Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Θετική η εικόνα της Ελλάδας''
  • [02] ''Δεν θα γίνει νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών''
  • [03] Απογραφή πληθυσμού
  • [04] ''Όχι'' στους Μεσογειακούς ο»Ώ

  • [01] ''Θετική η εικόνα της Ελλάδας''

    Θετική είναι η εικόνα της Ελλάδας στο Νταβός φέτος, σύμφωνα με την εκτίμηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, όπως τη διατύπωσε σε δήλωσή του σήμερα το πρωί.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου αναγνωρίζεται απ' όλους η προσπάθεια της χώρας, ότι πιάνουν τόπο οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού, αλλά και η αποφασιστικότητα των Ελλήνων και της κυβέρνησης.

    Η Ελλάδα, όπως φάνηκε αυτές τις μέρες ανακτά την αξιοπιστία της και τη συνέπειά της και διατηρεί την ελπίδα και την προοπτική της, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Το ενδεχόμενο επανακεφαλαιοποίησης ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν ανάγκη στήριξης, μέσω ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών φορέων, εξετάζουν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ, επικαλούμενο δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου.

    Οι χθεσινές δηλώσεις

    Απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

    "Έχουμε οδικό χάρτη για να βγούμε από το πρόβλημα του χρέους" τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας πως "κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, προχωράμε σε πολύ δύσκολες και επώδυνες αλλαγές".

    "Ο μηχανισμός στήριξης μας βοήθησε αλλά δεν αρκεί" ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι "χρειαζόμαστε ένα δυνατό και ευέλικτο μηχανισμό".

    Σε συνέντευξή του προς το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθησή ότι η χώρα θα εξέλθει επιτυχώς από την τρέχουσα κρίση και ότι θα καταστεί ανταγωνιστικότερη μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθούνται.

    Ανοικτό το ενδεχόμενο επαναγοράς κρατικού χρέους από το ΕΤΧΣ

    Την ύπαρξη συζητήσεων σχετικά με την ενδεχόμενη επαναγορά κρατικού χρέους απο τη δευτερογενή αγορά εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ)επιβεβαίωσε σήμερα με δηλώσεις της στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ.

    Το ενδεχόμενο παροχής δανείου στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για την επαναγορά μέρους του υφιστάμενου χρέους της βρίσκεται "στο τραπέζι" των συζητήσεων επεσήμανε και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Παπακωνσταντίνου για ελληνικά ομόλογα

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αξίζει να συζητηθεί η ιδέα για την επαναγορά των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου σε τιμές χαμηλότερες από τις ονομαστικές. «Για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήματα και έτσι είναι μία από τις ιδέες που συζητούνται».

    Το θέμα της επαναγοράς ελληνικού χρέους είναι μία από τις πολλές ιδέες που βρίσκονται υπό συζήτηση αυτήν την περίοδο στην ευρωζώνη, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν.

    Δηλώσεις υπουργού Οικονομίας στο Ρόιτερ

    Στη βελτίωση των προοπτικών για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική προσαρμογή μέσα στο 2011 προσβλέπει ο κ. Παπακωνσταντίνου, με δηλώσεις που έκανε στο Νταβός της Ελβετίας και αναφέρονται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ.

    "Η ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει το χρέος της", είπε ο υπουργός, "θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να έχει οικονομική ανάπτυξη και πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα", προσθέτοντας ότι η "επιτυχία στους τομείς αυτούς θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές, αν είναι κατάλληλες οι συνθήκες σε αυτές, αργότερα στη διάρκεια του έτους".

    Ο υπουργός ενέμεινε στην επίσημη πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ 3% το 2011, αλλά πρόσθεσε: "Να δούμε, αν μπορούμε να εκπλήξουμε την αγορά".

    Σε σχέση με το δάνειο των 110 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα, ο Υπουργός είπε ότι περιμένει οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής του και να μειώσουν το επιτόκιο, για να γίνει διατηρήσιμο το χρέος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα αναδιαρθρώσει το χρέος της έναντι των ιδιωτών επενδυτών, ενώ είπε ότι αξίζει να συζητηθεί η ιδέα όπως και άλλες - για την επαναγορά κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, όπου οι τιμές τους είναι χαμηλότερες από τις ονομαστικές τιμές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] ''Δεν θα γίνει νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών''

    Την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών να μην υπάρξει καμία περίπτωση μεμονωμένων ή μαζικών νομιμοποιήσεων παράνομων μεταναστών, επισήμανε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, σε συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο, με αφορμή την υπόθεση των μεταναστών, που είχαν εγκατασταθεί στη Νομική Σχολή.

