Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λήξη της απεργίας των τελωνειακών
  • [02] Προσαγωγές από την Πολυτεχνειούπολη
  • [03] Στα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς
  • [04] Στις Βρυξέλλες ο Δ. Δρούτσας
  • [05] Οι ερασιτέχνες ελαιοκαλλιεργητές του...Λονδίνου και η κλιματική αλλαγή
  • [06] "Λαϊκός ξεσηκωμός"
  • [07] "Υπάρχουν και άλλες λύσεις"
  • [08] "Κοινωνικό μέτωπο"
  • [09] Θεομηνία στη Μαδέρα

  • [01] Λήξη της απεργίας των τελωνειακών

    Τη λήξη των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι τελωνειακοί υπάλληλοι. Αποκαθίσταται η τροφοδοσία των πρατηρίων με καύσιμα.

    Η απεργία είχε κριθεί παράνομη κρίθηκε από το μονομελές πρωτοδικείο της Αθήνας.Το υπουργείο Οικονομικών είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της απεργίας των τελωνειακών.

    [02] Προσαγωγές από την Πολυτεχνειούπολη

    Τριάντα προσαγωγές νεαρών μέσα από το χώρο της Πολυτεχνιούπολης Ζωγράφου έκανε γύρω στις 2.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου η αστυνομία μετά από αίτημα του πρύτανη.

    Συγκεκριμένα, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου τηλεφώνησε στην αστυνομία ζητώντας την παρέμβασή της με το αιτιολογικό ότι άτομα που συμμετείχαν σε πάρτι στο κτίριο των Χημικών Μηχανικών προξενούσαν φθορές. Επιτόπου έφτασαν μοτοσικλετιστές της Ομάδας Δέλτα οι οποίοι όμως δεν μπήκαν στο κτίριο εκτελώντας συγκεκριμένες εντολές για να μην υπάρξει μεγαλύτερη ένταση αλλά έκαναν προσαγωγές γύρω από αυτό.

    Οι τριάντα προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια όπου λίγο πριν τις 10 το πρωί και αφού έγινε εξακρίβωση στοιχείων αφέθηκαν ελεύθεροι γιατί δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους.

    [03] Στα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς

    Συνάντηση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της ΠΓΔΜ αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο στα Σκόπια, ενόψει της επίσκεψης του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στις 23 και 24 Φεβρουαρίου.

    Τη συνάντηση ανήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, και σε αυτή θα συμμετάσχουν ακόμη ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι και ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, Αμπντουλακίμ Αντέμι, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα, DUI, του Αλί Αχμέτι.

    Ο κ. Γκρούεφσκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, αν ο κ. Νίμιτς παρουσιάσει συγκεκριμένες ιδέες.

    «Σε περίπτωση που ο κ. Νίμιτς παρουσιάσει κάποιες συγκεκριμένες ιδέες για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, τότε ίσως υπάρξουν ευρύτερες διαβουλεύσεις στο εσωτερικό. Εξαρτάται από τον κ. Νίμιτς, αν δηλαδή παρουσιάσει κάτι συγκεκριμένο ή αν η επίσκεψή του θα έχει διαβουλευτικό και μόνο χαρακτήρα», είπε ο κ. Γκρούεφσκι.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν πιέσεις από εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας, τόσο προς την ΠΓΔΜ όσο και προς την Ελλάδα, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και πρόσθεσε ότι είναι πιο εύκολο να ασκηθούν πιέσεις στη χώρα του απ΄ ό,τι στην Ελλάδα, καθώς, όπως σημείωσε η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και είναι μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα.

    Ο κ. Νίμιτς, μετά την επίσκεψή του στα Σκόπια, θα μεταβεί στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, στις 26 Φεβρουαρίου.

