Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΝΔ ευθύνεται για το ΔΝΤ
  • [02] "Ο πρωθυπουργός να μην ψάχνει για άλλοθι"

  • [01] Η ΝΔ ευθύνεται για το ΔΝΤ

    «Για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δεν πανηγυρίσαμε ποτέ. Αλλά τουλάχιστον η Ε.Ε., αποφάσισε να στηρίξει την Ελλάδα, να είναι κοντά της - κι αυτό υπήρξε αποτέλεσμα της δικής μας προσπάθειας. Χωρίς τη διαδικασία αυτή, η χώρα θα πήγαινε κατευθείαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τότε θα με ρωτάγατε: Πού είναι τα σοσιαλιστικά σας αντανακλαστικά;» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την εμπλοκή του «υπερατλαντικού» Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον έλεγχο και την στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

    Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα, «μέρα ταπείνωσης για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, γιατί οικειοθελώς και αυτοβούλως, προχωρήσατε στη διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου της μεταπολίτευσης και παραδοθήκατε αμαχητί στην κηδεμονία του ΔΝΤ. Και δεν μπορώ να σας καταλάβω, γιατί δίνετε την εντύπωση πως είναι επιλογή σας αυτή η εξαίρεση. Σήμερα το διαψεύδετε, αλλά εσείς βάλατε πρώτος στη δημόσια συζήτηση την επιλογή του ΔΝΤ. Το είχε πει πρώτος πέρσι ο κ. Σημίτης και το επανέλαβε στην αίθουσα ως μπλόφα ο κ. Καρατζαφέρης. Δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους μπλόφα ήταν αυτή να βάλουμε μια πέτρα στο λαιμό μας για να βουλιάξουμε. Δεν θέλω να σας χρεώσω σχεδιασμό που να ακουμπά στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ή προϊόν λαθών που μας οδήγησαν εκεί. Αυτό όμως που είναι βέβαιο, είναι ότι δεν έχετε την δημοκρατική νομιμοποίηση να εφαρμόσετε τέτοια μέτρα χωρίς λαϊκή συναίνεση».

    «Δεν είναι δυνατόν να υπόσχεστε προεκλογικά να κάνετε την Ελλάδα Δανία του Νότου και να την κάνετε Ουγγαρία του Νότου» συνέχισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «από το σχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις μόνον οι ανθρωποφάγοι λείπουν. Στοιχειωδώς να σεβαστείτε τους θεσμούς. Ακόμα και οι Γερμανοί που θα μας δανείσουν, θα το βάλουν στη Βουλή. Κι εσείς πώς θέλετε να μας οδηγήσετε σε μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας, χωρίς την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής συναίνεσης;».

    «Υπερβαίνετε τις κόκκινες γραμμές. Δεν ξέρω αν έχετε συναίσθηση των συνεπειών των επιλογών, ή πορεύεστε δίχως πυξίδα, αλλά παίρνετε οριστικό διαζύγιο από την ιστορία σας και τις δυνάμεις που σας στηρίζουν. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θα αντιδράσει σβ αυτές τις επιλογές» εκτίμησε ο κος Τσίπρας.

