Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα ζητάει μόνο πολιτική στήριξη"
  • [02] "Όχι" σε ψήφισμα για "γενοκτονία"
  • [03] Εικόνες της αμερικανικής φύσης στο Μουσείο Μπενάκη
  • [04] Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο
  • [05] Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις
  • [06] "Ολοφάνερα επικίνδυνος"
  • [07] "Η χώρα πρέπει να διασωθεί"
  • [08] "Ακύρωση των κατακτήσεων"
  • [09] Το ενδιαφέρον στη Λάρισα

  • [01] "Η Ελλάδα ζητάει μόνο πολιτική στήριξη"

    Την πολιτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για την αντιμετώπιση των φαινομένων κερδοσκοπίας, αλλά και την απόφασή τους για συνεργασία για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς τόνισαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, στις κοινές δηλώσεις που έκαναν χθες μετά τη συνάντησή τους, στο Βερολίνο. Και οι δύο υπογράμμισαν ότι η Αθήνα ζήτησε μόνο πολιτική στήριξη και όχι οικονομική.

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε την κ. Μέρκελ για την υποστήριξη στο ελληνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, και έκανε αναφορά στην καλή σχέση των δύο λαών και τόνισε ότι η Ελλάδα και η Γερμανία συνεργάζονται για την αντιμετώπιση πολλών κοινών προβλημάτων τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και ανέφερε πως οι δυο χώρες θα μπορούσαν να έχουν στενότερη συνεργασία στους τομείς που αφορούν το περιβάλλον, την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, την πολιτική προστασίας, την έρευνα και τις νέές τεχνολογιες, τη μετανάστευση, καθώς και τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

    Επανέλαβε ότι τα βάρη και οι θυσίες των Ελλήνων θα επιμεριστούν δίκαια και θα πιάσουν τόπο, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική στήριξη και στάθηκε στη συνεργασία για την καταπολέμηση των φαινομένων της κερδοσκοπίας.

    «Η Ελλάδα πήρε δύσκολες αποφάσεις. Για μας, ήταν αναγκαίες αποφάσεις για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Εμείς θα διασφαλίσουμε ότι τα βάρη αυτής της πορείας, οι θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός, και θα επιμεριστούν δίκαια, αλλά και θα πιάσουν τόπο. Θα έχουν αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

    «Επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη. Με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε την κυρία Μέρκελ να υποστηρίζει τις προσπάθειές μας, αυτές που κάνουμε, και τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε. Θέλω επίσης να την ευχαριστήσω για την κοινή μας απόφαση να συνεργαστούμε στενά για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας, που είναι ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα».

    Από την πλευρά της, η κα Μέρκελ συνεχάρη την Ελλάδα για τα μέτρα που έλαβε, προκειμένου να αμβλύνει το έλλειμμά της και τόνισε πως γίνεται «τιτάνια προσπάθεια».

    Εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γερμανίας προς την Ελλάδα και την προθυμία της χώρας της να συνεισφέρει με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της στη διαδικασία εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους και των δομών του και υπογράμμισε ότι οι ελληνικές προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση, έχουν θετική αντιμετώπιση τόσο από την Γερμανία όσο και συνολικά από την ευρωζώνη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε πως η Γερμανία μπορεί να δώσει στην ελλάδα τεχνογνωσία σε θέματα μεταρρυθμίσεων, όπως οι σχέσεις Κράτους-πολίτη. «Δεν θα επιβάλουμε κάτι. Μπορούμε όμως να υποβάλουμε προτάσεις και να πούμε πού έχουμε συγκεκριμένες εμπειρίες και πού νομίζουμε ότι οι δομές της χώρας για τον 21ο αιώνα μπορούν να προσαρμοστούν ή όχι», σημείωσε.

    Απαντώνστας σε ερωτήσεις δημοσιογραφων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, ότι στις δύσκολες στιγμές δεν πρέπει να ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα. Υπήρξαν δημοσιεύματα πρόσθεσε τα οποία πλήγωσαν τους Έλληνες, αλλά διευκρίνισε ότι αυτά δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη γερμανική κυβέρνηση, ούτε με τον ελληνικό λαό.

    Σχετικά, εξάλλου, με δημοσίευμα για να πουλήσει η Ελλάδα νησιά προκειμένου να καλύψει το χρέος της , ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχουν καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι τρόποι από το ξεπούλημα των νησιών. Και υπογράμμισε ότι οι Έλληνες πολέμησαν για να είναι σήμερα ελεύθερα τα νησιά.

    Τα δημοσιεύματα αυτά του γερμανικού τύπου αποδοκίμασε και η κυρία Μέρκελ, όπως αποδοκίμασε και τις λίγες, ανάλογες, δηλώσεις πολιτικών προσώπων στη Γερμανία.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην σταθερότητα της Ευρωζώνης, η οποία, όπως τόνισε, διασφαλίζεται με τις κοινές δράσεις και την κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε στην κυρία Μέρκελ το θέμα της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως μία δυνατότητα της Ελλάδας, χωρίς, πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για το ζήτημα αυτό. Ωστόσο, η κυρία Μέρκελ τόσο στις δηλώσεις της όσο και στις απαντήσεις της αναφέρθηκε αρκετές φορές στην ανάγκη σταθερότητας της Ευρωζώνης και της επίλυσης των προβλημάτων εντός αυτής, κάτι που ερμηνεύεται και ως επιθυμία της το ελληνικό πρόβλημα να μείνει εντός της ευρωζώνης.

