Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Υπουργικό το νέο φορολογικό ν/σ
  • [02] Ουρές και ταλαιπωρία στα φαρμακεία
  • [03] Περαιτέρω διερεύνηση για τη Ζήμενς ο»Ώ

  • [01] Στο Υπουργικό το νέο φορολογικό ν/σ

    Αυστηρότερες ποινές για φοροδιαφυγή, αλλαγές στη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων, αλλά και "ανάσα" στην αγορά λόγω διευκολύνσεων στην καταβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι βασικές αρχές του οποίου αναμένεται να παρουσιαστούν στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Στη συνεδρίαση θα τεθούν, επίσης, προς συζήτηση άλλα δυο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών, αυτό για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, καθώς και το σχέδιο νόμου που προβλέπει την κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών στην άσκηση και πρόσβαση επαγγελμάτων, με το οποίο θεσμοθετείται η Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας (κλειστά επαγγέλματα). Τέλος, θα συζητηθεί και νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που αφορά την Αρχή των Δημοσίων Συμβάσεων.

    Σε ό,τι αφορά τις ποινές για φοροδιαφυγή, το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει:

    -Την επιβολή αυτόφωρου για όποιον συλλαμβάνεται να μην αποδίδει ΦΠΑ πάνω από κάποιο συγκεκριμένο ποσό, ενώ δεν θα μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του όποιος καταδικαστεί για το αδίκημα της φοροδιαφυγής αν προηγουμένως δεν εξοφλήσει το σύνολο της οφειλής του. Με τη ρύθμιση αυτή το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ θα θεωρείται διαρκές φορολογικό έγκλημα πάνω από το ποσό από το οποίο θα κινείται η διαδικασία του αυτόφωρου, ενώ σήμερα το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ θεωρείται στιγμιαίο φορολογικό έγκλημα.

    -Την θέσπιση νέου θεσμού που θα ονομάζεται φορολογική διαιτησία προκειμένου να επιλύονται γρηγορότερα οι φορολογικές διαφορές ανάμεσα στους φορολογούμενους και το Δημόσιο.

    -Την τοποθέτηση οικονομικού εισαγγελέα στο υπουργείο Οικονομικών ο οποίος θα ασχολείται με τα σοβαρά οικονομικά εγκλήματα προκειμένου οι υποθέσεις να διεκπεραιώνονται ταχύτερα.

    -Την θέσπιση αυστηρότερων ποινών για τους φορολογικούς ελεγκτές οι οποίοι πλέον θα αξιολογούνται με βάση point system για την αποτελεσματικότητά τους.

    -Την αύξηση από 25 σε 50% του ποσού του βεβαιωμένου φόρου που θα πρέπει να καταβάλει ο φορολογούμενος για να μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια.

    Σε ό,τι αφορά τους φόρους στα κέρδη των επιχειρήσεων το νομοσχέδιο θα προβλέπει:

    -Τη μείωση από το 24 στο 20% του συντελεστή φορολογίας των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων από το 2011.

    -Την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος φορολογίας των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο το σύνολο των κερδών μιας επιχείρησης να φορολογείται με συντελεστή 20% (αδιανέμητα και διανεμόμενα). Ειδικότερα για τα κέρδη που θα διανέμονται θα παρακρατείται επιπλέον φόρος με συντελεστή 20% με εξαίρεση όμως τα κέρδη που διανέμονται στα νομικά πρόσωπα που έχουν έδρα σε χώρα της ΕΕ και κατέχουν πάνω από το 10% της επιχείρησης για τουλάχιστον δύο χρόνια. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που είχε προκύψει κυρίως με την υψηλή παρακράτηση φόρου στους ξένους επενδυτές, βασικούς μετόχους επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

    -Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά την καταβολή ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Ουρές και ταλαιπωρία στα φαρμακεία

    Διακοπή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους των ταμείων ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ, ΤΑΣ, Δικηγόρων και ΗΣΑΠ, από την 1η Φεβρουαρίου αποφάσισαν οι Φαρμακοποιοί της Αθήνας, ενώ συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις με κλείσιμο των φαρμακείων τους Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Όπως ανέφεραν, τα συγκεκριμένα ταμεία οφείλουν στους φαρμακοποιούς όλης της χώρας 400 εκατομμύρια ευρώ.

    Οι φαρμακοποιοί του Πειραιά συνεχίζουν τις 48ωρες κυλιόμενες απεργίες τους, συμμετέχουν στην απεργία του ΠΦΣ και έχουν σταματήσει τη διάθεση φαρμάκων στους ασφαλισμένους των Ταμείων ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ, ΤΑΣ, ΔΕΗ και ΗΣΑΠ.

    Στη χορήγηση φαρμάκων σε ανήμπορους και ασθενείς με χρόνια νοσήματα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων - αρχικά του Πειραιά- προχωρά το υπουργείο Υγείας, ως απάντηση στο κλείσιμο των φαρμακείων, αλλά και στην άρνηση των φαρμακοποιών να δέχονται συνταγές ασφαλισμένων από Ταμεία που τους οφείλουν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φαρμακεία των νοσοκομείων θα προμηθευτούν 89 ακριβά φάρμακα και άλλα 300 από τη φαρμακαποθήκη του ΙΚΑ. Οι ώρες λειτουργίας τους θα είναι 10 πμ - 3 μμ.