    -«Ο μηχανισμός, υπάρχει σήμερα εκεί που υπήρχε το μηδέν και είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας για ένα ασφαλές καταφύγιο για τη χώρα μας» απάντησε ο Πρωθυπουργός. «Η ενεργοποίησή του θα γίνει με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, την ανάγκη νηνεμίας στην οικονομία - και κάνουμε τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνται. Ας μην γελιόμαστε όμως: Το ΔΝΤ, έχει ήδη μπει στη διαδικασία. Είναι στη διαδικασία της επιτήρησης, στην οποία μας οδήγησε δύο φορές η Νέα Δημοκρατία. Ήδη μας ελέγχει. Τι δεν σημαίνει η εμπλοκή του ΔΝΤ: Ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει. Μπορούμε να παίρνουμε δάνεια, αλλά η αξιολόγηση και η έγκριση περνά απβ το ΔΝΤ. Ο μηχανισμός σημαίνει επίσης, ότι δεν θα αφεθούμε να βουλιάξουμε, όπως ήταν η πρόγνωση των πολλών. Και ο κίνδυνος, ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής της προηγούμενης πενταετίας: Όσο κι αν φωνάζει η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς ότι δεν θέλουν το ΔΝΤ, εσείς κύριοι της ΝΔ μας οδηγήσατε εκεί και αν υπήρχε σήμερα κυβέρνηση της ΝΔ, θα πηγαίναμε βσούμπιτοιβ στο ΔΝΤ. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, έστω και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, υπήρξε επιτυχία, αλλά ουσιαστική επιτυχία θα είναι να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές. Κι εσείς ψηφίσατε το Μάαστριχτ κι εσείς αναλάβατε δεσμεύσεις ως παράταξη κ. Τσίπρα. Μην μας κατηγορείτε λοιπόν εμάς που υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας, που είναι και δεσμεύσεις και απέναντι στον ελληνικό λαό. Γιατί δεν φαντάζομαι πως η σπατάλη και η μη σωστή διαχείριση των πόρων είναι προς όφελος του λαού».

    «Πράγματι, τα μέτρα πονάνε» παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός. «Αλλά σκεφτείτε αν είχαμε μπει στη χρεοκοπία και τον κατήφορο της διάλυσης της οικονομίας. Τότε θα με ρωτάγατε: Πού ήταν τα σοσιαλιστικά σας αντανακλαστικά; Τα αντανακλαστικά μου ήταν να προστατέψω την πατρίδα. Κι αν θέλετε, από την εμπειρία μου έχω γίνει και πιο σοσιαλιστής απβ ό,τι ήμουν πριν. Ζω στο πετσί μου την κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές, που πρέπει να μπούνε αρχές και ρυθμίσεις, ώστε το διεθνές κεφάλαιο να συμβάλλει στην στήριξη της ανάπτυξης, στη Δικαιοσύνη, την ισότητα, την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων της ανθρωπότητας, από την φτώχεια μέχρι την κλιματική αλλαγή» τόνισε μεταξύ άλλων, ο κ.Παπανδρέου.

    Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης κ.Αλ.Παπαρήγα για εθνικά θέματα

    «Τα δημοσιεύματα που μιλούν για διαχωρισμό του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό ή για ελληνικές δεσμεύσεις περί στήριξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και χρήσης της FYROM ως αμερικανικού προτεκτοράτου, αποτελούν αποκυήματα φαντασίας. Αν θέλετε να τα πιστέψετε, κάνετε πολιτική πάνω σε λαθεμένες πληροφορίες και ψευδείς ειδήσεις. Καλλιεργείτε ανησυχίες και τα συνδέετε όλα, με τρόπο που μόνον μια λογική συνωμοσιολογίας θα μπορούσε να τα συνδέσει και βεβαίως αυτά είναι τα στερεότυπα με τα οποία αντιμετωπίζετε συχνά την εξωτερική πολιτική» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα.

    Στην ερώτησή της, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, είχε επικαλεστεί δημοσιεύματα για διαχωρισμό του Αιγαίου, όπως επίσης και το έγγραφο που εξέδωσε ο αμερικανός διοικητής του αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης, «που κηρύσσει το Αιγαίο ως γκρίζα ζώνη», αλλά και «θέσεις που θεωρούν ότι οι ελληνοτουρκικές συζητήσεις για τις διαφορές των δύο χωρών, ξεπερνούν το θέμα της υφαλοκρηπίδας».

    Με βάση τα παραπάνω, η κα Παπαρήγα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του κόμματός της, που «δεν είναι η συνηθισμένη μας ανησυχία. Δεν θεωρούμε ότι τα δημοσιεύματα ήταν όλα μύθοι».

