Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια"
  • [02] "Κόκκινη γραμμή το εισόδημα των χαμηλόμισθων"
  • [03] "Κοινή συνάντηση"

  • [01] "Δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια"

    Στο 34ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που διεξάγεται στη Χαλκιδική, θα μιλήσει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός.

    Το απόγευμα, θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη και αύριο το πρωί θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    Ομιλία Παπανδρέου στο Υπουργικό

    Η κυβέρνηση δεν ζητά, ούτε πρόκειται να ζητήσει οικονομική βοήθεια, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα ήταν, όπως είπε, η ύστατη επιλογή, τόνισε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Χαρακτήρισε θετικό το μήνυμα που βγήκε από τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα περιμένει την επιβεβαίωση της στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ένα σήμα που θα εκπέμψει η Σύνοδος Κορυφής στη συνεδρίασή της στις 25 και 26 Μαρτίου.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες μετέφερε τις ελληνικές θέσεις και προσπάθησε να δώσει μια θετική εικόνα της Ελλάδας, η οποία δεν κατοικείται από έναν ανεύθυνο λαό αλλά παίρνει αποφάσεις τις οποίες τηρεί.

    Η επιλογή, πρόσθεσε, που κάνει η κυβέρνηση, είναι για την Ελλάδα της ευθύνης και του φιλότιμου και κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη χώρα και το μέλλον της. Και η προσπάθεια αυτή, όπως είπε, αναγνωρίζεται διεθνώς αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός ανέφερε στους συνομιλητές του ότι το διακύβευμα της κρίσης είναι αν υπάρχει βούληση και τόλμη να τεθούν οι αγορές στην υπηρεσία του πολίτη και όχι το αντίθετο.

    Και πρόσθεσε ότι αυτό που θέλει η Ελλάδα δεν είναι οικονομική βοήθεια, αλλά να δανείζεται με κανονικούς όρους, ώστε να μη χάνεται ο κόπος του ελληνικού λαού με τον δανεισμό με υπερβολικά επιτόκια.

    Στις συνεχείς επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα, όπως είπε, προσπάθησε ώστε να εμπεδωθεί η εικόνα της χώρας ως μιας χώρας θετικής, απαλλαγμένης από τα βάρη του παρελθόντος.

    Ανέφερε επίσης η κυβέρνηση κάνει βαθειές τομές και ανατροπές, προκειμένου να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη, αλλά και ανάπτυξη, ώστε η Ελλάδα να μη ξαναφθάσει ποτέ στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη ιστορία της χώρας δεν κλήθηκε μία κυβέρνηση να πάρει σημαντικές αποφάσεις και να προχωρήσει σε τόσες και τέτοιες βαθειές τομές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

    Χαρακτήρισε τιτάνιο το έργο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και δύσκολο, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι "θα τα καταφέρουμε".

    Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο

    Ένα δάνειο (με τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως έχει ζητήσει η Ελλάδα) θα αρκούσε για να εξασφαλίσει ότι τα spreads θα υποχωρήσουν και οι κερδοσκόποι θα φύγουν και θα μας αφήσουν ήσυχους, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην ομιλία στην Προσωρινή Επιτροπή Χρηματιστηριακής Οικονομικής & Κοινωνικής Κρίσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου και απάντησε σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε στην αρχή της ομιλίας του ότι μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου "δεν είδαμε ότι η ιστορία δεν τελείωσε" και "πίσω από τα κράτη των κομμουνιστικών καθεστώτων που κατέρρεαν, δημιουργήθηκε ένας νέος άρχοντας, η αγορά" και τελικά οδηγηθήκαμε σε "φούσκες" που πληρώθηκαν από τους πολίτες.

    Εδώ και δύο χρόνια, από την αρχή της κρίσης, δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές και αν αυτό δεν γίνει θα έχουμε βία, εντάσεις, εθνικισμούς και φονταμενταλισμούς είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε "να μην επιστρέψουμε στα παλιά" και κάλεσε την ΕΕ να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην επόμενη συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι (G20), ενώ αναφερόμενος στις συναντήσεις του με ευρωπαίους ηγέτες, είπε ότι από αυτές προέκυψε μια πρωτοβουλία για τα CDS (Συμβόλαια Αντασφάλισης Κινδύνου), και πρόσθεσε ότι στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ζήτησε από τον κ. Ομπάμα σθεναρότερη αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας και έλαβε θετική απάντηση "αν και ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα έχει διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία οξύνθηκαν από την κρίση και τις επιθέσεις των κερδοσκόπων, προσθέτοντας ωστόσο ότι "δεν ζητώ αποδιοπομπαίο τράγο".

