Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκρίθηκαν τα μέτρα από τη Βουλή
  • [02] "Εξάρτηση από ξένους μηχανισμούς"
  • [03] Νέες απεργίες και πορείες

  • [01] Εγκρίθηκαν τα μέτρα από τη Βουλή

    Με ψήφους 172 υπέρ (από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Ντόρας Μπακογιάννη από τη ΝΔ και τους βουλευτές του ΛΑΟΣ), κατά 121 (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) και 3 παρών (Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα, Β. Οικονόμου από το ΠΑΣΟΚ) σε σύνολο 296 ψηφισάντων βουλευτών, ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από κράτη μέλη της ΔΝΤ». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, η βουλευτής της ΝΔ, Ε. Παπαπαδημητρίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας απουσίασαν από την ονομαστική ψηφοφορία. Με επιστολή τους γνώρισαν στο Σώμα ο μεν ο κ. Παπουτσής ότι ψηφίζει «ναι», ο δε κ. Δρίτσας ότι ψηφίζει «όχι». Οι ψήφοι αυτές, δεν προσμετρήθηκαν στο τελικό αποτέλεσμα.

    Το νομοσχέδιο ετέθη σε ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αίτησης του ΚΚΕ.

    Κατά την διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, ο πρόεδρος της Βουλής ανέγνωσε από της έδρας επιστολή του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Βασίλειος Οικονόμου τίθενται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Η γενική διευθύντρια του ΠΑΣΟΚ, Ρεγγίνα Βάρτζελη, ζήτησε τηλεφωνικώς από τους βουλευτές να παραδώσουν και την έδρα τους. Η κ. Σοφία Σακοράφα αρνήθηκε, ο κ. Οικονόμου δεν απάντησε ενώ ο κ. Γιάννης Δημαράς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί στο τηλέφωνο.

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου

    «Τα κοινοβούλια των άλλων χωρών, οι λαοί των άλλων χωρών, αποφασίζουν να στηρίξουν την Ελλάδα, να δώσουν ενωμένα μια μάχη για τη σωτηρία της χώρας. Εμείς τι λέμε απέναντι σ' αυτούς; Δεν δείχνουμε ότι υπάρχει η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και τουλάχιστον από κείνους, που είχαν ιδιαίτερη ευθύνη;», υπογράμμισε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και την κοινωνία, σε στήριξη των μέτρων, που λαμβάνονται για την εξασφάλιση εξωτερικού δανεισμού.

    Ο κ. Παπανδρέου, ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην τραγωδία, για να εξαπολύσει στη συνέχεια, σφοδρότατη φραστική επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας για τα πεπραγμένα της τελευταίας διακυβέρνησής της.

    «Ούτε η βία, ούτε οι πέτρες θα μας βγάλουν από την ύφεση. Η βία δεν δίνει λύσεις και απαντήσεις, αλλά δημιουργεί νέες πληγές», ανέφερε και πρόσθεσε: «Σήμερα καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ας τελειώσουμε με τη βία, το αίμα, τα επεισόδια, την τρομοκρατία, τους συνανθρώπους, που χάνουν άδικα τη ζωή τους. Ας απομονώσουμε όλοι μας, επιτέλους, τη βία, και όσοι συμφωνούν, ή διαφωνούν, με τις επιλογές μας, και όσοι ασκούν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, το οποίο προβλέπει ο νόμος και υπηρετούμε δημοκρατικά τα κόμματα του κοινοβουλίου. Κατανοούμε την οργή, τη συμμερίζομαι και συμπάσχω και η οργή η δικιά μου είναι τεράστια, όταν καθημερινά και συνέχεια, βλέπω και αναδύονται από τα υπουργεία, η τραγωδία της ανευθυνότητας, η αντίληψη του πλιάτσικου, που επικρατούσε, η απόλυτη ασυδοσία και αναισθησία».

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η διακυβέρνηση της ΝΔ τροφοδοτεί κάθε μέρα τη σημερινή κυβέρνηση και με μια νέα υπόθεση για να σταλεί στον εισαγγελέα.

    «ΑΓΡΟΤΕΜ - τη στείλαμε στον εισαγγελέα και κάθε μέρα θα στέλνουμε. Αυτό απαιτεί ο ελληνικός λαός. Και δεν έχει καμία σχέση με αίσθημα εκδίκησης. Είναι το περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού. Υπουργός δαπάνησε 28.000 ευρώ για κουρτίνες για το γραφείο του. Θα πάνε στον εισαγγελέα και μετά μιλήστε κύριοι της ΝΔ», είπε απευθυνόμενος στους διαμαρτυρόμενους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν ντρέπεστε; Πληρώνει ο ελληνικός λαός κι εσείς γελάτε; Όταν αυτά κάνει ο υπουργός, δίνει το σύνθημα σε όλους, ότι όλα είναι ανεκτά. Βατοπέδι, ομόλογα, Ζήμενς. Έτσι κατέρρευσε η οικονομία μας κύριοι της ΝΔ», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    «Στις προηγούμενες δεκαετίες είχαμε "λάθη", αλλά στην τελευταία πενταετία είχαμε "εγκλήματα". Ουσιαστικά, διπλασιάσαμε το χρέος της χώρας μέσα σε λίγα χρόνια. Τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων είχαμε δαπάνες 80 δισ και το 2009, 40 δισ παραπάνω. Από το 2004 διορίστηκαν 60.000 επιπλέον νέοι υπάλληλοι στο Δημόσιο κι ας ήμασταν σε επιτήρηση κι ας "νοικοκύρευε" η νέα διακυβέρνηση το κράτος. Ξεπέρασαν τις 100.000 οι νέοι συμβασιούχοι έργου, 50.000 νέα παιδιά βρίσκονταν με ψευδεπίγραφα stage. Ένα δεύτερο Δημόσιο φτιάχτηκε σε πέντε χρόνια. Έγινε καλύτερη η Παιδεία, η Υγεία; Να που πήγαν τα λεφτά κύριοι», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, κατηγορώντας και τον Αντώνη Σαμαρά, ότι «παρά τις συγγνώμες, στέκεται πλήρως αλληλέγγυος στα όσα συνέβησαν».

