Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοίγει μετά το Πάσχα το ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων
  • [02] Ψήφιση ν/σ για Στατιστική Υπηρεσία
  • [03] Συνομιλίες Δρούτσα-Ντάουνερ
  • [04] Συναντήσεις Μ. Αμπάς στην Αθήνα
  • [05] Οι άνθρωποι μαθαίνουν να εκτιμούν περισσότερο τη ζωή... όσο μεγαλώνουν
  • [06] Επαφές για το όνομα
  • [07] "Υπηρετούν την πλουτοκρατία"
  • [08] Προτάσεις για την οικονομία
  • [09] "Διεκδίκηση ηθικής"
  • [10] Ζήτησε "τζιχάντ"

  • [01] Ανοίγει μετά το Πάσχα το ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων

    Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η διαδικασία ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, με πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης να κατατεθεί μέχρι το φθινόπωρο, ένα πλήρες πλαίσιο στη Βουλή - ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο παρουσίασης ευρωπαϊκής Οδηγίας που αναμένεται να ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη.

    Η Οδηγία που συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, διευκολύνει την εγκατάσταση φυσικών και νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών και περιλαμβάνει μια σειρά από θετικές προβλέψεις, όπως εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρων Ενιαίας Εξυπηρέτησης για τους παρόχους και τους αποδέκτες υπηρεσιών στο πλαίσιο λειτουργίας των ΚΕΠ, κατάργηση διατάξεων που παρεμποδίζουν την ελευθερία εγκατάστασης επιχειρήσεων και την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών, διευκολύνεται η διοικητική απλοποίηση και θεσπίζεται μηχανισμός διοικητικής συνεργασίας με τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Των προβλέψεων της Οδηγίας εξαιρείται ο χρηματοοικονομικός τομέας, οι μεταφορές, τα γραφεία εύρεσης προσωρινής εργασίας, οι ιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες, οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες και τα μμε, οι υπηρεσίες ασφάλειας και οι υπηρεσίες συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών.

    Από την άλλη ωστόσο, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, δια των κ.κ. Καραθανασόπουλου και Παπαδημούλη, εξέφρασαν την αντίθεσή του στην εφαρμογή της Οδηγίας, υπογραμμίζοντας πως η ελευθερία της εγκατάστασης, θα αποτελέσει μια πίεση στην ελληνική εργατική τάξη, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις γειτονικών χωρών, να χρησιμοποιήσουν δικούς τους εργαζομένους, που θα παρακάμπτουν τις συλλογικές συμβάσεις χρησιμοποιώντας «μπλοκάκι». Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Στρατάκης, θεώρησε επαρκείς τις τροποποιήσεις που έγιναν στις αρχικές προβλέψεις, ήδη κατά την διαμόρφωση της Οδηγίας, που επέβαλλαν να ισχύει το εργασιακό καθεστώς των χωρών απασχόλησης των εργαζομένων και όχι των χωρών καταγωγής τους. Η Νέα Δημοκρατία (Κ. Μητσοτάκης) τάχθηκε υπέρ της γοργής εφαρμογής της Οδηγίας, ενώ ο ΛΑΟΣ, (Η. Πολατίδης), ζήτησε τουλάχιστον να προβλεφθεί πως οι υπό εγκατάσταση εταιρείες, θα απασχολούν τουλάχιστον εργαζομένους εγκατεστημένους στην Ελλάδα.

    [02] Ψήφιση ν/σ για Στατιστική Υπηρεσία

    Με την αντιπαράθεση να κυριαρχεί μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία κατά την περίοδο 2004 - 2009, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα και τη σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής ως Ανεξάρτητης Αρχής.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, χαρακτήρισε «θράσος» το να μιλά η ΝΔ για εμπάθεια εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, και διερωτήθηκε τι έκανε ως κυβέρνηση για τα "swap" από στατιστικής πλευράς, αφού υπέπεσαν στην αντίληψή της και μάλιστα κατηγορούσε ως αντιπολίτευση την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σαχινίδης ανέφερε εξάλλου ότι δεν υπήρχαν κανόνες καταγραφής των "swap" το 2001, θεσπίστηκαν το 2008 και πρόσθεσε πως η ΝΔ δεν έδωσε απαντήσεις στις ερωτήσεις της Εurostat.

    «Εμείς στη ΝΔ δεν ψάχνουμε σκελετούς, ούτε επιθυμούμε να στήσουμε λαϊκά δικαστήρια για την οικονομία. Θα καταθέσουμε αίτημα για εξεταστική επιτροπή από το 1981 και μετά, όταν άρχισε η κατηφόρα. Ο στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε και να πούμε στους πολίτες τι δεν πήγε καλά στις στρατηγικές της οικονομίας για να μην το επαναλάβουμε. Να δούμε πώς, ενώ διαχειρίστηκαν οι κυβερνήσεις τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και τρία κοινοτικά πλαίσια στήριξης μέχρι τώρα, η χώρα είχε μικρή πρόοδο. Για να μην ξανακάνουμε swaps, για να μην καταφεύγουμε σε αποκρατικοποιήσεις χωρίς ανάπτυξη. Το ΠΑΣΟΚ δεν τολμάει να μας ακολουθήσει. Του ζητάμε να συμφωνήσει στη μεγάλη εξεταστική της ΝΔ, εντάσσοντας σε αυτή, τη δική του μικρή περίοδο ενδιαφέροντος», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος.