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η μοίρα μας κρίνεται από εκείνες τις δυνάμεις που είτε στο θέμα των CDS είτε ως αξιολογητές δεν επιτήρησαν σωστά και παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο, ενώ οι φόροι των λαών μας γλίτωσαν τις τράπεζες από την χρεωκοπία, τώρα αυτές να μας χτυπάνε γιατί δημιουργήσαμε ελλείμματα για να τους γλιτώσουμε.

    "Πριν πέντε μήνες πήραμε ισχυρή εντολή για αλλαγή" είπε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας πως "ποτέ δεν είχαν ληφθεί τόσο πολλά μέτρα σε τόσο λίγο διάστημα" και προσθέτοντας ότι άμεσος στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της χώρας και μεσομακροπρόθεσμος στόχος είναι οι αλλαγές να εισάγουν την Ελλάδα σε πορεία ανάπτυξης.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για την εφαρμογή από την περασμένη εβδομάδα του "πιο σκληρού προγράμματος λιτότητας" το οποίο εμπεριέχει και το μήνυμα του πολιτικού θάρρους και της δέσμευσης της Ελλάδας για την προστασία του κοινού νομίσματος.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει τα μέτρα προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "αν συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια το χρέος δεν μειώνεται και οι θυσίες θα χαθούν αν συνεχιστεί η κερδοσκοπία".

    Ζητάμε πολιτική στήριξη

    "Δεν είμαστε αήθης χώρα που ζητά να ζήσει από τον πλούτο των άλλων, ζητάμε πολιτική στήριξη ώστε να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις και να μην πληρώσουμε περισσότερο" είπε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι "θα πρέπει να αναγκάσουμε τις αγορές να ανταποκριθούν θετικά, έστω και με πιεστικό τρόπο".

    "Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, μπορεί όμως να υπάρξει χιονοστιβάδα. Η Ευρώπη είναι και νομισματική και πολιτική ένωση και χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη" είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι ο πρόδρομος της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και η ΕΕ να είναι ο καταλύτης για λύσεις σε παγκοσμιοποιημένο επίπεδο.

    Σε αυτό το σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου επικαλέστηκε την προτροπή του προέδρου του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν να μην χαθεί η ευκαιρία για αλλαγή στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και πρότεινε την δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

    Απαντώντας στους τρείς γύρους ερωτήσεων που ακολούθησαν την ομιλία του ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες προχωρά η ελληνική κυβέρνηση θα οδηγήσουν σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ενώ σε ότι αφορά την Συνθήκη του Μάαστριχτ επισήμανε ότι μετά την έναρξη της κρίσης είχε αναφέρει στον κ. Μπαρόζο ότι δεν του άρεσε ο όρος "ευελιξία" που χρησιμοποιήθηκε τότε, διότι έδωσε λάθος μηνύματα και αυξήθηκαν τα ελλείμματα.

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου είχα προτείνει τότε ότι αντί να είμαστε "ευέλικτοι" να δράσουμε συγκεκριμένα και συντονισμένα υπό την εποπτεία της Κομισιόν.

    Υπογράμμισε επίσης ότι η τιμωρία μιας χώρας με αποπομπή της από την ευρωζώνη δεν είναι η λύση, ενώ επιπλέον η τιμωρία και η αποπομπή σημαίνει και αποτυχία της ΕΕ.

    Ελλάδα και ΔΝΤ

    Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της εισόδου της Ελλάδας στην ευρωζώνη καθώς το ευρώ σταθεροποίησε την χώρα νομισματικά και βοήθησε στην ανάπτυξη, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης είπε ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη αυτά τα μέτρα θα τα ζητούσε το ΔΝΤ που δεν θα ζητούσε κάτι παραπάνω.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα ουσιαστικά είναι στα πλαίσια επιτήρησης του ΔΝΤ, άσχετα αν δεν το λέμε έτσι, αλλά χωρίς τις διευκολύνσεις του ΔΝΤ, διότι (ως έχει η κατάσταση τώρα) αν χρειαστούμε τα χρήματα δεν θα τα έχουμε.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι εδώ πρέπει να αναδειχθεί ο ρόλος της ΕΕ, (που μπορεί να πει) ότι μπορούμε να υποκαταστήσουμε το ΔΝΤ, αλλιώς η Ελλάδα έχει την επιλογή να καταφύγει σε αυτό.

