Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λαμπρές εκδηλώσεις στην υποδοχή του 2011
  • [02] Η Ουγγαρία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ
  • [03] Η Εσθονία, το 17ο μέλος της ευρωζώνης
  • [04] Αναστολή απεργίας σε Μετρό-ΗΣΑΠ
  • [05] Τραγωδία στην Αλεξάνδρεια
  • [06] Το Πρωτοχρονιάτικο λαχείο

  • [01] Λαμπρές εκδηλώσεις στην υποδοχή του 2011

    Δισεκατομμύρια άνθρωποι γιορτάζουν σήμερα την είσοδο του 2011.

    Οι πρώτοι που άφησαν το 2010 ήταν οι κάτοικοι του Κιριμπάτι, ενός μικρού νησιού του Ειρηνικού που γύρισε τη σελίδα του 2010 στις 12.00 (ώρα Ελλάδας). Στην Αυστραλία ο καινούριος χρόνος ανέτειλε υπό το φως πυροτεχνημάτων.

    Στο Λονδίνο, περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στις όχθες του Τάμεση, όπου άκουσαν το Μπιγκ Μπεν να χτυπάει τα τελευταία δευτερόλεπτα του χρόνου.

    Εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εξάλλου μπροστά στο Κολοσσαίο στη Ρώμη, στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο και στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.

    Στη Νέα Υόρκη, χιλιάδες άνθρωποι αναμένονται στην Τάιμς Σκουέαρ για να μετρήσουν εκεί τα τελευταία λεπτά του χρόνου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Η Ουγγαρία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ

    Η Ουγγαρία του αμιφιλεγόμενου συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν ανέλαβε σήμερα για έξι μήνες την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), έχοντας να αντιμετωπίσει ως πρώτη πρόκληση την κρίση στη ζώνη του ευρώ, στην οποία δεν πρόκειται να γίνει μέλος πριν από το 2019, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

    Η ουγγρική προεδρία, που πλασάρει το σύνθημα "μια ισχυρή Ευρώπη", θα σημαδευτεί επίσης από την έναρξη των ευαίσθητων διαπραγματεύσεων για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ και την ενσωμάτωση των Ρομά.

    Η παραλαβή της σκυτάλης από το Βέλγιο συμβαίνει σε μια ευαίσθητη στιγμή, κατά την οποία η Βουδαπέστη είναι το αντικείμενο ζωηρών επικρίσεων για τη μεταρρύθμιση των ΜΜΕ, η οποία έχει χρακτηριστεί από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ως "απειλή για την ελευθερία του Τύπου".

    Η μεγάλη πρόκληση της προεδρίας παραμένει η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ, που σημαδεύεται από τις χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία).

    Η ουγγρική προεδρία θα σημαδευτεί επίσης από την έναρξη των ευαίσθητων διαπραγματεύσεων για το μελλοντικό πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2014-2020).

    Άλλο θέμα πολεμικής: η διεύρυνση του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία, υποστηριζόμενες από την Ουγγαρία, ελπίζουν να ενταχθούν στο χώρο αυτό το Μάρτιο του 2011, αλλά η Γαλλία και η Γερμανία αποφάσισαν να μπλοκάρουν την είσοδό τους, κρίνοντάς την ως πρόωρη.

    Ένα από τα μεγάλα ραντεβού της προεδρίας θα είναι η δεύτερη σύνοδος κορυφής της Εταιρικής Σχέσης της Ανατολής, στη Βουδαπέστη το Μάιο: αυτή η εταιρική σχέση έχει σκοπό να ενισχύσει τους δεσμούς με έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (Ουκρανία, Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Λευκορωσία), χωρίς ωστόσο να προτείνει μια προοπτική ένταξης.

    Στη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών η Βουδαπέστη θα πρέπει επίσης να δώσει ορμή στην ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ.

    Τέλος, η ενσωμάτωση σε ευρωπαϊκή κλίμακα των Ρομά, της πιο σημαντικής εθνικής μειονότητας της ΕΕ (περίπου δέκα εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) και εκείνης που υφίσταται τις περισσότερες διακρίσεις, είναι ανάμεσα στις ουγγρικές προτεραιότητες.

    Η παραγματική μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνει στις 7 Ιανουαρίου, με τους βέλγους ηγέτες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναμένονται στη Βουδαπέση από τις 6 Ιανουαρίου.

