Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστηρότερες ποινές σε βενζινοπώλες
  • [02] Αυστηρότερες ποινές για φοροδιαφυγή
  • [03] Άνοδος εσόδων τον Δεκέμβριο
  • [04] Αυξάνονται 1.000% τα παράβολα μηνύσεων
  • [05] Απάντηση στις επικρίσεις
  • [06] Ν/σ για τα ΜΜΕ
  • [07] Μουσείο Αυτοκινήτων

  • [01] Αυστηρότερες ποινές σε βενζινοπώλες

    Αυστηρές διοικητικές κυρώσεις, που περιλαμβάνουν υψηλά πρόστιμα και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας καθώς και ποινικές κυρώσεις περιλαμβάνει τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπό επεξεργασία αναπτυξιακό νομοσχέδιο, έναντι πρατηριούχων υγρών καυσίμων και υγραερίου σε περίπτωση καταδολίευσης των αντλιών ή εν γένει αλλοίωσης των αποτελεσμάτων των μετρήσεων των προς πώληση καυσίμων.

    Όποιος, κατά την τροπολογία είτε κατέχει ψευδή όργανα μέτρησης ή αποποιείται τη μέτρηση ή ζύγιση, ή πωλεί με το μέτρο είδη, των οποίων η πώληση θα έπρεπε να γίνει σε βάρος, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 0,2% επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης, που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το διπλάσιο του ελαχίστου προστίμου που προβλέπεται στις παραγράφους 1 και 4 του άρθρου 30 του Αγορανομικού Κώδικα.

    Με το ίδιο πρόστιμο τιμωρείται όποιος εισάγει, κατασκευάζει όργανα μέτρησης άλλα από τα κατά νόμο προβλεπόμενα ή τα μετατρέπει σε ψευδή.

    Ειδικά στα πρατήρια υγρών καυσίμων η τοποθέτηση οργάνου που καταδολιεύει το αποτέλεσμα μετρήσεων των αντλιών, θεωρείται ως μετατροπή οργάνου μέτρησης σε ψευδές.

    Το όργανο καταδολίευσης ή αλλοίωσης κατάσχεται και επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του υπολογιζόμενου ποσοστού απόκλισης κάθε αντλίας χωριστά επί του ποσού συμμετοχής της στο συνολικό κύκλο εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης, ενώ σε νέα επιχείρηση στο συνολικό κύκλο εργασιών μέχρι τη διαπίστωση της παράβασης.

    Σε περίπτωση που το ποσοστό απόκλισης ή το ποσό συμμετοχής στον συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών δεν μπορεί να προσδιοριστεί για κάθε επηρεαζόμενη αντλία, τότε επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο 2% για κάθε επηρεαζόμενη αντλία επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης, ενώ σε νέα επιχείρηση στο συνολικό κύκλο εργασιών μέχρι τη διαπίστωση της παράβασης, ενώ δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30.000 ευρώ ανά επηρεαζόμενη αντλία.

    Παράλληλα αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας της εν λόγω επιχείρησης, ενώ από την ημερομηνία έκδοσης της ανωτέρω απόφασης και για έξι μήνες δεν επιτρέπεται καθ' οιονδήποτε τρόπο η λειτουργία παρόμοιας επιχείρησης στον ίδιο χώρο, ούτε επιτρέπεται η χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας παρόμοιας επιχείρησης στον ίδιο χώρο σε σύζυγο ή συγγενή δευτέρου βαθμού με τον δικαιούχο της άδειας εφόσον οι εγκαταστάσεις είναι στην ιδιοκτησία του.

    Εξάλλου η συμμετοχή στο αδίκημα της αλλοίωσης ή καταδολίευσης τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τουλάχιστον 10.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ, επιφυλασσόμενης και της επιβολής και άλλων ποινικών κυρώσεων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αυστηρότερες ποινές για φοροδιαφυγή

    Την αυστηροποίηση του πλαισίου για τις ποινές που θα επιβάλλονται σε όλους συλλαμβάνονται για φοροδιαφυγή προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος.

    Αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή εντός του μήνα, ο κ. Γεωργακόπουλος προανήγγειλε και τη θέσπιση της διαδικασίας του αυτόφωρου για όσους συλλαμβάνονται να μην αποδίδουν Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

    Την ίδια στιγμή σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ στα κέντρα διασκέδασης το περασμένο Σαββατοκύριακο προκύπτει ότι το ένα στα δύο κέντρα διασκέδασης φοροδιαφεύγουν. Από τους 131 ελέγχους που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ εντοπίστηκαν 69 κέντρα να μην εκδίδουν αποδείξεις να έχουν διαπράξει άλλες σοβαρές φορολογικές παραβάσεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Άνοδος εσόδων τον Δεκέμβριο

    Σημαντική άνοδο σημείωσαν τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο κατά 10,6%, κυρίως λόγω της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων με αποτέλεσμα σε ετήσια βάση τα έσοδα να παρουσιάσουν αύξηση κατά 5,4% και να προσεγγίσουν τον στόχο του προϋπολογισμού του 2010 που ήταν 6%.

    Στο υπουργείο Οικονομικών κρίνουν ιδιαίτερα ικανοποιητική την πορεία των εσόδων το 2010, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία η στέρηση τους περιορίστηκε τελικά στο ύψος των 280 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνολικά το ύψος των εσόδων του προϋπολογισμού του 2010 ανήλθε σε 51,1 δις ευρώ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Αυξάνονται 1.000% τα παράβολα μηνύσεων

    Από 23 Ιανουαρίου 2011 αυξάνεται 1.000% το παράβολο υποβολής μήνυσης, δηλαδή από δέκα ευρώ που είναι σήμερα αυξάνεται στα 100 ευρώ, ενώ παράλληλα αυξάνεται κατά 500% το παράβολο δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής (αυξάνεται από τα δέκα ευρώ στα πενήντα).

    Σύμφωνα με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης (υπβ αριθμ. 123827/2010) αυξάνονται τα δικαστικά έξοδα στην ποινική διαδικασία. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω υπουργική απόφαση:

    «1. Τα δικαστικά έξοδα ποινικής διαδικασίας τα οποία ορίζονται στις παραγράφους 1, 3 και 4 εδάφιο Α΄ του άρθρου 3 του ν. 663/1977, όπως αντικαταστάθηκε με το δέκατο έκτο άρθρο του ν. 969/1979 και συμπληρώθηκε με το άρθρο 38 του ν.1968/1991, αναπροσαρμόζονται ως εξής:

    α) Επί αποφάσεων Πταισματοδικείου από 25 σε 50 ευρώ.

    β) Επί αποφάσεων Μονομελούς Πλημμελειοδικείου από 40 σε 80 ευρώ.

    γ) Επί αποφάσεων Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου από 120 σε 360 ευρώ.

    δ) Επί αποφάσεων Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων από 120 σε 360 ευρώ.

    ε) Επί αποφάσεων Μικτού Ορκωτού Εφετείου και Πενταμελούς Εφετείου από 250 σε 500 ευρώ.

    στ) Επί αποφάσεων λοιπών Ποινικών Δικαστηρίων από 85 σε 200 ευρώ.

    ζ) Της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 663/1977 από 220 σε 250 ευρώ.

    η) Της παραγράφου 4 εδάφιο Α΄ του άρθρου 3 του ν. 663/1977 από 40 σε 50 ευρώ.

    2. Το παράβολο μήνυσης που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 42 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναπροσαρμόζεται από 10 σε 100 ευρώ.

    3, Το τέλος πολιτικής αγωγής που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 63 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναπροσαρμόζεται από 10 σε 50 ευρώ».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Απάντηση στις επικρίσεις

    Για υποκρισία έκανε λόγο ο Χρ. Παπουτσής απαντώντας σε όσους αντιδρούν στην πρόθεση της Ελλάδας να δημιουργήσει φράχτη στα χερσαία σύνορα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

    «Είναι υποκρισία όταν κάποιοι μέχρι σήμερα καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της σύμφωνα με τη Συνθήκη του Σένγκεν, να εμφανίζονται τώρα ως επικριτές της επειδή θέλει το αυτονόητο , να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

    "Τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την είσοδο περίπου 128.000 παράνομων μεταναστών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός αυτός άγγιξε τους 512 χιλιάδες. Μόνο από την Τουρκία το πρώτο 11μηνο του 2010 μπήκαν περίπου 50 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, εξ αυτών οι 43.500 από τον Έβρο. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και έχουμε ευθύνη απέναντι στον Έλληνα πολίτη να την αντιμετωπίσουμε", υπογράμμισε ο Χρ. Παπουτσής.