    «Εάν υπήρξε κάτι επιλήψιμο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όταν αναλάβατε το 2004, πώς αντιμετωπίσατε όλα αυτά που τώρα αναδεικνύετε ως θέματα, τα χρέη των νοσοκομείων, πώς έγινε η καταγραφή και τα swap;», διερωτήθηκε ο κ. Σαχινίδης. Τόνισε επίσης πως όταν ο κόσμος ακούει την εμμονή της ΝΔ για διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος τριαντακονταετίας, πιστεύει ότι η ΝΔ θέλει να γίνει μια γενικότερη διάχυση ευθυνών.

    Καταλήγοντας, ο υφυπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της πρότασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική κατά την περίοδο 2004-2009, τονίζοντας πως οι πολίτες θέλουν να μάθουν γιατί ελέγχεται η χώρα, αν έγιναν ή όχι λάθη μετά την απογραφή.

    «Αφήστε τα ψέματα, τους αποπροσανατολισμούς και τα καλαμπούρια. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που αφορούν την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευθύνες παντού, που πρέπει να αναδειχθούν», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος τόνισε πως η πρόθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη της ΝΔ, και αφορά το πώς θα οικοδομήσουμε την αξιοπιστία και το μέλλον της χώρας.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, χαρακτήρισε την αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο κόμματα «απαράδεκτο αντιδημοκρατικό σκηνικό» και την Εξεταστική προκαθορισμένο παιχνίδι. «Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φταίνε όχι μόνο για τα μαγειρέματα των μεγεθών, για τη δημιουργική λογιστική, τις στατιστικές αλχημείες αλλά και για τη χειροτέρευση της θέσης της λαϊκής οικογένειας», ανέφερε και πρόσθεσε πως η ίδια η Εurostat κάνει τους στατιστικούς κανόνες φυσαρμόνικα, ανάλογα με ανάγκες ικανοποίησης των κεφαλαιοκρατών.

    Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αστέριος Ροντούλης επανέλαβε τη θέση του κόμματός του εναντίον της Εξεταστικής, τονίζοντας πως η συζήτηση αυτή, δεν ωφελεί την πατρίδα, ενώ "το μάρμαρο θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός". «Έβαλε κανείς λεφτά στην τσέπη για να στήσουμε εξεταστική επιτροπή ή οι ύαινες θα περιμένουν;» διερωτήθηκε.

    «Κύριοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, βουλιάξατε τη χώρα, την καταστρέψατε. Κι αφού τη βουλιάξατε, πλέον στα ερείπια παίζετε ένα κακόγουστο δικομματικό θέατρο», είπε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα και τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, αναφερόμενος στην ανάγκη σύσταση εξεταστικής επιτροπής είπε πως «βοά η Ευρώπη. Λένε ότι τους εξαπατούσαμε και είναι αλήθεια. Εμείς δεν μπορούμε να κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο». Ανέφερε ακόμη πως η χώρα έχει έναν πρωθυπουργό που δεν κρύβεται πίσω από τους υπουργούς και την κοινοβουλευτική ομάδα. Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε από το Νοέμβριο να έχει κατατεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο. «Θα μας φέρετε ένα νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τον Απρίλη και ουσιαστικά θα αρχίσει να αποδίδει από το φθινόπωρο;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο υφυπουργό Οικονομικών.

    [03] Συνομιλίες Δρούτσα-Ντάουνερ

    Την πορεία και τις προοπτικές των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη συζήτησε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, στην πρώτη συνάντηση που είχε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας χαρακτήρισε χρήσιμη τη συζήτηση και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά είχε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί κανονικά, ελεύθερα από τις δυο πλευρές, χωρίς να καθορίζεται από τεχνητά χρονοδιαγράμματα.

    ''Η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να σέβεται απολύτως το ευρωπαϊκό κεκτημένο'', τόνισε ο εκπρόσωπος.

    Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ο κ. Δελαβέκουρας ανέφερε ότι πρέπει διαχωριστεί με τρόπο ξεκάθαρο ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας και ποιος της Τουρκίας, στη διαδικασία. Η Ελλάδα, επισήμανε, βρίσκεται στο πλάι του κυπριακού λαού και της ηγεσίας του και η στήριξη είναι δεδομένη, συνεχής και αδιαπραγμάτευτη, ενώ ο ρόλος της Τουρκίας είναι διαφορετικός. Η Τουρκία, πρόσθεσε, παίζει αποφασιστικό ρόλο με τις δυνάμεις κατοχής και το βαθμό επιρροής της, αλλά θα μπορούσε, όπως είπε, να απελευθερώσει την τουρκοκυπριακή ηγεσία ώστε να προχωρήσει εκείνη στις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε, τέλος, την εκτίμηση ότι αν η Τουρκία ήθελε, θα μπορούσε να υπάρξει αποτέλεσμα, αλλά αυτό είναι ένα θέμα πολιτικής βούλησης.

    Σχετικά με τις πληροφορίες που αφορούν την πραγματοποίηση μιας τριμερούς διάσκεψης (μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας-Ηνωμένου Βασιλείου) ο κ.Δελαβέκουρας ανέφερε ότι τέτοιος προγραμματισμός δεν υπάρχει.

    Δηλώσεις Ντάουνερ

    Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Δρούτσα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Ντάουνερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ από την πλευρά τους τα Ηνωμένα Εθνη ''κάνουν ό,τι μπορούν για να διευκολύνουν τις συνομιλίες''.

