Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 12 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομία
  • [02] ΑΔΕΔΥ: Νέα απεργία στις 16 Μαρτίου
  • [03] ΕΤΕπ: "Δάνεια με ευνοϊκά επιτόκια"
  • [04] "Λαϊκή αντίδραση"
  • [05] "Καίριο πλήγμα"

  • [01] Κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομία

    Για τις εξελίξεις στην οικονομία, θα ενημερώσει το απόγευμα την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου, μιλώντας χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, ζήτησε συστράτευση για τη σωτηρία της χώρας και τόνισε ότι οι Έλληνες στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι διατεθειμένοι να συμπράξουν σ' αυτό, παρά την ατέρμονη και άδικη δυσφήμιση που υφίσταται η χώρα το τελευταίο διάστημα.

    "Είναι έτοιμοι οι άνθρωποι τους ενός μισθού να βοηθήσουν τη χώρα", ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι συγκινείται ειλικρινά όταν τον σταματούν στο δρόμο και του λένε ότι "για την πατρίδα δίνουμε και το μισθό μας".

    "Αυτό αποτελεί απάντηση σε όσα λέγονται για τους Έλληνες", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι όλοι οι πολίτες είναι έτοιμοι να βοηθήσουν αλλά αυτή τη φορά απαιτούν και δικαίως να δουν ότι τα χρήματα και οι προσπάθειές τους πιάνουν τόπο και πως το κράτος παίρνει το ρόλο του στα σοβαρά και ότι τιμωρεί τους επίορκους και τους παράνομους.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κρίση που περνά η Ελλάδα, τόνισε ότι πρόκειται για μία πολιτική κρίση, η οποία ωστόσο αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου μιας γενικότερης κρίσης, γι' αυτό έχει σημασία να αντιμετωπιστούν τα αίτια της κρίσης και όχι μόνο το σύμπτωμα, δηλαδή η πολιτική κρίση.

    Τα τελευταία χρόνια, σημείωσε, στην Ελλάδα υπάρχει διαφθορά, εκτεταμένη ανομία και αυθαιρεσία, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται και αδυναμία των θεσμών να ελέγξουν φαινόμενα ανομίας και αυθαιρεσίας.

    Όλι Ρεν: "Απαιτούνται επιπλέον μέτρα"

    Τα πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε χθες ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν με τον πρωθυπουργό και τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας.

    «H στιγμή είναι κρίσιμη για τη χώρα. Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Επίτροπος, τόνισε ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι πολίτες πρέπει να υποστηρίξουν τα μέτρα» και ευχήθηκε στα ελληνικά..."καλό κουράγιο" στους Ελληνες.

    Ο κ. Ρεν είπε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα για να υπερπηδήσει τις δυσκολίες και πρόσθεσε ότι διαπίστωσε ισχυρή αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση για να τακτοποιηθούν τα δημοσιονομικά.

    «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση, που επικρατεί με το δημόσιο χρέος και δεν υπάρχει πιο αντικοινωνικό, από το να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση τα δημόσια οικονομικά», τόνισε και πρόσθεσε πως «τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 4%, δεν πρέπει να ληφθούν για να είμαστε αρεστοί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ή αλλού, αλλά διότι πρέπει να ληφθούν».

    Είπε επίσης ότι υπάρχει η πλήρης υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λήψη μέτρων και ότι η χώρα πρέπει να επενδύσει με διαφορετικό τρόπο. Ο κ. Ρεν απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε μεταξύ άλλων ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και ότι τα μέτρα αυτά συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα κατά 4% του ΑΕΠ το 2010. Επίσης δήλωσε ότι πρέπει να τεθούν σωστά οι προτεραιότητες στα δημόσια οικονομικά και ότι μεγαλύτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στο σκέλος των δαπανών.

