Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Καμία ασυλία στη φοροδιαφυγή"
  • [02] Κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα
  • [03] Κρίθηκαν προφυλακιστέοι
  • [04] "Τοκογλυφικός δανεισμός"
  • [05] "Γόρδιος δεσμός"

  • [01] "Καμία ασυλία στη φοροδιαφυγή"

    O Υπουργός των Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου και λίγο πριν την αναχώρησή του για τη συνεδρίαση του Ecofin ανέφερε ότι η επιστολή που έστειλε στους κ.κ. Ο. Ρεν, Ζ.Κ. Τρισέ και Ντ. Στρος Καν, εντάσσεται στην φυσιολογική πορεία των πραγμάτων και στην πράξη σημαίνει ότι προετοιμάζει "κάτι", αποσαφηνίζοντας τεχνικές λεπτομέρειες,ώστε να είναι έτοιμο, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα είναι στην Αθήνα τεχνικοί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Επιτροπή και το ΔΝΤ και θα συζητηθεί το πολιτικό και δανειακό πλαίσιο, ώστε να διαμορφωθεί ένα τελικό πλαίσιο, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν μπορεί να δουλέψεις με μία σελίδα απόφασης του Ecofin.

    Ο Υπουργός τόνισε ότι "άγκυρα" για την Ελλάδα αποτελεί το πρόγραμμα σταθερότητας, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης, υπογράμμισε ότι "πιλότος" είναι η ΕΕ, απαντώντας δε σε διευκρινιστική ερώτηση είπε ότι το ΔΝΤ δεν δεσμεύεται από το Eurogroup, προσθέτοντας ωστόσο ότι αποκλείουμε ότι είναι εκτός της απόφασης του Ecofin.

    Σε ό,τι αφορά την οικονομία, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου δεν αποτελεί προθάλαμο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, ενώ για το "κλίμα" που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είπαν ότι δεν ενεργοποιούμε σήμερα το μηχανισμό, αλλά δεν αποκλείεται να ληφθεί στο μέλλον απόφαση ενεργοποίησής του.

    Αρνητική ήταν η απάντηση των ιδίων πηγών στην ερώτηση "αν κάποιοι μας σπρώχνουν στον μηχανισμό", με την διευκρίνιση, όμως, ότι δεν είμαστε παίκτες σε αυτό και δεν διαμορφώνουμε την κατάσταση.

    Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη λήψη πρόσθετων μέτρων οι ίδιες πηγές ελεγαν ότι δεν θα μας αναγκάσουν να πάρουμε μέτρα το 2010, ενώ απέδωσαν "απόλυτο δίκιο" στην προτροπή του Ντομινίκ Στρος Καν για την ανάγκη να υπάρξει αποπληθωρισμός,λέγοντας χαρακτηριστικά ότι καλό είναι μέσα σε αυτή την προσπάθεια να κτυπηθούν και φαινόμενα παρασιτισμού.

  • ** Εξ άλλου, έγινε γνωστό ότι οι αρμοδιότητες για το Λιμενικό Σώμα και την ποντοπόρο ναυτιλία, με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί, περνούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η ακτοπλοΐα και τα λιμάνια παραμένουν στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και οι άγονες γραμμές στο Υπουργείο Υποδομών. Όπως διευκρινίστηκε το Λιμενικό Σώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο από τη φύση του με την ποντοπόρο ναυτιλία.

    Κυβερνητικές πηγές ερωτηθείσες για τις εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας ελεγαν ότι είναι πολύ επιτυχής η δουλειά του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

    Η επιστολή

    Επιστολή, με την οποία ζητεί διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σχετικά με τον καθορισμό των λεπτομερειών του κοινού μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, απέστειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στους κ. Όλι Ρεν (επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Ντομινίκ Στρος Καν (γενικός διευθυντής του ΔΝΤ) και Ζαν Κλοντ Τρισέ (πρόεδρος της ΕΚΤ).

    Όπως επισήμαναν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η επιστολή αφορά αποκλειστικά και μόνο τις συνομιλίες σε τετραμερές επίπεδο, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει από την περασμένη Δευτέρα 12 Απριλίου και επ' ουδενί σε αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης. Παράλληλα, τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι με την επιστολή αυτή ζητείται και ο ακριβής καθορισμός, μέσω πολυετούς προγράμματος, των ποσών των δανείων που μπορεί να λάβει η Ελλάδα μετά το 2010 (εφέτος το ποσό που μπορεί να δοθεί στη χώρα από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, εφόσον ζητηθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού, καθορίστηκε σε 30- 40 δισ. ευρώ).

    Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του υπουργού Οικονομικών:

    Προς

    Κύριο Olli Rehn,

    Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Κύριο Dominique Strauss-Kahn

    Managing Director

    Δ.Ν.Τ.

    Κύριο Jean-Claude Trichet

    Πρόεδρο

    Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

    Αγαπητοί Κύριοι,

    Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.

    Με εκτίμηση,

    Γιώργος Παπακωνσταντίνου

    Δήλωση εκπροσώπου Ολι Ρεν

    Η επιστολή του υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τον Ολι Ρεν, τον Ντομινίκ Στρος Κάν και τον Ζαν Κλοντ Τρισέ έχει τυπικό και τεχνικό χαρακτήρα και δεν συνιστά αίτημα ενεργοποίησης από την Ελλάδα του μηχανισμού στήριξης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Αμαντέο Αλταφάζ κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής Παπακωνσταντίνου.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, η επιστολή αυτή θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στις διαβουλεύσεις οι οποίες διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Τέλος Απριλίου το ασφαλιστικό

    Ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι στο τέλος Απριλίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, μετά την αξιολόγηση της έκθεσης επ' αυτού από την ευρωπαϊκή επιτροπή.

    «Το Φορολογικό νομοσχέδιο είναι επανάσταση με ανατροπές υπέρ των πολλών, υπέρ μιας καθαρής, από μαύρο χρήμα, ορθολογικής οικονομίας. Με τον πλέον εμφατικό τρόπο αποδεικνύουμε στους πολίτες, πως το πρώτο βήμα για την αλλαγή νοοτροπιών, συμπεριφορών και αντιλήψεων, γίνεται από την κορυφή της πυραμίδας», ανέφερε στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής.

    Το φορολογικό νομοσχέδιο, υπερψηφίστηκε επί της αρχής, με ψήφους 158 υπέρ και 126 κατά. Η υπερψήφιση έγινε με ονομαστική ψηφοφορία, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικών αιτημάτων που κατέθεσαν η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ.

    «Με το νομοσχέδιο απαντάμε στο άδικο και το παράλογο, να γλυτώνει μόνιμα ο πλούτος, που συσσωρεύεται προκλητικά, και οι φοροδιαφεύγοντες αυτοί να δικαιούνται ακόμα και επίδομα αλληλεγγύης, γιατί τα εισοδήματα που δηλώνουν είναι κάτω απβ το αφορολόγητο όριο. Θυμάμαι άπειρες συσκέψεις για τη δυσκολία στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, γιατί δεν μπορούσαμε να διαπιστώσουμε τα πραγματικά εισοδήματα. Τώρα, θα μπορούμε στοχευμένα να βοηθήσουμε να εφαρμοστεί σοβαρότερη και δικαιότερη κοινωνική πολιτική. Απαντάμε σε πραγματικά προβλήματα, δεν στρουθοκαμηλίζουμε, δεν βάζουμε τα προβλήματα κάτω απβ το χαλί», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και ακολούθως υπογράμμισε:

    «Στέλνουμε ένα καθαρό μήνυμα. Από δω και πέρα, καμία ασυλία στη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή. Αυτή είναι η έννοια της ισότητας, της ισονομίας, απέναντι στον νόμο».

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε μία φράση του, η οποία εντόνως έχει σχολιαστεί από τη ΝΔ.

    «Πάντα λέγαμε ότι λεφτά υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν. Το ερώτημα ήταν, πού πήγαιναν», είπε και συμπλήρωσε πως από την προηγούμενη κυβέρνηση «χαρίζονταν δισ ευρώ στα κέρδη των μεγαλομετόχων, χαρίζονταν ανείσπραχτες οφειλές και το βάρος έπεφτε στις πλάτες έντιμων φορολογούμενων και των επόμενων γενεών. Γιατί, ενώ οι πηγές εσόδων περιορίζονταν, το όργιο σπατάλης και ανεξέλεγκτης αύξησης των δαπανών διευρυνόταν. Την ώρα που είχαμε 15 δισ ευρώ αύξηση στα έσοδα, τα έξοδα αυξάνονταν κατά 30 δισ. Προβλήματα, βεβαίως, υπήρχαν πάντα. Δεν το αρνούμαστε, θα ήταν στρουθοκαμηλισμός. Αυτό όμως το απερίγραπτο πλιάτσικο, η έλλειψη ευθύνης, ο δραματικός απολογισμός, ανήκει στη Νέα Δημοκρατία. Και είναι αυτές οι πράξεις, κε Τσίπρα, που μας οδήγησαν σε ένα σκληρό θατσερικό περιβάλλον και επιτήρηση από διεθνείς θεσμούς και αγωνιζόμαστε με τις πολιτικές μας να φύγουμε απβ αυτήν την κατάσταση. Σβ αυτό σας καλούμε να συμβάλετε».