    Πρόσθεσε ότι τώρα συζητούνται από τις ηγεσίες των δύο πλευρών θέματα που αφορούν την κυπριακή οικονομία και τον τρόπο με τον οποίο αυτή θα λειτουργήσει εντός της ΕΕ.

    Ακολούθως, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο μία ενωμένη Κύπρος θα συνεργασθεί με την ΕΕ, αν θα υπάρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις με τους Τουρκοκύπριους να εντάσσονται πλήρως και επίσημα στην ΕΕ, καθώς και πώς θα λειτουργήσει η ενωμένη Κύπρος ως ομοσπονδιακό σύστημα.

    Ο κ.Ντάουνερ ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν να συνεχισθεί η διαδικασία μέχρι τις εκλογές στα τουρκοκυπριακά εδάφη και ότι πρέπει να διατηρηθεί το μομέντουμ των διαπραγματεύσεων.

    Σχετικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αγκυρα αναφορικά με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ο κ. Ντάουνερ, σχολίασε ότι για το θέμα αυτό ''τα λένε όλα οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που έχουν υιοθετηθεί από το 1974 μέχρι σήμερα.

    "Μέσα στις αποφάσεις που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια, βρίσκεται η θέση των Ηνωμένων Εθνών'', επισήμανε και κατέληξε:

    ''Η πρόκληση τώρα είναι να επανενωθεί η Κύπρος, να μην βλέπουμε πλέον τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει το νησί στα δύο σήμερα''.

    [04] Συναντήσεις Μ. Αμπάς στην Αθήνα

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους προέδρους του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη και του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

    Χθες, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις μεταξύ των λαών και των ηγεσιών τους, ενώ ο κ. Αμπάς ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για τις επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέση που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο Παλαιστινιακό, την οποία χαρακτήρισε πιο προωθημένη από αυτή των ΗΠΑ.

    "Αναμένουμε από το κουαρτέτο να υιοθετήσει την ευρωπαϊκή θέση, ώστε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε όλες αυτές τις σκέψεις. Αισθανόμαστε και τρέφουμε απόλυτη εκτίμηση και σεβασμό για τη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υποστήριξή σας και η δική σας θέση οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ενωση να υιοθετήσει αυτή τη στάση, διότι η θέση της Ελλάδας είναι πάντοτε μια ξεχωριστή θέση υπέρ ημών, υπέρ του προβλήματος της Μέσης Ανατολής. Γι αυτό εμείς πάντοτε αισθανόμαστε ότι φροντίζετε, μεριμνάτε για την επίλυση του προβλήματος της Μέσης Ανατολής και δίνετε σε αυτό απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα περιφερειακά προβλήματα", πρόσθεσε ο κ. Αμπάς.

    Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε και στη συμβολή του κ. Παπανδρέου στο Μεσανατολικό, ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ενός σπουδαίου, όπως είπε, φόρουμ, για την υποστήριξη των δικαίων του παλαιστινιακού λαού. "Γνωρίζετε, κύριε πρόεδρε, ότι η Ελλάδα από την αρχή ήταν δίπλα στον αγώνα των Παλαιστινίων και συνεχίζει να είναι", σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να απαντήσει ο κ. Αμπάς, κάνοντας μνεία στις στενές σχέσεις των δύο λαών από την εποχή ακόμη του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπούλιας παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του κ. Αμπάς, στο οποίο, εκτός των δύο αντιπροσωπειών, παρακάθησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, και ο επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Προσφωνώντας τον προσκεκλημένο του, ο κ. Παπούλιας ευχήθηκε καλή δύναμη στον παλαιστινιακό λαό και επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα του.

    Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναφέρθηκε στη θερμή υποδοχή που βρίσκει πάντα στην Ελλάδα την οποία, όπως είπε, οι Παλαιστίνιοι δεν θεωρούν ξένη χώρα. "Κατά τη διάρκεια πολλών ετών η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Δεν ζητήσαμε τίποτε και να μην μας το προσφέρατε, πολλές φορές ακόμη και πριν σας το ζητήσουμε, μάς το είχατε προσφέρει. Ετσι, λοιπόν, δεν χρειάστηκε ποτέ να συζητήσουμε διάφορα πολιτικά θέματα, δεν καταβάλαμε καμία προσπάθεια να σας πείσουμε για τις πολιτικές θέσεις, γιατί είστε γνώστες και είσασταν πάντοτε απόλυτα πεπεισμένοι γι αυτά που θα σας λέγαμε. Γι΄αυτό ο παλαιστινιακός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή την ευγενή στάση και χωρίς αμφιβολία, όταν θα ιδρυθεί το παλαιστινιακό κράτος, αν θέλει ο Θεός, θα είστε εσείς μεταξύ αυτών που θα κατέχουν μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις χώρες που θα συνεορτάσουν με μας.