    [04] Στις Βρυξέλλες ο Δ. Δρούτσας

    Στις εργασίες των Συμβουλίων Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Δρούτσας.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είναι η κατάσταση στην Αϊτή και η αξιολόγηση της μέχρι τώρα δράσης της Ε.Ε στη χώρα, η συνεργασία του Ιράν με το ΔΟΑΕ για το πυρηνικό πρόγραμμά του, οι πρόσφατες εκλογές στην Ουκρανία και οι σχέσεις Ουκρανίας - Ε.Ε, το Αφγανιστάν, καθώς και η πρόσφατη απαγόρευση εισόδου πολιτών κ-μ Ε.Ε στη Λιβύη.

    Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα συζητηθούν η Στρατηγική "Ε.Ε 2020" για την απασχόληση και την ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή.

    [05] Οι ερασιτέχνες ελαιοκαλλιεργητές του...Λονδίνου και η κλιματική αλλαγή

    Πίσω από το οίκημα του αγροκτήματος απλωνόταν ο ελαιώνας. Μικρός -όχι πάνω από 120 δέντρα- ασημοπράσινος, θύμισε στον περιηγητή τις διακοπές του στην Ελλάδα και την κάτω Ιταλία. Σχεδόν ξέχασε πού βρισκόταν. Η τελευταία ταμπέλα που συνάντησε έγραφε "Devon, 14 μίλια" και τα αυτοκίνητα εξακολουθούσαν να έχουν το τιμόνι στη δεξιά πλευρά. Πραγματικά, παρά το παραπλανητικό φυσικό τοπίο, βρισκόταν ακόμη στη Βρετανία.

    Τα τελευταία χρόνια, το θερμότερο -σε σχέση με άλλες περιόδους- κλίμα της "γηραιάς Αλβιώνας", έχει επιτρέψει την ερασιτεχνική καλλιέργεια ελαιόδεντρων, η οποία αποκτά ολοένα και περισσότερους φανατικούς. Εκτός από τον μικρό ελαιώνα στο Χόνιτον του Ντέβον, ελαιόδεντρα καλλιεργούνται (σε μικρούς αριθμούς ή και μονάδες) πάνω σε ...ταράτσες στο κεντρικό Λονδίνο, στο Ντάρτφορντ,στο Χερτφορντσάιρ, το Ντόρσετ και το Κόλτσεστερ, στο Μπέλφαστ (Ιρλανδία) κι αλλού.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο αποκτά και τους αμπελώνες του (σήμερα περίπου 400, με ετήσια παραγωγή 2,1 εκατ. φιαλών), αλλά και καλλιέργειες παραδοσιακά μεσογειακών φυτών και βοτάνων. Η λεβάντα, π.χ., καλλιεργείται ήδη με επιτυχία στην ανατολική Αγγλία και τη νότια Βρετανία, με προοπτική μέχρι το 2030 να βάψει ...μωβ πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις, καθώς ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί αγρότες σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τα μακρύτερα/θερμότερα βρετανικά καλοκαίρια.

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Βιοποικιλότητας (BI 2009), λόγω κλιματικής αλλαγής, κάποιες από τις καλλιέργειες στην Ελλάδα ενδέχεται μελλοντικά να χαθούν, ορισμένες θα μετατοπιστούν βορειότερα, ενώ θα καλλιεργηθούν άλλα είδη, τα οποία σήμερα ευδοκιμούν στη Β.Αφρική (π.χ., μπανάνες). Πόσο ρεαλιστική είναι, όμως, αυτή η πρόβλεψη;

    "Είναι πολύ δύσκολο να πούμε αν τα σενάρια αυτά για την κλιματική μεταβολή και τις επιρροές της στην Ελλάδα είναι ρεαλιστικά, αλλά παρατηρούμε κάποιες διαφοροποιήσεις", σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Οικολογίας Ανδρέας Μαμώλος, επίκουρος καθηγητής Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ.

