Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εμβάθυνση ελληνοϊσραηλινής συνεργασίαςVideo
  • [02] Βραζιλία:237 νεκροί από τις βροχοπτώσεις, σε μία νύχτα
  • [03] Επιστημονική Επιτροπή για τα οικονομικά των κομμάτων
  • [04] Στη Χάγη για τις αποζημιώσεις
  • [05] Προς ένα ευρωπαϊκό σχέδιο
  • [06] Οδηγίες για τις εκπτώσεις
  • [07] Τέστ για πιο υγιή παιδιά

  • [01] Εμβάθυνση ελληνοϊσραηλινής συνεργασίαςVideo

    Με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκορ Λίμπερμαν, συναντάται σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και η «θεσμική της θωράκιση», όπως αποφασίστηκε και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία των Πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Μπ. Νετανιάχου, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων που έχει στην Αθήνα με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης ο κ. Λίμπερμαν.

    Όπως τόνισε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών Δημ.Δρούτσας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών που έγινε το βράδυ της Τρίτης, αποφασίσθηκε η συγκρότηση του Κοινού Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας, επιβεβαιώνοντας έτσι το καλό επίπεδο της συνεργασίας «που θα έχει πολλαπλά οφέλη - για τους δύο λαούς αλλά και την ευρύτερη περιοχή».

    Ο κ. Λίμπερμαν αναφέρθηκε στη μεγάλη εξέλιξη της τουριστικής συνεργασίας, ενώ σε συγκεκριμένη ερώτηση για τις προοπτικές που ενδέχεται να υπάρξουν στο πεδίο του φυσικού αερίου, απάντησε προσεκτικά πως απαιτείται «εμπεριστατωμένη έρευνα» και υπογράμμισε την αξία της οικονομικής συνεργασίας που θα αποτελέσει «την πρόκληση των ερχόμενων ετών» και η οποία «θα πρέπει να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό».

    Σε ό,τι αφορά το Κοινό Υπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Λίμπερμαν απαντώντας σε σχετική ερώτηση εκτίμησε πως θα συνεδριάσει για πρώτη φορά σε τρεις μήνες, ενώ ο κ.Δρούτσας συμπλήρωσε πως η πρώτη σύνοδος θα γίνει στο Ισραήλ και πιθανόν να ασχοληθεί με θέματα πολιτισμού, τουρισμού, αγροτικής ανάπτυξης, ενέργειας ή υψηλής τεχνολογίας (όπου το Ισραήλ παίζει έναν πρωτοποριακό ρόλο).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Βραζιλία:237 νεκροί από τις βροχοπτώσεις, σε μία νύχτα

    Σε τουλάχιστον 237 ανήλθαν οι νεκροί από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης, ξημερώματα Τετάρτης, στην ορεινή περιοχή κοντά στο Ρίο ντε Ζανέιρο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο GloboNews.

    Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κυρίως στην πόλη Νόβα Φριμπούργο, που βρίσκεται 140 χιλιόμετρα βόρεια του Ρίο, διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο, σημειώνοντας ότι οι νεκροί ανήλθαν από 7 σε 97.

    Ο απολογισμός αυτός δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από τις τοπικές αρχές, λόγω της διακοπής του τηλεφωνικού δικτύου με το Νόβο Φριμπούργο.

    Στην Τερεσόπολις, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 122 και στη γειτονική πόλη Πετρόπολις σε 18. Μάλιστα ο αριθμός των νεκρών στην Πετρόπολις μπορεί να ανέλθει σε 40, πρόσθεσε το GloboNews.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Επιστημονική Επιτροπή για τα οικονομικά των κομμάτων

    Τα ονόματα της Επιστημονικής Επιτροπής που θα επεξεργαστούν το νομοθετικό πλαίσιο για τα οικονομικά των κομμάτων και το πόθεν έσχες των πολιτικών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται για μία επικοινωνιακή πρωτοβουλία, αλλά για μία προσπάθεια να αναμορφωθεί το πολιτικό σύστημα και να χτυπηθεί το «μαύρο πολιτικό χρήμα».

