Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρχισαν οι διαβουλεύσεις με ΕΕ και ΔΝΤ
  • [02] Συνεδρίαση εξεταστικής για τη Siemens
  • [03] Σε κανονικούς ρυθμούς

  • [01] Άρχισαν οι διαβουλεύσεις με ΕΕ και ΔΝΤ

    Μια πρώτη συζήτηση με τους επικεφαλής της ομάδας στελεχών του ΔΝΤ είχε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών.

    Τα στελέχη του ΔΝΤ θα επισκεφθούν και άλλα υπουργεία (Οικονομίας, Εσωτερικών, Εργασίας) προκειμένου να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος της διαδικασίας διαβουλεύσεων θα προκύψει ένα κοινό κείμενο. Θα είναι ένα ελληνικό κείμενο το οποίο θα συνυπογράψουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Το κείμενο αυτό θα περιλαμβάνει τις περαιτέρω πολιτικές για τη δημοσιονομική προσαρμογή κυρίως για το 2011 και τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

    Ενα μεγάλο μέρος του κειμένου θα είναι το ίδιο με εκείνο που πρέπει να διαβιβάσει το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά. Το υπόλοιπο κείμενο θα αφορά το σκέλος της χρηματοδότησης. Ούτως ή άλλως με το κείμενο η ελληνική πλευρά, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχουν φθάσει σε επίπεδο προετοιμασίας, τέτοιο ώστε εάν χρειαστεί θα ενεργοποιηθεί ο "μηχανισμός στήριξης" να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

    Τέλος σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Οι άμεσες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών από τώρα και στο εξής είναι η μείωση της σπατάλης στο δημόσιο, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, η αποκατάσταση της διαφάνειας, η διαχείριση του δημοσίου χρέους και βεβαίως ο περιορισμός των πρωτογενών δαπανών.

    Εν τω μεταξύ, παράλληλα με τις διαβουλεύσεις που γίνονται με τα στελέχη του ΔΝΤ το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει και τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Τη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναχωρεί για τις ΗΠΑ, προκειμένου να παρακολουθήσει την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και θα συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών κ. Γκαϊτνερ και τον επικεφαλής του Ταμείου κ. Στρος - Καν.

    Στο μεταξύ, η Γαλλία περιέλαβε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του 2010 για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, από τα 6,3 δισεκατομμύρια της γαλλικής συνεισφοράς, που έχει προβλεφθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού ενίσχυσης, σύμφωνα με προσχέδιο συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2010 το οποίο κατατέθηκε σήμερα στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο.

    Η ενέργεια θα δώσει τη δυνατότητα στη Γαλλία "να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό που θα επιτρέψει, εάν χρειαστεί, να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να διατηρήσουμε τη σταθερότητα του ευρώ", δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντστο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, υπευνθυμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. "Προσπαθούμε να κινηθούμε γρήγορα, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι στο ενδεχόμενο που η Ελλάδα αποφασίσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού", πρόσθεσε η κα Λαγκάρντ.

    Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι έχει «εισηγηθεί σαφώς να εξετάσουμε με ηρεμία το αποτέλεσμα των μέτρων» που έχει λάβει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της θέμα, προτού μιλήσουμε για βοήθεια και επανέλαβε πως "η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια" από τους ευρωπαίους εταίρους της.

    Το μεσημέρι, το περιθώριο (spread) κυμαίνεται στο 4,63% (463 μονάδες βάσης) με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να φθάνει στο 7,71% έναντι 3,08% του αντίστοιχου γερμανικού. Λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς το περιθώριο είχε ανέλθει στο 4,92%.

    Δηλώσεις Γ.Πεταλωτή

    «Δεν πρέπει σήμερα να ψάχνουμε για αποδιοπομπαίους τράγους, βλέποντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος. Πρέπει με ειλικρίνεια να θέσουμε επί τάπητος τα προβλήματά μας και με γενναιότητα να τα αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Τόνισε δε ότι «δεν υπάρχουν εξωτερικοί σωτήρες, αλλά ούτε και κρυφοί εχθροί», όμως, «υπάρχουν δεδομένα προβλήματα που διαχρονικά εξέθρεψε η ελληνική πολιτεία και τα οποία ήρθε η ώρα, με ειλικρίνεια και θάρρος , να τα αντιμετωπίσουμε».

