Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ιστορικού χαρακτήρα επίσκεψη"
  • [02] Στη Βουλή ο «Καλλικράτης»

  • [01] "Ιστορικού χαρακτήρα επίσκεψη"

    Την ελπίδα του, η επίσημη αυτή επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού να έχει καλά αποτελέσματα και να ενισχυθεί το κλίμα συνεργασίας και καλής γειτονίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Από την μεριά του ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια, επισήμανε ότι είναι η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Μέγαρο και τόνισε ότι πιστεύει πως αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει αφετηρία για την ανέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε καλύτερη φάση.

    Ο κ. Ερντογάν, που σημείωσε ότι ήρθε με 10 υπουργούς, «συνολικά είμαστε 320 άτομα» είπε χαρακτηριστικά, περιέγραψε την επίσκεψη ως άκρως σημαντική και ιστορική.

    Στο καλωσόρισμα του κ. Παπούλια, ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε ότι είχαν συναντηθεί και παλαιότερα.

    Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούντογλου και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

    Καλοσωρίζοντας τον Τούρκο πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου τον ρώτησε για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον κ. Ερντογάν να απαντά ότι ο Πρόεδρός σας είναι ακμαίος.

    Ο κ. Ερντογάν είπε ότι ανέφερε στον κ. Παπούλια την επίσκεψή του αυτή ως ιστορική, προσθέτοντάς ότι εργαστήκαμε πολύ. Από την μεριά του ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι αφ' εαυτή η επίσκεψη έχει ιστορικό χαρακτήρα.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός έφθασε στην Αθήνα το μεσημέρι. Στο αερόδρόμιο τον υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος.

    Επίσκεψη στη Βουλή

    Μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και με τον κ. Ερντογάν να χαρακτηρίζει δύο φορές ιστορικής σημασίας την επίσκεψη του στην Ελλάδα και τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, να εύχεται η επίσκεψη αυτή να είναι η απαρχή για την περαιτέρω βελτίωση και εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στο ελληνικό κοινοβούλιο.

    Ο Ρ. Τ. Ερντογάν, έδωσε έμφαση όχι μόνο στις 21 συμφωνίες και μνημόνια που θα υπογραφούν και αφορούν πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτιστικά ή τουριστικά θέματα, αλλά και στις επαφές που θα έχουν Έλληνες κα Τούρκοι επιχειρηματίες, αναζητώντας τρόπους συνεργασίας. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι στην επίσκεψη του αυτή συνοδεύεται από πολυάριθμη αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από 320 άτομα.

    «Η επίσκεψη μας στην Ελλάδα θεωρείται από εμάς ιστορική και έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι ευκαιρία να συζητήσουμε πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, τουριστικά και πολιτιστικά θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Και πρόσθεσε:

    «Ήρθα συνοδευόμενος από μια αντιπροσωπεία 320 ατόμων και με την ολοκλήρωση των επαφών μας θα υπογραφούν 21 συμφωνίες. Αυτό, αυξάνει την σύσφιξη των σχέσεων μας και είναι ιστορικής σημασίας. Την ίδια ώρα που εμείς θα συζητάμε τα πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά θέματα και θα αναζητούμε τρόπους συνεργασίας, από την άλλη οι επιχειρηματίες των δύο χωρών θα συζητούν τους τομείς όπου θα μπορούσαν να έχουν συνεργασία».

    «Σαν δύο φιλικές γειτονικές χώρες, οικοδομούμε ένα μέλλον ειρηνικό ακόμα καλύτερο», κατέληξε ο κ. Ερντογάν.

    «Εύχομαι εκ μέρους όλων των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου η επίσκεψη, οι συνομιλίες και οι επαφές που θα έχετε στην Ελλάδα, να είναι ιδιαίτερα παραγωγικές, επ' ωφελεία και των δυο λαών», υπογράμμισε, καλοσωρίζοντας τον τούρκο πρωθυπουργό στη Βουλή,ο κ. Φ. Πετσάλνικος και συμπλήρωσε:

    «Είμαστε γείτονες. Και στην Ελλάδα λέμε ότι τον πρώτο που βλέπουμε είναι ο γείτονας μας».