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «ζήσαμε τον διασυρμό της χώρας μας, όχι μόνον από δάνεια και χρέη, αλλά και από τα συνεχή ψέματα. Μόλις δύο μέρες πριν τις εκλογές, η ΝΔ δήλωσε έλλειμμα 6% του ΑΕΠ. Οι υπαίτιοι της γιγάντιας μαύρης τρύπας, όχι μόνον δεν αισθάνονται την ανάγκη για συγγνώμη, αλλά μας κατηγόρησαν ότι τα φουσκώσαμε».

    Ο Γ. Παπανδρέου επεφύλασσε και μια αυτοκριτική στην ομιλία του, στο πλαίσιο, ωστόσο, μιας γενικότερης ευθύνης του πολιτικού κόσμου.

    «Ναι, φταίξαμε όλοι, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, που ήταν άτολμοι, χωρίς τις αλλαγές που έπρεπε, ακόμα κι αυτοί, που δεν είχαν κυβερνητικές ευθύνες, αλλά που με τον δημόσιο λόγο τους ανέχτηκαν παρανομίες, που εξέθρεψαν μια πολιτεία που λειτούργησε με κάθε είδους δώρα, που μάθαμε στην αντίληψη τού παίρνουμε χωρίς να δίνουμε. Δώρα σε συνδικαλιστές, σε μέσα ενημέρωσης για να έχουμε την στήριξή τους, σε επιχειρηματίες, μικρά και μεγάλα δώρα, χωρίς τα λεφτά να το κάνουμε, άλλα νόμιμα, άλλα παράνομα. Αλλά δεν φταίει ο εργαζόμενος, κάποια επαγγελματική ομάδα, ακόμα ίσως και οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ. Φταίει ότι αφήσαμε να καταληφθεί το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί της δημοκρατίας μας από αυτά τα συμφέροντα και τις αντιλήψεις. Γι αυτό είναι θέμα δημοκρατίας η αλλαγή, να ανατρέψουμε δημοκρατικά τις αντιλήψεις αυτές, να υπάρχει ανεξάρτητη η Βουλή, η Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ να μπορούν να ελέγχουν και να ελέγχονται. Να αφήσουμε πίσω την κακή Ελλάδα της μεταπολίτευσης, ένα αλισβερίσι συνενοχής».

    Σε σχέση με το ζήτημα που έθεσαν τα κόμματα της Αριστεράς, να υπερψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε πως «τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σ' αυτή τη θέση, που τα ξένα κοινοβούλια ψηφίζουν τη δανειοδότηση, το εθνικό συμφέρον επιτάσσει την ευρεία συναίνεση. Δεν τίθεται ζήτημα αυξημένης πλειοψηφίας, αλλά πολιτικής ευθύνης για τον καθένα μας, για όλους μας. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ούτως ή άλλως με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, για να είμαστε συνεπείς απέναντι στη συνείδησή μας, στην πατρίδα και στις διεθνείς υποχρεώσεις μας. Αυτή θα έπρεπε να είναι και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

    «Είναι η ώρα των αλλαγών. Δεν υπάρχει ούτε μία μέρα, ούτε μία ώρα για καθυστέρηση. Αλλά εμείς που θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο, μπορούμε να πούμε ότι αυτό που είναι σήμερα το ελληνικό πρόβλημα, θα δουλέψουμε σκληρά για να είναι αύριο το ελληνικό θαύμα», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

    Ομιλία Γ. Παπακωνσταντίνου

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τοποθετούμενος στην αρχή του νομοσχεδίου, τόνισε: «Η κυβέρνηση παίρνει την ευθύνη και το πολιτικό κόστος να εφαρμόσει το δυσκολότερο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης και δεσμευόμαστε να πετύχουμε, ακόμη κι αν δεν έχουμε συμμάχους από όλο τα πολιτικό φάσμα. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το τελευταίο χαρτί της χώρας για να γίνουν στην επόμενη τριετία όσα δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες. Επιλέξαμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και θα κριθούμε από τις προσπάθειες».

    Ο υπουργός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έρχεται ως κατεπείγον, γιατί σε δύο εβδομάδες λήγει ένα ομολογιακό δάνειο 9 δισ. και η χώρα δεν μπορεί να το αποπληρώσει, αν δεν δανειστεί κι ο μόνος τρόπος είναι να πάρει τα χρήματα αυτά από τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    «Όλα τα κοινοβούλια των εταίρων αποφασίζουν την ίδια ώρα με μας για το τριετές πρόγραμμα στο οποίο έχουμε δεσμευθεί. Το ελληνικό κοινοβούλιο θα δείξει ότι δεσμεύεται;»

    Το πρόγραμμα είναι δύσκολο και οδυνηρό, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, αλλά η άλλη εκδοχή θα ήταν να συνεχίσουμε μόνοι μας και να πτωχεύσουμε και να κηρύξουμε στάση πληρωμών, βουλιάζοντας τη χώρα σε μία δεκαετία ύφεσης.