    "Τα μέτρα δεν μας βγάζουν μόνα τους από την κρίση, θα υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα" είπε ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας ότι ως λάβρος ευρώφιλος ο ίδιος θα προτιμούσε ευρωπαϊκή λύση.

    Απαντώντας σε ερώτηση-πρόταση για κυκλοφορία παράλληλα με το ευρώ "εσωτερικού νομίσματος" στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ περίπλοκο ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεωκοπήσει και τόνισε ότι δεν πρέπει να δίνεται η εικόνα πως η Ελλάδα είναι στο χείλος της καταστροφής.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων που ετέθη ως ερώτηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι "θα ήταν άκαιρο να τεθεί τέτοιο θέμα τώρα" καθώς κάτι τέτοιο θα έστελνε και το λάθος μήνυμα πως στην Ελλάδα "δεν είμαστε έτοιμοι για αλλαγές", ενώ από την χώρα εκπέμπεται ένα διαφορετικό μήνυμα που είναι δυνατό από το κουράγιο του ελληνικού λαού.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν πρέπει και η ΕΕ μέσω μιας Εξεταστικής Επιτροπής πρέπει να διερευνήσει τι συνέβη στο παρελθόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι στην Ελλάδα έχει συσταθεί μια Εξεταστική Επιτροπή και υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε κρυφές τακτικές και μπήκε στην ευρωζώνη με το σπαθί της".

    Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε στο ευρωκοινοβούλιο τους δύο διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού των στρατιωτικών δαπανών και είπε ότι η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη με έλλειμμα 3,1 ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει στους ευρωβουλευτές ότι το 4%-5% του ΑΕΠ της χώρας μας κατευθύνεται στις αμυντικές δαπάνες.

    "Δεν μπορούμε μόνοι μας να πολεμήσουμε τους κερδοσκόπους των διεθνών αγορών. Δεν λέω να ασφυκτιούν οι αγορές, αλλά να ρυθμιστούν" είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα βγεί ισχυρότερη στο τέλος της κρίσης, επισημαίνοντας ότι "με όποιον και να μιλήσεις στην Ελλάδα λέει "ναι" στις αλλαγές" και ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχόμενος να διαδραματίσει η Επιτροπή ουσιαστικό ρόλο ώστε η ΕΕ να δεί πως θα αντιμετωπιστεί η κρίση.

    Ο.Ρεν: Η ΕΕ πρέπει να καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταλήξει σε ένα πιο συγκεκριμένο συμπέρασμα την προσεχή εβδομάδα για μια πιθανή βοήθεια προς την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών & Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

    "Είναι σημαντικό η ΕΕ να καταλήξει την προσεχή εβδομάδα σε ένα πιο συγκεκριμένο συμπέρασμα, συγκεκριμένο πολιτικό συμπέρασμα, όσον αφορά το ευρωπαϊκό πλαίσιο για μια συντονισμένη και υπό όρους ενέργεια, εάν χρειαστεί και εάν καταστεί αναγκαίο", υπογράμμισε ο κ. Ρεν.

    "Είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε πολιτικά την εργασία που έχει γίνει μέχρι τώρα", τόνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος αναφερόμενος στη συζήτηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αυτήν την εβδομάδα για τις τεχνικές λεπτομέρειες της βοήθειας.

    Φερχόφστατ : Απαράδεκτες οι δηλώσεις Μέρκελ

    Απαράδεκτες και ενοχλητικές χαρακτηρίζει ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ τις δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ περί εξόδου χωρών μελών από την ευρωζώνη.

    Ειδικότερα, σε ομιλία του στο Παρίσι στην ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης «η Ευρώπη μας», το κείμενο της οποίας έχει διανεμηθεί στις Βρυξέλλες από την ομάδα των Φιλελευθέρων, ο Γκ. Φερχόφστατ επισημαίνει ότι «πάνω από όλα αυτές οι δηλώσεις είναι ακατανόητες καθώς η ευρωπαϊκή λύση θα είναι η πιο γρήγορη και λιγότερη δαπανηρή επιλογή» τονίζοντας ότι αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδώσει ένα δάνειο για την Ελλάδα αυτό δεν θα κοστίσει ούτε ένα λεπτό του ευρώ για κανέναν.