    Ο κ. Παπουτσής επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην εγκατάσταση αποτρεπτικών μέσων των ανεξέλεγκτα εισερχομένων μεταναστών, δηλαδή στην εγκατάσταση του φράχτη στα χερσαία σύνορα.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    «Με μεμονωμένα μέτρα και "μπαλώματα", όπως τα "συρματοπλέγματα στον Έβρο", το μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν λύνεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, ενώ το ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι "η κατασκευή φράχτη στον Έβρο δεν θα θα σταματήσει τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά". «Εδώ δεν μπορούν να φράξουν την Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα. Τον Έβρο θα φράξουν;», σχολίασε ο ΛΑ.Ο.Σ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Ν/σ για τα ΜΜΕ

    Μέσα στον Ιανουάριο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τομή στον ευρύτερο χώρο των ΜΜΕ σε μια προσπάθεια να υπάρξει μετά από είκοσι χρόνια άναρχου περιβάλλοντος νόμιμη λειτουργία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Παράλληλα θα προσπαθήσει να διασφαλίσει τον υγιή ανταγωνισμό στο χώρο και να θέσει τέλος στις παθογένειες που προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά.

    Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης σε συνέντευξη Τύπου, η κρίση στο χώρο δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εσφαλμένες κινήσεις και ολιγωρίες, επιδεινώνοντας τα προβλήματα που ήδη γνωρίζαμε πριν αυτή ξεσπάσει, όπως ότι λειτουργούσαν περισσότερα ΜΜΕ από όσα πραγματικά μπορεί να αντέξει ο τόπος και ακόμη ότι λειτουργούν σε ένα άναρχο περιβάλλον.

    Η πολιτεία δεν παρεμβαίνει στην ελεύθερη αγορά είπε ο κ Χυτήρης και συμπλήρωσε: «ο ρόλος της είναι ρυθμιστικός και υπηρετώντας τον θα φροντίσει να τακτοποιήσει το συντομότερο δυνατόν το πεδίο των ΜΜΕ διορθώνοντας τόσο τα κακώς κείμενα, όσο και διευκολύνοντας τη μετάβαση στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό ερχόμαστε σε συνεννόηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη -ιδιοκτήτες, δημοσιογράφους, συναρμόδια υπουργεία- και πολύ σύντομα θα θέσουμε τα σχέδια μας σε δημόσια διαβούλευση».

    Ειδικότερα όπως έγινε γνωστό θα υπάρξει νέα κωδικοποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και ουσιαστικές αλλαγές στους ισχύοντες νόμους για τα ΜΜΕ, οι οποίοι βέβαια θα αποτελέσουν τη βάση εκκίνησης.

    Ήδη στο τέλος του Ιανουαρίου, θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο με ρυθμίσεις τόσο για την ψηφιακή τηλεόραση -όπως ο διαχωρισμός του παρόχου περιεχομένου από τον πάροχο δικτύου - όσο και για την ευρύτερη λειτουργία της τηλεοπτικής αγοράς, αφού θα υπάρξουν ρυθμίσεις για να καταστεί δυνατή η συγχώνευση και η δυνατότητα ευρείας συνεργασίας, μεταξύ ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Μουσείο Αυτοκινήτων

    Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 ανοίγει τις πύλες του το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, που στεγάζεται στο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο Athenian Capitol (3ης Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού).

    Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου ξεχωρίζουν: η Mercedes 300 SL Gullwing του Πωλ Νιούμαν, η Chrysler Ιmperial κατασκευής 1959 που ανήκε στον Ρόμπερτ Πλαντ, μέλος του φημισμένου αμερικανικού ροκ συγκροτήματος Led Ζeppelin, η Lancia Αurelia κατασκευής 1953, προσωπικό αυτοκίνητο του Lorenzo Βandini (διάσημου οδηγού της Formula 1), η Cadillac Seville Gucci του 1979, με σαλόνι ειδικά σχεδιασμένο από τον Οίκο Gucci, η Chevrolet Corvette Stingray, η γνωστή "στρίγγλα" με την οποία ο αείμνηστος Τζόνι Πεσμαζόγλου κέρδισε πολλά ελληνικά πρωταθλήματα και αποτελεί ευγενική προσφορά της οικογένειάς του, καθώς και αυτοκίνητα που ανήκαν σε δούκες (π.χ η Αston Martin Lagonda που ανήκε στο Δούκα του Westminster), βαρόνους και μέλη της Βουλής των Λόρδων.

    Το παλαιότερο αυτοκίνητο που ανήκει στο μουσείο, όλα τα εκθέματα του οποίου προέρχονται από την συλλογή του Θεόδωρου Χαραγκιώνη, είναι μια ουγγρική πυροσβεστική αντλία του 1895 και το νεότερο είναι μια MERCEDES 450SL του 1980.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 January 2011 - 19:30:19 UTC