    Εξάλλου απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε οικονομική υποστήριξη και ότι η Ευρωζώνη είναι αποφασισμένη να αναλάβει συντονισμένη δράση για τη σταθερότητά της. Δήλωσε ότι επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώσει τα μέτρα και ότι στις 15 Μαρτίου θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες από την Ελλάδα έκθεση, σχετικά με τα μέτρα και την αποτελεσματικότητά τους, ενώ το Μάϊο θα γίνει μια συνολική αξιολόγηση.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες και φήμες ότι ασκούνται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να κοπεί ο 14ος μισθός είπε ότι με τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης συζητήθηκαν διάφορα μέτρα. Εμείς προτείναμε, πρόσθεσε, να μειωθεί το μισθολογικό κόστος αλλά επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση ποιά θα είναι τα μέτρα που πρέπει να πάρει για την επίτευξη του στόχου.

    "Οι αγορές πρέπει να είναι πεπεισμένες ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της για τη μείωση του ελλείμματος στην περίπτωση που το σχέδιο της κυβέρνησης και τα επιπλέον μέτρα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", δήλωσε ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν στη συνέντευξη Τύπου.

    Ερωτηθείς για το εάν τα πρόσθετα μέτρα πρέπει να είναι στο σκέλος των εσόδων ή στο σκέλος των δαπανών, ο επίτροπος επισήμανε ότι το ECOFIN στα μέσα Φεβρουαρίου συνέστησε στην κυβέρνηση να δοθεί τώρα έμφαση στο σκέλος των δαπανών και τα μέτρα που θα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση να είναι μόνιμου χαρακτήρα. Ο ίδιος δήλωσε ότι θεωρεί πως τα επιπλέον μέτρα που συζήτησε σήμερα με την κυβέρνηση θα πετύχουν το στόχο για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ φέτος και αυτό είναι απαραίτητο, πρόσθεσε, για να πεισθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι αγορές για την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας.

    Επανέλαβε ότι κατά την άποψή του είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να ασχοληθεί όχι μόνο με άμεσα και βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά και με την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να εγγυηθεί τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων ο κ. Ρεν επανέλαβε ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συντονισμού για την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

    Στο μεταξύ, την ικανοποίηση του ευρωπαίου επιτρόπου για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση «να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και την βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας», εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπός του Αμαντέου Αλφατάζ.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, ο κ. Ρεν διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με την άποψη της Επιτροπής για την ανάγκη να ληφθούν επιπλέον πρόσθετα μέτρα, είτε μέσω περικοπής των δαπανών, είτε μέσω της αύξησης των εσόδων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Επιπλέον, ο Α. Αλφατάζ τόνισε ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι εποπτικός και ότι η συγκεκριμενοποίηση των πρόσθετων μέτρων είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.

    Ερωτηθείς αν ο Επίτροπος Ρεν παρουσίασε στις ελληνικές αρχές κάποιο συγκεκριμένο μέτρο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ο Α. Αλφατάζ δήλωσε ότι οι συζητήσεις του Επιτρόπου με τους αρμόδιους υπουργούς επικεντρώθηκαν στις προσπάθειες προσαρμογής της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι ο βασικός σκοπός της επίσκεψης του Επιτρόπου Ρεν στην Αθήνα, ήταν να συζητήσει με τις αρμόδιες αρχές ποια μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση.

    -

    [02] ΑΔΕΔΥ: Νέα απεργία στις 16 Μαρτίου

    Με 24ωρη απεργία σε όλο το δημόσιο στις 16 Μαρτίου απαντά η ΑΔΕΔΥ στα νέα κυβερνητικά μέτρα. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις έντεκα το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει διαδήλωση.

    Αυτά αποφάσισε σήμερα η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στη βάση και των κατευθύνσεων του γενικού συμβουλίου της οργάνωσης που είχε προηγηθεί. Η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση για πολιτική μείωσης του εισοδήματος και των αποδοχών καθώς και για επιβάρυνση του κλίματος στα ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

    Η ΑΔΕΔΥ προτείνει ακόμα νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία σε συντονισμό με τη ΓΣΕΕ σε ημερομηνία αμέσως μετά το συνέδριο της γενικής συνομοσπονδίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και άμεσου συντονισμού των δύο Ομοσπονδιών, ανάλογα μ ε τις εξελίξεις.