    Η Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζεται από τους: Νίκο Αλιβιζάτο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Φίλιππο Σπυρόπουλο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργο Σωτηρέλη, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμο Μοσχονά, αναπληρωτή καθηγητή Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο, Χαράλαμπο Ανθόπουλο, Επίκουρο καθηγητή Δικαίου και Διοίκησης στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Λίνα Παπαδοπούλου, Επίκουρο καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιο Ξηρό, Διδάκτορα Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών και Νίκο Παπασπύρου, Διδάκτορα Δημόσιου Δικαίου Πανεπιστημίου Harvard.

    Ο κ. Ραγκούσης επισήμανε δε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία, που θα γίνει μετά από εκτεταμένη διαβούλευση με τα κόμματα και ελπίζοντας ότι το τελικό κείμενο θα είναι προϊόν συναίνεσης, θα φέρει ριζικές αλλαγές ως προς τα οικονομικά των κομμάτων και τον έλεγχό τους από ανεξάρτητους και αξιόπιστους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς και στη διαδικασία υποβολής και ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών.

    Σημειώνεται ότι ορισμένες από τις παρεμβάσεις που θα αλλάξουν σημαντικά τον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων είναι η ριζική βελτίωση του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, η αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων, η αλλαγή του τρόπου ελέγχου του «πόθεν έσχες», η μείωση του ύψους της τακτικής και εκλογικής κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και η χρηστή και διαφανής οικονομική διαχείριση για το σύνολο των εσόδων και των δαπανών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Στη Χάγη για τις αποζημιώσεις

    Σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί, οπότε και λήγει η προθεσμία που έχει τεθεί, ο Έλληνας πρέσβης πρόκειται να καταθέσει στον Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης,την παρέμβαση της Ελλάδας στην ιταλογερμανική διένεξη για την διεκδίκηση αποζημιώσεων των θυμάτων του Δίστομου, όπως ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    Ήδη έχει ενημερωθεί η Γραμματεία του Διεθνούς Δικαστηρίου να αναμένει τις επόμενες ώρες την κατάθεση της παρέμβασης.

    Ειδικότερα, τον ερχόμενο Ιούνιο θα εκδικαστεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης η προσφυγή της Γερμανίας κατά της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ιταλίας, με την οποία απορρίφθηκε η ένσταση της Γερμανίας περί ετεροδικίας και κρίθηκε νόμιμη η κατάσχεση γερμανικού ακινήτου κειμένου στην πόλη της Φλωρεντίας της Ιταλίας για την πληρωμή μέρους του ποσού που επιδικάστηκε από τα ελληνικά δικαστήρια στους συγγενείς των 228 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του Διστόμου.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιος κυβερνητικός παράγων, που εδώ και μερικούς μήνες συμμετέχει ενεργά στην νομική και πολιτική διερεύνηση του λεπτού αυτού θέματος, ο πρωθυπουργός κατέληξε στην απόφαση αυτή αφού στάθμισε "τους προφανείς ηθικούς, νομικούς και πολιτικούς λόγους, αλλά και σημαντικά ζητήματα ύψιστης εθνικής σημασίας".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Προς ένα ευρωπαϊκό σχέδιο

    Σχέδιο δράσης τριών σημείων που προβλέπει την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση του μηχανισμού διάσωσης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης που εμφανίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, την εξουσιοδότηση του μηχανισμού να αγοράζει ομόλογα των κρατών που στηρίζει από τη δευτερογενή αγορά και την μείωση του επιτοκίου βάσης με το οποίο δανείζονται οι χώρες αυτές από τον μηχανισμό εξετάζουν κορυφαία στελέχη της ΕΕ, και αρχηγοί Ευρωπαϊκών κρατών.

