Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωταθλητές στο εξωσχολικό διάβασμα οι Έλληνες μαθητές
  • [02] Κατηγορείται 22χρονος

  • [01] Πρωταθλητές στο εξωσχολικό διάβασμα οι Έλληνες μαθητές

    Αν και όχι ιδιαίτερα επιμελείς στη μελέτη, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ, οι έλληνες μαθητές αναδεικνύονται πρωταθλητές στο εξωσχολικό διάβασμα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα του προγράμματος PISA του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

    Οι 15χρονοι Έλληνες δηλώνουν ότι διαβάζουν για δική τους ευχαρίστηση σε ποσοστό 82,5%, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους συμμαθητές τους από την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με το 2000, το ποσοστό των Ελλήνων μαθητών που διαβάζουν για δική τους ευχαρίστηση, παρουσίασε στατιστικά σημαντική αύξηση 4,5 μονάδων, όταν ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ εμφανίζει πτώση πέντε μονάδων, για το ίδιο διάστημα. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των μαθητών στις χώρες του ΟΟΣΑ που διαβάζουν για προσωπική τους ευχαρίστηση μειώθηκε σε 63,8% το 2009, από 68,8% το 2000.

    Ανάμεσα στα δύο φύλα, τα κορίτσια εμφανίζονται να έχουν καλύτερη σχέση με το εξωσχολικό διάβασμα σε σχέση με τα αγόρια, με μια διαφορά 12 μονάδων. Τα κορίτσια στην Ελλάδα διαβάζουν για δική τους ευχαρίστηση σε ποσοστό 86,4% έναντι ποσοστού 74,4% των αγοριών. Σε άλλες χώρες η διαφορά είναι συντριπτικά μεγαλύτερη υπέρ των κοριτσιών: Στην Αυστρία, για παράδειγμα, τα κορίτσια διαβάζουν για τη δική τους ευχαρίστηση σε ποσοστό 60,9% έναντι 38,5% των αγοριών, ενώ στη Φινλανδία διαβάζουν 4 στα πέντε κορίτσια και μόλις ένα στα δύο αγόρια.

    «Οπωσδήποτε, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε ποσοστό πάνω από το 80% οι δεκαπεντάχρονοι μαθητές και μαθήτριες της χώρας μας δηλώνουν ότι "διαβάζουν για δική τους ευχαρίστηση"» σχολιάζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παύλος Χαραμής, εκπαιδευτικός, πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ. Επισημαίνει ωστόσο ότι αυτό το δεδομένο δημιουργεί άλλα ερωτήματα σχετικά με το τι και πόσο διαβάζουν οι νέοι.

    Πράγματι, όπως και στις υπόλοιπες χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, τον περισσότερο χρόνο των 15χρονων μαθητών στο εξωσχολικό διάβασμα απορροφούν τα περιοδικά (60,5%) και ακολουθούν οι εφημερίδες (42,8%), τα κόμικς (24,7%), τα λογοτεχνικά βιβλία (21,5%) και τα δοκίμια (7,2%). Αυτή η τελευταία κατηγορία φαίνεται να είναι και ο μεγάλος χαμένος της ιστορίας, αφού το ποσοστό των Ελλήνων μαθητών που δηλώνουν ότι διαβάζουν δοκίμια μειώθηκε σε 7,2% το 2009 από 26,4% το 2000.

    Εξάλλου, παρά την "πρωτιά" ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ, οι Ελληνες μαθητές φαίνεται να υστερούν στην ποιότητα του αναγνωστικού αντικειμένου, αφού το ποσοστό των 15χρονων μαθητών στην Ελλάδα που διαβάζουν λογοτεχνία (μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα) έχει μειωθεί κατά δύο μονάδες σε σχέση το 2000, ενώ υπολείπεται κατά εννέα μονάδες του μέσου όρου των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Γενικότερα, οι Ελληνες μαθητές "σκίζουν" στην ανάγνωση περιοδικών και κόμικς, ενώ βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ σε λογοτεχνία, δοκίμια και εφημερίδες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Κατηγορείται 22χρονος

    Οι ΗΠΑ απήγγειλαν σήμερα κατηγορίες για δύο δολοφονίες και τρεις απόπειρες δολοφονίας στον φερόμενο δράστη του μακελειού, που σημειώθηκε το Σάββατο στην Τουσόν της Αριζόνας, με 6 νεκρούς και 14 τραυματίες, Τζάρεντ Λι Λόουνερ.

    Στον 22χρονο Λόουνερ απαγγέλθηκαν, επισήμως, κατηγορίες για τη δολοφονία του Γκάμπριελ Ζίμερμαν, βοηθό της βουλευτού Γκάμπριελ Γκίφορντς, και για τη δολοφονία του ομοσπονδιακού δικαστή Τζον Μ. Ρολ.

    Κατηγορίες απαγγέλθηκαν, επίσης, στον Λόουνερ για απόπειρα δολοφονίας της Πάμελα Σάιμον, του Ρον Μπάρμπερ, δύο μελών του περιβάλλοντος της Γκίφορντς και της ίδιας της βουλευτού των Δημοκρατικών. Η υγεία της Γκάμπριελ Γκίφορντς, η οποία τραυματίστηκε από σφαίρα στο κεφάλι, παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση. "Συγκρατημένα αισιόδοξο" δηλώνει όλο το ιατρικό επιτελείο, που παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας της βουλευτή.

    Ο κατηγορούμενος θα παρουσιαστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης σήμερα στις 14:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδος) στο Φοίνιξ, διευκρίνισε ο εισαγγελέας, ο οποίος προσέθεσε ότι ο Λόουνερ κρατείται προς το παρόν από τις ομοσπονδιακές αρχές.

    Οι αμερικανοί αξιωματούχοι που διερευνούν την υπόθεση αυτή, δήλωσαν ότι βρήκαν ένα έγγραφο στην κατοικία του Λόουνερ, το οποίο αναφερόταν σε σχέδια δολοφονίας. Ένας φάκελος που βρέθηκε σε χρηματοκιβώτιο στο σπίτι του κατηγορούμενου περιελάμβανε ένα χειρόγραφο στο οποίο αναφέρεται "Σχεδιάζω για το μέλλον" και "Η δολοφονία μου" και το όνομα "Γκίφορντς" μαζί με την, όπως φαίνεται, υπογραφή του Λόουνερ, προσέθεσαν.

    Νωρίτερα σήμερα ο διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ δήλωσε ότι ο Λόουνερ είχε παρακολουθήσει δημόσια εκδήλωση που είχε πραγματοποιήσει η Γκίφορντς το 2007. Ο Μίλερ σημείωσε, επίσης, ότι πιστεύει πως ένα δεύτερο άτομο το οποίο αναζητούν οι αρχές δεν εμπλέκεται άμεσα στο μακελειό και είχε υπογραμμίσει ότι "δεν υπάρχει καμία πληροφορία σε αυτό το στάδιο που να επιτρέπει να εννοηθεί ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη απειλή" κατά των βουλευτών εν γένει.

    "Πρόκειται για μια τραγωδία για την Αριζόνα και μια τραγωδία για τη χώρα μας" δήλωσε ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο, χαρακτηρίζοντας "φίλη" του την 40χρονη, η οποία εξελέγη για πρώτη φορά στο Κογκρέσο το 2006.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τους Αμερικανούς να τηρήσουν σήμερα, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του μακελειού, ενώ ανέβαλε επίσκεψή του σε μονάδα της "Τζένεραλ Ελέκτρικ" (General Electric) αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 January 2011 - 9:30:12 UTC