    'Οπως επεσήμανε, πριν από 30 χρόνια, "ελαιόδεντρα καλά-καλά δεν υπήρχαν στη Β. Ελλάδα, ενώ τα εσπεριδοειδή δεν άντεχαν το κλίμα", αλλά αυτό έχει αλλάξει ή αλλάζει και κάποιες καλλιέργειες (όπως και ορισμένα ζιζάνια) "πηγαίνουν βορειότερα". Πάντως, τίποτα δεν είναι απόλυτο, καθώς μπορεί η όποια αλλαγή να είναι παροδική ή συγκυριακή και ασφαλή συμπεράσματα είναι δυνατόν να εξαχθούν μόνο σε βάθος χρόνου.

    Για παράδειγμα, το 2009 είχαμε τη μεγαλύτερη σε απόδοση καλλιέργεια σιταριού όλων των εποχών. Το ίδιο συνέβη και με άλλες καλλιέργειες. Κι αυτό σε μια εποχή που ακούγονται τόσο πολλά για την έλλειψη τροφίμων. Κατά τον κ.Μαμώλο, οι διαφοροποιήσεις στη γεωργία από την κλιματική αλλαγή ενδεχομένως δεν θα είναι τόσο συνταρακτικές, όσο αναμενόταν.

    Θα δούμε όντως συστηματικές... μπανανοκαλλιέργειες στην Ελλάδα; «Λίγο δύσκολο», τονίζει, «καθώς ακόμη κι αν το κλίμα το επιτρέψει κάποτε, υπάρχει πάντα ο οικονομικός παράγοντας. Για να έρθει μια ριζικά νέα καλλιέργεια συστηματικά σε κάποια χώρα, απαιτούνται πάρα πολλά, πρώτα από όλα χρειάζεται υποδομή».

    Δύο οι όψεις του νομίσματος της κλιματικής αλλαγής για την ελληνική γεωργία

    Αν, όμως, τα σενάρια για την κλιματική αλλαγή αποδειχτούν σχετικά ρεαλιστικά; Τότε, το «νόμισμα» της κλιματικής αλλαγής για την ελληνική γεωργία ενδέχεται να έχει δύο όψεις: από τη μία, υπάρχουν εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι αυξημένες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα (CO2) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση αποδόσεων (καθώς τα φυτά χρειάζονται CΟ2 για να αναπτυχθούν).

    Από την άλλη, εκτιμάται ότι θα "πιεστούν" εισροές όπως το νερό, σύμφωνα με τον λέκτορα της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Στέφανο Νάστη, ομιλητή, πρόσφατα, στο συνέδριο της Agrotica 2010.

    "Σε σχέση με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική γεωργία, το 2080, προβλέπεται (W.R.Cline, 2007) ότι, χωρίς τον υπολογισμό της θετικής επίδρασης του αυξημένου ατμοσφαιρικού CO2, η παραγωγή θα μειωθεί 7,8%, με κόστος περίπου 650 εκατ. ευρώ. Με συνυπολογισμό της επίδρασης του CO2 αναμένεται αύξηση παραγωγής κατά 6% (περίπου 500 εκατ. ευρώ)", επεσήμανε ο κ.Νάστης.

    Κατά τον ίδιο, που επικαλέστηκε υπολογισμούς διεθνών μελετών τού 2006, 2008 και 2009, το πρόβλημα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι ίσως απλούστερο να λυθεί από ό,τι αναμενόταν, αλλά απαιτεί πολιτική βούληση και διακρατική συμφωνία με καλή εφαρμογή ανά κράτος: "το κόστος μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου σε επιθυμητά επίπεδα εκτιμάται στο 1% της παγκόσμιας παραγωγής [...] με τον όρο ότι θα εφαρμοστούν καλά σχεδιασμένες πολιτικές. Συγκριτικά αναφέρεται ότι το κόστος διάσωσης του τραπεζικού συστήματος την περίοδο 2007-2009 ήταν περίπου το 5% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής", σημείωσε, επικαλούμενος τις μελέτες.