    Σχετικά, εξάλλου, με τη δράση κατά της κερδοσκοπίας, όπως είπε η κυρία Μέρκελ οι δύο χώρες θα φέρουν από κοινού το θέμα στην Κομισιόν, ενώ όπως είπε στον κ. Παπανδρέου, η Γερμανία προτίθεται να φέρει το θέμα στην επόμενη Σύνοδο των G-20 καθώς και σε άλλα φόρα στα οποία συμμετέχει.

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι μπορεί η Ελλάδα να μην ζήτησε οικονομική βοήθεια, αλλά πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε κατά των κερδοσκόπων. Δεν μπορούμε να τους αφήνουμε ελεύθερους να εκμεταλλεύονται τη δύσκολη στιγμή μιας χώρας, όπως συμβαίνει τώρα με την Ελλάδα. Το θέμα, πρόσθεσε, είναι πολιτικό και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε παρά τις τεχνικές δυσκολίες που μπορεί να έχει.

    Αναφερόμενη στο πρόσφατο δεκαετές ομολογιακό δάνειο της Ελλάδας η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι οι αγορές έδειξαν ότι εμπιστεύονται την Ελλάδα και προέβλεψε ότι η εμπιστοσύνη των αγορών θα επανέλθει πιο γρήγορα αν υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές.

    Η Γερμανία, ανέφερε, επίσης, η κυρία Μέρκελ απαντώντας σε ερώτηση για το τι μπορεί να κάνει η χώρα της για την Ελλάδα, μπορεί να κάνει πολλά και κυρίως να επιδείξει την αλληλεγγύη της και να μην αφήσει να μιλάνε συνεχώς τα συναισθήματα, αλλά και οι πράξεις. Σε ερώτηση για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, απάντησε ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι στην ευρωζώνη και θέλουμε να είναι στην ευρωζώνη και πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας είναι η κοινή προοπτική όλης της Ευρώπης. Προσπαθούμε, ανέφερε, επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος να μην υπάρξουν σενάρια αποτυχίας των όποιων μέτρων λαμβάνονται από τις χώρες της ευρωζώνης και χαρακτήρισε χωρίς νόημα μια συζήτηση για το πως θα ήταν τα πράγματα σήμερα εάν η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη. Από τη συμμετοχή στην ευρωζώνη πρόσθεσε ωφελήθηκε η Ελλάδα, ωφελήθηκε η Γερμανία, ωφελήθηκαν όλοι.

    Η κυρία Μέρκελ τόνισε, επίσης, ότι οι οικονομικές εξελίξεις στις χώρες- μέλη πρέπει να κινούνται στο πλαίσιο κεντρομόλων και όχι φυγόκεντρων δυνάμεων.

    [02] "Όχι" σε ψήφισμα για "γενοκτονία"

    Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα εργαστεί "πολύ σκληρά" προκειμένου να αποτρέψει την ψήφιση νομοσχεδίου το οποίο χαρακτηρίζει τη σφαγή των Αρμενίων "γενοκτονία", δήλωσε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον αναφερόμενη στο κείμενο που επεξεργάζεται το Κογκρέσο από τη Γουατεμάλα, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη χθες Παρασκευή.

    Η Κλίντον δήλωσε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα επιδιώξει την αποτροπή της διεξαγωγής ψηφοφορίας επί του κειμένου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Λίγο νωρίτερα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Γουατεμάλας Άλβαρο Κολόμ, στον τελευταίο σταθμό της Λατινοαμερικανικής περιοδείας της που συμπεριέλαβε επισκέψεις σε Ουρουγουάη, Αργεντινή, Χιλή, Βραζιλία και Κόστα Ρίκα.

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Πέμπτη το νομοσχέδιο που κάνει λόγο περί "γενοκτονίας" όσον αφορά στη μαζική σφαγή Αρμενίων στην διάρκεια του Α' ΠΠ.

    Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι θα πρέπει να αποφασίσει εάν η μη δεσμευτική απόφαση θα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία. Η Άγκυρα προειδοποίησε ότι εάν το κείμενο υπερψηφιστεί αυτό θα έβλαπτε σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες-μέλη του NATO.

    Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αντιταχθεί στην υπερψήφιση του κειμένου, με το επιχείρημα ότι μπορεί να τορπιλίσει τις προσπάθειες "συμφιλίωσης" Τουρκίας-Αρμενίας, τις οποίες στηρίζει η Ουάσινγκτον. Ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη για να τον καθησυχάσει.

    Ο Τούρκος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον Ναμίκ Ταν ανεκλήθη στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις μετά την έγκριση του κειμένου από την Επιτροπή σε μια οριακή ψηφοφορία (23-22).