    «Επιλέξαμε να προχωρήσουμε με θυσίες και συνεισφορά από όλους», τόνισε και επετέθη με σφοδρότητα κατά της Νέας Δημοκρατίας: «Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει όλη αυτή την κατάσταση, αν εδώ και έξι χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δώσει ανάσα στην παραγωγικότητα και στην αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, αντί των ρουσφετολογικών διορισμών».

    Κι όμως, συνέχισε, αυτή η παράταξη δίνει μαθήματα οικονομίας, δεν αναγνωρίζει καμία ευθύνη της και δεν ζητεί ούτε συγγνώμη. Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τις θέσεις τη Αριστεράς, χαρακτηρίζοντας πάντως καταστροφική της λογική της, «αλλά η ΝΔ τι θέλει; Να βγούμε και να πούμε πάμε στη χρεωκοπία;»

    Αντέκρουσε επίσης ο υπουργός τις κατηγορίες για καθυστέρηση, όταν δεν ήξερε η νέα κυβέρνηση καν ποιο ήταν τα πραγματικό έλλειμμα για να συνταχθεί ο προϋπολογισμός: «Κυβερνάμε επτά μήνες κι έχουμε ανοίξει μέτωπα με την αξιοπιστία, την φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, τομείς που είχαν βαλτώσει»

    Ο υπουργός είπε ακόμη ότι ζητούνται δανεικά από χώρες που επίσης έχουν ελλείμματα και δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις. Δεν ήταν, συνέχισε εύκολη η διαπραγμάτευση και κατεβλήθη τεράστια προσπάθεια να περισωθεί ό,τι μπορούσε για τη στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

    Σκοπεύουμε μετά από τρία χρόνια, είπε ο υπουργός να αφήσουμε μία χώρα καλύτερη από τώρα και όχι έρμαιο των δανειστών της. Στα χέρια του ελληνικού κοινοβουλίου εναπόκειται, αν θα προχωρήσουμε με αυτό το πρόγραμμα και θα δώσουμε αυτή τη μάχη όλοι μαζί για αυτή η χώρα.

    Είναι, κατέληξε, επιλογή κάποιων κομμάτων αν θα αφήσουν τη χώρα μόνη της κρύβοντας το κεφάλι στην άμμο. Εμείς δεσμευόμαστε να πετύχουμε έστω κι αν κινηθούμε χωρίς τη στήριξη όλου του πολιτικού συστήματος.

    Την αυλαία της συζήτησης του νομοσχεδίου είχαν ανοίξει οι εισηγητές των κομμάτων.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης υπεραμύνθηκε των «αναγκαίων μέτρων», υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση επέλεξε την εθνική επιβίωση και το στοίχημα αυτό πρέπει να κερδηθεί» και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για υποκρισία και ότι δεν έχει προτάσεις και χαρακτηρίζοντας τη στάση της «επιτομή της ανευθυνότητας».

    Ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι το κόστος διάσωσης της χώρας είναι βαρύ και επώδυνο, τόνισε την ανάγκη ένταξης των μέτρων σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι για τη διάσωση και εξισορρόπηση των μισθών πρέπει να υπάρχει ένα μέτωπο σταθεροποίησης και μείωση των τιμών.

    «Λυπάμαι να πω όμως ότι για τη μείωση τιμών, δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και κάποιοι δεν μπορούν να αισθάνονται ότι πηγαίνουν σε σχολική εκδρομή», συμπλήρωσε ο κ. Φλωρίδης.

    Ακόμα, μίλησε για δημοσιονομική και οικονομική κατάρρευση και προοπτική βίαιης προσαρμογής που έχει προκαλέσει σοκ στην ελληνική κοινωνία, σημείωσε ότι δεν είναι άδικα τα πυρά που δέχεται το πολιτικό σύστημα γιατί υπάρχουν ευθύνες, αλλά, όπως είπε, δεν είναι όλοι ίδιοι.

    Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, τόνισε ότι «την οργή του ελληνικού λαού, το πολιτικό σύστημα μπορεί να την απαντήσει με έναν μόνο τρόπο: να την μετατρέψει σε πράξη αναίρεσης των εγκλημάτων και της παθολογίας» και προανήγγειλε ότι ο νόμος «για όποιον κλέβει στο Δημόσιο» που φέρνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης στη Βουλή, δεν λέει μόνο για ποινική τιμωρία, αλλά και για δήμευση της περιουσίας του και επιστροφή των κλεμμένων στο Δημόσιο.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασσούλας κατηγόρησε την κυβέρνηση για στρουθοκαμηλισμό και ότι «θέλει συνένοχους και όχι συμμαχητές στο πόλεμο» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του έκανε και θα κάνει εκ νέου προτάσεις αξιόπιστες που θα βγάλουν τη χώρα από τη μέγγενη. Ακόμα χαρακτήρισε τα μέτρα καταιγίδα και πρόσθεσε ότι σε αυτή την ανηφορική πορεία η ΝΔ θα καταθέσει εκ νέου προτάσεις που θα διευκολύνουν να βγει η χώρα από την κρίση.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης κάλεσε την κυβερνητική πτέρυγα να ανοίξουν από κοινού, με συναίνεση και υπευθυνότητα, όλα τα θέματα του πολιτικού συστήματος, κρίνοντας ότι «ζούμε σήμερα μία παρακμιακή τροχιά του πολιτικού συστήματος».

    Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν υπερψηφίζει τα μέτρα, που πέφτουν, όπως είπε, ως δαμόκλειος σπάθη στα κεφάλια της μεσαίας τάξης, ενώ δεν εμπεριέχουν αναπτυξιακή προοπτική.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ δύο αρνητικές συνεισφορές: την αλλαγή -όπως ανέφερε- νοοτροπίας των πολιτών στη χαμένη δεκαετία του '80 και τη ναρκοθέτηση της προσπάθειας για την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση: «Αυτή η χρονική υστέρηση να αντιληφθεί το ΠΑΣΟΚ την πραγματικότητα μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση».

    Ο ίδιος επανέλαβε την πρότασή του για δημοψήφισμα το οποίο θα οδηγήσει σε συνταγματική αναθεώρηση βασικών άρθρων που συνιστούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, όπως ανέφερε.

    Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για βάρβαρη και διαρκή επίθεση σε βάρος του δικαιώματος της ζωής, της αξιοπρέπειας και της εργασίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ζητά να ψηφιστούν αυτά τα προαποφασισμένα μέτρα, που θυσιάζουν το μέλλον των νέων γενεών.

    Ακόμα, υποστήριξε ότι «ήταν προσχεδιασμένη η προσφυγή στο μηχανισμό» και ότι «αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η οποία παραχωρεί και μεταβιβάζει περισσότερες αρμοδιότητες στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις".

    «Στόχος σας είναι η προστασία των συμφερόντων της αστικής τάξης για να μπορούν να βρουν ζεστό χρήμα. Γι' αυτούς επιδιώκεται τη στήριξη των ιμπεριαλιστών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Καραθανασόπουλος.

    Κλείνοντας μίλησε για αποτυχημένη προσπάθεια προβοκάτσιας εναντίον του κόμματός του και πρόσθεσε ότι «η μόνη ρεαλιστική έξοδος για τον ελληνικό λαό, είναι το ΚΚΕ».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κάλεσε τους Ελληνες εργαζόμενους σε λαϊκή αντεπίθεση, ενώ τόνισε ότι το κόμμα του "δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τους αγώνες του για να ανατραπούν τα βάρβαρα μέτρα, όσο και αν το συκοφαντούν ή στήνουν προβοκάτσιες εναντίον του".

    Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι «έρχεται θύελλα» με εκατομμύρια Ελληνες που θα κατέβουν στο δρόμο και δεν θα φοβηθούν όσες προβοκάτσιες και αν στηθούν.

    Ο κ. Παφίλης, μίλησε «για ωμή και άγρια πραγματικότητα μέτρων» και «για θυσίες του ελληνικού λαού που δεν πήγαν στην ανάπτυξη, όπως επί χρόνια υπόσχονταν τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά στο "Μινώταυρο" που βρυχάται και είναι η ολιγαρχία».

    Τα μέτρα είναι μόνιμα, σταθερά και βίαια και έχουν προαποφασιστεί πολλά χρόνια πριν και από τις δύο κυβερνήσεις, αλλά έχουν αυταπάτες όσοι πιστεύουν ότι θα γονατίσουν τους Ελληνες, είπε ο κ. Παφίλης

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν απαντούν ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό ποια άλλη λύση έχουν αν η χώρα δεν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης και δεν είναι εντάξει στις δανειακές της υποχρεώσεις μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

    «Ένα ναι ή ένα όχι θέτει το νομοσχέδιο. Τα παίρνουμε τα λεφτά ή όχι; Το ναι δεν είναι στον κ. Παπανδρέου και στην κυβέρνηση. Δεν είναι ναι στο πολιτικό σύστημα. Αλλά είναι ναι, να πάρουμε τα λεφτά να σωθεί η χώρα», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης, και έκλεισε με ποιητική αποστροφή στέλνοντας το μήνυμα ότι πάνω από πατέρα και μητέρα βάζει την πατρίδα.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Aστέριος Ροντούλης, επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καλώντας τα δύο κόμματα να κάνουν αυτοκριτική και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το ότι οδήγησαν το ελληνικό κράτος στο γκρεμό και έχει απωλέσει τμήμα της εθνικής κυριαρχίας του.

    Ακόμα, χαρακτήρισε "όνειρα θερινός νυκτός δηλώσεις ότι θα υπάρξει λαϊκή εξέγερση που με τη βοήθεια διεθνών ΜΜΕ θα απλωθεί στην υφήλιο".

    Απαντώντας στις αναφορές του ΚΚΕ περί προπαγανδαστικού μηχανισμού που το προβοκάρει, αντέτεινε ότι οι δικές του δηλώσεις περί ανυπακοή στο Σύνταγμα και οι ακραίες συμπεριφορές του με πανό στην Ακρόπολη. υποδαυλίζουν τη σημερινή κατάσταση.

    Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 160 ψήφων του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι ο ΛΑΟΣ "δεν θα το κάνει, αλλά θα βγει μπροστά, ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης για να δώσει αγώνα υπευθυνότητας".

    Έντονα επικριτικός για το ν/σ εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης που μίλησε για διαδικασίες-εξπρές και για άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική, ενώ επιτέθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα, κατηγορώντας τα ότι είναι συνυπεύθυνα «για το πολιτικό σύστημα-θάνατος».