    Ακόμα η εκτελεστική επιτροπή αποφάσισε τις εξής παρεμβάσεις.

    - Την Δευτέρα 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, παρέμβαση για το Ασφαλιστικό με αιχμή τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών. Την ημέρα αυτή θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Ξενοδοχείο Εσπέρια.

    - Την Τετάρτη 3 Μαρτίου παράσταση διάβημα στο υπουργείο Οικονομικών αντιπροσωπεία συνδικαλιστικών στελεχών.

    - Την Τετάρτη 10 Μαρτίου παράσταση διάβημα αντιπροσωπείας συνδικαλιστικών στελεχών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου θα έχει κατευθυνθεί και το συλλαλητήριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

    [03] ΕΤΕπ: "Δάνεια με ευνοϊκά επιτόκια"

    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι έτοιμη να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στην δύσκολη εποχή που διανύει με επιπλέον χρηματοδοτήσεις, εφόσον την ζητηθεί ανέφερε ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Πλούταρχος Σακέλλαρης, σε συνέντευξη του στην Αθήνα.

    Το 2009 οι χορηγήσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ, έναντι 1, 1 δισ. ευρώ το 2008, σημειώνοντας αύξηση 39% και δέσμευση της τράπεζας είναι να διατηρηθούν τα ίδια υψηλά επίπεδα χρηματοδότησης και να αυξηθούν αν ζητηθεί, ανέφερε ο κ.Σακέλλαρης.

    «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στην Ελλάδα δάνεια με ευνοϊκά επιτόκια. Τα δάνεια αυτά θα προορίζονται αποκλειστικά για την χρηματοδότηση παραγωγικών και μακροπρόθεσμων επενδύσεων», ανέφερε ο κ.Σακέλλαρης.

    Ο κ. Σακέλλαρης ανακοίνωσε ότι η ΕΤΕπ μπορεί να χρηματοδοτήσει ακόμη την εθνική συμμετοχή για επενδύσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ με συνολικές δανειοδοτήσεις ενός δισ.ευρώ για την περίοδο μέχρι το 2013.

    Ο κ. Σακέλλαρης ανέφερε επίσης ότι η ΕΤΕπ προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας που διατηρεί με 8 ελληνικές εμπορικές τράπεζες, μέσω της οποίας στηρίζονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ειδικότερα το 2009 η ΕΤΕπ χορήγησε άνω του ενός δισ.ευρώ για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων -800 περίπου με εκτίμηση να διπλασιαστούν το 2010- καθώς και έργων υποδομής μικρού και μεσαίου μεγέθους που πραγματοποιούνται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.

    "Ταμείο για την οικονομική σταθερότητα"

    Tη δημιουργία ειδικού Ταμείου, το οποίο θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με στόχο να προλαμβάνονται περιπτώσεις χρεοκοπίας αλλά και κερδοσκοπικές επιθέσεις εις βάρος χωρών-μελών της ευρωζώνης, πρότεινε σήμερα στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, η συγκεκριμένη πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο προώθησης ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

    Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν στη βελγική πρωτεύουσα ο πρόεδρος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σταύρος Λαμπρινίδης.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρασμούσεν, «το ταμείο αυτό θα επιτρέπει στις χώρες που βρίσκονται σε ανάγκη, να δανείζονται με κανονικά επιτόκια». Ο κ. Ράσμουσεν διευκρίνισε, πάντως, ότι η πρόταση των Σοσιαλιστών θεωρείται απίθανο να βοηθήσει την Ελλάδα στην παρούσα φάση, καθώς σε περίπτωση που τελικά γίνει αποδεκτή από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, θα χρειαστεί χρόνος για να υπάρξει συμφωνία και να τεθεί σε εφαρμογή.

