Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν θα ζητήσουμε οικονομική βοήθεια"
  • [02] "Βάλλεται η μεσαία τάξη"
  • [03] Απεργία των πρατηριούχων

  • [01] "Δεν θα ζητήσουμε οικονομική βοήθεια"

    Είναι πατριωτικό καθήκον όλων να συμβάλουν, με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο συζητήθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις του φορολογικού νομοσχεδίου, που παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Παράλληλα επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν ζητά, ούτε πρόκειται να ζητήσει οικονομική βοήθεια, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα ήταν, όπως είπε, η ύστατη επιλογή.

    Οπως είπε ο κ. Παπανδρέου, το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου την προσεχή Τρίτη, για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την φορολογία, αφού προηγουμένως θα έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνοντας ότι δεν θα εξαιρεθούν του λογιστικού τρόπου υπολογισμού των εισοδημάτων τους κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών, ανέφερε ότι η κυβέρνηση μέσα από την διαβούλευση, έστω και αν αυτή είναι σύντομη, έχει δυνατότητα να κάνει διορθωτικές κινήσεις όταν διαπιστώνει αδυναμίες.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες επισκέψεις του σε διάφορες πρωτεύουσες, αλλά και στις Βρυξέλλες, ο Γ. Παπανδρέου επαναβεβαίωσε τη θέση της κυβέρνησης και της χώρας ότι δεν ζητά, ούτε πρόκειται να ζητήσει οικονομική βοήθεια, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα ήταν, όπως είπε, η ύστατη επιλογή.

    Χαρακτήρισε θετικό το μήνυμα που βγήκε από τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα περιμένει την επιβεβαίωση της στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ένα σήμα που θα εκπέμψει η Σύνοδος Κορυφής στη συνεδρίασή της στις 25 και 26 Μαρτίου.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες μετέφερε τις ελληνικές θέσεις και προσπάθησε να δώσει μια θετική εικόνα της Ελλάδας, η οποία δεν κατοικείται από έναν ανεύθυνο λαό αλλά παίρνει αποφάσεις τις οποίες τηρεί.

    Η επιλογή, πρόσθεσε, που κάνει η κυβέρνηση, είναι για την Ελλάδα της ευθύνης και του φιλότιμου και κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη χώρα και το μέλλον της. Και η προσπάθεια αυτή, όπως είπε, αναγνωρίζεται διεθνώς αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός ανέφερε στους συνομιλητές του ότι το διακύβευμα της κρίσης είναι αν υπάρχει βούληση και τόλμη να τεθούν οι αγορές στην υπηρεσία του πολίτη και όχι το αντίθετο.

    Και πρόσθεσε ότι αυτό που θέλει η Ελλάδα δεν είναι οικονομική βοήθεια, αλλά να δανείζεται με κανονικούς όρους, ώστε να μη χάνεται ο κόπος του ελληνικού λαού με τον δανεισμό με υπερβολικά επιτόκια.

    Στις συνεχείς επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα, ο κ. Παπανδρέου, όπως είπε, προσπάθησε ώστε να εμπεδωθεί η εικόνα της χώρας ως μιας χώρας θετικής, απαλλαγμένης από τα βάρη του παρελθόντος.

    Ανέφερε επίσης η κυβέρνηση κάνει βαθειές τομές και ανατροπές, προκειμένου να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη, αλλά και ανάπτυξη, ώστε η Ελλάδα να μη ξαναφθάσει ποτέ στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

    Χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ως το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την αναδιανομή εισοδήματος, είπε ότι μπαίνει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς που υπήρχε για ορισμένους προνομιούχους, όπως και οι προνομιακοί φορολογικοί συντελεστές που ίσχυαν για κάποιες συντεχνίες.

    Το φορολογικό σύστημα, πρόσθεσε, ήταν μέχρι σήμερα εργαλείο αναπαραγωγής και διόγκωσης της κοινωνικής αδικίας και εμείς κλείνουμε αυτόν τον κύκλο.

    Ολα τα εισοδήματα, τόνισε, θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο και κάνουμε μια επαναστατική τομή για το χτύπημα της φοροδιαφυγής.