    «Από το 1996, έχουμε ένα καθεστώς αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η ΕΕ δεν συνδέει το ζήτημα των δικαιωμάτων μας αυτών και των συνόρων στο Αιγαίο με την ένταξη της Τουρκίας. Έχουμε την συμφωνία Σημίτη-Ντεμιρέλ. Ξέρουμε ότι το θέμα της διευθέτησης του βυθού του Αιγαίου ανοίγει ένα ολόκληρο θέμα, καθώς η ηγεσία της Τουρκίας θεωρεί πως μια σειρά από ελληνικά νησιά δεν καλύπτονται από υφαλοκρηπίδα - και το ΝΑΤΟ εξαιρεί τα ελληνικά νησιά από τις ασκήσεις του» ανέφερε η κα Παπαρήγα. «Πάτε να συγκαλύψετε το ζήτημα μέσα από την ΝΑΤΟποίηση και διχοτόμηση του Αιγαίου, κάτι που θα έχει επίπτωση στην άμυνα των νησιών. Εμείς δεν λέμε να πάρουμε την βκόκκινη μηλιάβ - τα ζητήματα μπορούν να διευθετηθούν. Όμως οι οξύτατοι ανταγωνισμοί στην περιοχή και με δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει τις γκρίζες ζώνες που αναγνωρίζει η Τουρκία μας κάνει να ανησυχούμε. Δεν υπάρχουν συμφωνίες στον σύγχρονο κόσμο που δεν οδηγούν σε νέους γύρους πολέμων» σημείωσε η γ.γ. του ΚΚΕ.

    Υιοθετείτε για λόγους μικροκομματικούς, μια θέση επίσημη αναγνώρισης καθεστώτος αμφισβήτησης για τα Ίμια. Δεν υπάρχει αυτό πουθενά, η Ελλάδα δεν το αναγνωρίζει, τα Ίμια είναι ελληνικό νησί. Βεβαίως για τη Χάγη τίθενται διάφορα θέματα, αλλά γιβ αυτό λέμε να προσφύγουμε εμείς στη Χάγη. Μην δημιουργείτε ανησυχίες και φοβίες βασισμένες σε ψευδείς ή λαθεμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες που δεν έχουν καμία, μα καμία βάση, προέτρεψε την γ.γ. του ΚΚΕ, ο Πρωθυπουργός.

    [02] "Ο πρωθυπουργός να μην ψάχνει για άλλοθι"

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι "ο κ. Παπανδρέου ξεχνάει ότι δική του ιδέα ήταν το 'πιστόλι του ΔΝΤ' που 'έσκασε' στα χέρια του". Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός ξεχνάει ότι τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην ΕΚΤ προΐστανται σοσιαλιστές και επεσήμανε πως η ΝΔ από την αρχή ήταν και παραμένει αντίθετη με το ΔΝΤ. "Ο πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην ψάχνει για άλλοθι", κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Σήμερα διεξάγεται το δεύτερο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο, το οποίο θα ξεκινήσει με ομιλία του Προέδρου του κόμματος. Ο εκπρόσωπος Πάνος Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι το προσυνέδριο αυτό είναι αφιερωμένο σε τρεις θέματα: την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

    Εξάλλου, με δήλωσή του ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε τη θέση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας κατά της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και επέμεινε ότι η χώρα με νέο μείγμα πολιτικής πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της.

    «Η Κυβέρνηση φαίνεται να οδηγεί τη χώρα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ως Νέα Δημοκρατία θεωρούμε επιβεβλημένο να επαναλάβουμε, για μία ακόμη φορά, τη διακηρυγμένη πεποίθησή μας ότι πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του Ελληνικού λαού και να προχωρήσουμε με νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Και, κυρίως, χωρίς τους νέους δυσβάστακτους όρους, που σίγουρα θα θέσει το ΔΝΤ και θα έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην Ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 April 2010 - 10:30:19 UTC