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Φ. Πετσάλνικος στη συγκρότηση του Ανώτατου Συμβουλίου των δυο χωρών λέγοντας χαρακτηριστικά:

    «Εύχομαι, το Ανώτατο Συμβούλιο που έχει συγκροτηθεί για πρώτη φορά, να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την περαιτέρω βελτίωση και σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας -Τουρκίας».

    «Εύχομαι η επίσκεψη σας εδώ να είναι μια νέα αρχή για την βελτίωση και εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στο πλαίσιο πάντα της εμπέδωσης της ειρήνης και ασφάλειας στη περιοχή», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

    Το απόγευμα, οι κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν θα κηρύξουν την έναρξη της Ιδρυτικής Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας, η οποία αναμένεται να επισφραγισθεί με την υπογραφή σειράς συμφωνιών, ανάμεσα σε επιμέρους υπουργεία των δύο χωρών.

    Η συνεδρίαση αυτή που εγκαινιάζει μια νέα μορφή συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες, θα ακολουθηθεί από την πραγματοποίηση Επιχειρηματικού Φόρουμ με τη συμμετοχή πολλών επιχειρηματιών από τις δυο πλευρές.

    Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του τούρκου ομολόγου του σε εστιατόριο απέναντι από την Ακρόπολη.

    Το πρωί του Σαββάτου, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Έλληνες δημοσιογράφους, αργότερα θα συνφάγει με τη σύζυγό του και το πρωθυπουργικό ζεύγος της Ελλάδος σε εστιατόριο στη Βουλιαγμένη και στις 14.00 θα αναχωρήσει για την Άγκυρα.

    Στην Αθήνα βρίσκονται επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες που προετοίμασαν το έδαφος για συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στους τομείς της Οικονομίας, του Εμπορίου, των Εσωτερικών Υποθέσεων, των Εξωτερικών, της Εκπαίδευσης, των Επικοινωνιών, της Ενέργειας, του Τουρισμού και του Περιβάλλοντος.

    Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για την έναρξη μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μια στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Αρμόδιες πηγές έκαναν λόγο για ''θετικά μηνύματα'', καθώς και για την ''έκφραση πολιτικής βούλησης με στόχο τη βήμα - βήμα προσέγγιση, ώστε η συνεργασία αυτή να προχωρήσει και σε πολιτικό επίπεδο''.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έχει γίνει η σχετική προετοιμασία για να εξετασθούν όλες οι δυνατότητες συνεργασίας, καθώς και ότι είναι αυτονόητο και λογικό, στις διάφορες συναντήσεις, να συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τις σχέσεις των δύο χωρών.

    Τον κ. Ερντογάν συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ο υπουργός επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαϊάν, ο υπουργός επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, ο υπουργός εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, ο υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, η υπουργός εκπαίδευσης κα Νιμέτ Τσουμπουκτσού, ο υπουργός ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο υπουργός πολιτισμού και τουρισμού Ερτουργρούλ Γκιουνάι, ο υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υπουργός περιβάλλοντος Βεϊσέλ Έρογλου. Τον συνοδεύσει επίσης η σύζυγός του Εμινέ Ερντογάν.

    Ομιλία Θ. Πάγκαλου στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ

    Με αναφορές στο Κυπριακό, το Αιγαίο και τους εξοπλισμούς, μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, κατά την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν.

    Μιλώντας ενώπιον της επιχειρηματικής ελίτ των δύο χωρών, ο κ. Πάγκαλος ανέπτυξε το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα, στο οποίο, λόγω ευρώ, έπρεπε να υπάρξει συλλογική απάντηση.

    Αυτό το ζητήσαμε εμείς, τόνισε και το καθιερώσαμε μετα από σκληρή προσπάθεια, γιατί δυστυχώς η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία δεν στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο ύψος των περιστάσεων.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στις δυνατότητες που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση για δημιουργία περιφερειακών συγκροτημάτων και σημείωσε:

    «Υπάρχει χώρος, ικανή αγορά με παραγωγικές δυνάμεις, όπως είναι τα Βαλκάνια, η Α. Μεσόγειος και αξονας αυτού του χώρου η Ελλάδα και η Τουρκία. Η ελληνοτουρκική συνεργασία μπορεί να διαμορφώσει, μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, ένα στενότερο χώρο περιφερειακής συνεργασίας. Είναι κέρδος να βαδίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

    Θεώρησε δε ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι βασική για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοτουρικών σχέσεων και χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν «με τις διαστάσεις που παίρνει, ιστορικής σημασίας για το κλίμα εμπιστοσύνης που οικοδομεί».