    Ανέφερε επίσης ότι η ανοχή όσων δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους, έναντι εκείνων που φοροδιαφεύγουν, έχει τελειώσει. Και χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις τους.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη ιστορία της χώρας δεν κλήθηκε μία κυβέρνηση να πάρει σημαντικές αποφάσεις και να προχωρήσει σε τόσες και τέτοιες βαθειές τομές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

    Χαρακτήρισε τιτάνιο το έργο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και δύσκολο, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι "θα τα καταφέρουμε".

    Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο

    Ένα δάνειο (με τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως έχει ζητήσει η Ελλάδα) θα αρκούσε για να εξασφαλίσει ότι τα spreads θα υποχωρήσουν και οι κερδοσκόποι θα φύγουν και θα μας αφήσουν ήσυχους, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην σημερινή του ομιλία στην Προσωρινή Επιτροπή Χρηματιστηριακής Οικονομικής & Κοινωνικής Κρίσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου και απάντησε σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε στην αρχή της ομιλίας του ότι μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου "δεν είδαμε ότι η ιστορία δεν τελείωσε" και "πίσω από τα κράτη των κομμουνιστικών καθεστώτων που κατέρρεαν, δημιουργήθηκε ένας νέος άρχοντας, η αγορά" και τελικά οδηγηθήκαμε σε "φούσκες" που πληρώθηκαν από τους πολίτες.

    Εδώ και δύο χρόνια, από την αρχή της κρίσης, δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές και αν αυτό δεν γίνει θα έχουμε βία, εντάσεις, εθνικισμούς και φονταμενταλισμούς είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε "να μην επιστρέψουμε στα παλιά" και κάλεσε την ΕΕ να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην επόμενη συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι (G20), ενώ αναφερόμενος στις συναντήσεις του με ευρωπαίους ηγέτες, είπε ότι από αυτές προέκυψε μια πρωτοβουλία για τα CDS (Συμβόλαια Αντασφάλισης Κινδύνου), και πρόσθεσε ότι στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ζήτησε από τον κ. Ομπάμα σθεναρότερη αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας και έλαβε θετική απάντηση "αν και ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα έχει διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία οξύνθηκαν από την κρίση και τις επιθέσεις των κερδοσκόπων, προσθέτοντας ωστόσο ότι "δεν ζητώ αποδιοπομπαίο τράγο".

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η μοίρα μας κρίνεται από εκείνες τις δυνάμεις που είτε στο θέμα των CDS είτε ως αξιολογητές δεν επιτήρησαν σωστά και παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο, ενώ οι φόροι των λαών μας γλίτωσαν τις τράπεζες από την χρεωκοπία, τώρα αυτές να μας χτυπάνε γιατί δημιουργήσαμε ελλείμματα για να τους γλιτώσουμε.

    "Πριν πέντε μήνες πήραμε ισχυρή εντολή για αλλαγή" είπε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας πως "ποτέ δεν είχαν ληφθεί τόσο πολλά μέτρα σε τόσο λίγο διάστημα" και προσθέτοντας ότι άμεσος στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της χώρας και μεσομακροπρόθεσμος στόχος είναι οι αλλαγές να εισάγουν την Ελλάδα σε πορεία ανάπτυξης.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για την εφαρμογή από την περασμένη εβδομάδα του "πιο σκληρού προγράμματος λιτότητας" το οποίο εμπεριέχει και το μήνυμα του πολιτικού θάρρους και της δέσμευσης της Ελλάδας για την προστασία του κοινού νομίσματος.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει τα μέτρα προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "αν συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια το χρέος δεν μειώνεται και οι θυσίες θα χαθούν αν συνεχιστεί η κερδοσκοπία".

    Ζητάμε πολιτική στήριξη

    "Δεν είμαστε αήθης χώρα που ζητά να ζήσει από τον πλούτο των άλλων, ζητάμε πολιτική στήριξη ώστε να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις και να μην πληρώσουμε περισσότερο" είπε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι "θα πρέπει να αναγκάσουμε τις αγορές να ανταποκριθούν θετικά, έστω και με πιεστικό τρόπο".