    Οι Αρμένιοι θεωρούν ότι η συστηματική οργανωμένη σφαγή 1,5 εκατ. ανθρώπων από τους Οθωμανούς στην διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου οφείλει να χαρακτηριστεί γενοκτονία. Η Άγκυρα διαψεύδει ότι επρόκειτο για γενοκτονία, υποστηρίζοντας πως ο αριθμός των Αρμενίων που χάθηκαν στη σφαγή ήταν πολύ μικρότερος και ότι δεν ήταν οργανωμένη αλλά αποτέλεσμα ταραχών που έπληξαν και άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες την εποχή εκείνη.

    Το ζήτημα έχει προκαλέσει ένταση και στις σχέσεις της Τουρκίας με Ευρωπαϊκές χώρες--ειδικά τη Γαλλία.

    [03] Εικόνες της αμερικανικής φύσης στο Μουσείο Μπενάκη

    Οι μεγαλόπνοες ασπρόμαυρες φωτογραφίες του θρυλικού Αμερικανού Άνσελ Άνταμς με τοπία από την Αγρια Δύση της Αμερικής, από την Αλάσκα έως το Νέο Μεξικό, εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, από χθες και έως τις 20 Απριλίου.

    Πρόκειται για 72 φωτογραφίες που επέλεξε ο ίδιος ο φωτογράφος λίγα χρόνια πριν πεθάνει, το 1984, ως αντιπροσωπευτικότερο δείγμα της δουλειάς του και τις επέδωσε στην κόρη του, Αν Άνταμς Χελμς.

    Ο φωτογράφος, βαθιά ευαισθητοποιημένος στο θέμα του περιβάλλοντος και στην εξερεύνησή του, αποτύπωσε συστηματικά τη φυσική άγρια ομορφιά των δυτικών τοπίων και εθνικών πάρκων, όπως του Γιοσέμιτι της Καλιφόρνιας, που εκτείνεται ως τις δυτικές πλαγιές της Σιέρα Νεβάδα.

    Έμεινε γνωστός για τη θεωρία του «Ζωνικού συστήματος», τον τρόπο λήψης και την ασπρόμαυρη εκτύπωση, επηρεάζοντας μεταγενέστερες γενιές φωτογράφων.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή ημερίδα με θέμα το έργο του Άνσελ Άνταμς.

    [04] Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο

    Υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ το νομοσχέδιο για τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα αρκεί όπως είπε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που αποφασίστηκε. Από την ψηφοφορία αποχώρησε το ΚΚΕ, ενώ υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Παπουτσή με τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

    Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών, υπερασπιζόμενος ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, τα νέα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης ανέφερε πως «δεν υπάρχει άλλη στρατηγική εξόδου από την κρίση σήμερα - και όποιος το υποστηρίζει, είτε δεν έχει επίγνωση της κατάστασης, είτε προσπαθεί να κοροϊδέψει τους πολίτες. Η κυβέρνηση, ζητά απβ όλες τις πτέρυγες της Βουλής να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Οι πολίτες ήδη τις αναλογίζονται - ας το πράξουν και οι βουλευτές».

    Ο υπουργός χαρακτήρισε «μόνιμα» τα μέτρα, σε αντίθεση με τις ρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας που ίσχυαν για μερικούς μήνες και στη συνέχεια αναιρούνταν, όπως τόνισε. «Όταν όμως η κυβέρνηση, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να περικόψει δώρα και επιδόματα, λέει με κάθε παρρησία, ότι όταν ξεπεραστεί η κρίση και στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, θα μπορέσει να δώσει πίσω μέρος των πόρων. Δεν θα πούμε όμως ότι θα γίνει αυτό εντός λίγων μηνών, παίζοντας το παιχνίδι που έπαιζε η Νέα Δημοκρατία, που μας έφερε στην κατάσταση αυτή» ανέφερε ο υπουργός.

    Σύμφωνα με τον κο Παπακωνσταντίνου, τα μέτρα είναι αναγκαία, καθώς «κανείς δεν πιστεύει την Ελλάδα. Όσοι μας δανείζουν, γνωρίζουν ότι η χώρα μας παράγει ελλείμματα, οπότε μπορεί να φτάσει σε αδυναμία πληρωμής. Και κανένα ταμείο δεν είναι διατεθειμένο να χάσει λεφτά που επενδύει σε κρατικά ομόλογα. Και όλα αυτά, από μία χώρα που έλεγε συνειδητά ψέματα, δεν έκανε τίποτα να συμμαζέψει τα ελλείμματά της» ανέφερε ο υπουργός. Και γιατί η κυβέρνηση χρειάστηκε να λάβει πρόσθετα μέτρα, μετά το πρόγραμμα σταθερότητας; «Εξαιτίας της αναξιοπιστίας της χώρας, οι πιστωτές μας δεν δέχθηκαν ότι θα κάνουμε αυτά που λέμε - και ζήτησαν περαιτέρω αποφάσεις ότι θα πιάσουμε το στόχο. Η κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα αυτά, για να πείσει ότι θα υλοποιήσει στο ακέραιο το πρόγραμμα σταθερότητας».