    Ο κ. Λαμπρινίδης υπογράμμισε ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου ταμείου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα απόθεμα για έκτακτες περιπτώσεις που στόχο θα έχει να καθησυχάσει τις ανησυχίες των αγορών. «Φανταστείτε μια ταινία Ουέστερν. Το ότι βάζουμε ένα όπλο πάνω στο τραπέζι δεν σημαίνει ότι θα το χρησιμοποιήσουμε απαραίτητα». Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ακόμη ότι η ελληνική περίπτωση ανέδειξε την έλλειψη των μηχανισμών αλληλεγγύης σε μια ΕΕ που «έχει εξελιχθεί σε Ευρώπη των αριθμών και όχι των πολιτών».

    Η πρόταση βασίζεται στο άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισαβόνας -το οποίο προβλέπει ότι «όταν ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει δυσκολίες ή διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες, που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές ή έκτακτες περιστάσεις που εκφεύγουν από τον έλεγχό του, τότε το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να αποφασίσει να του χορηγήσει, υπό ορισμένους όρους, χρηματοδοτική ενίσχυση της Ένωσης»-, αλλά και στο άρθρο 123 που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι παρεμβάσεις στήριξης μπορούν να γίνουν από πιστωτικά ιδρύματα που ανήκουν στο Δημόσιο.

    Στροφή στο γερμανικό Τύπο

    Στροφή παρατηρείται στη στάση που τηρεί ο γερμανικός Τύπος έναντι της Ελλάδας, με τους κερδοσκόπους να αναδεικνύονται σε κοινό εχθρό:

    Συγκεκριμένα οι μεγάλες γερμανικές εφημερίδες στα σημερινά κύρια άρθρα για την ελληνική δημοσιονομική κρίση αναφέρουν:

    Bild

    "Οι απάτες και οι παραβάσεις των Ελλήνων ισχύουν, αλλά η μαζική κερδοσκοπία εναντίον του ευρώ και εναντίον της Ελλάδας αποτελεί τουλάχιστον ισοδύναμο σκάνδαλο.

    "Τράπεζες και funds δισεκατομμυρίων ευρώ στοιχηματίζουν στην χρεοκοπία μίας ολόκληρης χώρας. Και αποκομίζουν καθημερινά κέρδη εις βάρος της Ευρώπης.

    "Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που οι ευρωπαϊκές χώρες διέσωσαν τον τομέα αυτόν. Τώρα, αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι κερδοσκοπούν εναντίον μίας ευρωπαϊκής χώρας- την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διασώσει με χρήματα των φορολογουμένων.

    "Δεν είναι δυνατόν να κλονίζεται ολόκληρο το ευρώ επειδή οι κερδοσκόποι δεν παθαίνουν αυτό που τους αξίζει", αναφέρεται στο κύριο άρθρο της Bild.

    Die Welt

    "Οι Γερμανοί θα πρέπει να βοηθήσουν τους Έλληνες να σταματήσουν το σφυροκόπημα της χώρας τους- ακόμη και αν σχεδόν κανείς δεν θέλει να το ακούσει (ακόμη). Ο κίνδυνος, χώρες σαν την Ισπανία να αντιμετωπίσουν πρόβλημα είναι υπερβολικά μεγάλος. Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση σε επίπεδο κρατών την οποία δύσκολα μπορεί να διαχειρισθεί μόνη της.

    "Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πολιτικά ξεκάθαρος τρόπος για την έξοδο από την κατάσταση αυτή, διότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν προβλέψει έναν μηχανισμό αποκλεισμού μιας χώρας από την ευρωζώνη κατά συντεταγμένο τρόπο, όπως θα έπρεπε.

    Άρα, το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι 'πότε θα κινηθεί η Μέρκελ;'. Εάν το κάνει πολύ νωρίς, ελαφρύνει χωρίς λόγο την πίεση προς τους Έλληνες. Η στάση της άρα είναι η σωστή αυτή τη στιγμή. Αλλά εάν η βοήθεια φθάσει πολύ αργά, προκύπτει απειλή για μια καταστροφή πολύ μεγαλύτερη από την κρίση του 2008.