    Νωρίτερα, ο κ. Αμπάς είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος τον συνόδευσε πεζή από το Μέγαρο Μαξίμου στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Η Ελλάδα έχει λόγο και ρόλο στη Μέση Ανατολή και η επίσκεψη του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, στην Αθήνα, είναι μια καλή ευκαιρία να συζητηθεί όλο το φάσμα του Μεσανατολικού, οι προϋποθέσεις επανέναρξης του ειρηνευτικού διαλόγου, καθώς και οι διμερείς σχέσεις, με έντονη την αναπτυξιακή παρουσία της Ελλάδας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

    [05] Οι άνθρωποι μαθαίνουν να εκτιμούν περισσότερο τη ζωή... όσο μεγαλώνουν

    Μήπως δεν ισχύει η φράση "όσο παλιότερα, τόσο καλύτερα"; Μια νέα έρευνα γερμανών και αμερικανών επιστημόνων διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι, κατά μέσο όρο, αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι από ποτέ, όταν φθάνουν στην ηλικία των 74 ετών. Έχοντας συνήθως λιγότερες ευθύνες και οικονομικές ανησυχίες, καθώς επίσης περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τους εαυτούς τους, οι ηλικιωμένοι νιώθουν μια ψυχική ικανοποίηση που δεν είχαν νιώσει ποτέ πριν στη ζωή τους.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αίσθημα ικανοποίησης και ευτυχίας αρχίσει να εμφανίζει συνεχή μείωση από την εφηβική ηλικία και συνεχίζει την καθοδική πορεία του μέχρι περίπου την ηλικία των 40 ετών. Στη συνέχεια, η ευτυχία μένει στάσιμη μέχρι τα 46 χρόνια, οπότε αρχίζει να παίρνει την β¦ανηφόρα, για να αποκορυφωθεί μετά από περίπου 30 χρόνια, στην ηλικία των 74 ετών.

    Τα συμπεράσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Social Indicators Research" (Έρευνα Κοινωνικών Δεικτών), προέκυψαν από την ανάλυση μιας μακρόχρονης έρευνας σε πάνω από 21.000 άνδρες και γυναίκες, που κατά τακτά χρονικά διαστήματα απαντούσαν σε ειδικά ερωτηματολόγια για το πόσο ευτυχισμένοι ένιωθαν στη ζωή τους, σύμφωνα με τη βρετανική "Ντέιλι Μέιλ".

    Σε μια κλίμακα βαθμολόγησης από το μηδέν (καμία ευτυχία) έως το επτά (πλήρης ευτυχία), οι έφηβοι αξιολογούσαν με 5,5 κατά μέσο όρο την ικανοποίησή τους από τη ζωή τους, αλλά αυτή η βαθμολογία βαθμιαία έφθινε, φθάνοντας περίπου στο 5 στην ηλικία των 40 ετών. Στην ηλικία των 74 ετών, η ικανοποίηση από τη ζωή παρουσίαζε την υψηλότερη βαθμολογία (5,9) και στη συνέχεια έπεφτε πάλι, λόγω κυρίως των προβλημάτων υγείας.

    Επειδή εκ των πραγμάτων η ευτυχία και η ικανοποίηση είναι υποκειμενικά αισθήματα, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι πιθανώς οι άνθρωποι μαθαίνουν να εκτιμούν περισσότερο τη ζωή τους όσο μεγαλώνουν, συνεπώς ευχαριστιούνται με αυτό που έχουν και ...γκρινιάζουν λιγότερο, επιθυμώντας να ζήσουν όσο γίνεται καλύτερα τα χρόνια ζωής που τους έχουν απομείνει. Αυτή η αυξημένη συνειδητοποίηση του επερχόμενου θανάτου κάνει τους πιο μεγάλους να δίνουν προτεραιότητα στο να ζήσουν όσο γίνεται καλύτερα τις εμπειρίες τους.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, μπορεί να γίνονται ικανότεροι στο να θέτουν υπό έλεγχο τα αρνητικά συναισθήματά τους. Από την άλλη, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην τρίτη και τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, έχουν αυξημένα άγχη και προκλήσεις (αγορά σπιτιού, εύρεση εργασίας και επιδίωξη καριέρας, έναρξη οικογένειας κ.α.).

    Πάντως, οι ερευνητές επισήμαναν ότι φαίνονται να υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, στη Γερμανία το επίπεδο ικανοποίησης και ευτυχίας των ανθρώπων εμφανίζεται πιο σταθερό και με λιγότερα "σκαμπανεβάσματα" στη διάρκεια της ζωής σε σχέση με τη Βρετανία.

    Κείμενο: Π. Δρακόπουλος

    [06] Επαφές για το όνομα

    Κύκλο επαφών με την ελληνική πολιτική ηγεσία θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος είχε αντίστοιχες επαφές στα Σκόπια.

    Ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και τον κ. Αντώνη Σαμαρά.

    Θα είναι η πρώτη του επαφή με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις μας και να βάλει στη σωστή βάση τις συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

    Περιμένουμε να ακούσουμε πώς είδε ο κ Νίμιτς τα πράγματα κατά την επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ, ελπίζουμε ότι θα δούμε έναν πιο εποικοδομητικό πρωθυπουργό (Γκρούεφσκι) και ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε σε μια λύση στο θέμα της ονομασίας, ώστε να απελευθερωθεί η ευρωατλαντική προοπτική της γειτονικής χώρας και η Ελλάδα να παίξει τον ρόλο ενός φίλου, ο οποίος θα τη βοηθήσει να προχωρήσει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είπε ο κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

    Υπενθύμισε τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης, και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προσωπικά, "να δημιουργήσουμε καλύτερο κλίμα, αλλά δεν συναντάμε πάντα την ανταπόκριση που θα θέλαμε".