    Αργότερα, η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ανέφερε πως τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ως έκτακτα, μαζί με αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο, συνιστούν μια «πολύ μεγάλη μείωση δαπάνης για το Δημόσιο, ύψους 16 δισ. ευρώ. Οπότε, δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες: Τα μέτρα θα έχουν οπωσδήποτε αρνητική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα και θα επιφέρουν ανοδική προσαρμογή των τιμών. Τις αρνητικές αυτές, επιπτώσεις, θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε με όλα τα δυνατά μέσα: Με το να στηρίξουμε την αγορά το 2010 και να βάλουμε τις βάσεις για αναθέρμανση της οικονομίας, με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κινητοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των 4000 εκκρεμών αιτήσεων για ιδιωτικές επενδύσεις, το νόμο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και ένταση των ελέγχων εποπτείας της αγοράς, ιδιαίτερα τώρα που θα έχουμε τάσεις ανατίμησης».

    Να σημειωθεί ότι μετά από αντιδράσεις που σημειώθηκαν και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ (της προεδρεύουσας Βάσως Παπανδρέου, συμπεριλαμβανομένης), η υπουργός απέσυρε τη ρύθμιση για τις τιμές του φαρμάκων, που είχε επίσης εισαχθεί στο νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικότερα σε προσεχή συνεδρίαση.

    Για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε λόγο για «μονόπλευρα μέτρα που ακολουθούν πέντε μήνες αβουλίας», εκφράζοντας την συναίνεσή του σε ρυθμίσεις που περιορίζουν τις σπατάλες στο Δημόσιο, ή την φορολογία των ποτών και των τσιγάρων προς εξεύρεση πόρων, αλλά και την ρητή αντίθεση του κόμματός του στην αύξηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Ο κος Σταϊκούρας, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, υπενθυμίζοντας προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις του Γ. Παπανδρέου και του Γ. Παπακωνσταντίνου για προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων και μη αύξηση του ΦΠΑ.

    «Από 21η θέση στην ακρίβεια πριν δυο μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην τρίτη θέση. Η αύξηση του ΦΠΑ θα μετακυληθεί άμεσα στον καταναλωτή. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε νέες, οδυνηρές για το λαό, αποφάσεις» ανέφερε ο κος Σταϊκούρας - για να κατηγορηθεί αργότερα από τον υφυπουργό Οικονομικών, πως «η Νέα Δημοκρατία στα λόγια στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά υπονομεύει τα μέτρα».

    Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) αμφισβήτησε ευθέως τη δικαιολογητική βάση των επειγόντων μέτρων: «Τα μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, στρατηγικής κατεδάφισης. Δεν είναι άμεσα συνυφασμένα με τα δημοσιονομικά. Τι σχέση έχουν οι εργασιακές σχέσεις με τα δημοσιονομικά, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό; Γιατί η Δανία, πήρε τα ίδια ακριβώς μέτρα πριν 10 μέρες, χωρίς να έχει δημοσιονομικό πρόβλημα; Ο λόγος είναι πολύ απλός: Γιατί θέλει να συνεχίσει την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Κομισιόν για την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

    «Σβ αυτόν τον πόλεμο που εξαπολύεται εναντίον του, πρέπει ο λαός να ξεσηκωθεί ωσάν να ήταν στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, με την ίδια μαχητικότητα και πείσμα. Γιατί τα μέτρα θα επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε ο κος Καραθανασόπουλος.

    Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης καταλόγισε στην κυβέρνηση «έλλειμμα αξιοπιστίας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας»: «Όταν έχεις 5 δισ. ευρώ ανείσπραχτο ΦΠΑ, που πληρώνουν οι καταναλωτές, αλλά δεν πηγαίνει στα δημόσια ταμεία και δεν κάνεις τίποτα να περιορίσεις την φοροκλοπή, η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει τη λαϊκή κατανάλωση, αλλά δεν θα βοηθήσει καθόλου τα δημόσια έσοδα. Με τον φόρο στα καύσιμα επιβαρύνετε την παραγωγή και αυξάνετε τις πληθωριστικές πιέσεις, την ώρα που έχουμε πληθωρισμό δυόμισυ φορές παραπάνω απβ την ευρωζώνη. Και δεν είναι πληθωρισμός κόστους, αλλά πληθωρισμός κερδών, γιατί μεγάλο μέρος της οικονομίας δουλεύει για τα καρτέλ. Πού είναι τα μέτρα σας για τα καρτέλ;».

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, ανάλωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, αντικρούοντας τα επιχειρήματα της Αριστεράς: «Ακούω οιμωγές και οδυρμούς για τους εργαζομένους, αλλά δεν είναι το ίδιο η ιδιωτική υπάλληλος των 700 ευρώ με τον εργαζόμενο στο δημόσιο τομέα. Δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα και τις ίδιες συνθήκες εργασίας. Γιατί λοιπόν εξισώνονται ξαφνικά οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με αυτούς που αγωνίστηκαν σκληρά για να βρουν εκείνη την προνομιακή δουλειά (γιατί δεν γίνεται ουρά για μια θέση γραμματέως σε ένα γραφείο, αλλά στο Δημόσιο); Αυτά τα τιμάρια δεν μοίραζαν τα κόμματα της εξουσίας; Γιατί τώρα λοιπόν δεν θα πρέπει να υπάρξει συμμάζεμα;».

    Ο ΛΑΟΣ λοιπόν θεωρεί «επαχθή» αλλά και αναγκαία τα μέτρα. Επειδή ωστόσο «δεν διακρίνει και κάποια αναπτυξιακά που θα αποτρέψουν την οικονομική ύφεση», στη φάση αυτή δηλώνει «παρών».