    Έμφαση έδωσε και στη «δολοφονική ενέργεια κατά τριών εργαζομένων», χαρακτηρίζοντάς την «απολύτως εχθρική για τη δημοκρατία», ενώ μίλησε και για πολιτικά παιχνίδια που παίχτηκαν.

    «Ζούμε μια σκληρή κηδεμονία. Το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε τη λογική, πάμε στον τοκογλύφο που δεν δίνει μόνο τοκογλυφικά επιτόκια αλλά υιοθετούμε και τη λογική του», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.

    B<Δήλωση Γ. Δημαρά>/B<

    Με ανακοίνωσή του (την οποία διένειμε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες) ο βουλευτής Γιάννης Δημαράς εξηγεί γιατί ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο, καθώς όπως επισημαίνει, ο Κανονισμός της Βουλής δεν δίνει τη δυνατότητα σε κανέναν εκ των βουλευτών να αιτιολογήσει την ψήφο του.

    «Δηλώνω παρών στις γενεές των συγγενών αλλά και των άλλων συν-Ελλήνων, που έχουν την ίδια κοινωνική καταγωγή με μένα. Δηλώνω παρών στη μάνα μου και τον πατέρα μου, που με γέννησαν και με μεγάλωσαν αγωνιζόμενοι κάθε μέρα και νύχτα για να υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια, την τιμή και το δικαίωμα των απλών ανθρώπων στη ζωή⦻ αναφέρει μεταξύ άλλων.

    Δηλώνει εξάλλου την πίστη του ότι η Ιστορία δεν γράφεται μόνο με τις σοφίες των τεχνοκρατών, αλλά πρωτίστως με το συναίσθημα, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των απλών ανθρώπων. «Εκτιμώ ότι, αυτή την κρίσιμη στιγμή για την χώρα μας, η ανάγκη διαφύλαξης του αγαθού της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας υπαγορεύει πρωτίστως άμεση κάθαρση του πολιτικού συστήματος και αυτών που το συνθέτουν⦻.

    Ο Γ. Δημαράς καταλήγει με την πρόταση όσοι εκ του νόμου υποχρεούνται (εντός και εκτός Βουλής) να καταθέτουν «πόθεν έσχες», αυτό να διερευνηθεί επισταμένως σε βάθος 25ετίας και τα όποια περιουσιακά αποκτήματα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, να αποδίδονται με δήμευση στο Δημόσιο.

    B<Δήλωση Β. Οικονόμου>/B<

    «Έχοντας πλήρη τη συναίσθηση της ευθύνης που μου αναλογεί ως εκπρόσωπος των πολιτών της Αττικής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κατανοώντας την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, έχοντας γνώση του δύσκολου αγώνα που δίνει καθημερινά ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκφράζω με την ψήφο μου την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι τα επερχόμενα μέτρα που επιβλήθηκαν από μηχανισμούς που συμμετείχαν ενεργά στην κατακρήμνιση της ελληνικής οικονομίας ή ανέχτηκαν σιωπηρώς τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας, ζητούν σήμερα από τον ελληνικό λαό να δεχτεί την μετατροπή της Ελλάδας σε μια τριτοκοσμική χώρα», δήλωσε ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, αιτιολογώντας την ψήφο του επί του νομοσχεδίου για τον μηχανισμό στήριξης.

    Όπως αναφέρει επίσης ο βουλευτής - τον οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως και τους Γ. Δημαρά και Σοφία Σακοράφα - στη γραπτή δήλωσή του ζητούν ακόμη την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, την υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου του λαού και την καταστροφή της μεσαίας τάξης.

    Ο κ. Οικονόμου, δηλώνει ότι θα παραμείνει εκπρόσωπος του λαού της Αττικής στο Κοινοβούλιο, ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει κάθε θέση και νόμο της κυβέρνησης που «θα συμβάλλει στην αναδιανομή του εισοδήματος, στην εξασφάλιση ενός κράτους δικαίου, στην επαναφορά της κοινωνικής δικαιοσύνης και στην αναζήτηση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που θα σέβεται και θα υπηρετεί πρώτα τον άνθρωπο και μετά τους αριθμούς, δηλαδή σε όλα αυτά που προεκλογικά είχε δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ ότι θα υλοποιήσει».

    B<Δήλωση Σ. Σακοράφα>/B<

    Με ανακοίνωσή της - την οποία διένειμε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες - η βουλευτής Σοφία Σακοράφα (την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έθεσε εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπως και τους βουλευτές Γ. Δημαρά και Β. Οικονόμου) τονίζει ότι στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου ψήφισε «παρούσα», θεωρώντας κοινωνικά άδικο τον χαρακτήρα των μέτρων, «καθώς - όπως τονίζει - από τα μέτρα αυτά πλήττονται μόνον και για μια άλλη φορά αυτοί που ευθύνονται ελάχιστα ή καθόλου».

    Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την βουλευτή, δεν αντιστρατεύεται τις αρχές και τα ιδανικά του Κινήματος, δεν αντιστρατεύεται το στόχο για τη σωτηρία της πατρίδας και του ελληνικού λαού.

    [02] "Εξάρτηση από ξένους μηχανισμούς"

    Καταψήφιση, αλλά στήριξη των μέτρων, «επειδή η Ελλάδα έχει συνέχεια, συνέπεια και φιλότιμο», ήταν το μήνυμα που έδωσε με την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για μέτρα, που θα βυθίσουν τη χώρα περισσότερο στην ύφεση».