    Σχολιάζοντας τη στάση της μειοψηφίας απέναντι στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε πως η Νέα Δημοκρατία υπερασπίζεται όσα συνέβησαν κατά τη διακυβέρνησή της.

    «Μιλάτε, κε Σαμαρά, για τις δανειακές ανάγκες που αυξήθηκαν κατά 50% στα χρόνια τα δικά σας και τολμάτε να ρωτάτε πού βρίσκονται σήμερα τα σπρεντς; Αφήστε τα. Αφήστε τα οριστικά πίσω. Βοηθήστε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για μια δικαιότερη Ελλάδα. Καταψηφίζετε επί της αρχής, χαίρομαι που αναφερθήκατε στα θετικά του νομοσχεδίου, αλλά εμείς βάζουμε βάσεις για μια Ελλάδα, που αδημονούν οι πολίτες. Και αφήστε τις τετριμμένες κριτικές περί καθυστέρησης, όταν εμείς κάναμε πρωτοφανή διαβούλευση πριν την κατάθεσή του».

    Η ομιλία του πρωθυπουργού έκλεισε με την αίσθηση βεβαιότητας ότι σε όλα τα κόμματα υπάρχουν βουλευτές, που αναγνωρίζουν πως «δεν πάει άλλο».

    «Απευθύνω, λοιπόν, παρότρυνση σε όλες τις δυνάμεις του Κοινοβουλίου. Ελάτε να αλλάξουμε εποχή. Να αποδείξουμε ότι το πολιτικό σύστημα μπορεί να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και ότι μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί σε μια καλύτερη χώρα. Η κοινοβουλευτική μας ομάδα δουλεύει νύχτα μέρα για να γυρίσουμε σελίδα και θα το πετύχουμε. Με την ψήφιση του φορολογικού, πραγματοποιούμε ένα σημαντικό βήμα», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    [02] Κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα

    "Μετά από αίτημα των ελληνικών Αρχών αποφάσισα να στείλω τη Δευτέρα στην Αθήνα ομάδα του ΔΝΤ για να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για οικονομική βοήθεια από το Ταμείο, στο πλαίσιο ενός πολυετούς προγράμματος σε περίπτωση που οι Αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν τέτοια βοήθεια", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

    "Η ελληνική απόφαση να αναλάβει την πρωτοβουλία για ανάμειξη σε πρόγραμμα του Ταμείου συνάδει με τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι η οικονομική υποστήριξη από μέλη της ευρωζώνης πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα με την εμπλοκή του Ταμείου και τη δική του οικονομική βοήθεια", τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.

    [03] Κρίθηκαν προφυλακιστέοι

    Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Κωνσταντίνος Γουρνάς, ο οποίος οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας, κατηγορούμενος για την υπόθεση του "Επαναστατικού Αγώνα".

    Ειδικότερα, ενώπιον της ανακρίτριας προσήχθησαν το πρωί, προκειμένου να απολογηθούν, οι άλλοι τρεις από τους έξι κατηγορούμενους για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση.

    Ο Κωνσταντίνος Γουρνάς αρνήθηκε να απολογηθεί, αναφέροντας ότι δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία. Οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοί του, Χριστόφορος Κορτέσης και Ευάγγελος Σταθόπουλος, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο.

    Χθες κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους, οι Νίκος Μαζιώτης, Παναγιώτα Ρούπα και Σαράντος Νικητόπουλος. Και οι έξι κατηγορούμενοι βαρύνονται με τέσσερις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και τέσσερις σε βαθμό πλημμελήματος.

    Στο κατηγορητήριο που έχει εκδοθεί σε βάρος τους αναφέρεται ότι την τρομοκρατική οργάνωση διηύθυναν από κοινού οι Μαζιώτης και Ρούπα, καθώς και άγνωστα μέχρι στιγμής στην ανάκριση πρόσωπα.

    Ποινική δίωξη

    Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών οδηγήθηκαν οι τέσσερις συλληφθέντες, στην Καλλιθέα, που σύμφωνα με την αστυνομία είχαν εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση.