    Επανέλαβε τις "ξεκάθαρες και λογικές" θέσεις της Ελλάδας για συμφωνία "με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων" και διευκρίνισε τις δύο πτυχές, λέγοντας ότι θέλουμε "γεωγραφικό προσδιορισμό γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το μέρος να εκπροσωπεί το όλον- και μας προβληματίζει η εμμονή του κ. Γκρούεφσκι να επιμένει να εκπροσωπεί το όλον", ενώ ως προς την ισχύ "έναντι όλων", είπε ότι έτσι θα πάψει "να διαιωνίζεται η σημερινή κατάσταση κατά την οποία τα Σκόπια παραβιάζουν με κάθε ευκαιρία το συμφωνημένο όνομα".

    Ερωτηθείς για τα περί εθνότητας και ταυτότητας που εγείρονται από πλευράς ΠΓΔΜ, τόνισε ότι "οι δύο χώρες πρέπει να φτάσουν σε λύση για την ονομασία, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ενδιάμεση συμφωνία και θεωρούμε ότι όλη αυτή η φιλολογία περί ταυτότητας είναι ένα εργαλείο υπεκφυγής που χρησιμοποιεί ο κ. Γκρούεφσκι για να μην διαπραγματεύεται".

    "Αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αρνείται να διαπραγματευτεί. Εχει χρησιμοποιήσει διάφορες δικαιολογίες, αυτή τη στιγμή χρησιμοποιεί το θέμα της ταυτότητας", είπε χαρακτηριστικά.

    Ως προς το επιχείρημα, η διαιώνιση του θέματος της ονομασίας να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της γειτονικής χώρας, ο κ. Δελαβέκουρας απάντησε ότι αυτή τη στιγμή στα Σκόπια υπάρχει μια πολύ ισχυρή κυβέρνηση, που αν θέλει μπορεί να φτάσει σε λύση στο θέμα της ονομασίας, αλλά "ο κ. Γκρούεφσκι επιλέγει τη μη λύση, την αδράνεια, τη στασιμότητα, επιλέγει να ορθώνει εμπόδια στην προσπάθεια που κάνουμε να φτάσουμε σε λύση".

    Μ.Νίμιτς: "Δεν κομίζω νέα πρόταση"

    Ο κ. Νίμιτς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Γκρούεφσκι, σημείωσε ότι το βασικό αντικείμενο της διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι το θέμα του ονόματος.

    «Από τη δική μου οπτική γωνία, το κύριο ζήτημα των συνομιλιών είναι το όνομα της χώρας, όπως αυτό αναφέρεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και στην Ενδιάμεση Συμφωνία. Όλα τα άλλα ζητήματα, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύω ότι, μπορούν να θεωρηθούν ως δευτερεύοντα», δήλωσε ο κ. Νίμιτς.

    Επανέλαβε ότι, στην περιοδεία του αυτή, σε Σκόπια και Αθήνα, δεν κομίζει συγκεκριμένη πρόταση και πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια με κυβερνητικούς αξιωματούχους της ΠΓΔΜ, διέκρινε εποικοδομητική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.

    «Πραγματοποίησα εντατικές συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας. Διέκρινα ισχυρή επιθυμία να λυθεί το πρόβλημα αυτό. Ελπίζω ότι, βάσει των συνομιλιών στα Σκόπια και την Αθήνα θα μπορέσουμε να εντατικοποιήσουμε τη διαδικασία, η οποία είχε επιβραδυνθεί κατά τους τελευταίους μήνες και να δούμε, εάν υπάρχει δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, το οποίο βρίσκεται στη διεθνή ατζέντα επί πάρα πολύ μακρά περίοδο», είπε ο κ. Νίμιτς.

    Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ επανέλαβε ότι, τα δύο μέρη (Ελλάδα και ΠΓΔΜ) έχουν διαφορετικές θέσεις για το θέμα του ονόματος και πρόσθεσε πως χρειάζονται προσπάθειες και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων.

    [07] "Υπηρετούν την πλουτοκρατία"

    «Ο δρόμος της κλιμάκωσης της εργατικής και λαϊκής πάλης είναι μονόδρομος» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του και σημειώνει ότι «η μαζική συμμετοχή στην απεργία και ειδικά τα μεγαλειώδη και μαχητικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα»απέδειξαν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης «συναντούν την λαϊκή κατακραυγή και ότι είναι μεγάλο και συνεχώς διευρύνεται το τμήμα εκείνο των εργαζομένων και του λαού που είναι αποφασισμένο να απαντήσει στον πόλεμο που δέχεται».

    «Νόμος για την κυβέρνηση είναι τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Η εμμονή της στην υλοποίηση των άγριων μέτρων που έχει συναποφασίσει με την ΕΕ υπηρετεί την ελληνική πλουτοκρατία στην προώθηση της ανταγωνιστικότητάς για τη διασφάλιση κερδών και του ισχυρού ρόλου της» αναφέρει το ΚΚΕ και σημειώνει πως «η αντιλαϊκή συμμαχία θα κάνει πίσω μόνο αν υποχρεωθεί από τη λαϊκή δύναμη».