    Το καλύτερο εργαλείο για την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων στην πράξη θεωρείται ότι είναι -με βάση τις σημερινές συνθήκες- ο καθορισμός της τιμής για τα δικαιώματα άνθρακα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ.Νάστη, για να λειτουργήσει σωστά το εργαλείο αυτό, εκτιμάται (Dancan 2009) ότι απαιτείται τιμή περίπου 30 ευρώ/τόνο, τη στιγμή που στην ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα ETS, αυτή δεν ξεπερνά τα 13 ευρώ...

    Ενθουσιώδεις οι Βρετανοί «ελαιοκαλλιεργητές»

    Εν αναμονή των εξελίξεων, πάντως, οι "νεόκοποι" Βρετανοί και Ιρλανδοί "ελαιοκαλλιεργητές" δεν διστάζουν να εκφράσουν και ηλεκτρονικά τον ενθουσιασμό τους, σε σχετικές ιστοσελίδες.

    Ο Σάιμον από το Ντάρτφορντ γράφει: "Αγαπούμε αυτό το δέντρο. Μας φέρνει στο μυαλό καλές αναμνήσεις από τις διακοπές μας στα ελληνικά νησιά".

    Ο Τζον, καλλιεργητής τεσσάρων ελαιόδεντρων στο Μπέλφαστ, τα οποία αγόρασε από ...εκπτωτικό σούπερ μάρκετ, προσυπογράφει: "Για να είμαι ειλικρινής, εξεπλάγην που τα δέντρα επιβίωσαν. Στις σπάνιες περιπτώσεις, που ο καιρός εδώ είναι καλός, και μόνο το άρωμα των φύλλων αξίζει για να τα έχεις στον κήπο σου, σού επιτρέπει να ρίξεις μια ματιά στη Μεσόγειο".

    Η Μέλανι, που καλλιεργεί τέσσερα μεγάλα ελαιόδεντρα σε τεράστιες γλάστρες στην ταράτσα της στο κεντρικό Λονδίνο δεν περιορίζεται στις αναμνήσεις μεσογειακών διακοπών: τα δέντρα παράγουν ήδη εκατοντάδες ελιές, που ετοιμάζεται να επεξεργαστεί, ώστε να γίνουν βρώσιμες! Ελιές Λονδίνου κανείς;

    Κείμενο: Γούτα Α.

    [06] "Λαϊκός ξεσηκωμός"

    "Οι στιγμές είναι όντως κρίσιμες", παραδέχεται η ΓΓ του ΚΚΕ Αλ. Παραρήγα σε συνέντευξή της στο "Βήμα της Κυριακής", στην οποία αναφέρει ότι το ζητούμενο είναι τα λαϊκά στρώματα να εμπιστευτούν τη δύναμή τους και να υπάρξει λαϊκός ξεσηκωμός.

    Ερωτηθείσα, γιατί δεν επιχειρεί προσέγγιση προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ασκεί εξ αριστερών κριτική, απαντά ότι "οι τάσεις του ΣΥΝ και οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν τον μαγικό τρόπο που θα κάνει τον καπιταλισμό ανθρώπινο, την ΕΕ και την ΕΚΤ πιό φιλολαϊκή, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά τα κέρδη με τον άνθρωπο. Ευτυχώς για τους εργαζόμενους και το λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ δεν κόλλησε αυτή την ανίατη ασθένεια".

    Σε δηλώσεις της, σε συγκέντρωση που οργάνωσε η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ, στην πλατεία Ομονοίας, ενόψει της απεργιακής κινητοποίησης της 24ης Φεβρουαρίου τόνισε ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα που παίρνει θέλει να εξασφαλίσει την πλήρη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