    Οι τρεις νεαροί και η μητέρα τού ενός παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, καθώς τα στοιχεία δεν κρίθηκαν επαρκή για να διωχθούν με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο και να παραπεμφθούν στον ειδικό εφέτη ανακριτή, που χειρίζεται την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

    Έτσι, σε βάρος των τεσσάρων ασκήθηκε ποινική δίωξη για την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος της κατοχής εκρηκτικών, καθώς και για πλημμεληματικές πράξεις.

    Η δικογραφία ανατέθηκε στην 31η τακτική ανακρίτρια.

    [04] "Τοκογλυφικός δανεισμός"

    Λάθος από την αρχή μέχρι το τέλος, χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δηλώνοντας ότι το καταψηφίζει και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «στοχοποιεί την ιδιοκτησία και ποινικοποιεί το επιχειρείν».

    «Διαφωνούμε πλήρως με την ιδεολογία που υπάρχει στο φορολογικό ν/σ. Αυτά που κάνετε εσείς σήμερα τα έκανε το Σοβιέτ πριν 100 χρόνια»,τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Ταυτόχρονα,μίλησε για τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και για παγίδευση της από την Ευρώπη με τοκογλυφικό δανεισμό.

    «Η Ευρώπη βρήκε τη λύση, κάθε χώρα να δανείζεται ξεχωριστά με παρτενέρ το ΔΝΤ που θα δώσει χρήματα αφού τα τινάξουμε και ομολογήσουμε ότι είμαστε ένα πτώμα. Η δε Ευρώπη θα μας δώσει δάνεια με τοκογλυφικό ύψος επιτοκίων. Όπως παίρνουν τριτοκοσμικές χώρες. Η Γερμανία θα δανείζεται με 2,5% και θα μας τα δίνει εμάς με 5%»,τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Καρατζαφέρης.

    Στη συνέχεια κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι πανηγύρισε πρόωρα στις 25 Μαρτίου μιλώντας για μεγάλο επίτευγμα, και τώρα,όπως είπε, «αποδεικνύεται ότι τα πράγματα είναι αγριότερα και το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ευχαριστημένο ενώ η χώρα είναι παγιδευμένη».

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, υπογράμμισε την ανάγκη «για ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης» και «μιας πανεθνικής προσπάθειας», ενώ επιτέθηκε τόσο στο ΚΚΕ που μιλάει για κατώτατο μισθό 1400 ευρώ με ένα κράτος πτωχευμένο, όπως είπε, όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει να προσληφθούν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

    «Αν βοηθηθούμε, θα βοηθηθούμε μόνοι μας με μια πανεθνική πολιτική που δυστυχώς δεν υπάρχει»,πρόσθεσε.

    Ακόμα,ο κ.Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι κανένας ξένος επενδυτής δεν μπορεί να βασιστεί ότι η Ελλάδα θα βγει από τη κρίση και ότι τα μέτρα ης κυβέρνησης μας καταδικάζουν στην ύφεση.

    «Κάνετε λάθη επί λαθών.Την κρίση δεν την φοβάμαι. Την ακρισία σας φοβάμαι. Η ύφεση μας καταδικάζει. Τα φορολογικά μέτρα είναι καθοριστικά για να κάνουν την Ελλάδα πτώμα. Καμία επένδυση. Εκκρεμούν επενδύσεις στο συρτάρι από εποχής Αλογοσκούφη. Θάβετε την οικοδομή, όταν μόνο αυτή μπορεί να μας βγάλει στο μεσοδιάστημα, μέχρι να βγούμε από τη κρίση»,σημείωσε και συμπλήρωσε:

    «Κάνετε λάθη επί λαθών.Δεν έχετε κακή διάθεση.Δεν ξέρετε όμως και αυτό είναι επικίνδυνο».

    Τέλος,ο κ.Καρατζαφέρης πρότεινε στη κυβέρνηση να προχωρήσει στην επαναδιπραγμάτευση όχι του χρέους αλλά των ημερομηνιών λήξεων του καθώς όπως είπε με μια τριετία επιπλέον θα καταφέρουμε να πάρουμε ανάσα, διαφορετικά θα μας πνίξουν τα χρέη.