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαρχής χαρακτήρισε ως «πρωτοφανή όξυνση» την ομιλία του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να είχε αφουγκραστεί την κοινωνία μετά τα χθεσινή θλιβερά έκτροπα και υπενθυμίζοντας ότι δεν μπορεί να ξεχνά κανείς το Χρηματιστήριο και «το δωράκι των 500 εκ του Μαυράκη».

    Είπε ότι, παρά τις μεγάλες διαφορές, ο ίδιος στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ζητήσει «να ξεφύγουμε από το σύστημα αυτοσυντηριτισμού, που κυριαρχεί» και «να πούμε "ναι" σε μία Βουλή των 200 βουλευτών και στην κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών στο πλαίσιο μιας νέας αναθεωρητικής Βουλής».

    «Σήμερα συζητάμε για την κατ' ουσίαν εξάρτησή μας από ξένους μηχανισμούς», είπε και επιτέθηκε φραστικά στην κυβέρνηση για τις «αλλεπάλληλες επί ημερών της υποβαθμίσεις, την παρομοίωση της ελληνικής οικονομίας με τον "Τιτανικό". Υπογράμμισε, δε: "Έχετε ευθύνη, γιατί είστε εσείς που γεννήσατε και καταξιώσατε το λαϊκισμό στην Ελλάδα».

    Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «Πριν επτά μήνες λέγατε ότι λεφτά υπάρχουν, παρά το γεγονός, όπως αποκαλυψε ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, ότι γνωρίζατε για την κατάσταση της οικονομίας κι έρχεστε σήμερα να μας κάνετε μάθημα υπευθυνότητας; Δεν το δικαιούστε».

    Σε ό,τι αφορά την παρούσα κρίση, ο κ. Σαμαράς διατύπωσε τρεις θέσεις. Ότι «το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε πρόβλημα χρέους και το μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού», ότι «τα μέτρα, που ελήφθησαν, οδηγούν σε καταστροφικό κύκλο ύφεσης και σκληρότερα μέτρα χωρίς την ταυτόχρονη λήψη μέτρων τόνωσης της οικονομίας για την ανάπτυξη και τη συγκράτηση της εξάπλωσης της ανεργίας» και ότι «θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η δημόσια ακίνητη και μη δημόσια περιουσία».

    Εξάλλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «απλώς μαζεύει χρήματα και κόβει μισθούς», ενώ δεν προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις. «Γιατί κρατιστές ήσασταν πάντα, κρατιστές και τώρα», είπε.

    Επαναλαμβάνοντας και υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει τα μέτρα, σημείωσε ότι τα ξένα κοινοβούλια, πράγματι, ψηφίζουν ξέροντας ότι θα τα πάρουν πίσω, αλλά οι Έλληνες εισπράττουν τα μέτρα. «Αν εσείς πιστεύετε στα μέτρα, που προτείνετε, τότε σας αρκεί η πλειοψηφία σας. Αν δεν τα πιστεύετε, ψάχνετε για συνενόχους κι εμείς δεν θα γίνουμε». Πρόσθεσε, δε: «Εμείς στηρίζουμε κάποιες ρυθμίσεις για τις ευπαθείς ομάδες και την ενίσχυση της ρευστότητας. Πέρσι, καταγγέλλατε ότι δίνουμε 28 δισ στις τράπεζες και τώρα προσθέτετε κι άλλα 15. Τουλάχιστον παραδεχθείτε ότι είχαμε δίκιο.

    Ο κ. Σαμαρας διαβεβαίωσε ότι τα κόμμα του θα σεβαστεί τους όρους που θα ψηφίσει η Βουλή και θα εγγυηθεί τα χρήματα που θα δοθούν, «γιατί η Ελλάδα, έχει συνέπεια, συνέχεια και φιλότιμο, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βγούμε μία ώρα αρχύτερα από αυτή την εμπλοκή, γιατί εμείς θέλουμε να εκφράζουμε την ελπίδα».

    Προσδιόρισε, όμως, ότι τα μέτρα πυροδοτούν την κοινωνική έκρηξη. «Όποιος κόβει συντάξεις των 700 ευρώ δεν μπορεί να πείσει τον εαυτό του. Σας ζητήσαμε να αποσύρετε το μεταναστευτικό νομοσχέδιο τώρα που προβλέπεται τόσο βαθειά ύφεση. Δεν το πράξατε φέρνοντας πιο κοντά την κοινωνική έκρηξη», είπε.

    Ο κ. Σαμαράς έθεσε κόκκινες γραμμές: Πρώτον, καμία διαπραγμάτευση για εθνικά θέματα τέτοιες στιγμές. Δεύτερον, δεν είναι δεκτή η όποια αναδιάρθρωση του χρέους. Τρίτον, δεν νοείται συνέχιση της βεβήλωσης μνημείων, όπως του Άγνωστου Στρατιώτη και της Ακρόπολης. Ως τέταρτη γραμμή έθεσε να μην οδηγηθεί η χώρα στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Πέμπτον, δεν νοείται κλείσιμο των λιμανιών, που συνιστά αναλγησία έναντι χιλιάδων οικογενειών. Τέλος, αναφέρθηκε σε «"βιομηχανία των εξεταστικών" σε μία προσπάθεια να φανεί ότι για όλα φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση». Απηύθυνε, δε, και μια προειδοποίηση: «Δεν θα σας βγει σε καλό. Μην αναμένετε, όμως, ότι το τελευταίο εξάμηνο θα μείνει εκτός αναζήτησης ευθυνών».

    Παρεμβαίνοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί να μιλά ο κ. Σαμαράς για οξύτητα, όταν το έλλειμμα αξιοπιστίας προκλήθηκε από «τα ψεύδη της προηγούμενης κυβέρνησης». «Υπάρχει αξιοπιστία όταν στις 2 Οκτωβρίου η κυβέρνηση κατέθετε έλλειμμα 6% και φτάνει στο 12% μετά τις εκλογές; Πράγματι, ήρθαν οι υποβαθμίσεις από τους ξένους οίκους. Αλλά από το εξάμηνο του ΠΑΣΟΚ; Κρύβετε τον κ. Καραμανλή, αλλά κάποτε να μιλήσει, να απολογηθεί για όλα αυτά», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «χρήσιμες» τις προτάσεις, που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, και για την δημόσια ακίνητη περιουσία, επισήμανε, ωστόσο, ότι θα ήταν πιο αξιόπιστες, «αν επί έξι χρόνια είχε γίνει με διαφάνεια κι όχι όπως με το Βατοπέδι».

    «Αν ο τόνος μου είναι οξύς, είναι γιατί δεν εκφράζετε μία συγγνώμη ψηφίζοντας αυτό το νομοσχέδιο για τη σωτηρία της χώρας. Ούτε ζητάμε κανέναν συνένοχο. Ζητάμε μία νέα αρχή κι εσείς να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Όμως, εσείς με το "δεν ψηφίζω, αλλά στηρίζω" κλείνετε το ένα μάτι στους πιστωτές και το άλλο μικροκομματικά στους ψηφοφόρους. Αλλά, με κλειστά και τα δύο μάτια πηγαίνετε στα τυφλά», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Ανταπαντώντας ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι η οξύτητα που συνεχίζει να επιδεικνύει ο πρωθυπουργός προδίδει αμηχανία και αδυναμία, αλλά και επιστροφή στο παλαιό ΠΑΣΟΚ. «Αυτή η συνεδρίαση είναι θλιβερή για το ΠΑΣΟΚ, γιατί ήρθε να πυροδοτήσει ένα κλίμα οξύτητας. Η ΝΔ θα πρωταγωνιστήσει για να δώσει στον κόσμο ελπίδα».

    Δήλωση Ντ. Μπακογιάννη

    Λίγη ώρα μετά την απόφαση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά να θέσει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας την Ντόρα Μπακογιάννη λόγω της στάσης της στην ψηφοφορία στη Βουλή για τον Μηχανισμό Στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Στη ζωή του κάθε ανθρώπου έρχονται στιγμές που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον βολικό δρόμο της σιωπής, του συμβιβασμού και των σκοπιμοτήτων ή να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης.

    Η πατρίδα μας, βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας και συνταράσσεται από πρωτόγνωρη κοινωνική αναταραχή . Τριάντα χρόνια διαφθοράς, σπατάλης, ανευθυνότητας και κρατισμού, μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε. Τα σοβαρά λάθη, η αδράνεια και οι παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και η εγκληματική καθυστέρηση και οι επιπολαιότητες της παρούσας κυβέρνησης, επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

    Τη στιγμή αυτή ο ελληνικός λαός καλείται να κάνει θυσίες που είναι εν πολλοίς άδικες και που ίσως δεν θα ήταν σβ αυτόν τον ακραίο βαθμό αναγκαίες, αν όλοι είχαμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

    Αλλά, στο σημείο που βρισκόμαστε, δεν υπάρχουν πλέον επιλογές. Σε αντάλλαγμα αυτών των θυσιών, μας προσφέρεται χρηματοδότηση 110 δις ευρώ προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία. Και μας προσφέρεται τη στιγμή που κανείς πλέον άλλος δεν μας δανείζει.

    Έτσι έχουν τα πράγματα και κανείς από τον πολιτικό κόσμο δεν δικαιούται να μην καταλαβαίνει και κυρίως να κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

    Με δεδομένη την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, χωρίς την καθαρή στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, είναι πολύ πιθανότερο τα μέτρα να μην εφαρμοστούν αποτελεσματικά. Ο λαός θα επωμιστεί τελικά και τις θυσίες και το τεράστιο κόστος της χρεοκοπίας. Γι΄αυτό πρότεινα στον πρόεδρο του κόμματος, κατά την πρόσφατη συνάντηση μας, μια επιλογή που θα διαφοροποιούσε τη ΝΔ από τη στάση του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων του κρατισμού και του λαϊκισμού χωρίς ταυτόχρονα να ταυτίζουν τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τις επιλογές του.

    Θέση μου ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου, διότι η αποδοχή του είναι προϋπόθεση για να πάρουμε το «πακέτο σωτηρίας» και να καταψηφίσει κάποια άδικα, και αναποτελεσματικά άρθρα. Άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των φτωχών συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ, τα οποία μπορούν να υποκατασταθούν από άλλα ισοδυνάμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

    Με προσωπική του απόφαση, ο πρόεδρος του κόμματος, την οποία δεν έφερε προς συζήτηση στα συλλογικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας, ζητά την καταψήφιση του νομοσχεδίου «μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ».

    Πήρε την απόφαση αυτή χωρίς να έχει να προτείνει μια σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση για το πώς θα βρούμε χρήματα και θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία.