    "Η πίεση αυξάνεται- η καγκελάριος το γνωρίζει. Περιμένει ακόμη τη σωστή στιγμή για να δικαιολογήσει τα δισεκατομμύρια (της βοήθειας) προς την Ελλάδα. Αλλά τότε, η κατάσταση στις αγορές μπορεί να έχει γίνει ανεξέλεγκτη", γράφει στο κύριο άρθρο της η Die Welt.

    Suddeutsche Zeitung

    "Όπως όλα τα άλλα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης, ο (υπουργός Εξωτερικών) Γκίντο Βεστερβέλε γνωρίζει ότι η πραγματική ερώτηση δεν είναι πλέον εάν ο κόσμος θα βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά με ποιόν τρόπο.

    "Εάν η κρίση επεκταθεί στην Ισπανία και την Ιταλία, ολόκληρη η ζώνη του ευρώ θα διαρραγεί... και μαζί της (μπορεί να έλθει) η 'μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων'.

    "Οι ευρωπαίοι εταίροι δεν είναι άμοιροι ευθυνών για τα προβλήματα των νότιων γειτόνων. Απέστρεφαν το βλέμμα όταν οι Έλληνες πλαστογραφούσαν τα στατιστικά τους στοιχεία και όταν οι Ισπανοί είχαν τη στεγαστική 'φούσκα'.

    Έκαναν επίσης πολύ λίγα για την ανάπτυξη της νομισματικής ένωσης σε πολιτική ένωση... σήμερα η νομισματική πολιτική αποφασίζεται κεντρικά, ενώ η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική δεν είναι ακόμη συντονισμένη".

    "Εάν η Ισπανία αποτελούσε μέλος μιας πολιτικής, και όχι μόνο νομισματικής, ένωσης, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Η Φλόριντα αποτελεί παράδειγμα. Υπήρξε εκεί μια στεγαστική φούσκα, αλλά δεν υπήρξε ούτε πληθωρισμός ούτε κρίσης χρέους. Ένας λόγος είναι ότι η Φλόριντα αποτελεί πολιτικά τμήμα των ΗΠΑ.

    "Τι πρέπει να γίνει; Η πιο λογική λύση θα ήταν η προσφυγή στον θεσμό που έχει δημιουργηθεί για τον λόγο αυτόν- το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", αναφέρεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας.

    Frankfurter Allgemeine Zeitung

    "Μαζί με τις συνήθεις οξύτητες για την δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας, υπάρχει τώρα και μία νέα συζήτηση για πιθανές πολιτικές συνέπειες- εκτός της συνεχιζόμενης συζήτησης για οικονομική βοήθεια.

    "Ο επικεφαλής της ευρωομάδας Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ χρησιμοποιεί την ελληνική κρίση για να επαναδιατυπώσει παλιά αιτήματα για μια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση. Το κίνητρό του είναι ξεκάθαρο- θέλει να μεταβάλει την Ευρωομάδα του σε δικό του κέντρο ευρωπαϊκής εξουσίας.

    Τελικά, ο Γιούνκερ θέλει η Γερμανία - η οποία κέρδισε τη θέση της ως προς την ανταγωνιστικότητα σε μακροχρόνια περιοριστική μισθολογική πολιτική- να γίνει λιγότερο ανταγωνιστική".

    "Η πρόταση είναι βλακώδης για δύο λόγους. Με οικονομικούς όρους είναι ανόητη διότι οι δυσκολίες της νομισματικής ένωσης δεν θα επιλυθούν από τη μείωση της ανταγωνιστικότητας που διατάχθηκε από πολιτικούς. Με πολιτικούς όρους είναι ανόητη διότι κανείς δεν μπορεί να φαντασθεί ότι η γερμανική μισθολογική πολιτική θα καθορισθεί στις Βρυξέλλες", αναφέρει το κύριο άρθρο της η εφημερίδα.