    Ο Γιώργος Πεταλωτής υπογράμμισε ότι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση είναι αφενός ριζικές και αφετέρου απαραίτητες και αναγκαίες, «όχι γιατί μας επιβάλλονται από την ΕΕ ή από το ΔΝΤ, όπως κατά κόρον ακούγεται, αλλά γιατί χωρίς αυτές δεν θα επιβιώσει, ούτε δημοσιονομικά ούτε και κοινωνικά η χώρα».

    Επιπλέον, ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «οι όποιες αποφάσεις χρειαστεί να ληφθούν, εάν ενεργοποιήσουμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που βλέπουμε κατά κόρον στις περιπτώσεις των χωρών, που προσέφυγαν στο ΔΝΤ».

    Συμπλήρωσε δε ότι η ανατροφοδότηση της "μετρολογίας" και ενός κλίματος τρόμου, καθόλου δεν βοηθάει τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας.

    «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τις περιπτώσεις προσφυγής στο ΔΝΤ, άλλων χωρών, εντός ή εκτός Ευρώπης», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Διευκρίνισε δε ότι «εμείς απευθυνόμαστε σε έναν διαφορετικό μηχανισμό, εάν χρειαστεί να τον ενεργοποιήσουμε, θα ενεργοποιήσουμε αυτόν και δεν θα υπάρξει προσφυγή στο ΔΝΤ άμεση, όπως έκαναν άλλες χώρες».

    Ερωτηθείς αν τον πρώτο λόγο στο μηχανισμό θα τον έχει η Ευρώπη ή το ΔΝΤ, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, κάτι που χαρακτήρισε ως «μεγάλο επίτευγμα από μόνο του για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ» και τόνισε ότι «εμείς μιλάμε για ευρωπαϊκό μηχανισμό και μόνο, και ένα μέρος του περιέχει και το ΔΝΤ».

    Συμπλήρωσε δε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης, για να σημειώσει ότι «όμως, είναι απόφαση της Ευρώπης και φυσικά με αυτήν συντασσόμαστε, προκειμένου να έχουμε την εγγύηση της οικονομικής πορείας της χώρας μας».

    «Άρα, δεν τίθεται ζήτημα στο ποιος κάνει κουμάντο, έχουμε να κάνουμε με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

    Αμεση προσφυγή ζητάει ο ΣΕΒ

    Να προσφύγει η χώρα άμεσα στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ / ΔΝΤ ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οδηγούμαστε σε "πτώχευση και έξοδο από την ευρωζώνη". Ο ίδιος δηλώνει επίσης αντίθετος με την "παραφιλολογία", όπως αναφέρει, περί μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι δεν είναι λογικό οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα να πληρώσουν την ασωτία των συντεχνιών του δημόσιου τομέα".

    Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τονίζει σε δήλωσή του τα εξής:

    "Επειδή πολλά λέγονται και παίζονται τούτες τις μέρες, θεωρώ χρέος μου να τονίσω ότι είναι άμεση και ζωτική ανάγκη να ενεργοποιήσει η χώρα χωρίς άλλη καθυστέρηση τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, με την προβλεπόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ. Κάθε άλλη επιλογή θα αποδεικνυόταν καταστροφική για τον τόπο. Οδηγεί αναπότρεπτα σε εθνική πτώχευση και έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

    Σε ό, τι αφορά στην παραφιλολογία που αναπτύσσεται περί μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κατ' επιταγήν, του ΔΝΤ, υπενθυμίζω ότι η δημόσια και όχι η ιδιωτική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Δεν είναι λογικό οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα να πληρώσουν την ασωτία των συντεχνιών του δημόσιου τομέα και του πελατειακού συστήματος. Ο ιδιωτικός τομέας έχει τρόπους να ξαναβρεί τον δρόμο προς την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη χωρίς να μειωθεί το εισόδημα των εργαζομένων του. Κι αυτό είναι κάτι που οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ μπορούν να καταλάβουν."

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και η ενδεχόμενη εμπλοκή του ΔΝΤ ήταν και σήμερα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με αφορμή το ν/σ - που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία, σχετικά με την εσωτερική αγορά.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνομιλεί με το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν σήμερα είναι με κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

    Από την πλευρά της, η ΝΔ επανέλαβε την αντίθεση της στη προσφυγή της Ελλάδος στο ΔΝΤ και υποστήριξε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης οδήγησαν στη σημερινή οικονομική κατάσταση, για να "εισπράξει" την απάντηση ότι η διακυβέρνηση των 5,5 χρόνων της ΝΔ οδήγησαν στην αναξιοπιστία τη χώρα μας.