    "Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, μπορεί όμως να υπάρξει χιονοστιβάδα. Η Ευρώπη είναι και νομισματική και πολιτική ένωση και χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη" είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι ο πρόδρομος της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και η ΕΕ να είναι ο καταλύτης για λύσεις σε παγκοσμιοποιημένο επίπεδο.

    Σε αυτό το σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου επικαλέστηκε την προτροπή του προέδρου του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν να μην χαθεί η ευκαιρία για αλλαγή στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και πρότεινε την δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

    Απαντώντας στους τρείς γύρους ερωτήσεων που ακολούθησαν την ομιλία του ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες προχωρά η ελληνική κυβέρνηση θα οδηγήσουν σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ενώ σε ότι αφορά την Συνθήκη του Μάαστριχτ επισήμανε ότι μετά την έναρξη της κρίσης είχε αναφέρει στον κ. Μπαρόζο ότι δεν του άρεσε ο όρος "ευελιξία" που χρησιμοποιήθηκε τότε, διότι έδωσε λάθος μηνύματα και αυξήθηκαν τα ελλείμματα.

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου είχα προτείνει τότε ότι αντί να είμαστε "ευέλικτοι" να δράσουμε συγκεκριμένα και συντονισμένα υπό την εποπτεία της Κομισιόν.

    Υπογράμμισε επίσης ότι η τιμωρία μιας χώρας με αποπομπή της από την ευρωζώνη δεν είναι η λύση, ενώ επιπλέον η τιμωρία και η αποπομπή σημαίνει και αποτυχία της ΕΕ.

    Ελλάδα και ΔΝΤ

    Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της εισόδου της Ελλάδας στην ευρωζώνη καθώς το ευρώ σταθεροποίησε την χώρα νομισματικά και βοήθησε στην ανάπτυξη, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης είπε ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη αυτά τα μέτρα θα τα ζητούσε το ΔΝΤ που δεν θα ζητούσε κάτι παραπάνω.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα ουσιαστικά είναι στα πλαίσια επιτήρησης του ΔΝΤ, άσχετα αν δεν το λέμε έτσι, αλλά χωρίς τις διευκολύνσεις του ΔΝΤ, διότι (ως έχει η κατάσταση τώρα) αν χρειαστούμε τα χρήματα δεν θα τα έχουμε.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι εδώ πρέπει να αναδειχθεί ο ρόλος της ΕΕ, (που μπορεί να πει) ότι μπορούμε να υποκαταστήσουμε το ΔΝΤ, αλλιώς η Ελλάδα έχει την επιλογή να καταφύγει σε αυτό.

    "Τα μέτρα δεν μας βγάζουν μόνα τους από την κρίση, θα υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα" είπε ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας ότι ως λάβρος ευρώφιλος ο ίδιος θα προτιμούσε ευρωπαϊκή λύση.

    Απαντώντας σε ερώτηση-πρόταση για κυκλοφορία παράλληλα με το ευρώ "εσωτερικού νομίσματος" στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ περίπλοκο ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεωκοπήσει και τόνισε ότι δεν πρέπει να δίνεται η εικόνα πως η Ελλάδα είναι στο χείλος της καταστροφής.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων που ετέθη ως ερώτηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι "θα ήταν άκαιρο να τεθεί τέτοιο θέμα τώρα" καθώς κάτι τέτοιο θα έστελνε και το λάθος μήνυμα πως στην Ελλάδα "δεν είμαστε έτοιμοι για αλλαγές", ενώ από την χώρα εκπέμπεται ένα διαφορετικό μήνυμα που είναι δυνατό από το κουράγιο του ελληνικού λαού.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν πρέπει και η ΕΕ μέσω μιας Εξεταστικής Επιτροπής πρέπει να διερευνήσει τι συνέβη στο παρελθόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι στην Ελλάδα έχει συσταθεί μια Εξεταστική Επιτροπή και υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε κρυφές τακτικές και μπήκε στην ευρωζώνη με το σπαθί της".

    Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε στο ευρωκοινοβούλιο τους δύο διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού των στρατιωτικών δαπανών και είπε ότι η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη με έλλειμμα 3,1 ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει στους ευρωβουλευτές ότι το 4%-5% του ΑΕΠ της χώρας μας κατευθύνεται στις αμυντικές δαπάνες.