    -

    [04] "Λαϊκή αντίδραση"

    «Τα άγρια μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας δεν θα είναι προσωρινά. Θα έχουν δραματικές συνέπειες για όλους τους εργαζόμενους, για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων. Γιβ αυτό πρέπει να προσκρούσουν σε παλλαϊκό ξεσηκωμό. Να μην πτωχεύσει ο λαός, να πληρώσει η πλουτοκρατία. Αυτό είναι σήμερα υπεύθυνη ταξική πατριωτική θέση» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Έκκληση για λαϊκή αντίδραση απηύθυνε χθες η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, που έγινε με αφορμή την 8η του Μάρτη, Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, καλώντας παράλληλα το λαό "να διαψεύσει τον πρωθυπουργό, που ισχυρίζεται ότι τον σταματάνε στο δρόμο και του ζητάνε να δώσουν το μεροκάματο και τους μισθούς τους".

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, αναφερόμενη στις δηλώσεις του επιτρόπου της ΕΕ για την οικονομία Ολι Ρεν, χαρακτήρισε "αδιανόητο και αδύνατο" ο ελληνικός λαός "να δεχθεί να παραδώσει στους καρχαρίες του χρήματος κατακτήσεις που έχει αποσπάσει με αίμα, κόπους και θυσίες".

    Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ "πρέπει να λογοδοτήσουν στο λαό, όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που υποστήριξαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μονόδρομος και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς την ΟΝΕ και το ευρώ", τόνισε επίσης η γγ του ΚΚΕ και αναφερόμενη στη στάση της κυβέρνησης έκανε λόγο για "γελοιογραφία αντίστασης απέναντι στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ", επισημαίνοντας ότι είναι υπαρκτές οι πιέσεις, αλλά "αποτελούν το καλύτερο χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση και στη συμμαχία της με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ να πείσουν τους εργαζόμενους ότι οι αιματηρές θυσίες είναι τάχα για το καλό τους".

    Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε "πλασιέ της σύγχρονης βαρβαρότητας" τη μεγάλη, όπως είπε, πλειοψηφία των στελεχών των ΜΜΕ "που προσπαθούν να ξεγελάσουν το λαό, ότι τάχα θα είναι μεγάλη επιτυχία αντί για τα είκοσι βάρβαρα μέτρα να περάσουν τα δεκαεννιά ή δεκαεννιάμιση".

    Έκανε δε την εκτίμηση, ότι "βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από ένα νέο πρωθυπουργικό διάγγελμα, με το οποίο θα δρομολογείται ένας ολοκληρωτικός πόλεμος κατά της λαϊκής οικογένειας, των γυναικών, των νέων ζευγαριών, των νέων ανθρώπων, με μέτρα που μας φέρνουν σε ένα σύγχρονο εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα, για να σωθεί, όπως αδιάντροπα λένε, η πατρίδα από την πτώχευση".

    Αναφερόμενη στη στάση του κόμματός της δήλωσε ότι "το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του δεν έπαψε να παλεύει για την ενότητα δράσης της εργατικής τάξης, πολεμώντας τους διαχωρισμούς των εργαζομένων σε υπόγεια και ρετιρέ".

    Πρόσθεσε ότι η αντίθεση του ΚΚΕ προς τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΠΑΣΕΓΕΣ, τη ΣΥΔΑΣΕ και τη ΓΕΣΑΣΕ "είναι επιλογή που βοηθάει την ενότητα δράσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων".

    Εξάλλου, κάλεσε τον ελληνικό λαό να δείξει τη δύναμή του, την πείρα και την αποφασιστικότητά του, "να δείξει ότι δεν φοβάται, να αμφισβητήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΝΑΤΟ και να πει "όχι" στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και στις ενώσεις που στηρίζουν τα μέτρα αυτά με κάθε τρόπο".

    [05] "Καίριο πλήγμα"

    Καίριο πλήγμα για εκατομμύρια νοικοκυριά χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αιβαλιώτης το κόψιμο του 14ου μισθού, καθώς οι συνέπειες αυτού του μέτρου «θα είναι οδυνηρές τόσο για την αγορά όσο και για το τραπεζικό σύστημα».