    Επίσης, το υπουργείο Υγείας διαπίστωσε ότι στον Πειραιά από τα περίπου 500 φαρμακεία διημερεύουν μόνο 16. Έτσι, ζήτησε από τον περιφερειάρχη να εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία θα μένουν ανοικτά έως το 20% των φαρμακείων.

    Ουρές, ταλαιπωρία και εκνευρισμός επικράτησαν χθες στα κεντρικά φαρμακεία της Αθήνας και στα 16 διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία του Πειραιά, λόγω της 48ωρης απεργίας των Πειραιωτών φαρμακοποιών, οι οποίοι διεκδικούν τη διόρθωση επίμαχων άρθρων στο νομοσχέδιο, που προωθεί το Υπουργείο Υγείας για το «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους.

    Οι περισσότεροι ασφαλισμένοι αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στα φαρμακεία της Αθήνας -σε πολλά από τα οποία δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο- προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακά τους και δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για την επικρατούσα κατάσταση.

    Στο μεταξύ, σήμερα, ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας» και την Τετάρτη έχουν κληθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών να καταθέσουν τις απόψεις τους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Περαιτέρω διερεύνηση για τη Ζήμενς

    Τη διαδικασία της επόμενης ημέρας ανοίγουν τα πολιτικά κόμματα από σήμερα μετά την κατάθεση χθες στον πρόεδρο της Βουλής του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής του σκανδάλου της Siemens, στο οποίο δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις για τα προτεινόμενα προς περαιτέρω έρευνα πρόσωπα σε σχέση με όσα έγιναν γνωστά την περασμένη εβδομάδα.

    Όλα τα κόμματα συμφωνούν στον περαιτέρω έλεγχο μέσω επιτροπής προκαταρκτικού ελέγχου, αλλά οι διαφορές εντοπίζονται στα πρόσωπα που υποδεικνύονται.

    Θα προηγηθεί σε κάθε περίπτωση η κατάθεση αιτήματος με εξήντα υπογραφές για τη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής στην Ολομέλεια.

    Στη συνέχεια αναμένεται να κατατεθεί πρόταση υπογραφόμενη από τριάντα βουλευτές, προκειμένου να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή, κατά πάσα πιθανότητα από το ΠΑΣΟΚ.

    Πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση παίρνει αποστάσεις με δεδομένη και την πρόσφατη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου για το θέμα των παραγραφών και επιχειρεί πολιτική διαχείριση του ζητήματος της διαφάνειας με την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά που τέθηκε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για έλεγχο και δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες ίσων διετέλεσαν κυβερνητικά στελέχη από το 1974.

    Στην επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Ελλάς ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης προδιαγράφει τη συγκρότηση της επιτροπής αυτής, καθώς και την ειλημμένη πολιτική απόφαση για αναζήτηση αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστη το Δημόσιο από τις συμβάσεις που υπογράφηκαν με την εταιρεία από το 1997 και εντεύθεν, κάτι που επίσης συνιστά κοινή πορισματική θέση όλων των κομμάτων.

    Με δεδομένο, ότι σε γενικές γραμμές, γίνεται αποδεκτό- έστω και με αστερίσκους από τη ΝΔ- το κεφάλαιο των πραγματικών περιστατικών, το μόνο που απομένει ως ζέον και διαμφισβητούμενο, τουλάχιστον για τον τρόπο που καταρτίστηκε, είναι η αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών και φυσικά ο κατάλογος των πρώην υπουργών που έχουν καταρτίσει τα κόμματα για περαιτέρω αναζήτηση ευθυνών.

    Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και 14 ακόμη πρώην υπουργοί είναι συνολικώς οι προτεινόμενοι από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά δεν είναι δεδομένο, ότι αυτοί θα βρίσκονται στην πρόταση για προκαταρκτική, εκτός των δώδεκα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα της πλειοψηφίας.

    Με δήλωσή του αμέσως μετά την κατάθεση του πορίσματος, ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης σημειώνει ότι όλα τα κόμματα προτείνουν περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

    Επισημαίνοντας τις 17 ομόφωνες πορισματικές αναφορές ο κ. Βαλυράκης επισημαίνει τέσσερις κοινά αποδεκτά θέσεις:

    " Η Επιτροπή ομόφωνα διαπίστωσε την ύπαρξη ενός οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δεν εμπίπτει για την παραγραφή στις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.

    " Οι δικαστικοί λειτουργοί που χειρίστηκαν την υπόθεση από τον Απρίλιο του 2005, όφειλαν από καιρού να είχαν προχωρήσει σε βάθος την εξέταση συγκεκριμένων εμπλεκομένων προσώπων είτε αυτά είναι οι γνωστοί δωροδοκήσαντες, πρώην στελέχη της SIEMENS, είτε παρένθετα φυσικά πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην νομιμοποίηση του μαύρου χρήματος.

    " Με ομόφωνη απόφαση η Επιτροπή υπολογίζει κατ' εκτίμηση ότι η ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από την παράνομη αυτή δραστηριότητα ανέρχεται στο ποσόν των 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

    " Η Επιτροπή ομόφωνα προτείνει την άσκηση αγωγών αποζημίωσης και την επιβολή προστίμων καθ' όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 January 2011 - 5:30:14 UTC