    "Δεν μπορούμε μόνοι μας να πολεμήσουμε τους κερδοσκόπους των διεθνών αγορών. Δεν λέω να ασφυκτιούν οι αγορές, αλλά να ρυθμιστούν" είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα βγεί ισχυρότερη στο τέλος της κρίσης, επισημαίνοντας ότι "με όποιον και να μιλήσεις στην Ελλάδα λέει "ναι" στις αλλαγές" και ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχόμενος να διαδραματίσει η Επιτροπή ουσιαστικό ρόλο ώστε η ΕΕ να δεί πως θα αντιμετωπιστεί η κρίση.

    EE: "Φυσιολογικό" και "συνετό" το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ

    Το να εξετάζεται το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για χρηματοπιστωτική αρωγή, πράγμα που δεν απέκλεισε για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, είναι "φυσιολογικό, λογικό και συνετό", ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    "Είναι φυσιολογικό ο πρωθυπουργός να μην αποκλείει καμιά επιλογή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν.

    "Για έναν πολιτικό που είναι υπεύθυνος για τις τύχες της χώρας του, μου φαίνεται φυσιολογικό, λογικό και μάλιστα συνετό", πρόσθεσε ο Αμαντέου Αλταφάζ.

    "Τούτου λεχθέντος, ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (στο οποίο μετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27) θα έχει καρποφόρες συνομιλίες" για να βοηθήσει την Ελλάδα αν αυτό είναι απαραίτητο, κατά τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Ωστόσο, ο Αμαντέο Αλταφάζ επανέλαβε ότι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να ζητήσει βοήθεια η ίδια η χώρα και η σχετική πολιτική απόφαση να ληφθεί από τους 27 ευρωπαίους ηγέτες σε Σύνοδο Κορυφής. Ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε πάντως ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία συζήτησης του θέματος από Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ καθώς δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Ελλάδα.

    Παράλληλα, ο Αμαντέο Αλταφάζ επανέλαβε τη χθεσινή δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σύμφωνα με την οποία εφόσον χρειαστεί, υπάρχει ετοιμότητα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης μετά τη διευκρίνιση των τεχνικών λεπτομερειών οι οποίες συζητήθηκαν από το Eurogroup και το Συμβούλιο ECOFIN.

    O εκπρόσωπος τόνισε ακόμη ότι βασική θέση της Επιτροπής είναι και παραμένει η δήλωση του Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία: «τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεσμεύονται να λάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση για την ελληνική οικονομία, η οποία θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί άμεσα εφόσον χρειαστεί».

    Φερχόφστατ : Απαράδεκτες οι δηλώσεις Μέρκελ

    Απαράδεκτες και ενοχλητικές χαρακτηρίζει ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ τις δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ περί εξόδου χωρών μελών από την ευρωζώνη.

    Ειδικότερα, σε ομιλία του απόψε στο Παρίσι στην ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης «η Ευρώπη μας», το κείμενο της οποίας έχει διανεμηθεί στις Βρυξέλλες από την ομάδα των Φιλελευθέρων, ο Γκ. Φερχόφστατ επισημαίνει ότι «πάνω από όλα αυτές οι δηλώσεις είναι ακατανόητες καθώς η ευρωπαϊκή λύση θα είναι η πιο γρήγορη και λιγότερη δαπανηρή επιλογή» τονίζοντας ότι αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδώσει ένα δάνειο για την Ελλάδα αυτό δεν θα κοστίσει ούτε ένα λεπτό του ευρώ για κανέναν.

    «Τα πράγματα είναι τόσο απλά αλλά φαίνεται πως η κυρία Μέρκελ δεν επιθυμεί πλέον ευρωπαϊκές λύσεις», τονίζει ο Γκ. Φερχόφστατ ο οποίος επισημαίνει ακόμη ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να προτείνει ευρωπαϊκές λύσεις καθώς, όπως αναφέρει, αρνείται να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και αρνείται να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

    -

    [02] "Βάλλεται η μεσαία τάξη"

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το απόγευμα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς.