    «Προκαλεί εντύπωση ότι η κυβέρνηση θέλει να κόψει τον 14ο μισθό και όχι να περιορίσει την εκροή -πολύτιμου για την Ελλάδα- συναλλάγματος από τους λαθρομετανάστες» αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, σημειώνοντας ότι τα αναμενόμενα έσοδα από το κόψιμο του 14ου μισθού υπολογίζονται το πολύ σε 1 δις, ενώ «πολύ περισσότερα θα εξοικονομηθούν αν μπουν κανόνες στα εμβάσματα των μεταναστών, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να στέλνει χρήματα εκτός Ελλάδος αν δεν είναι ενήμερος φορολογικά και ασφαλιστικά».

    Εξάλλου, ο κ. Αιβαλιώτης χαρακτήρισε το πάγωμα των συντάξεων ως «το δεύτερο χειρότερο που μπορεί να συμβεί στο συνταξιούχο μετά την πλήρη κατάργηση της σύνταξής του» και ζήτησε ενίσχυση των συντάξων πείνας των 400 και 500 ευρώ» και περιορισμό των "συντάξεων-ρετιρέ" «προς όφελος εκείνων που λαμβάνουν τις κατώτερες συντάξεις».

    Χθες, ο κ. Καρατζαφέρης, μιλώντας στην εκπομπή "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA", τόνισε πως «σε μία περίοδο όπου απαιτούνται, για μία ακόμη φορά, αιματηρότατες θυσίες από τον ελληνικό λαό οι πολιτικοί πρέπει να δίνουν έμπρακτα το καλό παράδειγμα».

    Ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι η πρόσκληση-πρόταση του Προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου για τη δημιουργία Ταμείου Στήριξης της Ελλάδας τον βρίσκει σύμφωνο και για το λόγο αυτό ανταποκρινόμενος άμεσα διαθέτει το συμβολικό ποσό των 5.000 Ευρώ προς ενίσχυση του Ταμείου, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει το βουλευτικό αυτοκίνητο που του έχει διατεθεί.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ χαρακτήρισε επώδυνο μέτρο την περικοπή του 14ου μισθού και σημείωσε ότι η κατάργησή του θα επιφέρει εξαιρετικά μεγάλο κοινωνικό κόστος.

    Χαρακτήρισε, επίσης, λάθος την αύξηση του ΦΠΑ γιατί έτσι "στεγνώνει η αγορά", σημείωσε ότι «τα μέτρα που εξαντλούν την οικονομία δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση» και παρουσίασε μια σειρά μέτρα που προτείνει ο ΛΑΟΣ, όπως:

    - Επιμήκυνση για 5 χρόνια των συμβάσεων εκμετάλλευσης διοδίων με αντίστοιχη δρομολόγηση νέων δημοσίων έργων που θα τονώσουν τόσο την απασχόληση όσο και την αγορά.

    - Αξιοποίηση κληροδοτημάτων που τώρα είναι ανενεργά.

    - Έκδοση αδειών εκμετάλλευσης για μονοπώλια του ΟΠΑΠ όπως το «Πάμε στοίχημα;» για παράδειγμα.

    - Ανανέωση των αδειών των καζίνο που έχουν λήξει από το 2006.

    - Νομιμοποίηση των αυθαιρέτων (εκτός φυσικά από ακραίες περιπτώσεις καταπάτησης).

    Επίκαιρη ερώτηση για τα Εθνικά Κληροδοτήματα

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα Εθνικά Κληροδοτήματα κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Επικαλούμενος τη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή, ότι οι διοικήσεις των Εθνικών Κληροδοτημάτων «παραμένουν ανέλεγκτες επί εικοσαετίας και πλέον», ο κ. Καρατζαφέρης ζητά να μάθει, «ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των Εθνικών Κληροδοτημάτων, ποια, κατά προσέγγιση η συνολική αξία τους και αν προτίθεται ο πρωθυπουργός να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να αποκομίσει το ελληνικό δημόσιο τα αναλογούντα έσοδα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 March 2010 - 15:30:41 UTC