Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μηνύματα ελπίδας για το Νέο Έτος
  • [02] Αναστολή της απεργίας σε μετρό και ΗΣΑΠ
  • [03] Με αισιοδοξία η υποδοχή του 2011
  • [04] Μια από τις χειρότερες χρονιές
  • [05] Τραγωδία στην Αλεξάνδρεια
  • [06] Παράταση για τα τέλη
  • [07] "Να ενισχύσουμε το ευρώ"
  • [08] Στην ευρωζώνη η Εσθονία

  • [01] Μηνύματα ελπίδας για το Νέο Έτος

    Ευχές για το Νέο Έτος από εκπροσώπους της πολιτικής, στρατιωτικής, θρησκευτικής και πνευματικής ηγεσίας, θα δεχθεί το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο. Νωρίτερα, τελέστηκε δοξολογία, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

    Την ελπίδα το 2011 να είναι χρονιά με λιγότερες δοκιμασίες για την πατρίδα μας εκφράζει ο Κ.Παπούλιας, στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

    «Βλέπω τα αδιέξοδα της νέας γενιάς που κληρονομεί από τις προηγούμενες ένα τεράστιο χρέος. Συναισθάνομαι την οργή για την κοινωνική αδικία, το συλλογικό αίτημα για παραδειγματική τιμωρία όσων πλούτισαν παράνομα και για σύλληψη της γκρίζας οικονομίας», τονίζει ο Κ. Παπούλιας.

    "H χρονιά που έρχεται, το 2011, είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών, τονίζει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και σημειώνει πως «η συμμετοχή όλων μας είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε. Και όταν λέω συμμετοχή, δεν εννοώ συμμετοχή σε νέα βάρη. Εννοώ συμμετοχή στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα».

    "Σε τέτοιες συνθήκες, οι καθιερωμένες ευχές των πολιτικών ακούγονται, ίσως, κούφια λόγια. Αρμόζει περισσότερο η υπόσχεση ότι θα αγωνιστούμε να φύγει το σύννεφο του φόβου από την πατρίδα μας. Να φύγει το γκρίζο από τη ζωή μας. Να φύγει η αγωνία από την καρδιά μας και η ανασφάλεια από την καθημερινότητά μας. Να στρέψουμε το κεφάλι μας ψηλά, για να πάρουμε φώτιση κι ελπίδα", υπογραμμίζει ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    "Ο σοσιαλισμός είναι ρεαλιστικός, επίκαιρος, αλλά και αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε", τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει πως το 2011 μπορεί να γίνει χρονιά γόνιμη για το λαό.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αναστολή της απεργίας σε μετρό και ΗΣΑΠ

    Από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ θα κινηθούν σήμερα, Πρωτοχρονιά ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και το Μετρό, αφού οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την πραγματοποίηση στάσεων εργασίας, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας, αντί της προγραμματισμένης 24ωρης απεργίας.

    Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο Μετρό αφού τονίζουν ότι η εξαγγελθείσα απεργία είχε συμβολικό χαρακτήρα, ώστε να αναδειχθεί η εις βάρος τους αδικία, σημειώνουν ότι έλαβαν υπόψη τους τις ανάγκες του συνόλου και αποφάσισαν να μετατρέψουν την 24ωρη απεργία σε στάσεις εργασίας.

    Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν για την ερχόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, το Μετρό, τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και το Τραμ θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας, την προσεχή Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Δηλαδή τα ανωτέρω μέσα θα κυκλοφορήσουν κανονικά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Με αισιοδοξία η υποδοχή του 2011

    Η Πρωτοχρονιά αντιπροσωπεύει το ξεκίνημα του νέου έτους και μαζί μβ αυτό την αρχή για μία νέα ζωή.

    Ο καινούργιος χρόνος φορτωμένος με όνειρα, ελπίδες και υποσχέσεις, κάνει την εμφάνισή του με αισιοδοξία και οι άνθρωποι τον υποδέχονται με πυροτεχνήματα, γιορτάζοντας και ελπίζοντας σε μία καλύτερη και πιο ευτυχισμένη ζωή.

    Δισεκατομμύρια άνθρωποι γιόρτασαν την είσοδο του 2011. Οι πρώτοι που άφησαν το 2010 ήταν οι κάτοικοι του Κιριμπάτι, ενός μικρού νησιού του Ειρηνικού που γύρισε τη σελίδα του 2010 στις 12.00 (ώρα Ελλάδας). Στην Αυστραλία ο καινούριος χρόνος ανέτειλε υπό το φως πυροτεχνημάτων.

    Στο Λονδίνο, περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στις όχθες του Τάμεση, όπου άκουσαν το Μπιγκ Μπεν να χτυπάει τα τελευταία δευτερόλεπτα του χρόνου.

    Εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εξάλλου μπροστά στο Κολοσσαίο στη Ρώμη, στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο και στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.

    Στη Νέα Υόρκη, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς Σκουέαρ για να μετρήσουν εκεί τα τελευταία λεπτά του χρόνου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Μια από τις χειρότερες χρονιές

    Tο 2010 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) και βρέθηκε στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των χρηματιστηρίων με τη χειρότερη απόδοση στο 2010, με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να καταγράφει απώλειες 35,62%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου μειώθηκε κατά 29,037 δισ. ευρώ.

    Γεγονός, που σύμφωνα με αναλυτές, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, εφόσον η ελληνική οικονομία υπέστη ένα ισχυρό "δημοσιονομικό σοκ", με τα κρατικά ομόλογα να αξιολογούνται ως "σκουπίδια" από τους διεθνούς οίκους αξιολόγησης και τα τραπεζικά ομόλογα να τυγχάνουν παρόμοιας τύχης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Τραγωδία στην Αλεξάνδρεια

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από εκκλησία, σκοτώνοντας 21 ανθρώπους στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, καθώς οι πιστοί είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους.

    Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι τραυματίστηκαν 24 άτομα, όμως άλλες πηγές κάνουν λόγο για περισσότερους από 40 τραυματίες.

    Μετά την έκρηξη εκατοντάδες Χριστιανοί Κόπτες διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης, λιθοβόλησαν ένα τέμενος, συγκρούστηκαν με μουσουλμάνους, ενώ άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα. Η αιγυπτιακή αστυνομία επενέβη για να επιβάλει την τάξη και χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν βγει στους δρόμους.

    Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις εκκλησίες, απαγορεύοντας τη στάθμευση αυτοκινήτων, μετά την απειλή που είχε διατυπωθεί από οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, για βομβιστικές επιθέσεις σε χριστιανικούς ναούς. Ωστόσο τα μέτρα δεν απέτρεψαν την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Αλεξάνδρεια.

    "Οι εικόνες θυμίζουν Βαγδάτη", δήλωσε στο Ρόιτερ ένας αυτόπτης μάρτυρας.

    Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η έκρηξη έγινε 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, μόλις τελείωσε η λειτουργία της Πρωτοχρονιάς. Από την έκρηξη προκλήθηκαν επίσης ζημιές σε ένα τέμενος που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον χριστιανικό ναό. Μεταξύ των τραυματιών, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών είναι και οκτώ μουσουλμάνοι.

    Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας ανέφερε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι στο παγιδευμένο αυτοκίνητο είχαν τοποθετηθεί περίπου 100 κιλά εκρηκτικής ύλης.

    Ο Καμίλ Σαντίκ, από το συμβούλιο της Κοπτικής εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια, δήλωσε στο Ρόιτερ ότι "οι άνθρωποι πήγαν στην εκκλησία να προσευχηθούν και κατέληξαν διαμελισμένοι. Αυτή η σφαγή φέρει την υπογραφή της Αλ Κάιντα, η τακτική ήταν αυτή που ακολουθεί η Αλ Κάιντα και σε άλλες χώρες".

    Το Νοέμβριο, εκατοντάδες χριστιανοί είχαν συγκρουστεί με αστυνομικούς, με αφορμή την απαγόρευση ανέγερσης ενός ναού, που σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές γινόταν χωρίς άδεια.

    Στη διάρκεια αυτών των ταραχών είχαν σκοτωθεί δύο χριστιανοί πιστοί και 150 διαδηλωτές είχαν συλληφθεί.

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, είχε απευθύνει τότε έκκληση σε όλους τους Αιγύπτιους "Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, να σταθούν ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία και σε αυτούς που απειλούν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ενότητα της χώρας".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Παράταση για τα τέλη

    Τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων μπορούν να καταβληθούν στις ΔΟΥ, μέχρι και την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011, χωρίς προσαυξήσεις ή πρόστιμα.

    Επίσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι τις 5 Ιανουαρίου θα μπορούν να κατατίθενται οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας οχημάτων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] "Να ενισχύσουμε το ευρώ"

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι θα αγωνιστεί για να διατηρήσει το ευρώ και ότι η Γαλλία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της.

    "Μην πιστεύετε, αγαπητοί συμπατριώτες, αυτούς που προτείνουν να βγούμε από το ευρώ. Το τέλος του ευρώ θα είναι το τέλος της Ευρώπης", είπε ο Σαρκοζί σε τηλεοπτικό διάγγελμά του με την ευκαιρία του νέου έτους.

    "Θα αγωνιστώ με όλη μου τη δύναμη ενάντια σε αυτό το πισωγύρισμα που θα ακυρώσει 60 χρόνια οικοδόμησης της Ευρώπης η οποία έφερε ειρήνη και αδελφότητα στην ήπειρο", πρόσθεσε.

    Ο Σαρκοζί υποσχέθηκε ότι δεν θα αφήσει τη Γαλλία να ακολουθήσει την πορεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετώπισαν κρίση χρέους φέτος και ότι θα τηρήσει τα σχέδιά του για να βελτιωθούν τα δημοσιονομικά της χώρας.

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ προειδοποιεί τους Γερμανούς για την ανάγκη να ενισχυθεί το ευρώ στο μήνυμά της για την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    "Αυτούς τους μήνες η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω μιας μεγάλης δοκιμασίας. Πρέπει να ενισχύσουμε το ευρώ. Δεν πρόκειται απλώς για τα χρήματά μας. Φυσικά το ευρώ είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα νόμισμα", σημειώνει η Μέρκελ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Στην ευρωζώνη η Εσθονία

    Η Εσθονία έγινε η 17η χώρα που υιοθετεί το ευρώ, παρά την κρίση στη λέσχη του νομίσματος, η οποία μπορεί να σημαίνει ότι μεγαλύτερες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες θα αναβάλλουν για χρόνια την ένταξή τους στην ευρωζώνη.

    Το μικρό κράτος της Βαλτικής άρχισε να αλλάζει από το νόμισμά του, την κορόνα, στο ευρώ τα μεσάνυχτα, έπειτα από επίσημους εορτασμούς στην πρωτεύουσα Ταλίν, οι οποίοι περιελάμβαναν τον Ευρωπαίο Επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν και τους πρωθυπουργούς των γειτονικών χωρών, Λετονία και Λιθουανία.

    Η αλλαγή από την κορόνα στο ευρώ σημαδεύει το μεσουράνημα της επιτυχούς μετάβασης μιας χώρας πρώην μέλους της Σοβιετικής Ένωσης που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 January 2011 - 11:30:23 UTC