Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι αστικές συγκοινωνίες στο Υπουργικό
  • [02] Μαζικές προσφυγές ετοιμάζουν οι καταναλωτικές ενώσεις
  • [03] Υπουργικό Συμβούλιο Ελλάδας-Ισραήλ
  • [04] "Μόνο οι νόμιμοι μετανάστες"
  • [05] Πλούσιο πρόγραμμα
  • [06] Φορολογικοί έλεγχοι

  • [01] Οι αστικές συγκοινωνίες στο Υπουργικό

    Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου συνεδριάζει την σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν τα υπό κατάθεση στη Βουλή σχέδια νόμου για τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, καθώς και για την επικύρωση κοινοτικής οδηγίας αναφορικά με την θαλάσσια στρατηγική για την προστασία και τη διαχείριση των θαλάσσιων υδάτων.

    Επίσης τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα ενημερωθούν από τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη, σχετικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για την έγκαιρη απονομή των συντάξεων.

    Κατά πληροφορίες, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί και σύγκληση του ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιου Εσωτερικών και Άμυνας), με αντικείμενο τον ορισμό νέου αρχηγού στο Λιμενικό Σώμα, αλλά και τη διάλυση της Αγροφυλακής.

    Οι εξελίξεις στην ΕΕ, το ταξίδι του Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία και κοινωνικά θέματα, συζητήθηκαν στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό.

    Οπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για τη σημαντική συμβολή της Ελλάδας στη λήψη αποφάσεων που θα οδηγήσουν σε σταθερότητα και ανάπτυξη την ΕΕ, μέσα από μια ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση.

    Μεταξύ των ευρωπαϊκών θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το ευρωομόλογο.

    Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για τη χάραξη μιας νέας πορείας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με εμβάθυνσή τους, και με στόχο την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων.

    Στη σαφή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων στο Ερζερούμ, αναφέρθηκε ο Κ. Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Γιώργο Παπανδρέου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Στη συζήτηση τέθηκαν και κοινωνικά θέματα και, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, στόχος το 2011, μέσα από τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, είναι μια κοινωνία ευνομούμενη με κοινωνική δικαιοσύνη και ασφάλεια και να μπει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "όλοι μαζί θα τα βγάλουμε πέρα".

    Εξάλλου, σε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρόγραμμα των αλλαγών που εφαρμόζει η κυβέρνηση προς όφελος της χώρας και των πολιτών της θα συνεχιστεί και το 2011.

    Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στην εφαρμογή του προγράμματος με βάση το οποίο, όπως είπε, "κρατήσαμε όρθια την Ελλάδα", αποδίδοντας την επιτυχία αυτή της κυβέρνησης στο γεγονός ότι διαθέτει και εφαρμόζει ένα συγκεκριμένο σχέδιο.

    Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να πάρει "και αποφάσεις που πόνεσαν", αλλά οι εξελίξεις ήταν τέτοιες που δεν άφηναν άλλα περιθώρια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Μαζικές προσφυγές ετοιμάζουν οι καταναλωτικές ενώσεις

    Επί...ποδός βρίσκονται οι οργανώσεις καταναλωτών ανά την Ελλάδα, καθώς η προθεσμία για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που άνοιξε επισήμως στις 4 Ιανουαρίου, κινητοποίησε τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι για την ώρα αποφεύγουν να προσφύγουν μόνοι τους στα ειρηνοδικεία και βολιδοσκοπούν. Επιλέγουν να απευθυνθούν για βοήθεια στις καταναλωτικές ενώσεις, οι οποίες συλλέγουν αιτήσεις και ετοιμάζονται για μαζικές προσφυγές.

    Πράγματι, στο Ειρηνοδικείο Αθήνας και παρά την προετοιμασία, που έγινε στο Τμήμα Εκούσιας Δικαδικασίας, με την τοποθέτηση τεσσάρων υπαλλήλων για παραλαβή των επίμαχων αιτήσεων, τρεις μόνον αιτήσεις είχαν υποβληθεί έως αργά προχθές, Τρίτη.

    Οι τρεις πολίτες, που προσέφυγαν, έλαβαν δικάσιμο για την εκδίκαση των αιτήσεών τους τον Μάιο, ώστε να δοθεί το περιθώριο των δυόμιση μηνών για εξωδικαστικό συμβιβασμό.

    Αντίστοιχα, «μουδιασμένη» δραστηριότητα παρουσιάζεται και στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώ σε εκείνο της Πάτρας δεν έχει γίνει ακόμη προσφυγή.