    Λίγο μετά τις 7 μ.μ. επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. όπου συναντήθηκε με τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης του κόμματος. «Είναι τεράστια η χαρά μου που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

    Αύριο το πρωί ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στη Χαλκιδική. Στις 10.30 π.μ. θα απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, στην Καλλιθέα, και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Νομαρχία Χαλκιδικής, τον Δήμο Πολυγύρου, το τοπικό Επιμελητήριο και τη ΝΟΔΕ της Ν.Δ.

    Στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί στη Θεσσαλονίκη με αγροτοσυνεταιριστές και στις 9.30 το βράδυ θα έχει δείπνο εργασίας με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων.

    Το πρωί του Σαββάτου θα μιλήσει στο προσυνέδριο της Ν.Δ., στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

    Επίθεση στην κυβέρνηση για τη φορολογική της πολιτική εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Καταλόγισε στην κυβέρνηση "φορολογική επιδρομή εναντίον της μικρομεσαίας ακίνητης περιουσίας".

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση καθιστά για μία ακόμη φορά εύκολα θύματα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών εκείνους που έχουν μικρές ιδιοκτησίες στη διάθεσή τους. Το αποτέλεσμα, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, είναι να μειωθεί ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα της μικρομεσαίας ελληνικής οικογένειας.

    Η ΝΔ εκτιμά ότι με τη φορολογική της πολιτική η κυβέρνηση θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την κρίση, γιατί δεν παίρνει μέτρα που να ευνοούν την ανάπτυξη.

    Είπε ακόμη ο κ. Παναγιωτόπουλος ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο διακρίνεται από πολύ μεγάλες αδικίες και φοροεισπρακτικές λογικές σε βάρος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

    Εκτιμά ότι καταργείται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ αφού συνδέεται με αποδείξεις.

    Επισήμανε ακόμη ότι μειώνεται δραματικά το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η ΝΔ θα δώσει τη μάχη για να βελτιώσει η κυβέρνηση διατάξεις του νομοσχεδίου, ή να αλλάξει κάποιες άλλες που δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

    Απευθύνθηκε για μία ακόμη φορά στην κυβέρνηση, ζητώντας να υιοθετήσει την δέσμη των αναπτυξιακών μέτρων που έχει προτείνει ο κ. Α. Σαμαράς και επισήμανε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω ύφεση της ελληνικής οικονομίας, που θα εκτινάξει την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη.

    [03] Απεργία των πρατηριούχων

    Μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα απεργούν οι βενζινοπώλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην έκδοση αποδείξεων για τις πωλήσεις καυσίμων χωρίς να έχουν εγκατασταθεί προηγουμένως ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων από τα οποία θα εκδίδονται αυτόματα αποδείξεις.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ανακοίνωσε ότι δεν θα λάβει μέρος στο κλείσιμο των πρατηρίων δηλώνοντας ικανοποιημένη από τη στάση του υπουργείου Οικονομικών.

    Στην απεργιακή κινητοποίηση δεν θα συμμετάσχουν οι πρατηριούχοι των νομών Θεσσαλονίκης, Γρεβενών και Κρήτης.

    Απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι τα πρατήρια θα εκδίδουν αποδείξεις από την 1η Απριλίου από τις υπάρχουσες ταμειακές μηχανές γεγονός που σύμφωνα με την Ομοσπονδία θα οδηγήσει σε λουκέτα καθώς οι πρατηριούχοι θα ελέγχονται για διαφορές μεταξύ εισροών και εκροών όγκου καυσίμων που δεν οφείλονται σε αυτούς, αλλά δεν μπορούν να τις ελέγξουν (π.χ. διαφορά θερμοκρασίας που μεταβάλλει τον όγκο των καυσίμων, ελλειμματικές παραδόσεις, κλπ.).

    Η ομοσπονδία των βενζινοπωλών πρόκειται να συνεδριάσει την Κυριακή με τον πρόεδρο της ΟΒΕ Μιχάλη Κούση να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνουν νέες απεργίες, ακόμη και μέσα στο Πάσχα.

    Ανεστάλη η απεργία στη ΔΕΗ

    Αναστέλλονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε αργά χθες το βράδυ, κατά πλειοψηφία, το ΔΣ της ομοσπονδίας.