    «Σήμερα υπάρχουν όλα τα περιθώρια η λαϊκή πάλη να περάσει σε μια νέα φάση όπου το βασικό της ποιοτικό χαρακτηριστικό θα είναι η ταξική συνειδητοποίηση και η πολιτική ριζοσπαστικοποίηση. Η λαϊκή αντιμονοπωλιακή πάλη και συμμαχία μπορεί να γίνει ασύγκριτα πιο ισχυρή αν τα φτωχά λαϊκά στρώματα απαλλαγούν από τα ιδεολογήματα των κομμάτων που υπερασπίζονται τον καπιταλισμό, αν συνειδητοποιούν ότι έχουν άλλο δρόμο από αυτόν της πλουτοκρατίας. Ότι έχουν συμφέρον και τη δύναμη να τον βαδίσουν. Ο λαός δεν είπε ακόμα την τελευταία του λέξη» καταλήγει η ανακοίνωση.

    Σήμερα είναι πολύ επίκαιρος ο Βάρναλης. Σαν αλλάξουμε όλοι μονομιάς, θα ΄ρθει ανάποδα ο ντουνιάς. Κυριολεκτικά οι εργαζόμενοι πρέπει να απαλλαγούν από κάθε πνεύμα φοβίας και μοιρολατρίας. Αυτοί πρέπει να εκφοβίσουν τον αντίπαλο και πάνω απ' όλα να μην πέσουν στη λούμπα να διαλέξουν με ποιόν θα πάνε: Ή με την ΕΕ ή με τις ΗΠΑ, που προς τα εκεί πάει ο κ. Παπανδρέου.

    Για τις γερμανικές αποζημιώσεις

    "Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν επανειλημμένα απορρίψει τις προτάσεις διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων που το ΚΚΕ εδώ και χρόνια συνεχώς καταθέτει στη βουλή. Ούτε ήθελαν, ούτε θέλουν να τις διεκδικήσουν προς όφελος του ελληνικού λαού. Τώρα ο όψιμος πατριωτισμός που εκφράζουν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης από τη μια στόχο έχουν να κοροϊδέψουν το λαό και από την άλλη δείχνει την πρόθεση και αυτής της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το τεράστιο χρέος των γερμανικών κυβερνήσεων προς τον ελληνικό λαό με βάση τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας. Το χρησιμοποιούν ως χαρτί διαπραγμάτευσης στα παζάρια και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου εντός και εκτός της ΕΕ", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    [08] Προτάσεις για την οικονομία

    Με τον πρόεδρο της Παλαιστιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Τις προτάσεις του κόμματός του, οι οποίες -όπως είπε- μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα ρευστότητας και ελλείμματος, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου για την Οικονομία ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Αναφέρθηκε στην επίθεση, που δέχεται η Ελλάδα από μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, υποστηρίζοντας ότι «πατούν στο έλλειμμα και το χρέος για να μας επιτεθούν. Όμως, το έλλειμμα άλλων χωρών είναι πολύ μεγαλύτερο από το δικό μας, ενώ το χρέος είναι λιγότερο από ό,τι είναι στις μισές χώρες της ΕΕ. Ο Ολλανδός ελεγκτής, που βρίσκεται στην Ελλάδα αυτές τις μέρες, έχει στη χώρα του πολύ μεγαλύτερο χρέος από αυτό της χώρας μας».

    Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι μια χώρα «δεν πέφτει, όταν έχει έλλειμμα και χρέος, αλλά όταν δεν έχει παραγωγή. Το οποιοδήποτε άνοιγμα καλύπτεται αν υπάρχει δουλειά και εμείς δεν έχουμε παραγωγή, ούτε ανάπτυξη. Η επιβίωση της χώρας την προσεχή μακρά περίοδο, θα είναι ο δανεισμός». Διέβλεψε δε, ότι «βρισκόμαστε ακόμη στο τρέϊλερ της κρίσης και ότι δεν έχει ξεκινήσει το έργο. Η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά οδυνηρή τον επόμενο χρόνο».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε ακόμη ότι στις 16 Μαρτίου θα κοπεί ο 14ος μισθός, επειδή έχει επιβληθεί, ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται μόνο για το Σύμφωνο Σταθερότητας και ότι όταν στη Βουλή ο ίδιος είχε μιλήσει για κατάργηση του 14ου μισθού, κάποιοι τον λοιδώρησαν.

    Εκτίμησε ότι «η χώρα μας βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση γιατί δεν παράγει», είπε ότι «το 1960 η Ελλάδα είχε μια πολύ δυνατή βιομηχανία, που στεκόταν ισάξια με πολλές ξένες» και αναρωτήθηκε «γιατί καταστράφηκαν τα εργοστάσια;». Υποστήριξε πως το θέμα ξεκίνησε το 1980, όταν επί κυβέρνησης Ράλλη, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Μιλτιάδης Εβερτ, επέβαλε το νόμο των πανωτοκίων.

    «Εξυπηρέτησε τις τράπεζες» -είπε ο κ. Καρατζαφέρης- «αλλά διέλυσε τις βιομηχανίες, όπως η Πειραϊκή - Πατραϊκή, η Αιγαίο και η Ιζόλα». Είπε ακόμη, ότι «το 1981, σε μια νύχτα, ο Ανδρέας Παπανδρέου αύξησε 50% τους μισθούς και έπνιξε τις επιχειρήσεις» και πρόσθεσε πως «η χώρα μας παράγει μόνον στον αγροτικό τομέα, ο οποίος θνήσκει».