    Για «μονόδρομο» έκανε λόγο και ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος - τουλάχιστον «για πολιτικούς που έχουν κατά νου, ότι πρέπει να συμβάλλουν στη σωτηρία της πατρίδας. Κάθε άλλη απόπειρα να θωπευθούν αντιδράσεις δικαιολογημένες, που κατανοούμε, αλλά που προέρχονται από τους εργασιακά ασφαλείς και τους κατέχοντες, δεν μας πείθουν να αλλάξουμε ρότα» ανέφερε.

    Ο υπουργός Εργασίας ανέπτυξε τα δύο άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν το υπουργείο του και υλοποιούν τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για επιδότηση της ασφαλιστικής εισφοράς των πρωτοεισερχόμενων στην εργασία, νέων και πλέον ηλικιωμένων ανθρώπων που χρειάζονται ορισμένα ένσημα για να συνταξιοδοτηθούν. Τα ίδια άρθρα προβλέπουν διαγραφή μέρους του χρέους του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ χωρίς επιβάρυνση του Προϋπολογισμού και πάταξη της εισφοροκλοπής.

    Τέλος, σημειώνεται η αντίδραση που συνάντησε η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, για την αναπροσαρμογή της τιμής των φαρμάκων. Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Μάριος Σαλμάς ζήτησε από την υπουργό, Λούκα Κατσέλη να αποσύρει τη ρύθμιση προκειμένου να επανεξεταστεί, εκτιμώντας πως θα επιφέρει αύξηση στις τιμές. Αργότερα, ο Χρήστος Αηδόνης (ΠΑΣΟΚ), ζήτησε επίσης την απόσυρση της διάταξης, σημειώνοντας πως, «τη στιγμή που ο ελληνικός λαός πληρώνει, κανείς δεν μπορεί να κάνει πλιάτσικο στην πλάτη του». Τη ρητή αντίθεσή της εξέφρασε και η προεδρεύουσα Βάσω Παπανδρέου, που ζήτησε από την υπουργό, εάν επιμένει στη διάταξη, να την επαναφέρει σε άλλη περίσταση.

    Απαντώντας στις επικρίσεις, η κα Κατσέλη υποστήριξε πως η υφιστάμενη ρύθμιση είναι πρακτικά ανεφάρμοστη, δεδομένου ότι προβλέπει ορισμό των τιμών των φαρμάκων, σε σχέση με τις τρεις χαμηλότερες αντικειμενικές τιμές της Ευρώπης. Ωστόσο, «υπάρχει απουσία λιστών φαρμάκων με αντικειμενικές τιμές απβ τις νεοεισερχόμενες χώρες, ενώ υπάρχουν και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, που δίνουν πρόσθετο κόστος στην ανατιμολόγηση ανά δίμηνο που σχεδιάζουμε».

    Κατά την κα Κατσέλη, η διαιώνιση του υφιστάμενου συστήματος, «επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία με 2,7 εκ. ευρώ πρόσθετη δαπάνη κάθε μέρα» - εξ ου και η επιλογή εισαγωγής της ρύθμισης με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Τελικώς ωστόσο, κατόπιν των αντιδράσεων που υπήρξαν, η υπουργός απέσυρε τη διάταξ

    [05] Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

    Με απεργίες και συλλαλητήρια απαντούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στα νέα μέτρα που ψήφισε χθες η Βουλή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρισης.

    Χθες, η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ πραγματοποίησαν πανελλαδική στάση εργασίας και συλαλλητήρια σε όλη τη χώρα, ενώ μια σειρά σωματεία και ομοσπονδίες προχώρησαν σε 24ωρη απεργία.

    ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη 11 Μαρτίου.

    Στην Αθήνα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν συγκέντρωση το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος. Ξεχωριστή συγκέντρωση έκανε το ΠΑΜΕ επίσης στο Σύνταγμα, στις 10 το πρωί. Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας.

    Επεισόδια σημειώθηκαν χθες έξω από τη Βουλή , όπου πραγματοποιείτο το συλλαλητήριο από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Αγνωστοι διαδηλωτές επιτέθηκαν και προπηλάκισαν τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, ο οποίος νοσηλεύεται στον "Ευαγγελισμό". Ολα τα κόμματα καταδίκασαν την επίθεση αυτή κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ.

    Επίσης, από χημικά και δακρυγόνα των ΜΑΤ τραυματίστηκε ο Μανώλης Γλέζος , ο οποίος νοσηλεύεται με αναπνευστικά προβλήματα στον "Ευαγγελισμό".

    [06] "Ολοφάνερα επικίνδυνος"

    «Ολοφάνερα επικίνδυνο για τα συμφέροντα των εργαζομένων» και «πρόλογο των καινούργιων μέτρων που θα έρθουν» χαρακτήρισε το νόμο για την οικονομία η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και σημείωσε ότι το κόμμα της αποχώρησε από τη συζήτηση στη Βουλή γιατί «δεν αξίζει τον κόπο» να συζητήσεις ένα τέτοιο νομοσχέδιο .