    Σε όλα τα Ειρηνοδικεία, ωστόσο, παρατηρείται καθημερινά προσέλευση δεκάδων πολιτών, οι οποίοι ζητούν να ενημερωθούν για τη διαδικασία και να παραλάβουν το ειδικό έντυπο, που κατατοπίζει περί την εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης. Πλην των πέντε ειρηνοδικών, που έχουν επιφορτιστεί για να δικάζουν ανάλογες προσφυγές, ένας ακόμη βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών για ενημέρωση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Υπουργικό Συμβούλιο Ελλάδας-Ισραήλ

    Η δημιουργία κοινού υπουργικού συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ συμφωνήθηκε μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Γιώργου Α. Παπανδρέου και Benjamin Netanyahu, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, έπειτα από πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου και στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, που είχαν ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι.

    Στο υπουργικό αυτό συμβούλιο που θα βρίσκεται υπό την ηγεσία των δύο πρωθυπουργών θα συμμετέχουν υπουργοί και από τις δύο πλευρές και σκοπός θα είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ σε συγκεκριμένους τομείς.

    Η πρώτη σύνοδος αυτού του νέου διακρατικού οργάνου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός του επομένου διμήνου και η προετοιμασία του ανατέθηκε από τους δύο πρωθυπουργούς στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Δημήτρη Δρούτσα και Avigdor Lieberman.

    Στην Αθήνα ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών

    Σε ανταπόδοση της επίσκεψης που πραγματοποίησε τον περασμένο Οκτώβριο στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας, επισκέπτεται την Αθήνα, σε διήμερη επίσκεψη, ο ισραηλινός ομόλογός του Άβιγκορ Λίμπερμαν.

    Οι δύο υπουργοί στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα στις 13.30, αναμένεται να επαναξιολογήσουν τη διμερή συνεργασία, στη συνέχεια της συμφωνίας που είχαν υπογράψει για την απελευθέρωση των πτήσεων τσάρτερς και της συμφωνίας για συνεργασία και ανταλλαγές ανάμεσα στις διπλωματικές ακαδημίες των δύο χωρών.

    Ο Ισραηλινός αξιωματούχος αναμένεται επίσης στις επαφές του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, να συζητήσει θέματα ενεργειακής συνεργασίας, καθώς και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο το Ιράν και το Μεσανατολικό.

    Η επίσκεψη του αρχηγού της ισραηλινής διπλωματίας έρχεται σε μια περίοδο, κατά την οποία η επικοινωνία Ελλάδας - Ισραήλ πυκνώνει, η διμερής συνεργασία αναβαθμίζεται και οι δύο κυβερνήσεις ανταλάσσουν συχνά επισκέψεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Μόνο οι νόμιμοι μετανάστες"

    Στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν στην Ελλάδα μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν το δικαίωμα του ασύλου και διεθνούς προστασίας και κανείς άλλος, διεμήνυσε από του βήματος της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, δηλώνοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα όλοι οι υπόλοιποι να φύγουν είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό, είτε με υποχρεωτική απέλαση.

    Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο καθεστώς παροχής ασύλου, ο Χρ. Παπουτσής υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά της απόφασης να κατασκευαστεί φράχτης στα χερσαία σύνορα της χώρας στον Έβρο και τόνισε πως δεν αποτελεί μεμονωμένο μέτρο - κι άρα αναποτελεσματικό - παρά εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση κατά 250 εκατ. ευρώ μέχρι το 2013.

    «Η λαθρομετανάστευση είναι μεγάλο θέμα. Είναι θέμα επιβίωσης και εθνικής ασφάλειας. Και το θέμα φύλαξης των συνόρων είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας» είπε και κατηγόρησε ως υποκριτές εκείνους που από τη μία καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της κι από την άλλη γιατί τώρα υλοποιεί την συνταγματική υποχρέωσή της.

    Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε πως δεν μπορούμε πια να κλείνουμε τα μάτια μας σε ένα πρόβλημα που πληγώνει πολλαπλώς την Ελλάδα, «η χώρα δεν αντέχει άλλο, η ελληνική κοινωνία έφτασε στα όριά της» και πρόσθεσε πως οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που παίρνουμε τώρα, έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Γι αυτό - όπως ανέφερε - έθεσε το θέμα αυτό ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα και άφησε στους πολίτες να κρίνουν «τι είναι προοδευτικό και τι αντιδραστικό».

    Παράλληλα, ο κ. Παπουτσής έστειλε σαφές μήνυμα προς την ΕΕ, τονίζοντας πως δεν μπορεί να θεωρεί ότι εξαντλεί τις υποχρεώσεις της με την οικονομική συνδρομή για την προσωρινή υποδοχή των λαθρομεταναστών και συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Γι αυτό, δεν ζητεί μόνο την αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνο 2, αλλά την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, εξοπλισμένης με τους αναγκαίους πόρους και τα κατάλληλα πολιτικά εργαλεία.

    Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, με την εισηγήτρια του κόμματος, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, να εκφράζει επιφυλάξεις σε άρθρα του και ενστάσεις σχετικά με το ότι «δεν διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που οφείλει να εφαρμόσει η χώρα, με βάση τις δεσμεύσεις της απέναντι στις διεθνείς συνθήκες».

    Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Παπακωνσταντίνου, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου γιατί - όπως είπε - «διαμορφώνεται ένας κατασταλτικός κλοιός γύρω από τους πρόσφυγες» κι ακόμη ζήτησε την ακύρωση του «απάνθρωπου» σχεδίου ύψωσης του φράχτη στον Έβρο.

    Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης είπε πως είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης με ποσοστό λαθρομεταναστών 20% στο σύνολο του πληθυσμού της, αλλά και το μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου γιατί δεν υπηρετεί τις βασικές αρχές της σωστής μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά είπε «ναι» στον φράχτη «έστω κι αργά». Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι όμηρος της Ευρώπης, πρότεινε να σφραγιστούν ταξιδιωτικά έγγραφα, να βγουν οι πρώτοι 50.000 στην Ανκόνα, «για να δούμε πως θα τρέχουν τότε Βρυξέλλες και Στρασβούργο».

    Ο Β. Μουλόπουλος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως η κυβέρνηση χειραγωγεί την κοινή γνώμη καλλιεργώντας τα ένστικτα της καχυποψίας, του φόβου και του εξωτερικού κινδύνου, και υποστήριξε ότι ζεσταίνει «το αυγό του φιδιού» για λογαριασμό της άρχουσας τάξης της Ευρώπης.

    Με το νομοσχέδιο ιδρύεται νέα αυτοτελής Υπηρεσία Ασύλου στην οποία υπάγονται τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου που λειτουργούν ιδίως στα ανατολικά σύνορα της χώρας και γενικά όπου παρατηρείται αυξημένη παρουσία μεταναστών. Επιπλέον ιδρύεται Αρχή Προσφυγών για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε δεύτερο βαθμό. Σε αυτές τις υπηρεσίες δεν υπάρχει συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο χειρισμός των θεμάτων ασύλου ανατίθεται πλέον σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό το οποίο θα έχει ουσιαστική γνώση του δικαίου των προσφύγων και διαρκή ενημέρωση για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στις χώρες προέλευσης των αιτούντων. Κυρίως όμως, το προσωπικό αυτό θα έχει την αρμοδιότητα αυτή ως κύριο και αποκλειστικό καθήκον.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Πλούσιο πρόγραμμα

    Για το πλούσιο πρόγραμμα του Megaron Plus, την οικονομική κατάσταση, το άνοιγμα στον κόσμο μέσα από τις συνεργασίες με τη Scala του Μιλάνου και το Teatro Real της Μαδρίτης, αλλά και για τις σημαντικές πρωτοβουλίες, που πρόκειται να αναλάβει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ενόψει της νέας χρονιάς, μίλησε χθες ο Πρόεδρος του Μεγάρου, Ιωάννης Μάνος.

    Σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου προγράμματος του Megaron Plus, ανακοίνωσε την υποχρέωση που αισθάνεται το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ως ο κορυφαίος Πολιτιστικός Οργανισμός της χώρας, να τιμήσει το 2011 τέσσερις μεγάλες προσωπικότητες: τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Στρατή Τσίρκα αλλά και τη μεγάλη γαλλίδα ελληνίστρια, Ζακλίν ντε Ρομιγί.

    Από σήμερα, όπως ανακοινώθηκε αρχίζει και η δοκιμαστική λειτουργία του νέου ιστότοπου (site) του Μεγάρου, που θα είναι φιλικό προς τον χρήστη και προσαρμοσμένο στις πιο προχωρημένες τεχνολογικές απαιτήσεις του διαδικτύου. Παράλληλα το νέο site θα είναι ανοιχτό στα λεγόμενα κοινωνικά μέσα (facebook, twitter κλπ) απευθυνόμενο ιδιαίτερα στους νέους μέσα από διαύλους διαδραστικότητας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Φορολογικοί έλεγχοι

    Εντατικούς φορολογικούς ελέγχους ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις εντολές που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς σε σύσκεψη που είχε με τους προϊσταμένους των 27 μεγαλύτερων εφοριών της χώρας.

    Οι έλεγχοι θα αφορούν την αγορά, τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ αλλά και τις δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας όπου διαπιστώθηκε από διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ότι δεκατέσσερις χιλιάδες μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, με ακίνητη περιουσία ο καθένας πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, δεν είχαν υποβάλει σχετική δήλωση ΦΜΑΠ για το έτος 2007.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 January 2011 - 5:30:16 UTC