε αλλαγές ζητούν από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, με κοινή τους ανακοίνωση, ο Σαρκοζί, η Μέρκελ και ο Κάμερον, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές "να εγγυηθούν την κοινωνική ειρήνη", ενώ το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, πιέζοντας για πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν μπορεί απλώς "να ανακατεύει την τράπουλα και να μην αλλάζει χαρτιά".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Απεργία σε Μετρό και ΗΣΑΠ

    Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στο Μετρό και τον ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος), αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών.

    Την ίδια μέρα τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα ακινητοποιηθούν για πάνω από 5 ώρες, και συγκεκριμένα από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, προκειμένου να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στη Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Παράλληλα, τεξήγγειλαν 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Οχι άλλες περικοπές στην Υγεία

    Για το 2011 δεν υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια για περικοπές στον τομέα της Υγείας τονίζει με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος. Ο στόχος της εξοικονόμησης 1,4 δισ. ευρώ είναι φιλόδοξος σημειώνει ο κ. Λοβέρδος και «θα τον παλέψουμε».

    Στις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, προσθέτει, θα φανούν τα αποτελέσματα της συνεισφοράς του υπουργείου Υγείας στη μείωση της σπατάλης. Εκτιμά, δε, ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που έχουν τεθεί και σημειώνει «και αν δεν τα καταφέρω εγώ, θα το ευχηθώ στο διάδοχό μου». Όπως σημειώνει, «χάθηκε χρόνος στον στόχο της θεμελίωσης της ανάπτυξης που προϋποθέτει την υπέρβαση της ύφεσης» αλλά τονίζει ότι «από τον Σεπτέμβριο γίνονται συνολικές προσπάθειες και εντός του 2011 θα αποτιμηθεί η συμβολή τους».

    Ο κ. Λοβέρδος δηλώνει ότι «θα προτιμούσα ο πολιτικός μας λόγος να είναι πιο επιθετικός. Αρκετές φορές εμφανιζόμαστε ενοχικοί ή προσπαθούμε να δώσουμε ελπίδες. Ελπίδα προσφέρει μόνον ό,τι πείθει και είναι ρεαλιστικό».

    Σε ότι αφορά τους φαρμακοποιούς, ο κ. Λοβέρδος σημειώνει πως «η λύση που δίνουμε ανοίγει το επάγγελμα αλλά δεν αναιρεί τη βιωσιμότητα των επαγγελματιών. Η ευθύνη ανήκει τώρα στους φαρμακοποιούς και οι πολίτες θα τους κρίνουν.»

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Διαχρονικός ο Καραγκιόζης

    Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες δημιουργούν μια νέα μόδα, την αναβίωση του Θεάτρου Σκιών του Καραγκιόζη. Οι καραγκιοζοπαίχτες ομολογούν ότι οι παιδικές σκηνές γεμίζουν και οι ενήλικοι θεατές ζητούν νέες παραστάσεις. Συμπέρασμα, η διαχρονικότητα του Καραγκιόζη, που παραμένει ο πιο επίκαιρος «κωμικοτραγικός» καθημερινός ήρωας.

    Στον Ελλαδικό χώρο, ο Καραγκιόζης και το Θέατρο Σκιών, εμφανίστηκε το 1841 στο Ναύπλιο.

    Ο πρώτος καραγκιοζοπαίκτης στην Ελλάδα, ήταν ο Μπάρμπα-Γιάννης Βράχαλης.

    Αμέσως ο Καραγκιόζης γίνεται δεκτός και αγαπητός στην ελεύθερη Ελλάδα, και τα αυτοσχέδια θεατράκια γεμίζουν από απλό κόσμο.

    Η απαλλαγή του Καραγκιόζη από τα Τούρκικα στοιχεία, θα γίνει με πολλή σοφία από τον Δημήτριο Σαρδούνη ή Μίμαρο στα 1890 στη Πάτρα.

    Από τόπο σε τόπο, προσθέτονται νέοι τύποι, ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής, από τους οποίους οι πιο ισχυροί και αγαπητοί στο κοινό, ζούν μέχρι σήμερα.

    Όπως στον Τούρκικο Καραγκιόζη, έτσι και στον Ελληνικό, τα γυναικεία πρόσωπα είναι λιγοστά, γιατί ο παίκτης που κάνει όλες τις φωνές, είναι άνδρας. Το ίδιο συμβαίνει και στο αρχαίο Ελληνικό Θέατρο, όπου οι ηθοποιοί ήταν άνδρες, που έκαναν και τους γυναικείους ρόλους.

    Μεγάλη ομοιότητα του Καραγκιόζη υπάρχει και με τα πρόσωπα της Αρχαίας Αριστοφανικής Κωμωδίας. Ο Καραγκιόζης εμφανίζεται ως απόγονος των δούλων των Αριστοφανικών κωμωδιών. Ακόμη λόγω των σταθερών τύπων, υπάρχει μεγάλη συγγένεια και με την Κομέντια ντε λ' άρτε.

    Το θέαμα, εν τέλει βρίσκεται σήμερα σε άνοδο, χωρίς όμως τις μάντρες με τον κισσό και το αγιόκλημα, τους xώρους δηλαδή που ξεκίνησαν οι καραγκιοζοπαίκτες και έγραψαν ιστορία.

    Σημαντικό είναι ότι εμφανίζονται ολοένα και πιο νέοι-ηλικιακά- Καραγκιοζοπαίχτες, στο Θέατρο Σκιών.

    Κοινή προσπάθεια των σημερινών καραγκιοζοπαιχτών είναι η δημιουργία Κρατικής σκηνής Θεάτρου Σκιών, με σκοπό να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί η σπουδαία αυτή τέχνη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 30 January 2011 - 7:30:17 UTC