    Αναπτύσσοντας τα θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «ένα πρόβλημα υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και αυτό παύει σιγά σιγά να είναι αποκλειστικής μας δικαιοδοσίας: Το Κυπριακό. Εκεί χρειάζεται μια διαρκής, δίκαιη συμφωνία, αλλά εκεί θα παίξουν κύριο ρόλο και οι Κύπροι εκατέρωθεν. Εμείς αρκεί να δεσμευτούμε να μην παρεμποδίζουμε τις συνομιλίες».

    Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, πρόσθεσε ότι, τα θέματα της εδαφικής κυριαρχίας, της κυριαρχίας στον αέρα και τη θάλασσα, ένα μεγάλο μέρος από τα αιτήματα που διατυπώνονται είναι κατασκευασμένα, από μερικούς πολύ ικανούς διπλωμάτες, που δουλειά τους , όπως είπε, είναι «να δημιουργούν αφορμές διαπραγμάτευσης, δηλαδή διαφορές».

    Ενα μεγάλο μέρος των διαφορών μπορεί να ξεπεραστεί, συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αν αποδεχθεί κανείς μερικές βασικές αρχές, όπως την απαγόρευση χρήσης και απειλής βίας, δεύτερον ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών κάθε χώρας και τρίτον, όπου υπάρχει διαφωνία για τον καθορισμό εδαφικών λεπτομερειών ή γεωγραφικών ιδιομορφιών, η λύση πρέπει να δίνεται από τρίτους, εντεταλμένους προς τούτο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

    Καταλήγοντας, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στους εξοπλισμούς των δύο χωρών λέγοντας:

    «Αισθάνομαι ειλικρινά εθνική ντροπή κάθε φορά που αναγκάζομαι να αγοράζω όπλα που δεν μας χρειάζονται, με βάση μια αντικειμενική εκτίμηση των κινδύνων που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο, για την Ελλάδα - και ξέρω ότι και οι Τούρκοι αγοράζουν όπλα που δεν τους χρειάζονται, όχι για πραγματικούς, αλλά για φανταστικό κίνδυνο που προκύπτει από μια αντιπαράθεση, που είναι δυνατό και πρέπει να λυθεί πολιτικά, έτσι ώστε να βαδίσουν οι δυό λαοί μαζί για μεγαλύτερη ευημερία, αξιοποιώντας παραγωγικά τα κολοσσιαία ποσά που εσείς και εμείς σπαταλούμε γι αυτά τα όπλα».

    Υπογραφή συμφωνιών από υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη

    Κοινή Δήλωση με τον Τούρκο Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για το Εξωτερικό Εμπόριο, κ. Caglayan, για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας υπέγραψε σήμερα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Η κα Λούκα Κατσέλη υπέγραψε επίσης μνημόνια συνεργασίας για την προώθηση των επενδύσεων και της συνεργασίας στον τομέα της τυποποίησης.

    Η κοινή δήλωση επικεντρώνεται στην προώθηση του εμπορίου, των επενδύσεων και της συνεργασίας σε υποθέσεις που αφορούν τη ναυτιλία. Επίσης γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε τομείς όπως οι κατασκευές, οι επικοινωνίες, η ενέργεια, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο τραπεζικός τομέας και ο τουρισμός και ανοίγει το δρόμο για κοινά έργα και προγράμματα σε τρίτες χώρες.

    Σε σχετικές δηλώσεις της η κα Κατσέλη ανέφερε: "Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης, διεύρυνσης και εξειδίκευσης της συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας στους τομείς του Εμπορίου και των Επενδύσεων. Επίσης, αυτή η Κοινή Διακήρυξη σηματοδοτεί την επιδίωξη συνεργασίας και σε τρίτες χώρες όπου υπάρχει κοινό επιχειρηματικό συμφέρον".

    Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επενδύσεων, η Υπουργός συνυπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης κ. Babacan για συνεργασία μεταξύ του Invest in Greece και του αντίστοιχου Investment Support and Promotion Agency of Turkey. Το Μνημόνιο προωθεί, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία των δύο φορέων στον εντοπισμό επιχειρηματικών ευκαιριών και στις δύο χώρες, στους τομείς των κατασκευών, της τεχνολογίας και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Αναφορικά με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας η κα Κατσέλη δήλωσε: "Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση για την αναθέρμανση της οικονομίας και την προώθηση των επενδύσεων, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό αυτό το μνημόνιο. Συμφωνήσαμε με την τουρκική πλευρά για τη συνεργασία των δύο φορέων που δραστηριοποιούνται τη χώρα μας για την αμοιβαία στήριξη των επενδύσεων στην Ελλάδα και στην Τουρκία".

    Τέλος, υπεγράφη Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και του αντίστοιχου Τουρκικού, Turkish Standards Institution, το οποίο επεκτείνει τη συνεργασία σε νέα πεδία, όπως την ανταλλαγή πληροφοριών πιστοποιημένων εταιρειών και προϊόντων, με στόχο την προστασία του καταναλωτή και του εμπορίου.

    Συνάντηση Τ. Ερντογάν με Α. Σαμαρά

    ''Χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα φιλική'' χαρακτήρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς τη συζήτηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η συνάντηση, που ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών, διήρκεσε περίπου 50 λεπτά και όπως δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ, ο κ. Ερντογάν του μίλησε για τις ''τολμηρές μεταρρυθμίσεις που συντελούνται εντός της Τουρκίας, καθώς και για την ανάγκη συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα''.

    ''Του εξέθεσα την άποψή μας οτι προϋπόθεση για μια νέα σελίδα και μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι η αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών: Και ως προς την εμπιστοσύνη αυτή, του εξήγησα ότι πιστεύουμε πως πρέπει να βασιστεί, πρώτον επάνω στο γεγονός οτι θεωρούμε μοναδικό διμερές πρόβλημα με την Τουρκία το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, και δεύτερον οτι στο ζήτημα του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρχει μία στέρεη λύση, πάνω στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου'',δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

    Οι κ.κ. Ερντογάν και Σαμαράς συζήτησαν επίσης για τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για το θέμα της λαθρομετανάστευσης και το θέμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.

    Οπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφώνησε με τον κ. Ερντογάν οτι «πρέπει να υπάρχει μία σύσφιξη των δύο κομμάτων,κάτω απο την κοινή στέγη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

    Τέλος, ο κ. Σαμαράς δέχθηκε πρόσκληση για να επισκεφθεί προσεχώς την Τουρκία, επίσκεψη η οποία θα συνδυασθεί με μια ομιλία του για θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις με την ΕΕ.

    Παρόντες στη συνάντηση ηταν οι κ.κ. Δημ. Αβραμόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος, Α. Νταβούτογλου και Ε. Μπαγίς.

    Η ξενάγηση της Εμινέ Ερντογάν

    Με μία ξενάγηση στο Μουσείο Κοσμήματος του Ηλία Λαλαούνη ξεκίνησε την επίσκεψή της στην Αθήνα η σύζυγος του Τούρκου πρωθυπουργού κα Εμινέ Ερντογάν.

    Στην είσοδο του Μουσείου την υποδέχθηκαν στη μία μετά το μεσημέρι η σύζυγος του πρωθυπουργού κ. Αντα Παπανδρέου και οι κυρίες Ιωάννα και Αικατερίνη Λαλαούνη.

    Η επίσκεψη σε αυτό το Μουσείο ήταν επιλογή της κας Ερντογάν, καθώς είχε εντυπωσιαστεί όταν κάποιος φίλος, όπως είπε, της είχε χαρίσει ένα κόσμημα του Λαλαούνη, μαζί με τον κατάλογο των έργων του.

    Σε μια ιδιαίτερη φιλική ατμόσφαιρα, μολονότι ήταν η πρώτη φορά που συναντιούνταν οι σύζυγοι των δύο πρωθυπουργών, πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση από τη διευθύντρια του Μουσείου κ. Ιωάννα Λαλαούνη η οποία παρουσίασε τη μεγάλη συλλογή κοσμημάτων και διακοσμητικής τέχνης από την αρχαία χρυσοχοϊα μέχρι σήμερα που εμπνευστηκε ο Ηλίας Λαλούνης από το 1940 μέχρι το 2000.