    «Τα πράγματα είναι τόσο απλά αλλά φαίνεται πως η κυρία Μέρκελ δεν επιθυμεί πλέον ευρωπαϊκές λύσεις», τονίζει ο Γκ. Φερχόφστατ ο οποίος επισημαίνει ακόμη ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να προτείνει ευρωπαϊκές λύσεις καθώς, όπως αναφέρει, αρνείται να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και αρνείται να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

  • ** Σήμερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Γερμανία είναι ανοικτή στην ιδέα παροχής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, εάν την έχει ανάγκη.

    [02] "Κόκκινη γραμμή το εισόδημα των χαμηλόμισθων"

    «Κόκκινη γραμμή» χαρακτήρισε το εισόδημα των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, μιλώντας στο 34ο συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Χαλκιδική ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στην κυβέρνηση για να νέα μέτρα, που τα χαρακτήρισε «οδυνηρά» και «αναποτελεσματικά», ενώ επέρριψε ευθύνες για τη συντήρηση «ενός μοντέλου που χρεοκόπησε», σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και στο δικό του κόμμα γιατί «υπέκυψε στον πειρασμό του διαχειριστικού «κυβερνητισμού».

    Πρόσθεσε όμως, ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει» διότι «έχει δυνατότητες, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχει μέλλον», αλλά άσκησε κριτική στο μίγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται, τονίζοντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα χαμηλού δημοσιονομικού κόστους, που να συντηρούν ελεγχόμενη τη ζήτηση «η αγορά θα κλατάρει».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα-ανάσες για την τόνωση της αγοράς «για να μη γονατίσει η οικονομία» και «να μη διαλυθεί η κοινωνία». Τόνισε ότι οι θυσίες που ζητούνται «δημιουργούν μεγαλύτερη ύφεση, οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη υστέρηση εσόδων και σε ακόμα σκληρότερα μέτρα».

    «Δεν μπορούν να πνίξουν την οικονομία για ναβ¦ «εξυγιάνουν» τα δημόσια οικονομικά! Δεν μπορούν να διαλύσουν την κοινωνία για να τηβ¦ «σώσουν»! Η κυβέρνηση, δυστυχώς δεν άκουσε τις εκκλήσεις μας. Από το βήμα αυτό, της ζητώ για μια ακόμα φορά, να στηρίξει την οικονομία με μέτρα-ανάσες μηδενικού ή πολύ χαμηλού κόστους. Για να αντέξει η χώρα την κρίση, για να συγκρατήσει την ανεργία. Για να μπορέσει να βγει η οικονομία από την κρίση χωρίς να χρειαστούν κι άλλα σκληρότερα μέτρα» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Αναφέροντας τις θέσεις του ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι «χρεοκόπησε ένα ολόκληρο μοντέλο οικονομικής διαχείρισης, το οποίο στηρίχθηκε σε αναδιανομή δανεικών κι ένα πολιτικό μοντέλο, που στηρίχθηκε σε αναδιανομή πελατειακών σχέσεων ανάμεσα στο κράτος, τα κόμματα και την κοινωνία» αλλά διευκρίνισε ότι δεν χρεοκόπησε η Ελλάδα που «έχει τεράστιο αναξιοποίητο πλούτο» και «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα». Πρόσθεσε ότι αυτά μας δείχνουν το δρόμο για μια «νέα οικονομία, πιο βιώσιμη, πιο ανταγωνιστική, ικανή να δημιουργεί εισόδημα, ικανή να διαχέει εισόδημα και ευκαιρίες σε όλους» και «ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, όπου ο χώρος της εργασίας δεν θα ζει σε ατέλειωτη λιτότητα».

    Ο κ. Σαμαράς επέρριψε ευθύνες για το στρεβλό μοντέλο που ακολουθήθηκε σε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις», αλλά και στο δικό του κόμμα.