    [05] "Γόρδιος δεσμός"

    «Είχε δίκιο ο προεκλογικός κ. Παπανδρέου όταν έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν. Μόνο που τα λεφτά αυτά δεν είστε σε θέση να τα αναζητήσετε, ούτε στα 11,8 δισ. κερδών των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, ούτε στις 10.000 οφ σορ ελληνικών συμφερόντων που διακινούν δεκάδες δισ. Κι έχετε το θράσος να μας λέτε «όλοι μαζί απέναντι στην κρίση». Πώς όλοι μαζί; Ήμασταν μαζί και στα κέρδη;», τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού, στην οποία ο κ.Παπανδρέου εξήρε την στάση του ΛΑΟΣ και χαρακτήριζε «δογματική» την Αριστερά.

    «Δεν πρόκειται να σας κάνουμε τη χάρη να μην αντιδρούμε στις επιλογές σας και στις παρά φύση συμμαχίες σας.Όλο αυτό το εξάμηνο, δεν είναι η Αριστερά που έβαλε σε περιπέτεια τη χώρα επειδή μιλούσε. Μάλλον τα μέλη της κυβέρνησης είναι που δεν έπρεπε να μιλούν, γιατί από τη πολλή σας φλυαρία και από τη μαθητεία σας στου κασίδη το κεφάλι, μετατρέψατε τη κρίση δανεισμού σε γόρδιο δεσμό.Προφανώς και έχει ευθύνες η ΝΔ - όμως έξι μήνες τώρα,εσείς κυβερνάτε»,ανέφερε.

    Με ευθύνη της κυβέρνησης, λοιπόν, «προσχωρούμε στη βαρβαρότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - κι εσείς για κάποιον περίεργο λόγο πανηγυρίζετε.Γιατί πανηγυρίζετε; Το ΔΝΤ δεν προσφέρει τεχνογνωσία, δεν συμβουλεύει, δεν διαπραγματεύεται, επιβάλλει την πιο άγρια, νεοφιλελεύθερη πολιτική. Παρά τα όσα έλεγε ο κ.Παπακωνσταντίνου, ο κ.Στρος Καν, πήρε το περίφημο περίστροφο από το τραπέζι και πυροβόλησε κατ' ευθείαν στην καρδιά του έλληνα μισθωτού και του έλληνα μικρομεσαίου».

    Και όμως, κατά τον κ.Τσίπρα, υπάρχει εναλλακτική διέξοδος απ' την κρίση - εκείνη που δεν τολμά η κυβέρνηση, επιτρέποντας την «νόμιμη φοροαποφυγή»:«Μόνο μια εταιρεία σούπερ μάρκετ το 2008 στη χώρα μας είχε τζίρο 1,94 δισ.- κάτι λιγότερο δηλαδή από το 1% του ελληνικού ΑΕΠ.Ο φόρος που πλήρωσε, ήταν 6,1 εκατ. ευρώ, λιγότερο απ' όσα πλήρωσαν οι 12000 εργαζόμενοί της».

    Το νομοσχέδιο κινείται στην ίδια φιλοσοφία, με τις κοινοπραξίες που δεν διανέμουν μέρισμα,να φορολογούνται με τον χαμηλό συντελεστή του 20%.

    «Ζητάμε εμείς οι τράπεζες να επιστρέψουν στον έλληνα φορολογούμενο,όσα βγάζουν κερδοσκοπώντας από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Θα έχουν τη δυνατότητα μέχρι και το 2011 να το κάνουν αυτό. Είναι παράλογο αυτό που λέμε; Λέμε να μετοχοποιούν ένα μέρος των κερδών τους και να το αποδίδουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Μήπως και αυτό είναι παράλογο; Λέμε να φορολογούνται κλιμακωτά όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων χορηγήσεων τόσο μεγαλύτερος ο φόρος. Κι αυτό παράλογο; Όμως εσείς τους μειώνετε τη φορολογία για να επενδύσουν - κάτι που δεν θα πράξουν.Καμία αναφορά δεν γίνεται στις ναυτιλιακές και εφοπλιστικές επιχειρήσεις. Η εκκλησία φορολογείται με 9% στα έσοδα της από ακίνητα μισθώματα και οι δωρεές από 10% σε χρήμα και 5% σε είδος έπεσαν τελικά στο 0,5%. Για την τέχνη ωστόσο, δεν υπάρχει καμία φοροελάφρυνση⦻.

    «Θα το καταψηφίσουμε λοιπόν το νομοσχέδιο. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή να προχωρήσει σε αυτές τις πολιτικές. Η κοινωνία ακόμα και το κομμάτι που σας στήριξε είμαστε βέβαιοι ότι το επόμενο διάστημα,με αγώνες, με κινητοποιήσεις θα προσπαθήσει να σας αποτρέψει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Τσίπρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 April 2010 - 14:30:29 UTC