    Την πήρε επενδύοντας ίσως στο ρεύμα που δημιουργεί η δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση για τις θυσίες που καλούνται να κάνουν οι πολίτες. Οι υπεύθυνες ηγεσίες όμως, πρέπει να βρίσκουν το θάρρος να πηγαίνουν κάποιες φορές κόντρα στο ρεύμα. Τι θα γινόταν για παράδειγμα εάν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ζώνης του Ευρώ ή τα κοινοβούλια τους πήγαιναν με το ρεύμα που υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να βοηθηθεί;

    Στη Νέα Δημοκρατία δεν δείχνουμε να έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Η λογική του λαϊκισμού και των μικροπολιτικών υπολογισμών που κατέστρεψε την κυβέρνηση μας και μας έφερε σήμερα εδώ καθοδηγεί και τώρα τις επιλογές μας. Λυπάμαι αλλά αυτόν τον κατήφορο δεν μπορώ να τον ακολουθήσω.

    Η αγανάκτηση των πολιτών για τις θυσίες που τους επιβάλλονται είναι δικαιολογημένη. Όμως σήμερα, την ώρα που η Ελλάδα χάνεται, δεν μπορώ να αποφασίσω με βάση τον φόβο του πολιτικού κόστους, ή την προσδοκία της άντλησης ψήφων, που κάποιοι νομίζουν ότι θα αποκομίσουν αν η Ελλάδα χάσει και την τελευταία της ευκαιρία και οδηγηθεί στην καταστροφή.

    Την ώρα που το δίλημμα είναι χρεοκοπία ή θυσίες, δεν μπορώ να πω στους Έλληνες ότι πατριωτισμός σημαίνει κορώνες, ανευθυνότητα και άρνηση της πραγματικότητας.

    Την ώρα που τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα εδώ, δεν μπορώ να κάνω ότι δεν καταλαβαίνω.

    Σ΄αυτή την κρίσιμη στιγμή θα πράξω το χρέος μου. Ψήφισα επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου «μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ» και θα καταψηφίσω άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ.

    Μοναδικός γνώμονας των πράξεών μου είναι το συμφέρον της πατρίδας και η συνείδησή μου. Και αναλαμβάνω πλήρως το βάρος της ευθύνης των επιλογών μου.

    Λυπούμαι για την απόφαση του κου Σαμαρά, η οποία δείχνει ότι η ηγεσία του κόμματος βάζει, δυστυχώς, το στενό μικροκομματικό της συμφέρον υπεράνω της υποχρέωσης όλων μας να υπηρετούμε τον λαό και την χώρα.

    Τρέφω απεριόριστο σεβασμό για τα εκατομμύρια ψηφοφόρους, που τίμησαν όλα αυτά τα χρόνια τη Νέα Δημοκρατία, για την αγωνιστικότητα, το φιλότιμο και την αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος που τους διακρίνει. Η πλειοψηφία τους, αλλά και η πλειοψηφία των υπολοίπων πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, μας αντιμετωπίζουν όλους με καχυποψία, αγανάκτηση, ακόμα και οργή για τις ευθύνες μας για όλα όσα έγιναν για να φτάσουμε εδώ. Γιβ αυτό και ελάχιστη υποχρέωσή μας σήμερα είναι να πράττουμε κατά συνείδηση ό,τι θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει για να φτάσουμε με όσο γίνεται μικρότερες απώλειες στην Ελλάδα της επόμενης μέρας".

    [03] Νέες απεργίες και πορείες

    Διαδήλωση από την ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και αριστερές οργανώσεις πραγματοποιήθηκε το απόγευμα έξω από τη Βουλή, την ώρα που ψηφιζόταν επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ και ΔΝΤ.

    Οι διαδηλωτές «περικύκλωσαν» το κτίριο της Βουλής και με πανώ και συνθήματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τα οικονομικά μέτρα ζητώντας την απόσυρσή τους. Στα ίδια πανώ υπήρχαν συνθήματα αγανάκτησής για τον άδικο χαμό των τριών τραπεζικών υπαλλήλων.

    Αργά το απόγευμα επικράτησε ένταση όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών έξω από την Βουλή επιτέθηκαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ με μπουκάλια και νεράτζια. Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών, ενώ ακολούθησαν επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή της Ερμού και της Ομόνοιας. Ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκαν στο Πολυτεχνείο, όπου όμως είχε ήδη συγκεντρωθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη.

    Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ έκαναν πορεία προς τη Βουλή όπου και διαλύθηκε τελικά η κινητοποίηση τους, χωρίς να ενωθούν με τους άλλους διαδηλωτές.

    Πανελλαδική απεργία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες (ΟΤΟΕ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο των τριών υπαλλήλων στο υποκατάστημα της Marfin Egnatia, στην οδό Σταδίου.

    Εξάλλου, παρατείνεται για άλλο ένα 24ώρο η απεργία των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να μένουν σωρευμένα στα πεζοδρόμια για έβδομη συνεχή μέρα.

    Κλειστά θα μείνουν για δύο ημέρες τα φαρμακεία, με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο επάγγελμα των φαρμακοποιών.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα συνεδριάσει την Παρασκευή 7 Μαΐου για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του «απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι φαρμακοποιοί από την πολιτεία» προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν τα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας (12 μ.μ. - 3 μ.μ.) των νοσοκομειακών γιατρών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 May 2010 - 21:34:14 UTC