    «Οποιαδήποτε συζήτηση για τη βελτίωση του νομοσχεδίου είναι όχι απλώς αποπροσανατολισμός είναι επικίνδυνη. Σε μία φάση που ό,τι έρθει στη βουλή είναι τραγικό για τους εργαζόμενους, παλεύουμε πριν έρθει ένα σχέδιο νόμου στη βουλή» τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Η γγ του ΚΚΕ χαρακτήρισε τα μέτρα «όχι απλώς καταπιεστικά, αλλά τραγωδία για το λαό» και απύθυνε κάλεσμα σε συλλαλητήριο για τη Δευτέρα 8 Μάρτη, παγκόσμια μέρα της εργαζόμενης γυναίκας και όχι γενικά της γυναίκας, με τοι οποίο «να βουλιάξει πραγματικά η Αθήνα και οι άλλες πόλεις και θα λέει: Στοπ στα μέτρα, θα σας χαλάσουμε το σχέδιο».

    Συνέντυξη Τύπου

    Έχει μεγάλη σημασία να δοθεί μια άμεση και δυναμική απάντηση στα συγχαρητήρια της κ. Μέρκελ και στις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού ότι οι εργαζόμενοι στηρίζουν τα μέτρα, δήλωσε την Πέμπτη η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου, απευθύνοντας ταυτόχρονα χαιρετισμό και μήνυμα υποστήριξης προς όλους τους εργαζόμενους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, γιατί όπως είπε, οι κινητοποιήσεις αυτές δείχνουν την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να πάρουν την τύχη στα χέρια τους.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι τα μέτρα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, απορρίπτονται ασυζητητί και υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις, για να πετύχουν κάποιους από τους στόχους που θέτουν, πρέπει να έχουν συνέχεια.

    Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ ζητά να ληφθεί απόφαση της Βουλής, με την οποία θα καταργούνται οριστικά οι βουλευτικές συντάξεις και προτείνει οι βουλευτές να ασφαλίζονται και η θητεία τους να ταυτίζεται με συντάξιμα χρόνια.

    Επίσης, θα προτείνει και με πρόταση που θα καταθέσει στη Βουλή να καταργηθούν οι αμοιβές των βουλευτών και η συμμετοχή τους σε διάφορες επιτροπές, γιατί όπως είπε, η δουλειά τους είναι να συμμετέχουν σε επιτροπές και γι' αυτό δεν χρειάζεται πρόσθετη αμοιβή.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι, όλοι στο ΚΚΕ, νοιώθουμε ότι έχουμε ιστορική ευθύνη για την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, με στόχο να μπουν και νέες δυνάμεις στους πολιτικούς αγώνες, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό κίνημα που θα κάνει σοβαρά βήματα μπροστά και θα καταφέρει να αποσπάσει νέες κατακτήσεις αλλά και να προκαλέσει πολιτικές ανακατατάξεις.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις χωριστές συγκεντρώσεις, είπε ότι το κίνημα είτε μια συγκέντρωση γίνει είτε δέκα είναι διασπασμένο, διότι δεν έχει διαμορφώσει μια πλειοψηφική γραμμή ότι δηλαδή, από τη μία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη ο λαός, ή, από τη μια τα μονοπώλια και από την άλλη ο λαός.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι έχουν ολέθριες ευθύνες, για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι η έξοδος της χώρας από την ΕΕ είναι μια λύση, αλλά σε συνδυασμό με μια διαφορετική εξουσία γιατί από μόνη της η έξοδος από την ΕΕ δεν είναι λύση.

    Αν η Ελλάδα φύγει από την ΕΕ, τότε μπορεί να πάρει μεγάλη ώθηση το λαϊκό κίνημα προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής αλλαγής. Ωστόσο, αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων η κ. Παπαρήγα, τόνισε την ανάγκη να υποστεί ρήγματα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, λέγοντας χαρακτηριστικά "ή αυτοί ή εμείς".

    Η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη, ότι το υψηλό χρέος της χώρας και τα ελλείμματα δεν οφείλονται απλά στα λαμόγια όπως ισχυρίζεται ο κ. Παπανδρέου, αλλά στο γεγονός ότι τα ίδια μέτρα ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση λαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη, άρα πρόσθεσε, είναι πολιτική και όχι απλά λαμογιά με στόχο, τα επόμενα πενήντα χρόνια οι μεγάλες επιχειρήσεις και το κεφάλαιο γενικότερα να εξασφαλίσουν φθηνή εργατική δύναμη.

    [07] "Η χώρα πρέπει να διασωθεί"

    Θα ιδρώσουμε, θα δακρύσουμε, θα ματώσουμε, αλλά η Ελλάδα θα διασωθεί. Πρέπει να τη διασώσουμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι όλα τα χρόνια της μεταπολιτεύσεως, μεριμνούσαμε για τους Έλληνες και παραμελούσαμε την Ελλάδα και τόνισε ότι «σήμερα, την στιγμή της μεγάλης κρίσεως, πρέπει να μεριμνήσουμε για την Ελλάδα, δοκιμάζοντας τους Έλληνες».

    Κατηγόρησε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία, τους συνδικαλιστές και όλους συνολικά τους παράγοντες του δημόσιου βίου γιατι «υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια μάλλον κατώτεροι των περιστάσεων» και γιατί «υπήρξαν στιγμές που δεν ορθώσαμε το ανάστημά μας όλοι, μπροστά σε μεγάλες κομβικές για τον τόπο πορείες".