    Έντονα επικριτικά τόσο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, όσο και της ΝΔ, ήταν το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για αδιέξοδες αντιλαϊκές πολιτικές και δηλώνοντας αντίθετα για δανεισμό της Ελλάδας μέσα από το ΔΝΤ.

    «Η μόνη επιλογή που είχαμε μέχρι της 25 Μαρτίου ήταν η προσφυγή στο ΔΝΤ. Εμείς δώσαμε μάχη και καταφέραμε να πείσουμε τους εταίρους μας να πάρουν μεγάλες αποφάσεις και να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης. Το ΔΝΤ δεν το καλέσαμε εμείς, αλλά οι συντηρητικές δυνάμεις της ΕΕ. Και ποτέ το ΠΑΣΟΚ δεν μπλόφαρε με προσφυγή στο ΔΝΤ. Εμείς πιέζαμε, τονίζοντας τις αδυναμίες της ΕΕ να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε ευρωπαϊκή βάση», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών.

    Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας ότι «τα προβλήματα συσσωρεύτηκαν τα 5,5 τελευταία χρόνια» ενώ επέκρινε τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη που ζήτησε από την κυβέρνηση «να πετάξει έξω από το υπουργείο Οικονομικών τους εκπροσώπους του ΔΝΤ», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ώρες ευθύνης. Το εθνικό συμφέρον δεν μας επιτρέπει λεονταρισμούς του τύπου πετάξτε έξω το ΔΝΤ, όπως προτείνει μια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο στη προσφυγή της Ελλάδος στο ΔΝΤ, τονίζοντας ότι αυτές είναι "Προκρούστιες" πολιτικές.

    Όπως υποστήριξε, «η χώρα μας έχει και τα στελέχη και την ωριμότητα να ασκήσει πολιτικές, ακόμα και επώδυνες, όχι όμως να υιοθετεί λογικές κοντόφθαλμες, για να πάρει ένα δάνειο 10 δις που δεν θα φθάσει μέχρι τον Οκτώβριο".

    Ακόμα, επανέλαβε την ανάγκη αλλαγής των δομών του πολιτικού συστήματος τονίζοντας ότι είναι ώρα να το κάνουμε, γιατί όλα τα άλλα είναι αδιέξοδες πολιτικές διαχείρισης, ενώ επιτέθηκε και στα κόμματα της αριστεράς που αντιδρούν, όπως είπε, σε όλες τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και προοπτικές της χώρας.

    Επικριτικός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ήταν και ο εισηγητής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, που σημείωσε: «Είναι απολύτως προφανές ότι συνομιλείτε με το ΔΝΤ. Καλό λοιπόν είναι να καταστήσετε δημόσια τη συζήτηση που κάνετε, για να προσδιορίσουμε και ποιο είναι το θεσμικό και τεχνικό πλαίσιο».

    Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αφού επικαλέστηκε το στίχο από το παλιό τραγούδι "μαύρα κοράκια με νύχια κομψά πέσανε πάνω στην εργατιά", πρόσθεσε: «Αυτά τα κοράκια σήμερα, έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι η κυβέρνηση, η ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, που στο όνομα του εξαπολύουν επιδρομή στα λαϊκά στρώματα, με τη συνδρομή και της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και με ομπρέλα ορισμένα ΜΜΕ, που βρίσκονται στα χέρια ολίγων της πλουτοκρατίας».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για απαράδεκτη, άθλια και μη πειστική προσπάθεια εξωραϊσμού του ΔΝΤ από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ μίλησε «για τριχοτόμηση του ΠΑΣΟΚ», που, όπως είπε, έχει συντελεστεί σε επίπεδο βουλευτών και που το ίδιο θα συμβεί, όπως σημείωσε και στη βάση του κόμματος.

    [02] Συνεδρίαση εξεταστικής για τη Siemens

    «Η υπόθεση Siemens συνιστά διαχρονικό σκάνδαλο που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας και κρατάει την συναλλαγή με το πολιτικό σύστημα είκοσι ολόκληρα χρόνια. Η τιμή του πολιτικού κόσμου ανήκει σβ εμάς τους πολιτικούς που πρέπει να την υπερασπιστούμε με τις όποιες αποφάσεις, όσο δυσάρεστες κι αν είναι για να επέλθει κάθαρση».

    Στην δήλωση αυτή συνέπτυξε την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης που έκανε μια αναδρομή στα χρόνια της οικουμενικής κυβέρνησης.

    Αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην κυβέρνηση Ξενοφώντα Ζολώτα ο κ. Κεφαλογιάννης βρέθηκε αντιμέτωπος με την απόφαση του τότε Δ.Σ. του ΟΤΕ (Μήνη-Κιουλάφα) να παραγγελθούν με απευθείας ανάθεση στις εταιρείες ΙΝΤΡΑΚΟΜ/ΖΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ 470.000 ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ.

    Στην ενημέρωσή του προς τους βουλευτές της εξεταστικής ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στην ΕΛΒΗΛ που ιδρύθηκε το 1977 με σκοπό την οργάνωση και λειτουργία βιομηχανικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρονικού υλικού και στις πρώτες αποφάσεις του 1986 επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου, όταν προκρίθηκαν για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ τα συστήματα ERICSON και SIEMENS.

    Κατά τον μάρτυρα, οι αποφάσεις του τότε ΔΣ του ΟΤΕ υπό τον Θεοφάνη Τόμπρα για συνεργασία των οίκων εξωτερικού ERICSON και SIEMENS με τις εγχώριες INTRACOM και SIEMENS HELLAS «έδεσαν χειροπόδαρα το σύστημα και την εξάρτηση από την τεχνολογία τους και κατέστησαν τον Σωκράτη Κόκκαλη κυρίαρχο παράγοντα στην ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ».

    Στη συνέχεια είπε ότι το θέμα της μεγάλης προμήθειας των 470.000 παροχών απευθείας από δύο εταιρείες που «ελληνοποιήθηκαν» για να αποφύγουν τη δέσμευση του υπουργικού συμβουλίου, ήρθε τον πρώτο μήνα του 1990, αλλά συνάντησε τη δική του σφοδρή αντίδραση που έφερε το θέμα στο οικουμενικό υπουργικό συμβούλιο και απέσπασε ομόφωνη απόφαση να γίνει η προμήθεια μετά από διεθνή διαγωνισμό.

    Παρβ όλα αυτά, ανέφερε ο μάρτυρας, το δίδυμο Μήνη-Κιουλάφα προσέφυγε με υπόμνημα στους τρεις αρχηγούς που στήριζαν την οικουμενική - Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαο Φλωράκη - και κατάφεραν να αποσπάσουν έγκριση για απευθείας ανάθεση.

    Μετά από αυτό ο Γιάννης Κεφαλογιάννης γνωστοποίησε πρώτα στον Ξενοφώντα Ζολώτα και στη συνέχεια στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη την απόφασή του να παραιτηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε, του ζήτησε να κρατήσει για μία ημέρα την παραίτησή του, ενώ την επομένη κιόλας με άλλη πρόφαση «έπεσε» η οικουμενική.

    «Ουσιαστικά η διαπλοκή και η ανάμειξη της Siemens με το πολιτικό σύστημα αρχίζει από τότε», σημείωσε ο τότε υπουργός, ενώ μιλώντας στους δημοσιογράφους συμπλήρωσε: «Αν έλεγα τότε ότι η απόφαση των τριών αρχηγών να στηρίξουν τις θέσεις του ΔΣ του ΟΤΕ και των προμηθευτριών εταιρειών είναι αντίθετη από την ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, θα ήταν κόλαφος για το πολιτικό σύστημα. Όμως το αντικείμενο ήταν μεγάλο κι η μεθόδευση εκπληκτική».

    Σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη «ποιος ήταν ο επισπεύδων από τους τρεις αρχηγούς» ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι «δεν θέλω να απαντήσω», ενώ στην επανάληψη της ερώτησης από τους δημοσιογράφους είπε ότι «δεν μπορούν όλα να λεχθούν κι ότι πιθανόν να τα γράψει σε βιβλίο».

    Είναι πάντως δεδομένες και ιστορικά καταγεγραμμένες οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από τότε από τα κόμματα της Αριστεράς για ύπαρξη συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών. Τις αντιρρήσεις και ενστάσεις τους εξέφρασαν με τοποθετήσεις τους στην εξεταστική.

    Ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) μίλησε για το «γνωστό ξαναζεσταμένο φαί που δεν μπορεί όμως να κρύψει τις ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και παράδοση του ΟΤΕ στη Siemens». Αλλά και ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπενθύμισε τη στάση των Γιάννη Δραγασάκη και Γρηγόρη Γιάνναρου αλλά και την αρνητική θέση των συνδικαλιστών της Αριστεράς στο ΔΣ του ΟΤΕ.

    Εν τω μεταξύ στους εμπειρογνώμονες της Τράπεζας Ελλάδος προσφεύγει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, προκειμένου να βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση των λογαριασμών που έχουν περιέλθει στα αρχεία της επιτροπής, για την διακρίβωση τυχόν δωροδοκηθέντων πολιτικών.

    Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η έρευνα «στην οποία δεν έστερξε τα τελευταία τρία χρόνια το όλο σύστημα» της εξεταστικής, αυτή τη φορά επιτροπής θα φέρει καρπούς μετά και την ολοκλήρωση της αποστολής της ογκώδους δικογραφίας από τη Δικαιοσύνη.

    Κατά τον κ. Βαλυράκη οι υπάρχουσες ενδείξεις απιστίας και παράβασης καθήκοντος και μία περιρρέουσα αίσθηση για ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου, δεν μπορούν να τεκμηριωθούν ακόμη ως ποινικά αδικήματα, εφόσον συνεχίζεται η ανάκριση.

    Εκτός αυτού όμως δεν παρέλειψε να επικαλεστεί το ήδη γνωστό δαιδαλώδες σύστημα επιχειρηματιών - χρηματιστών - off shore με το οποίο κατέφθαναν τα χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens για το χρηματισμό υπηρεσιακών παραγόντων και πολιτικών, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον εντοπισμό δωροδοκηθέντων πολιτικών.

    Αύριο εξάλλου αναμένεται να καταλήξει η επιτροπή στον κατάλογο των πολιτικών προσώπων που θα κληθούν από την ερχόμενη εβδομάδα. Ήδη είναι γνωστό ότι τη Δευτέρα θα καταθέσει ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Από τα δύο μεγάλα κόμματα προτάθηκαν κατβ αρχήν ως πρώτοι μάρτυρες, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, από το υπουργείο Εσωτερικών- Δημόσιας Τάξης οι Γιώργος Βουλγαράκης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Βύρων Πολύδωρας, Προκόπης Παυλόπουλος, Παναγιώτης Χηνοφώτης και Κώστας Γκιουλέκας κι από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών οι Χρήστος Βερελής, Μιχάλης Λιάπης, Κώστας Χατζηδάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Σπύρος Βούγιας, Εμμανουήλ Στρατάκης, Αναστάσιος Νεράντζης και Μιχάλης Μπεκίρης.

    Από τη ΝΔ ζητούνται κατβ αρχήν να καταθέσουν τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής που ενέκρινε και πρότεινε στο ΚΥΣΕΑ την προμήθεια του C4 I, και συγκεκριμένα οι Ευάγγελος Μαλέσιος, Κώστας Καρτάλης, Δημήτρης Ευσταθιάδης και Γιάννης Σπανουδάκης (έχει καταθέσει ήδη ο πέμπτος Ιωάννης Τραυλός) καθώς και οι Θεόδωρος Τσουκάτος, Αναστάσιος Μαντέλης, Χρήστος Βερελής και Γιάννος Παπαντωνίου.

    Για αύριο έχει κληθεί να καταθέσει η ιδιαιτέρα του Μιχάλη Χριστοφοράκου Αικατερίνη Τσακάλου και ενδεχομένως ο χρηματιστής Σάββας Γιαννακάκης.

    [03] Σε κανονικούς ρυθμούς

    Σε κανονικές συνθήκες θα επιστρέψει η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη αύριο Πέμπτη, μετά από μία εβδομάδα αυστηρών περιορισμών λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol.

    "Αναμένεται ότι σχεδόν το 100% της εναέριας κυκλοφορίας θα αποκατασταθεί στην Ευρώπη την Πέμπτη", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Eurocontrol.

    Η Eurocontrol σημείωσε ότι αναμένει 22.500 πτήσεις, ή το 80% να πραγματοποιηθούν σήμερα σε σχέση με τις 28.000 που θα είχαν προγραμματιστεί υπό κανονικές συνθήκες.

    Σύμφωνα με την Eurocontrol, ολόκληρος σχεδόν ο εναέριος χώρος της Ευρώπης κάτω των 20.000 ποδιών είναι διαθέσιμος, με περιορισμούς σε ορισμένες μόνο περιοχές όπως η Φινλανδία και κάποια τμήματα της βόρειας Σκοτίας.

    Οι υπερτλαντικές πτήσεις έχουν επιστρέψει στο κανονικό, με 338 πτήσεις να φτάνουν στην Ευρώπη σήμερα.

    Στο μεταξύ, η δραστηριότητα του ηφαίστειου Εϊγιαφιατλαγιοκούλ της Ισλανδίας έχει χάσει περίπου το 80% της έντασής της από το περασμένο Σάββατο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 April 2010 - 18:30:26 UTC