    Στην ίδια τη Βουδαπέστη το μόνο ορατό σημάδι της ουγγρικής προεδρίας ειναι δύο τεράστιες σημαίες στο αεροδρόμιο, η μία στον πύργο ελέγχου και η άλλη στον τερματικό σταθμό των αφίξεων N.1 με την επιγραφή΅"Καλωσήρθατε στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Η Εσθονία, το 17ο μέλος της ευρωζώνης

    Η Εσθονία έγινε η 17η χώρα που υιοθετεί το ευρώ, παρά την κρίση στη λέσχη του νομίσματος, η οποία μπορεί να σημαίνει ότι μεγαλύτερες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες θα αναβάλουν για χρόνια την ένταξή τους στην ευρωζώνη.

    Το μικρό κράτος της Βαλτικής άρχισε να αλλάζει από το νόμισμά του, την κορόνα, στο ευρώ τα μεσάνυχτα, έπειτα από επίσημους εορτασμούς στην πρωτεύουσα Ταλίν, οι οποίοι περιελάμβαναν τον Ευρωπαίο Επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν και τους πρωθυπουργούς των γειτονικών χωρών, Λετονία και Λιθουανία.

    Η αλλαγή από την κορόνα στο ευρώ σημαδεύει το μεσουράνημα της επιτυχούς μετάβασης μιας χώρας πρώην μέλους της Σοβιετικής Ένωσης που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Αναστολή απεργίας σε Μετρό-ΗΣΑΠ

    Από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ θα κινηθούν σήμερα, Πρωτοχρονιά ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και το Μετρό, αφού οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την πραγματοποίηση στάσεων εργασίας, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας, αντί της προγραμματισμένης 24ωρης απεργίας.

    Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο Μετρό αφού τονίζουν ότι η εξαγγελθείσα απεργία είχε συμβολικό χαρακτήρα, ώστε να αναδειχθεί η εις βάρος τους αδικία, σημειώνουν ότι έλαβαν υπόψη τους τις ανάγκες του συνόλου και αποφάσισαν να μετατρέψουν την 24ωρη απεργία σε στάσεις εργασίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Τραγωδία στην Αλεξάνδρεια

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από εκκλησία και σκότωσε τουλάχιστον επτά ανθρώπους στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου καθώς οι πιστοί συγκεντρώθηκαν για την Πρωτοχρονιά, δήλωσαν πηγές ασφαλείας.

    Αλλοι 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν από το επεισόδιο, που εξώθησε αμέσως εκατοντάδες Κόπτες Χριστιανούς να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν. Ορισμένοι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι αλληλοσφυροκοπήθηκαν με πέτρες, σύμφωνα με έναν αυτόπτηΒ· αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν.

    "Θυσιάζουμε τις ψυχές και το αίμα μας για το Σταυρό", φώναζαν οι χριστιανοί κοντά στην κοπτική ορθόδοξη εκκλησία όπου συνέβη η έκρηξη, δήλωσε ο μάρτυρας.

    Το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Middle East μετέδωσε πως το αυτοκίνητο εξερράγη μπροστά από την εκκλησία και ανέφερε πως υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, χωρίς να δίνει αριθμούς. Ανέφερε πως ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο και οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν την αιτία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Το Πρωτοχρονιάτικο λαχείο

    Ο αριθμός 77958 της 8ης σειράς είναι ο υπερτυχερός της κλήρωσης του Πρωτοχρονιάτικου λαχείου, καθώς κερδίζει τα 7.000.000 ευρώ του πρώτου λαχνού. Σημαντικά όμως κέρδη περιμένουν και τους κατόχους των λαχείων με αριθμούς: 77956, 77957, 77959 και 77960, επίσης της 8ης σειράς, καθώς ο καθένας θα εισπράξει από 2.000.000 ευρώ.

    Στις 500.000 ευρώ ανέρχονται τα κέρδη του κατόχου του λαχείου με αριθμό 8063 της 39ης σειράς, ενώ 300.000 ευρώ θα εισπράξει ο κάτοχος του λαχείου με αριθμό 13161 της 15ης σειράς. Από 200.000 ευρώ παίρνουν τα λαχεία: 12036 της 50ης σειράς και 60398 της 42ης σειράς, ενώ από 100.000 ευρώ θα λάβουν οι κάτοχοι των λαχείων με αριθμούς: 28249 της 7ης σειράς, 74255 της 16ης σειράς και 85258 της 23ης σειράς.

    Συνημμένος ακολουθεί ο πλήρης πίνακας της κλήρωσης και των κερδών του Πρωτοχρονιάτικου λαχείου

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 January 2011 - 5:30:23 UTC