    Κοσμήματα εντυπωσιακά, όπως το αντίγραφο διαδήματος από το θησαυρό που βρέθηκε στην Τροία, ο οποίος φέρεται ότι ανήκε στην ωραία Ελένη εντυπωσίασαν την κα Ερντογάν και την κα Παπανδρέου.

    Περισσότερο, όμως, από όλα, οι δύο κυρίες εντυπωσιάστηκαν από τον τεχνίτη του μουσείου και τη μικρή επίδειξη μιας τέχνης, που απαιτεί πάνω από όλα υπομονή και μαεστρία.

    Δείγμα αυτής της τέχνης ήταν και η καρφίτσα μινωϊκης έμπνευσης που χάρισαν οι κυρίες Λαλαούνη, στις κυρίες Παπανδρέου και Ερντογάν, ενθύμιο από την επίσκεψη αυτή.

    Στο Λύκειο Ελληνίδων

    Νεαρές κοπέλες με παραδοσιακές στολές, από την Κέρκυρα και τη Θεσσαλία, με επικεφαλής την πρόεδρο Ελένη Τσαλδάρη υποδέχθηκαν στο Λύκειο Ελληνίδων τη σύζυγο του Τούρκου πρωθυπουργού κα Εμινέ Ερντογάν, συνοδευόμενη από τη σύζυγο του έλληνα πρωθυπουργού κα Αντα Παπανδρέου.

    Σε ένα ζεστό και εξαιρετικά φιλικό περιβάλλον, η κα Πένυ Σακοπούλου ενημέρωσε την κα Ερντογάν για τους σκοπούς και τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Λυκείου Ελληνίδων, το οποίο ιδρύθηκε πριν από εκατό χρόνια, από μια μικρή ομάδα γυναικών, με στόχο την προάσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων και τη διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων.

    Στην εκδήλωση μέλη της χορευτικής ομάδας με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές παρουσίασαν χορούς και τραγούδια από τη Θεσσαλία και τα Επτάνησα.

    Η κα Ερντογάν έδειξε ενδιαφέρον για την παραδοσιακή μουσική, καθώς επίσης και για τις ελληνικές φορεσιές, οι οποίες αποτελούν μέρος της πλούσιας ενδυματολογικής συλλογής του Λυκείου Ελληνίδων από τις αρχές του αιώνα.

    [02] Στη Βουλή ο «Καλλικράτης»

    Κατατέθηκε το μεσημέρι στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον "Καλλικράτη".

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, αποδεχόμενος και τις τελευταίες παρατηρήσεις που εδόθησαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης της ΚΕΔΚΕ, προχώρησε στην κατάθεση του νομοσχεδίου, η οποία συνοδεύτηκε από την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους και Αιτιολογική Έκθεση.

    Η ΚΕΔΚΕ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι "θα μελετήσει το κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο, θα εκτιμήσει τις όποιες τροποποιήσεις του, σε Διοικητικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας και στη συνέχεια υλοποιώντας τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του τελευταίου έκτακτου Συνεδρίου της, αφού ενημερωθούν τα μέλη της, με μυστική ψηφοφορία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις".

    Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, οι δήμοι από 1.034 που ήταν σήμερα συρρικνώνονται σε 325, καταργούνται οι Νομαρχίες και στη θέση τους έρχονται οι 13 Αιρετές Περιφέρειες. Η εξοικονόμηση των κρατικών δαπανών από το εγχείρημα ανέρχεται στα 1.170 δισ. ευρώ ετησίως. Τα έσοδα των νέων ΟΤΑ θα καθορίζονται:

    Α) για τους δήμους: από το 20% του Φόρου Φυσικών και Νομικών προσώπων, από το 12% του ΦΠΑ από το 50% του φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

    Β) Για τις Περιφέρειες: από το 2,40% του Φόρου Φυσικών και Νομικών Προσώπων και το 4% του ΦΠΑ.

    Οι δαπάνες των δήμων και των περιφερειών θα υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Η θητεία των αιρετών α' και β' βαθμού θα είναι πενταετής, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων και περιφερειαρχών θα γίνεται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 May 2010 - 14:30:30 UTC