Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη σύσταση προανακριτικής προτείνουν τα κόμματα
  • [02] Στόχος ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης
  • [03] Κόντρα στη Βουλή για διόδια και αυξήσεις εισιτηρίων Video
  • [04] Αμείλικτοι στη φοροδιαφυγή ο»Ώ

  • [01] Τη σύσταση προανακριτικής προτείνουν τα κόμματα

    Στην περαιτέρω κοινοβουλευτική έρευνα μέσω προκαταρκτικής επιτροπής του σκανδάλου της Siemens, παραπέμπουν τα πολιτικά κόμματα, με τους βουλευτές τους που μετέχουν στην ομώνυμη εξεταστική επιτροπή, η οποία πραγματοποίησε, χθες, την καταληκτική της συνεδρίαση.

    Το πόρισμα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια ολοκληρωμένο την ερχόμενη Δευτέρα και το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής, έπειτα από πρόταση 60 βουλευτών, ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια.

    Στη συνέχεια θα πρέπει, με πρωτοβουλία τριάντα βουλευτών, να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης.

    Αντιδράσεις

    Προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις με ανακριβή, ελλιπή ή και ψευδή στοιχεία, καταλογίζει στη ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε γραπτή δήλωσή του με αφορμή την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραπεμφθεί και ο ίδιος σε προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση Siemens.

    Αναφορικά με τις προγραμματικές συμφωνίες που επικαλείται η ΝΔ, ο κ. Σημίτης της αποδίδει παραπλάνηση αφού «αποτελούσαν ευρωπαϊκή πολιτική για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας».

    Εξυπηρέτηση κομματικών, αποκλειστικά, σκοπιμοτήτων και όχι της αναζήτησης της αλήθειας, καταλογίζει ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, στην απόφαση της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Siemens να τον παραπέμψει στην προανακριτική επιτροπή, και σημειώνει ότι ουδεμία συμμετοχή είχε στην απομάκρυνση του εισαγγελέα, Γιώργου Ζορμπά, ούτε επέβαλε καμία θεσμική μεταβολή στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος -όπως του αποδίδεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας

    Για "κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων" έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεων Σημίτη, Χρήστος Βερελής, σημειώνοντας ότι ως υπουργός Μεταφορών δεν υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις ή αλλαγές τους στον ΟΣΕ και στον ΟΤΕ, ενώ αντίθετα αγωνίστηκε για να αποτρέψει ζημιές, καθώς και ότι ο ίδιος έγκαιρα ζήτησε να κηρυχτεί έκπτωτη σύμβαση με την Siemens, γεγονός που προκάλεσε την μήνι της γερμανικής εταιρείας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Στόχος ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης

    Να ξεφύγουμε "από τον φαύλο κύκλο της καταστροφολογίας και της μιζέριας", ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι Ελληνες, όπως και στο παρελθόν, θα τα καταφέρουν και στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

    Αν τον πρώτο χρόνο η κυβέρνηση έριξε το βάρος στη δημοσιονομική προσαρμογή, τώρα το βάρος πέφτει στην αλλαγή όσων οδήγησαν στην κρίση και σε ένα διαφορετικό πρότυπο ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη και αφού άκουσε πρώτα τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.

    Η κυβέρνηση πολύ θα ήθελε να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά η οικονομική συγκυρία δεν το επιτρέπει, τόνισε ο πρωθυπουργός και εγγυήθηκε πως αν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, τότε θα μειωθούν η φορολογία και οι εισφορές των επιχειρήσεων. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, χωρίς διαφθορά και γραφειοκρατία.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί και με τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, η πόλη αλλάζει, και από την εσωστρέφεια, τον συγκεντρωτισμό και τις πελατειακές σχέσεις περνάει στην εξωστρέφεια. Αργά αλλά σταθερά βήματα αλλαγής γίνονται σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, επισήμανε.

    Στις 12.30 μ.μ., ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη συνάντηση του Euro50 Group, η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα, με θέμα: «Η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι». (Μέγαρο Μουσικής)

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Κόντρα στη Βουλή για διόδια και αυξήσεις εισιτηρίων Video

    Η κυβέρνηση, αν και λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις λόγω της κρίσης, διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και περιφρουρεί τις θέσεις εργασίας, τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τα διόδια και τις αστικές συγκοινωνίες.

    "Με τη νομοθετική μας πρωτοβουλία, δημιουργούμε οργανισμούς που να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες" τόνισε ο υπουργός Μεταφορών.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην αύξηση των εισιτηρίων και των διοδίων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τα βάζει με τους αδύναμους, ενώ οι ισχυροί ακολουθούν την τακτική να μην πληρώνουν. "Ένα δημόσιο αγαθό, όπως είναι οι συγκοινωνίες, το κάνατε εμπόρευμα" σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Αμείλικτοι στη φοροδιαφυγή

    "Η πολιτεία θα είναι αμείλικτη απέναντι σε φαινόμενα φοροδιαφυγής" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν πως δεν θα αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα από το στιγμή που θα τηρείται ο νόμος. Σε ομιλία του, το πρωί, σε εκδήλωση για την κοπή της πίτας στο ΣΔΟΕ, ο υπουργός χαρακτήρισε "κομβικό" τον ρόλο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και προανήγγειλε την ενδυνάμωσή του, ώστε να τιμωρούνται όλοι όσοι φοροδιαφεύγουν και φοροαποφεύγουν. Επανέλαβε δε, ότι αναδιοργανώνεται το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την ενίσχυση τομέων, στους οποίους παρουσιάζονται ελλείψεις. Ειδικά για τον κλάδο των εφοριακών, ο υπουργός είπε ότι αυτός ταλαιπωρείται από φαινόμενα και άτομα που δεν τιμούν το λειτούργημά τους και ζήτησε την απομόνωσή τους, λέγοντας ότι αυτές οι περιπτώσεις των επίορκων θα έρθουν στην επιφάνεια.

    Αναφερόμενος στη γενικότερη οικονομική κατάσταση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι πολίτες ζητούν να τιμωρηθούν αυτοί που πρέπει και "για εμένα αυτό αποτελεί αρχή, κανόνα και οδηγό πορείας".

    Από την πλευρά του, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι "το 2011 θα βγουν στο φως και θα "τελειώσουν" περιπτώσεις μείζονος σημασίας".

    Στα 19,454 δισ. ευρώ περιορίστηκε το 2010 το έλλειμμα, σε δημοσιονομική βάση, του κρατικού προϋπολογισμού και, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών "τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη, όπως αποτυπώνονται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2011 και δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός των συνολικών δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου για το 2010".

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2010, το έλλειμμα σε δημοσιονομική βάση είναι περίπου 1,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από αυτό που προβλέπεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2011 και περιορίστηκε στα 19,454 δισ. ευρώ, από 30,871 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σημειώνοντας μείωση κατά 37%, έναντι εκτίμησης για ετήσια μείωση κατά 33,2%.

    Πάντως, στον περιορισμό του ελλείμματος συνετέλεσε κυρίως η περιστολή των δαπανών (πρωτογενών και δαπανών Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων). Αντίθετα, η αύξηση των καθαρών εσόδων υπολείπεται από τον στόχο που είχε τεθεί.

    "Πακέτο" με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, θα πάει το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ύψους 110 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 January 2011 - 11:30:14 UTC