    «Δεν υπάρχει χρόνος -είπε η κ. Παπαρήγα- πρέπει να προλάβουμε και να παρεμποδίσουμε τα βάρβαρα μέτρα πριν η κυβέρνηση τα φέρει στη Βουλή. Δεν θα πάρουν μόνο το 14ο μισθό. Θα πάρουν δυο και τρεις μισθούς. Μόνο και μόνο γιατί θα αυξήσουν τον ΦΠΑ, γιατί θα ανεβάσουν τα καύσιμα. Αυτό θα σηματοδοτήσει γενικότερο φούντωμα της ακρίβειας. Λέει ψέματα η κυβέρνηση ότι παίρνουν τα μέτρα για να καλύψει τα ελλείμματα και τα χρέη. Στην πραγματικότητα ένα πολύ μικρό μέρος θα καλυφθεί. Πάει να πετύχει ένα και μοναδικό στόχο, να εξασφαλίσει την πλήρη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, την ανάκαμψη πάνω στις πλάτες των εργαζομένων που δεν είναι απλώς θύμα. Αυτή τη φορά οι συνέπειες θα ένα τραγικές και μακροπρόθεσμες».

    Σε ερώτηση σχετικά με την επιτυχία της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, η γγ του ΚΚΕ απάντησε:

    «Το σύστημα στο οποίο ζούμε βασίζεται πάντα σε μια στρεβλή, αλλιωμένη και πλάνα στατιστική. Για παράδειγμα η ΕΕ στη στατιστική της περιλαμβάνει ως εργαζόμενους αυτούς που δουλεύουν ένα μήνα και 15 ημέρες το χρόνο. Αλλά γενικότερα το σύστημα, ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται, κάνει τη λεγόμενη "δημιουργική λογιστική". Πότε για να μπει μια χώρα στην ΟΝΕ, πότε για να ζητηθεί να πάρει μέτρα. Η στατιστική της ΕΕ είναι και αντιεπιστημονική και ψεύτική και φιλομονοπωλιακή».

    Η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι με τη συζήτηση γύρω από τα στατιστικά στοιχεία θα επιχειρήσουν να αποπροσανατολίσουν το λαό και αν περάσει ο αποπροσανατολισμός θα είναι πρόβλημα.

    "Ας μην φοβούνται οι διάφοροι ότι θα σπάσει η συναίνεση. Η συναίνεσή τους έχει βαθιά ρίζα, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας", πρόσθεσε.

    [07] "Υπάρχουν και άλλες λύσεις"

    «Η λύση της επιβολής ασφυκτικών μέτρων μέσω της φορολογίας και της συμπιέσεως των μισθών δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν και άλλες λύσεις. Πολύ φοβόμαστε ότι η πλήρης παράδοση στην Ε.Ε. λόγω παντελούς οικονομικής αδυναμίας δεν επιτρέπει την επώαση άλλων παραγωγικών προσεγγίσεων», δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης.

    Κατά της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία, τάχθηκε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, υποστηρίζοντας ότι θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη ναρκοθέτηση της προσπάθειας της χώρας να βγει από την κρίση.

    Ο κ. Καρατζαφέρης μιλώντας στον "Real FM" κατηγόρησε τη ΝΔ για έλλειψη σοβαρότητας, λόγω της - όπως υποστήριξε - αλλαγής στάσης της στο θέμα της συναίνεσης και χαρακτήρισε αδιανόητο «να βγούμε προς τα έξω και να αρχίσουν να κατηγορούν τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία είναι και υπεύθυνα εξάλλου της διακυβερνήσεως της χώρας όλα τα τελευταία χρόνια, ότι εσύ με αυτές τις μηχανορραφίες, εσύ με αυτό τον ανοίκειο τρόπο, μαγείρεψες τα πράγματα και μπήκαμε στην ΟΝΕ. Τώρα, θα ανοίξουμε τα μάτια σε εκείνους που ψάχνουν να βρουν και την τελευταία αφορμή;».