    Ο υπουργός δήλωσε, επίσης, ότι θα κινηθούν από τον εισαγγελέα οι διαδικασίες για να αποδοθούν ευθύνες σε όσους έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία κατάληψης της Νομικής.

    Μεταφορά μεταναστών

    Σε νεοκλασσικό κτίριο στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα οι μετανάστες που είχαν κάνει κατάληψη της νομικής σχολής. Οπως αναφέρεται μεταξύ των όρων της συμφωνίας που επετεύχθη είναι ότι θα φιλοξενηθούν στο κτίριο όχι για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών, η παρουσία της αστυνομίας θα είναι διακριτική και ο αριθμός των αλληλέγγυων στους μετανάστες περιορισμένος.

    «Η κυβέρνηση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα υπερασπιζόμενη την έννομη τάξη και το κράτος δικαίου διασφάλισε την ειρηνική και ασφαλή έξοδο της ομάδας αυτής από το Πανεπιστήμιο και τον τερματισμό της κατάλυσης του ασύλου» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Στο μεταξύ, τα τελευταία χρόνια έρχεται και παρέρχεται με αμείωτη ένταση το θέμα του ακαδημαϊκού ασύλου. Σήμερα, όμως, η αφορμή για την οποία έχει τεθεί το ζήτημα είναι διαφορετική. Καθηγητές των πανεπιστημίων, εξάλλου, σημειώνουν ότι «δύο θέματα "ταμπού", αυτό του ασύλου και εκείνο των μεταναστών έρχονται μαζί για να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα».

    Οι εξελίξεις, πάντως, έδειξαν ότι σ΄αυτή τη περίπτωση -ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη- το ακαδημαϊκό άσυλο έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης και σκοπιμοτήτων.

    Δηλώσεις Γ.Δελαβέκουρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε όλο το εύρος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαικής Ένωσης επεκτείνεται η Συμφωνία Επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει λόγο για "ουσιαστικό βήμα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από την Ευρώπη".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Απογραφή πληθυσμού

    Από τις 30 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου θα διεξαχθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) η γενική απογραφή του πληθυσμού και των κατοικιών της χώρας, ενώ θα έχει προηγηθεί- από 1 έως 28 Φεβρουαρίου- η γενική απογραφή των κτιρίων. Στόχος της γενικής απογραφής πληθυσμού και κατοικιών, που θα έχει ημερομηνία αναφοράς την 29η Μαρτίου, είναι να καταγραφούν όλα τα άτομα που διαμένουν στην ελληνική επικράτεια, στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, δηλ. στον τόπο της συνήθους διαμονής τους. Θα γίνει η καταμέτρηση των νοικοκυριών και της σύνθεσής τους, η καταγραφή των μελών των νοικοκυριών και των δημογραφικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών και οικονομικών χαρακτηριστικών τους, καθώς και η καταγραφή των χαρακτηριστικών και ανέσεων όλων των κατοικιών της χώρας.

    Ο υπεύθυνος και τα μέλη του νοικοκυριού σε συνεργασία με τον απογραφέα, που και αυτός θα είναι εντεταλμένο άτομο της ΕΛΣΤΑΤ, θα συμπληρώσουν τα ειδικά ερωτηματολόγια, με τη μέθοδο της συνέντευξης, ενώ το περιεχόμενο των ερωτηματολογίων θα είναι εμπιστευτικό και θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για στατιστικούς σκοπούς.

    Αντικείμενο της γενικής απογραφής κτιρίων, που θα έχει ημερομηνία αναφοράς τη 15η Ιανουαρίου, είναι η καταμέτρηση όλων των κτιρίων της χώρας, με αναφορά στη βασική τους χρήση, στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώτος και σε άλλα χαρακτηριστικά τους. Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές των κτιρίων θα κληθούν να συνεργαστούν με τον εντεταλμένο και εκπαιδευμένο άτομο της ΕΛΣΤΑΤ για τη συμπλήρωση του ειδικού ερωτηματολογίου, με τη μέθοδο της συνέντευξης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] ''Όχι'' στους Μεσογειακούς

    Η Ελλάδα δεν θα διοργανώσει, τελικά, τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, που επρόκειτο να διεξαχθούν στον Βόλο και τη Λάρισα, όπως αποφάσισε η ΔΕΜΑ κατά τη σημερινή συνεδρίασή της στο Παρίσι. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η χώρα μας είχε καθυστερήσει στην κατασκευή των αναγκαίων έργων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 January 2011 - 13:30:15 UTC