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι ο προσωπικός πατριωτισμός ενός εκάστου, πρέπει να παραμερίσει τα οποιαδήποτε προσωπικά ωφελήματα, «για να επαναφέρουμε το βαναύσως τραυματισμένο γόητρο της χώρας, εκεί που επιβάλλεται από την μακροχρόνια Ιστορία μας και την υποχρέωσή μας προς τις επόμενες γενεές των Ελλήνων».

    Είπε επίσης ότι για κάθε ένα από τα μέτρα, ο ΛΑΟΣ θα τοποθετηθεί στη Βουλή και ζήτησε να αναλάβει ο καθένας τις προσωπικές του ευθύνες «για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη ο τόπος, την κοινωνική ειρήνη».

    Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντένα ο αρχηγός του ΛΑΟΣ πρότεινε την έκδοση ομολογιακού δανείου πέντε δισεκατομμυρίων, με ορίζοντα δεκαετίας, «στο οποίο θα πρέπει να συμμετάσχουν εθελοντικά οι διακόσιες πλουσιότερες ελληνικές οικογένειες ώστε μ' αυτό τον τρόπο να βοηθήσουν την πατρίδα».

    Ο Γιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι τα μέτρα έπρεπε να είχαν παρθεί πολύ νωρίτερα και η κυβέρνηση έπρεπε να είχε επιδείξει τολμηρότητα απέναντι στο πρόβλημα και να μην περιμένει να πάρει τα μέτρα τελευταία στιγμή «κάτω από τον εκβιασμό των καταστάσεων».

    Υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να δοθεί μήνυμα εθνικής ενότητας στο εξωτερικό γι αυτό και ο ίδιος συμπορεύεται και στηρίζει την Ελλάδα, όπως είπε, γιατί είναι μια περίοδος που παράγονται πολιτικά αποτελέσματα και η σκακιέρα είναι σύνθετη, πράγμα που επιβάλλει αμιγή εθνική ενότητα.

    Αναφερόμενος στην βουλευτική αποζημίωση είπε ότι έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ της μείωσής της κατά 50% και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολιτικοί πρέπει να πρώτοι να δίνουν το παράδειγμα.

    «Γι' αυτό και χθες προχώρησα στην συμβολική κίνηση να επιστρέψω το βουλευτικό μου αυτοκίνητο, όπως και να καταθέσω το ποσό των 5.000 ευρώ στο Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας κάτι στο οποίο με ακολούθησε και ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής μας συνεισφέροντας με το συμβολικό ποσό των 1.000 ευρω», είπε.

    Διαφώνησε με την αύξηση του ΦΠΑ διότι «στεγνώνουμε την αγορά και υπάρχει κίνδυνος να «πέσει» μια τράπεζα» και πρότεινε την παλιννόστηση των κεφαλαίων που βρίσκονται τώρα στο εξωτερικό και είναι ανενεργά, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη της χώρας, την νομιμοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων, την νομιμοποίηση του τζόγου που τώρα είναι παράνομος και την εξέταση των αδειών των καζίνο.

    Αναφερόμενος στο ύψος των τιμών, είπε ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε την κλοπή που γίνεται εις βάρος της χώρας μας και τόνισε πως αν θέλουμε ο Έλληνας να μπορεί να ζει με όσα παίρνει, τώρα πρέπει να μειωθούν οι τιμές σε επίπεδα απόλυτα όμοια με τα ευρωπαϊκά, ώστε να πέσει το κόστος διαβίωσης.

    [08] "Ακύρωση των κατακτήσεων"

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου σχετική με τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αφού τα χαρακτήρισε "άδικα, βάρβαρα και εγκληματικά" και κάλεσε σε κοινό αγώνα τόσο την ηγεσία του ΚΚΕ όσο και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες προκειμένου να μην περάσουν, ενώ υπογράμμισε ότι "οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για την ελληνική κοινωνία και για το μέλλον της χώρας".

    Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι "αυτή η πολιτική μπορεί να ανατραπεί".

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε τις εξαγγελίες σαν τα πιο σκληρά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά και σαν "απόπειρα ακύρωσης των κοινωνικών κατακτήσεων της μεταπολίτευσης".

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "έχει εγκαταλείψει τις σοσιαλιστικές ιδέες και βρίσκεται σε σύμπτωση απόψεων με τον κ. Καρατζαφέρη, έχει εγκαταλείψει τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, υιοθετώντας βάρβαρα μέτρα που θα οδηγήσουν την κοινωνία σε τέλμα, με την αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας".

    Εξ άλλου, κατηγόρησε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι έχουν μεταμορφωθεί σε "επαγγελματίες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής" και για τα ίδια τα μέτρα είπε ότι δεν έχουν κανένα ηθικό και νομικό έρεισμα.

    Επεσήμανε ότι σχέδιο της κυβέρνησης είναι να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι μικρές επιχειρήσεις και να μην πληρώσουν όσοι κέρδιζαν ιλιγγιώδη ποσά τα προηγουμενα χρόνια και συνεχίζουν και τώρα. Και αναφέρθηκε στις τράπεζες, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις ανώνυμες εταιρίες, την εκκλησιαστική περιουσία, αλλά και στις αμυντικές δαπάνες.