    Ο κ. Καρατζαφέρης μίλησε για «άδικο, στο οποίο έχει μπλέξει η κυβέρνηση και το οποίο είναι ή φόροι ή μείωση μισθών». Είπε πως «η ΕΕ λέει οικονομία, οικονομία, οικονομία. Σωστό είναι, αλλά μετά τι γίνεται;». Πρότεινε, αντί μείωσης μισθών, να αυξηθεί για δύο χρόνια κατά μία ώρα το ωράριο εργασίας και να μην μειωθούν οι απολαβές, ενώ εξέφρασε φόβους «να μην "πέσει" τράπεζα, καθώς τότε δύσκολα θα σταματήσει το ντόμινο». Ζήτησε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη ρευστότητα των τραπεζών και πρότεινε να θεσπιστούν κίνητρα για να έρθουν χρήματα από το εξωτερικό, όπως η απαλλαγή από φόρο επιτοκίων για τρία έως πέντε χρόνια.

    Εξαπέλυσε επίθεση κατά της Γερμανίας, λέγοντας ότι «όποτε η χώρα μας ήρθε σε επαφή με τη Γερμανία, βγήκε ζημιωμένη», αναφέροντας την περίοδο του Όθωνα και της βαυαροκρατίας και την κατοχή. «Μας χρωστάει η Γερμανία, δεν της χρωστάμε», είπε. Εκτίμησε δε, ότι δέχεται πόλεμο το ευρώ από το δολάριο και ότι «η χώρα μας είναι το θύμα του πολέμου», ενώ πρότεινε να καλέσει η κυβέρνηση τις μεγάλες εταιρίες και να επιμηκύνει για πέντε έτη τις συμβάσεις στα δημόσια έργα. «Μπορεί να εξασφαλίσει έτσι 15 δισ. ευρώ και 300.000 θέσεις εργασίας», είπε.

    Πρότεινε ακόμη να αξιοποιηθούν τα κληροδοτήματα με κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση, να νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα, κάτι που θα αποφέρει -όπως είπε- 6 δισ. ευρώ και να δοθούν νέες άδειες στα καζίνο, οι οποίες έληξαν από το 2006, κάτι που - όπως είπε- θα αποφέρει 1 με 1,5 δισ. ευρώ. Πρότεινε ακόμη να δοθούν ελεύθερες άδειες για το Στοίχημα, όπως γίνεται στο εξωτερικό, κάτι που θα αποφέρει -όπως είπε- περίπου 2 δισ. ευρώ, να δημιουργήσει η κυβέρνηση ένα ενιαίο ταμείο ασφάλισης αντί των 13, που υπάρχουν σήμερα, και να θεσπίσει για τρία-τέσσερα χρόνια λαχείο εθνικής προσπάθειας, η κλήρωση του οποίου θα γίνεται την ημέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου.

    Συμφώνησε με την επιμήκυνση, κατά 2-3 χρόνια, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τη στιγμή που το προσδόκιμο όριο ζωής αυξήθηκε κατά δέκα χρόνια από τότε που θεσπίστηκαν τα όρια για τη σύνταξη, αρκεί «τα τέσσερα τελευταία χρόνια να δουλεύει ο εργαζόμενος τέσσερις ημέρες και όχι πέντε».

    Πρότεινε, επίσης, την εναρμόνιση των τιμών των πολυεθνικών εταιρίων στην Ελλάδα με αυτές της Ευρώπης, τη δημιουργία "Τειρεσία Κερδοσκόπων" και την τιμή μαρκέ σε είδη πρώτης ανάγκης. Είπε, ακόμη, ότι «πρέπει να αφήσουμε την ελληνική βιομηχανία να ασχοληθεί με την παραγωγή φαρμάκων για να μην παίρνουμε από το εξωτερικό», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να προσληφθεί πια κανείς και τα κενά, που υπάρχουν, να καλυφθούν με υποχρεωτικές μετατάξεις».

    Επιπλέον, πρότεινε ομογενειακό δάνειο, μέσω ομολόγου, το οποίο να απευθύνεται στους Έλληνες της Διασποράς.

    Αναφέρθηκε στους λαθρομετανάστες, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα χάνει 10 δισ. το χρόνο από τα εμβάσματα, που στέλνουν στις χώρες τους και πρόσθεσε «να τα στέλνουν, αρκεί να είναι ενήμεροι φορολογικά και ασφαλιστικά».

    Επιπλέον αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική και χαρακτήρισε «λάθος του πρωθυπουργού» το ταξίδι στη Ρωσία, λέγοντας ότι «η Ρωσία ήταν μια όαση, που χάθηκε εξαιτίας της ΝΔ. Η Μόσχα σήμερα, απέκτησε ερωμένη, που λέγεται Άγκυρα». Διατύπωσε φόβους για επεισόδιο στο μέλλον με την Τουρκία, παραπέμποντας στην εσωτερική αναστάτωση της χώρας και είπε πως «ή ο Ερντογάν θα επιβληθεί, ή θα αντιδράσει ο κεμαλισμός. Εμείς να περιμένουμε αβαρία στην περιοχή μας», προτείνοντας στην κυβέρνηση, «να εισέλθει στο κενό, που άφησε ο Ερντογάν μεταξύ ΗΠΑ και Τελ-Αβίβ».

    Διευκρίνισε ότι στηρίζει τη χώρα και όχι την κυβέρνηση. «Ο Καρατζαφέρης είναι δεκανίκι της Ελλάδας και όχι του ΠΑΣΟΚ», είπε και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί το πρόγραμμα του ΛΑΟΣ του 2004». Ξεκαθάρισε ότι δεν του προτάθηκε κανένας ρόλος, αλλά και δεν θέλει να συμμετέχει «στο χορό για τον οποίο χρειάζονται δύο».