    Η ΓΕΝΟΠ παραπέμπει στη συνάντηση που έχει οριστεί για αύριο Παρασκευή με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Εργασίας Α. Λοβέρδο για τα θέματα των μισθών, των συντάξεων και των προσλήψεων και, σύμφωνα με την απόφαση, αν αυτή αποβεί άκαρπη θα ξεκινήσουν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη Τετάρτη 24 Μαρτίου.

    Απεργία των ταξί

    Χειρόφρενο τράβηξαν για άλλη μια φορά σήμερα και για 24 ώρες οι ιδιοκτήτες ταξί, εκφράζοντας τη διαφωνία τους για τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και οι οποίες προβλέπουν τη φορολόγησή τους βάσει βιβλίων εσόδων - εξόδων.

    Στάση εργασίας, αύριο, μηχανικών, γεωτεχνικών και ακαδημαϊκών

    Στάση εργασίας, από τις 11.00 έως τις 15.00, θα πραγματοποιήσουν, αύριο, Παρασκευή, οι μηχανικοί, γεωτεχνικοί και ακαδημαϊκοί των Πολυτεχνείων και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

    «Αποδιαρθρώνεται οτιδήποτε υγιές στον τόπο», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Ιω. Αλαβάνος, σήμερα στο κτήριο του ΤΕΕ, εξηγώντας ότι «με την πολιτική της στο φορολογικό, η κυβέρνηση θα εντάξει αναγκαστικά στη γενιά των 700 ευρώ, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους πολιτικούς μηχανικούς». Είπε ακόμη ότι με το ασφαλιστικό «θα υπάρξει περαιτέρω δραματική πτώση στις οικοδομικές δραστηριότητες», σημειώνοντας ότι μόνον το 2009 υπήρξε μείωση οικοδομικών αδειών κατά 29%. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη αύξησης της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ για έργα ανάπτυξης.

    Από την πλευρά των ακαδημαϊκών, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που δεν ρυθμίζεται το θέμα της ισοτιμίας των διπλωμάτων πενταετούς διάρκειας, τα οποία χορηγούνται από πολυτεχνικές σχολές με μεταπτυχιακά, «η πολιτεία διαπράττει μια μεγάλη αδικία εις βάρος πολλών χιλιάδων πολιτών».

    «Η σύγκριση των πολυτεχνικών σχολών της Ελλάδας έχει γίνει με αυτές των καλύτερων πανεπιστημίων των ΗΠΑ και του Καναδά. Έπρεπε, προ πολλού, να είχε γίνει η αναγνώριση της ισοτιμίας και γι αυτό δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε», επισήμανε για το θέμα ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Γ. Ζέρβας.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, Θ. Μαρκόπουλος, δήλωσε ότι «ζητάμε αξιολόγηση και εύλογη κατάταξη των πτυχίων στην Ελλάδα» και συμπλήρωσε ότι «συμμετέχουμε στη στάση εργασίας, γιατί διαμαρτυρόμαστε ευρύτερα για την αντιμετώπισή μας από το Υπουργείο Παιδείας και δια βίου Μάθησης». Έκανε δε γνωστό, πως «αν και έχουμε ζητήσει εδώ και μήνες συνάντηση με τον κ. Πανάρετο, δεν έχει ανταποκριθεί».

    Απαλλαγή παρακράτησης από τις εφημερίες του ΕΣΥ

    Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών, που θα προβλέπει τη μη παρακράτηση του 10% τόσο από τις εφημερίες των γιατρών όσο κι από τις υπερωρίες του υπόλοιπου προσωπικού του ΕΣΥ.

    Αυτό τόνισε στη Βουλή η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλου.

    Η σχετική απόφαση ελήφθη, σημείωσε η υπουργός Υγείας, προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά το 2010, το πρόγραμμα εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία.

    Ακόμα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι υπεγράφη προχθές, από τον υφυπουργό Οικονομικών, η απόφαση για την καταβολή 36 εκατ. ευρώ για εφημερίες του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ εκδόθηκε και ένταλμα πληρωμής των υπολοίπων ποσών των προηγούμενων μηνών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μουλόπουλος υποστήριξε ότι «ενώ η πολιτική της ΝΔ εξουθένωσε τους γιατρούς του ΕΣΥ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να τους εξοντώσει».

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 March 2010 - 19:30:25 UTC