    "Είναι εξοργιστική η υποκρισία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει εναλλακτική διέξοδος από την κρίση και αυτή συνίσταται στη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 40-45%, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη φορολόγηση της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας, την περικοπή των στρατιωτικών δαπανών, τη θέσπιση του "πόθεν έσχες" στην αγορά των μετοχών και των ομολόγων, στην άμεση και καθολική απαγόρευση των off-shore εταιριών στη χώρα μας.

    Εξ άλλου, απευθυνόμενος τόσο προς την ηγεσία του ΚΚΕ όσο και προς τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ - των οποίων δεν απέκρυψε τις ευθύνες - υπογράμμισε ότι αυτή την ώρα "πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα κοινωνικό συνασπισμό - μέτωπο που θα μπλοκάρει τα κυβερνητικά μέτρα, για ένα κοινό αγώνα που θα σώσει το λαό από την λαίλαπα που έρχεται", προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα του αγώνα και όχι ο διχασμός.

    Κάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, προκειμένου να καταθέσουν από κοινού με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, αναφορικά με την ψήφιση των έκτακτων μέτρων και παράλληλα κάλεσε και τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ακούσουν τη συνείδησή τους και "να μην ψηφίσουν μέτρα εγκληματικά για το λαό".

    Τέλος, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα "τα πάντα είναι ανοιχτά σε επίπεδο τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της Ευρωζώνης, καθώς η χώρα μας αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο από τα μεγάλα συμφέροντα της ΕΕ και το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα θα έχει άμεση συνέπεια και για την ίδια την Ενωση που βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, ανάμεσα στο μοντέλο σεβασμού των κοινωνικών κατακτήσεων και στο αυταρχικό μοντέλο".

    [09] Το ενδιαφέρον στη Λάρισα

    Με τον Ολυμπιακό να δοκιμάζεται αύριο στο Καυτανζόγλειο κόντρα στον φορμαρισμένο Ηρακλή και τους Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ να έχουν θεωρητικά πολύ πιο εύκολο έργο, διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο η 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί αύριο τον Λεβαδειακό, που «καίγεται» για βαθμούς, ενώ απόψε ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον καταδικασμένο σε υποβιβασμό Πανθρακικό.

    Εξαιρετικό βαθμολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή αναμέτρηση του Αλκαζάρ ανάμεσα στη Λάρισα και την ΑΕΚ, αλλά και οι αυριανές ανάμεσα στον Πανιώνιο και την Ξάνθη στη Νέα Σμύρνη και του ΠΑΣ Γιάννινα και του Αστέρα Τρίπολης στα Ιωάννινα. Τέλος, η Καβάλα υποδέχεται τον Αρη και ο Εργοτέλης τον Ατρόμητο.

    Το πρόγραμμα και η βαθμολογία έχουν ως εξής:ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Καβάλα-Αρης 16:45 (ΣΚΑΪ)

    ΠΑΟΚ-Πανθρακικός 16:45 (ΝOVA)

    Λάρισα-ΑΕΚ 19:00 (ΝOVA)

    ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Εργοτέλης-Ατρόμητος 14:30 (ΝOVA)

    Πανιώνιος-Ξάνθη 14:30

    ΠΑΣ Γιάννινα-Αστέρας Τρίπολης 14:30 (ΝOVA)

    Παναθηναϊκός-Λεβαδειακός 16:45 (ΝOVA)

    Ηρακλής-Ολυμπιακός 19:00 (ΝOVA)

    Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ

    ΑΓ. Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.

    1. Παναθηναϊκός 24 17-4-3 9-2-1 8-2-2 44-16 55

    2. Ολυμπιακός 24 16-5-3 8-2-2 8-3-1 40-14 53

    . ΠΑΟΚ 24 16-5-3 10-0-1 6-5-2 32-10 53

    4. ΑΕΚ 24 12-6-6 9-1-2 3-5-4 36-29 42

    5. Άρης 24 10-8-6 7-4-2 3-4-4 28-22 38

    6. Καβάλα 24 10-6-8 6-4-1 4-2-7 25-20 36

    7. Ατρόμητος 24 8-7-9 6-3-3 2-4-6 27-27 31

    8. Αστέρας Τρίπολης 24 8-6-10 5-3-4 3-3-6 24-28 30

    9. Εργοτέλης 24 7-8-9 5-5-2 2-3-7 28-30 29

    10. Πανιώνιος 24 7-7-10 4-4-4 3-3-6 27-29 28

    -. Ηρακλής 24 7-7-10 4-5-3 3-2-7 30-32 28

    12. Ξάνθη 24 7-4-13 7-1-5 0-3-8 18-28 25

    13. Λεβαδειακός 24 6-6-12 5-2-5 1-4-7 25-37 24

    . Λάρισα 24 6-6-12 4-4-3 2-2-9 20-36 24

    15. ΠΑΣ Γιάννινα 24 5-6-13 4-4-4 1-2-9 21-38 21

    16. Πανθρακικός 24 3-3-18 1-3-9 2-0-9 19-48 12


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 March 2010 - 9:30:29 UTC