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. υποστήριξε ότι θα φτάσουμε στο σημείο να πουν οι ευρωπαίοι ότι η χώρα μας μπήκε στην ΟΝΕ με χαλκευμένα στοιχεία, με ότι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό, και ανέφερε ότι ο ίδιος έκανε μηνυτήρια αναφορά για το συγκεκριμένο ζήτημα της αυθεντικότητας των στοιχείων, και τώρα το θέμα είναι στη δικαιοσύνη, η οποία θα ψάξει και όταν βρει, ό,τι βρει, «που πρέπει κάποια πράγματα να βρεθούν για να κλείσουμε και στόματα, θα πάμε ήρεμα σε τέσσερις, πέντε, έξι μήνες να κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε».

    Ο Γ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τη συναίνεση μέρος της προσπάθειας, υποστηρίζοντας ότι θεωρεί πως είναι μη σοβαρό από την πλευρά της ΝΔ, να λέει άλλο τη μία ημέρα, άλλο την άλλη, «όταν έχουμε απέναντι μας ένορκο, τον πληγωμένο ελληνικό λαό» και συνέχισε: «Πιστεύω ότι ο Σαμαράς, πιεζόμενος εκ των έσω, αναγκάστηκε να αλλάξει πολιτική και του έδωσε το ΠΑΣΟΚ, το άλλοθι για να βγει από αυτή τη διαδικασία».

    Εκτίμησε ακόμη ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ έχουν βρει το βηματισμό τους, ενώ αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ υποστήριξε ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι εμφανώς τρομαγμένος, τον φοβίζει τι θα κάνει ο Μητσοτάκης και ο Καραμανλής. Εκτίμησε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «βρίσκεται σε μία τορπίλη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποδώσει κοινοβουλευτικά κι αυτό φαίνεται».

    Για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι «ως πρόσωπο, τον είχαμε υποτιμήσει λίγο, είχαμε μείνει στο υποκοριστικό. Η διαπίστωσή η δική μου, όταν πηγαίνουμε στα βαθιά, βλέπω ότι αντέχει, είναι καλή η επίδοσή του και η αναπνοή του, που σημαίνει ότι είμαι τουλάχιστον λίγο πιο ήσυχος από ότι ήμουν στις 4 Οκτωβρίου, σχετικά με τη δυνατότητα του τιμονιέρη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται βοήθεια, ότι κι αυτός αντιλαμβάνεται ότι στο εσωτερικό του θέλει μία κορτιζόνη και αυτός είναι ο ρόλος μου. Διαπιστώνω ότι υπάρχει έδαφος να προσφέρει κανείς υπηρεσίες και από την αντιπολίτευση, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές και όχι μόνο κραυγάζοντας».

    [08] "Κοινωνικό μέτωπο"

    Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ ενέκρινεμε ευρύτατη πλειοψηφία την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για τον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος για τα εργασιακά, κοινωνικά και οικονομικά μέτωπα.

    Σύμφωνα με την απόφαση, θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των δεσμών του ΣΥΝ με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, για την ουσιαστική βελτίωση της παρέμβασης του ΣΥΝ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και για την αποτελεσματική στήριξή του στους υπό εξέλιξη αγώνες των εργαζομένων.

    Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή επιβεβαίωσε την κατεύθυνση του ΣΥΝ για τη δημιουργία των προϋποθέσεων "για τη συγκρότηση ενός ενιαίου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου για την ανατροπή του προγράμματος σταθερότητας και των κοινωνικά άδικων, αδιέξοδων και νεοφιλελεύθερων μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ".

    Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ καλεί τους φίλους, τα μέλη και τα στελέχη του να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 24 Φεβρουαρίου, "που πρέπει να κλιμακωθεί και να αποτελέσει την αφετηρία για ακόμα πιο δυναμικές και μαζικές κοινωνικές αντιστάσεις, με στόχο την ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών, με τις οποίες η κυβέρνηση επιδιώκει μια ριζική αναδιανομή εισοδημάτων και δικαιωμάτων σε βάρος των εργαζομένων".