    Όπως μετέδωσε το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το σχέδιο ενδέχεται να περιλαμβάνει δάνειο προς την Πορτογαλία ύψους 60 δισ. ευρώ, εξαγορά μέρους του ελληνικού χρέους, και αναμένεται να αποτελέσει τη συνέχεια των προσπαθειών των διαμορφωτών πολιτικής στην ευρωζώνη για να καθησυχαστούν οι αγορές. Την ίδια ώρα ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Ολι Ρεν εξέφρασε τη στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες τις ελληνικής κυβέρνησης.

    Οι χώρες της ευρωζώνης επιζητούν μια συνολική λύση στην κρίση που πλήττει το ευρώ, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες που επισκέπτονταν το Βερολίνο.

    Σκοπός δεν είναι να βρεθεί μια βραχυπρόθεσμη λύση, αλλά μεσοπρόθεσμες ιδέες που να ανταποκρίνονται στα προβλήματα, σημείωσε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Οδηγίες για τις εκπτώσεις

    Η αγορά βρίσκεται σε παρατεταμένη περίοδο εκπτώσεων, με τη μορφή προσφορών εδώ και αρκετές εβδομάδες, η επίσημη πρεμιέρα των εκπτώσεων είναι ωστόσο το Σάββατο. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι καταναλωτές για να μην πέφτουν θύματα παραπλάνησης.

    Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών, Βασίλης Λίγκας, αναφέρει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ότι τα καταστήματα είναι υποχρεωμένα να αναγράφουν δύο τιμές, η τιμή που ισχύει προ των εκπτώσεων και σαν απόλυτη τιμή και σαν ποσοστό, και φυσικά την τιμή που ισχύει μετά την έκπτωση», ενώ προσθέτει ότι «οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πως αν αγοράσουν ελαττωματικά προϊόντα, έχουν το δικαίωμα της αλλαγής, αν είναι όμως από προσφορές ή από καλάθια που το αναγράφουν, τότε δεν έχουν δικαίωμα αλλαγής». Ο κ. Λίγκας εφιστά την προσοχή των καταναλωτών «να μην πέφτουν θύματα του marketing, καθώς κάποια καταστήματα αναγράφουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων στις βιτρίνες, που δεν ισχύουν τελικά».

    Η φετινή εορταστική περίοδος είχε απώλειες σε τζίρο κοντά στο 20% κατά μέσο όρο για τα καταστήματα ένδυσης υπόδησης και οι προσδοκίες των εμπόρων στρέφονται τώρα στην περίοδο των εκπτώσεων που θα λήξουν στο τέλος Φεβρουαρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Τέστ για πιο υγιή παιδιά

    Ενα νέο τέστ για τις γενετικές μεταλλάξεις στους υποψήφιους γονείς μπορεί να βοηθήσει να αποτραπεί η σύλληψη εμβρύων με θανατηφόρες κληρονομικές ασθένειες, ανακοίνωσαν την Τετάρτη Αμερικανοί ερευνητές. Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να ανιχνεύσει περισσότερες από 500 υποβόσκουσες γενετικές ασθένειες, προτού γεννηθεί το παιδί.

    Στην πορεία εξέλιξης της νέας ανιχνευτικής μεθόδου οι ερευνητές ανακάλυψαν οτι οι άνθρωποι μπορεί κατά μέσο όρο να έχουν δύο με τρείς μη εκδηλούμενες γενετικές μεταλλαγές οι οποίες σε περίπτωση κακής τύχης μπορούν να μεταφέρουν στό παιδί κάποια από τις ασθένειες.

    Οι ασθένειες αυτές είναι υποβόσκουσες και κληρονομικές, πράγμα το οποίο σημαίνει οτι θα πρέπει να είναι φορείς και οι δύο γονείς. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο,τότε έχουν μία πιθανότητα στις τέσσερις να αποκτήσουν παιδί που έχει προσβληθεί, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση των ερευνητών σέ επιστημονικό έντυπο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 January 2011 - 7:30:18 UTC