    «Το κόμμα μου ευθύνεται γιατί δεν το άλλαξε, όπως υποσχέθηκε. Γιατί δεν τόλμησε να το αλλάξει όταν είχε την ευκαιρία. Γιατί υπέκυψε στον πειρασμό του διαχειριστικού κυβερνητισμού». Σε αυτό αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη. Αλλά το μοντέλο αυτό δεν το δημιούργησε το κόμμα μου. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Γιατί όλοι έχουν τις ευθύνες τους. Δεν υπάρχουν «αναμάρτητοι». Εμείς αναλάβαμε τις δικές μας ευθύνες και κάναμε την αυτοκριτική μας. Πολύ θα βοηθούσε το διάλογό μας με την κοινωνία, αν και όλοι οι άλλοι έκαναν το ίδιο» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «δεν έχασε τον έλεγχο» όταν ξέσπασε η κρίση και πήρε «δύσκολα μέτρα» για να συγκρατήσει το έλλειμμα, αλλά υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει «καμία σχέση και καμία σύγκριση με τα μέτρα που βλέπουμε τώρα», που τα χαρακτήρισε «πιο σκληρά», «οδυνηρά» και «αναποτελεσματικά». Κατηγόρησε για ανακολουθία την κυβέρνηση τονίζοντας ότι αναγκάστηκε «στη συνέχεια να επιβάλει πολύ χειρότερα μέτρα από εκείνα που είχε απορρίψει λίγους μήνες πριν».

    Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι «δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για την κρίση και δεν μπορούν να την πληρώσουν αυτοί» προσθέτοντας ότι «κάθε ευρώ που χάνεται από τους πιο αδύνατους, δεν μειώνει τα ελλείμματα, βαθαίνει την ύφεση».

    «Οι εργαζόμενοι να γίνουν δημιουργοί και μερισματούχοι του πλούτου αυτής της κοινωνίας. Όχι αναλώσιμοι «παρίες», πρώτοι στις θυσίες και τελευταίοι στις ευκαιρίες και στην ευημερία» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    «Η κυβέρνηση επέλεξε πολιτική που αφαιρεί και διαιρεί: Αφαιρεί εισόδημα και διαιρεί το λαό. Εμείς προτείνουμε πολιτική που προσθέτει και πολλαπλασιάζει. Προσθέτει θέσεις εργασίας και πολλαπλασιάζει το ρυθμό της ανάκαμψης» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Ήλθα εδώ για να σας πω ότι είναι αναπόφευκτα κάποια οδυνηρά μέτρα. Αλλά όχι αυτά που διαλύουν τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό. Κι όχι χωρίς τόνωση της αγοράς».

    Τέλος υπογράμμισε ότι ιδεολογία της ΝΔ δεν είναι «η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα που οδήγησε ολόκληρο τον κόσμο στην χρηματοπιστωτική κρίση», αλλά «ο κοινωνικός φιλελευθερισμός» που εξασφαλίζει «περισσότερη ανάπτυξη, μεγαλύτερη απασχόληση, περισσότερες ευκαιρίες και διάχυση ευκαιριών σε όλους».

  • ** Ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Νομαρχία Χαλκιδικής, το Δήμο Πολυγύρου και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, όπου θα θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συσκέψεις με τοπικούς παράγοντες.

    Το απόγευμα θα συναντηθεί στη Θεσσαλονίκη με αγροτοσυνεταιριστές και το βράδυ θα έχει δείπνο με παραγωγικούς φορείς της πόλης.

    Αύριο το πρωί θα μιλήσει στο προσυνέδριο της ΝΔ, στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της ΔΕΘ.

    [03] "Κοινή συνάντηση"

    Συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, είχε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ξεκινά κύκλο επαφών με τους πρώην πρωθυπουργούς με στόχο όπως είπε, να ακούσει τις σκέψεις τους και τις συμβουλές τους, ενώ ζήτησε να υπάρξει μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τους τρεις κοινοβουλευτικούς πρώην πρωθυπουργούς.

    "Η χώρα διανύει τη μεγαλύτερη μεταπολιτευτική κρίση, θα ήταν καλή ιδέα να γίνει μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τους τρεις κοινοβουλευτικούς πρώην πρωθυπουργούς. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την κρίση, συντεταγμένα και να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε πως τώρα δεν είναι η ώρα του επιμερισμού ευθυνών και επανέλαβε πως ο ίδιος τάσσεται κατά των εξεταστικών επιτροπών.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θα συναντηθεί την ερχόμενη Τετάρτη και με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

    Χθες, ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα πρέπει να καταφύγει στο ΔΝΤ.