    Αναφερόμενος δε, σε πιθανή προτροπή του για μποϊκοτάζ γερμανικών προϊόντων, είπε ότι αν διαπιστώσει ότι γίνεται ασφυκτική η πίεση από τη Γερμανία, τότε θα το προτείνει. «Μπήκαμε στην ΕΕ ως ισότιμα μέλη και σήμερα είμαστε αποικία», είπε. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν πιστεύει στην Ενωμένη Ευρώπη, δεν ζητάει αποχώρηση από αυτήν, αλλά δεν θέλει να τον θεωρούν αποικία. Πρότεινε, επίσης, την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι «αντί για τρία χαλινάρια, προτιμώ ένα» και προσθέτοντας πως «οι όροι του ΔΝΤ δεν είναι τόσο επαχθείς».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις Πάγκαλου σε ξένα ΜΜΕ, ο κ. Καρατζαφέρης είπε «μακάρι η κυβέρνηση να είχε 20 και όχι έναν Πάγκαλο».

    Εξέφρασε, τέλος, τη διαφωνία του με την Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, την οποία χαρακτήρισε «έγκλημα» και όχι απλά λάθος, ενώ χαρακτήρισε «ακόμη πιο ηλίθια την αντιπρόταση της ΝΔ για συμπερίληψη της περιόδου 1981 έως σήμερα για την Εξεταστική».

    «Θα πάω να πω ότι είναι απατεώνες ο Σημίτης και ο Καραμανλής; Είχε δόλο ο Παπαντωνίου, ή ο Σημίτης ή ο Καραμανλής, σε ό,τι τους καταλογίζουν ότι έκαναν;», αναρωτήθηκε λέγοντας ότι «μια Εξεταστική αυτή την ώρα εξυπηρετεί μόνο αυτούς που θέλουν να βλάψουν τη χώρα μας» και πρότεινε τον πολιτικό έλεγχο των προηγούμενων κυβερνήσεων.

    Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας

    O πρόεδρος του ΛΑΟΣ συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι ο κ. Καρατζαφέρης είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που βλέπει για θέματα της αρμοδιότητάς του, πρόσθεσε ότι τον ενημέρωσε για όλα τα θέματα ασφάλειας και πρόνοιας και τις εξελίξεις των θεμάτων αυτών και είπε, ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο ο ΛΑΟΣ συμμετέχει στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

    Ο κ. Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε ρεαλιστικά τα μέτρα που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και είπε ότι το κόμμα του, με σοβαρότητα θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση.

    [09] "Διεκδίκηση ηθικής"

    "Μεγαλύτερη υποστήριξη έχουν βρει από Γερμανούς δημοκράτες και αντιφασίστες, παρά από τις ελληνικές κυβερνήσεις", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι δεν τίθεται μια διαδικασία διαπάλης ανάμεσα στους Έλληνες και στους Γερμανούς, αλλά "μια διαδικασία διεκδίκησης της δικαιοσύνης και της ηθικής απέναντι στις σημερινές κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ελλάδας, που κουκουλώνουν μια ιστορία που πράγματι είναι ιστορία πολλων χρόνων".

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κατοχικό δάνειο, το οποίο καταγράφεται κάθε χρόνο στους ισολογισμούς της γερμανικής τράπεζας, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το διεκδικήσει η χώρα μας ως φόρο τιμής στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στον ελληνικό λαό που έδωσε πάρα πολλά θύματα στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό.

    "Πιστεύουμε -πρόσθεσε- ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις και η σημερινή κυβέρνηση αντί να δίνει κάτω από το τραπέζι εγγυήσεις για αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων σε αντάλλαγμα υποστήριξης από την πλευρά των Γερμανών στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε, οφείλει με σθένος να υψώσει το ανάστημά της και να διεκδικήσει αυτά που μας χρωστάνε".

    [10] Ζήτησε "τζιχάντ"

    Ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι ζήτησε "τζιχάντ" εναντίον της Ελβετίας, την οποία χαρακτήρισε ως "άπιστη" και ως "αποστάτρια" μετά από την απαγόρευση της κατασκευής μιναρέδων στη χώρα.

    "Είναι εναντίον της Ελβετίας της άπιστης και αποστάτριας η οποία κατέστρεψε τα σπίτια του Αλλάχ που το τζιχάντ πρέπει να εκφραστεί με όλα τα μέσα", δήλωσε ο συνταγματάρχης Καντάφι σε ομιλία του στη Βεγγάζη, με την ευκαιρία της γιορτής του Μουλούντ για τη γέννηση του προφήτη Μωάμεθ.

    Σύμφωνα με τον Λίβυο ηγέτη "το τζιχάντ εναντίον της Ελβετίας, εναντίον του σιωνισμού, εναντίον της ξένης επιθετικότητας δεν είναι τρομοκρατία".

    "Κάθε μουσουλμάνος σε ολόκληρο τον κόσμο που σχετίζεται με την Ελβετία είναι ένας άπιστος εναντίον του Ισλάμ, εναντίον του Μωάμεθ, εναντίον του Θεού, εναντίον του κορανίου", πρόσθεσε ο Μουάμαρ Καντάφι, μιλώντας σε χιλιάδες ανθρώπους.

    Στις 29 Νοεμβρίου το 57,5% των ελβετών ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης των μιναρέδων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 February 2010 - 7:30:30 UTC