    Ομιλία Τσίπρα

    Την πρόβλεψη , ότι η κατάσταση της ελληνικης οικονομίας θα επιδεινωθεί ραγδαία το επόμενο διάστημα και η πίεση που θα ασκηθεί στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα θα είναι ασφυκτική, έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος , όπου παρουσίασε τις θέσεις πολιτικής δράσης.

    των κυρίων Παπανδρέου , Σαμαρά και Καρατζαφέρη , ενώ υπογράμμισε και πάλι την ανάγκη ενότητας στον χώρο της Αριστεράς.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι η κατάσταση στην οικονομία θα επιδεινωθεί ραγδαία και η ύφεση θα βαθύνει τόσο που δε θα είναι καθόλου εύκολο για πολλά χρόνια, να βγούμε από αυτήν και πρόσθεσε ότι τα περιοριστικά μέτρα που προτείνονται είναι απολύτως αναποτελεσματικά, γιατί βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση και μας απομακρύνουν από οποιαδήποτε προοπτική διεξόδου.

    , είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή >

    Μια ακόμη μεγάλη παράμετρος των επιπτώσεων της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής είναι η απαλλοτρίωση κοινωνικών δικαιωμάτων, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ τονίζοντας ότι σήμερα, μαζί με τα άμεσα οικονομικά μέτρα, προωθούνται θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα γυρίσουν την χώρα πολλά χρόνια πίσω. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αυτά που είπε ο κ. Λοβέρδος για το ασφαλιστικό σύστημα, είναι πρωτοφανή. Στην ουσία το κράτος αποσύρεται από την κοινωνική ασφάλιση.

    Παράλληλα, είπε, έχουν αρχίσει να προωθούνται δέσμες σκέψεων για τα εργασιακά, που αφορούν την απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάργηση της αποζημίωσης, ακόμα και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα μέτρα αυτά δεν θα διαρκέσουν όσο διαρκεί η επιτήρηση, δηλαδή τρία χρόνια. Είναι προορισμένα να διαρκέσουν για δεκαετίες.

    . Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε > και πρόσθεσε ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, ο κόσμος του ΚΚΕ, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας, τα νέα συνδικάτα, ακόμα και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ,γιατί >.

    Στόχος αυτής της ενότητας είναι να αποτραπεί η περικοπή του 14ου μισθού, η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων και η νέα φοροεπιδρομή.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να βρεθούν τρόποι να ξεπεραστούν και οι αδυναμίες στο εσωτερικό του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ και υπό αυτό το πρίσμα είναι ευκαιρία να μετατραπεί το 6ο συνέδριο σε ένα συνέδριο πλατιάς παρέμβασης του Συνασπισμού στη κοινωνία.

    [09] Θεομηνία στη Μαδέρα

    Στους 40 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις, στη νήσο της Πορτογαλίας, Μαδέρα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσαν οι αρχές.

    Τα σωστικά συνεργεία, χρησιμοποιώντας εκσκαφείς, αναζητούν πτώματα ανθρώπων που βρίσκονται καταπλακωμένα από τα συντρίμμια μετά απο τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στο νησί.

    Ο Φρανσίσκο Ράμος, υπουργός κοινωνικών υποθέσεων της περιφερειακής κυβέρνησης, δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

    Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και τουλάχιστον 200 έμειναν άστεγοι και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε προσωρινά καταλύματα που τους παραχώρησαν οι τοπικές αρχές.

    Ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες επισκέφθηκε τη Μαδέρα το βράδυ του Σαββάτου και δεσμεύτηκε για την παροχή "κάθε βοήθειας που χρειάζεται η περιφερειακή κυβέρνηση σε αυτή τη σοβαρή κατάσταση".

    Στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, μεταφέροντας σωστικά συνεργεία, μεταξύ των οποίων και δύτες, αναμένεται να φθάσει στο Φουντσάλ αργά το βράδυ της Κυριακής, ενώ μία φρεγάτα κατευθύνεται στην περιοχή για να συνδράμει τις προσπάθειες των διασωστών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 February 2010 - 7:30:29 UTC