    «Τώρα πλέον, κάθε ημέρα, κάθε ώρα που περνάει και καθυστερούμε να δώσουμε μια ουσιαστική και υπαρκτή λύση στην οικονομική δυσπραγία της χώρας, είναι ένα χρονικό διάστημα απογοητευτικό και απαγορευτικό. Υπάρχουν χρήματα που μας περιμένουν στο ΔΝΤ. Το θέμα είναι πως θα πετύχουμε καλύτερους όρους και χαμηλότερο επιτόκιο. Και μετά πρέπει να κάνουμε μια κουβέντα εξ αρχής με την ΕΕ για την συμπεριφορά της, όπως αυτή εκφράστηκε, ιδιαιτέρως απβ την κα Μέρκελ», δήλωσε, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση.

    Εξάλλου, σύμφωνα με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, σκέπτεται το ενδεχόμενο να προτείνει μποϊκοτάζ των γερμανικών προϊόντων από τους Έλληνες καταναλωτές.

    Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι σκέφτεται πολύ σοβαρά να καταγγείλει τη γερμανική στάση απέναντι στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδος, λέγοντας ότι «όποιος αγοράζει γερμανικά προϊόντα βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα, υπό την έννοια ότι το ελάχιστο εναπομείναν εισόδημα στον Έλληνα φεύγει εκτός Ελλάδας στερώντας την αγορά μας από ρευστό. Πρέπει, επιτέλους, να καταλάβουν ότι θα υπάρξει μια πίεση, μια που δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ανάγκη».

    Είπε, επίσης, ότι είχε προτείνει στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εκτίμησε ότι «φαίνεται πως έχουμε καθυστερήσει πολύ».

    Υποστήριξε ότι «η Ευρώπη μάς κοροϊδεύει» και πως «η κ. Μέρκελ έπαιξε μαζί μας και μας απέσπασε 1 δισ. χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την εσωτερική κατάσταση στη Γερμανία», ενώ είπε ότι εάν βγούμε από την ζώνη του ευρώ, τότε το ευρω θα φτάσει στο μισό του δολαρίου.

    Ανέφερε ακόμη, ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και όποιος δεν το βλέπει εθελοτυφλεί, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του προσφέρει την βοήθειά του για να αντιμετωπιστεί η κρίση. «Όταν προσφέραμε την βοήθειά μας στον κ. Καραμανλή εισπράξαμε τον χαρακτηρισμό "ακραίοι". Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε την υπεύθυνη στάση μας κάτι με το οποίο φαίνεται πως συμφωνεί και η κοινή γνώμη», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Αναφερόμενος στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, είπε ότι διαφωνεί με τον τρόπο που μεθοδεύεται και υποστήριξε πως πρέπει να γίνει διάλογος «μέχρι να δομήσουμε εξ αρχής τα πράγματα και όταν γίνεται διάλογος να τηρούνται όσα έχουν συμφωνηθεί».

    Ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι ο ενεργός πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται δραματικά σε σχέση με τον ενεργό πληθυσμό των μεταναστών. Υποστήριξε, δε, πως οι πολίτες αλβανικής καταγωγής δεν υπήρχε λόγος να ελληνοποιηθούν, αφού σε μερικά χρόνια θα μπορούν να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στην Ελλάδα σαν πολίτες κράτους της ΕΕ.

    «Με το να τους ελληνοποιήσουμε, ουσιαστικά βάζουμε μπελάδες στο κεφάλι μας. Έπειτα, σε μια περίοδο κρίσης η ελληνοποίηση 500.000 περίπου ανθρώπων θα αυξήσει τρομακτικά τις πιέσεις προς το ταμείο ανεργίας», είπε.

    Τέλος, εξέφρασε τη διαφωνία του με το μέτρο για τις ταμειακές μηχανές παντού, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολύ πιο απλά και σίγουρα μέτρα για να εξασφαλιστεί η δίκαιη φορολόγηση και η εισροή κεφαλαίων στα ταμεία του κράτους.

    «Θα μπορούσε να θεσπιστεί ένα είδος "πλαφόν", που να εξασφαλίζει το συμφέρον του κράτους και αυτό να ισχύσει και για τα ταξί και για τις λαϊκές αγορές και σε κάθε άλλη αντίστοιχη περίπτωση», είπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 March 2010 - 11:30:21 UTC