Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της"
  • [02] Συνάντηση Α.Σαμαρά με τον πρωθυπουργό
  • [03] Η ατζεντα της ημέρας
  • [04] "Πράσινο" φως από την ΕΕ

  • [01] "Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της"

    Νέες προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - Ρωσίας ανοίγει η επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Μόσχα και οι συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Μενβιέντεφ και τον πρωθυπουργό Πούτιν, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν στη ρωσική πρωτεύουσα.

    Η συνεργασία καλύπτει τον οικονομικό τομέα, τον εμπορικό, τον ενεργειακό και τον πολιτιστικό, για τον οποίο υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας για τα έτη 2012-2014.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφερόμενος στα οικονομικά ζητήματα τόνισε ότι η οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή την περίοδο που η Ελλάδα έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

    Εξ άλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα θα βγει από τη δύσκολη αυτή φάση πιο δυνατή κι η κρίση θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αλλάξει πολλά πράγματα, τα οποία πρέπει να αλλάξει. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα βγει πιο δυνατή, οικονομικά και πολιτικά.

    Επίσης τόνισε ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, για να υπάρξει στην Ελλάδα βιώσιμη οικονομία και δίκαιη κοινωνία.

    Η συνεργασία με τη Ρωσία, εξ άλλου, όπως τόνισε ο κ.Παπανδρέου, θα βοηθήσει στην ανάταξη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνικη ή ευρωπαϊκή, αλλά είναι διεθνής και ότι η Ελλάδα έχει πριν από όλα ευθύνη να κάνει τις αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία.

    Αναφέρθηκε δε στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα κατά 4 μοναδες το 2010 και στη μείωσή του στο 3% το 2013. Γι΄αυτό, τόνισε, και οι συζητήσεις με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντικές.

    Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφερόμενος στην οικονομία, τόνισε ότι είναι γνωστές οι δυσκολίες στην ελληνική οικονομία, οι δυσκολίες αυτές δεν είναι κάτι καλό, αλλά εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τις ξεπεράσει και αναφέρθηκε στο θετικό, όπως είπε, μήνυμα που έδωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας θα βοηθήσουν τις δύο χώρες να ξεπεράσουν τις οικονομικές τους δυσκολίες.

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα, τη Ρωσία ή την Ευρώπη, αλλά ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα με τις άλλες χώρες, δηλαδή υψηλό έλλειμμα και τεράστιο εξωτερικό χρέος.

    Αναφορικά με τον ενεργειακό τομέα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να προχωρήσει το συντομότερο ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, λαμβανομένων υπόψη των περιβαλλοντικών ευαισθησιών και πάντα σε συνεργασία με τη Βουλγαρία.

    Σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να υπογράψουν νομική συμφωνία για την ίδρυση φορέα που θα έχει έδρα στην Αθήνα.

    Ο κ. Πούτιν επέμεινε ιδιαίτερα στην υλοποίηση του αγωγού South Stream και άλλων ανάλογων μεγάλων σχεδίων, τα οποία, όπως είπε, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

    Ειδικότερα για τον South Stream, ο ρώσος πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν είναι ένα διμερές ελληνορωσικό σχέδιο, αλλά ένα μεγάλο διεθνές σχέδιο, το οποίο υλοποιείται με βάση τις αρχές της αγοράς και δεν έχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης, ενώ έχει εκφραστεί και ενδιαφέρον από δέκα ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν στο έργο.

    Οι συζητήσεις αφορούσαν και στην ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο μειώθηκε κατά 40% το 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως είπε ο κ. Πούτιν.

    Από ελληνικής πλευράς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, η αγορά της οποίας μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες.

    Για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων συστήθηκε κοινή διϋπουργική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά σήμερα και θα επαναλάβει τη συνεδρίασή της τους επόμενους μήνες και πάλι στη Μόσχα.

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός έκανε λόγο για συνεργασία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και η ελληνική πλευρά για την ανάπτυξη των σχέσεων στον τουριστικό τομέα, καθώς και στις μεταφορές.

    Για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και τον τομέα των μεταφορών, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντικός ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος στην Ευρώπη και μπορεί εκεί να προσελκύσει επενδύσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν το ειδικό βάρος της Ελλάδας στην Ευρώπη.

    Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και θέματα διμερούς πολιτικής συνεργασίας και ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές αντιλήψεις στις πολιτικές για την ευρύτερη περιοχή.

    Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα στον τομέα των διεθνών σχέσεων έχει συμβάλει ιδιαίτερα στην υιοθέτηση ενός διαλόγου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, στην οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ρωσία είναι αναπόσπαστο μέλος.

    Αναφέρθηκε ακόμη στη συνεργασία των δύο χωρών στην περιοχή των Βαλκανίων και ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για την επίμονη , δίκαιη και σταθερή θέση της στο Κυπριακό.

    Συζητήθηκε επίσης η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στο θέμα της διοργάνωσης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2014 στο Σότσι της Ρωσίας και για την ολυμπιακή εκεχειρία.

    Υποδεχόμενος τον Έλληνα ομόλογό του, ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι υπολογίζει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου θα υποστηρίξει όλα τα καλά που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών. Διαβεβαίωσε μάλιστα τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η ρωσική πλευρά, με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου, θα κάνει ότι είναι δυνατό για να δώσει μια νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις.

    Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εκτείνονται σε βάθος χρόνου, είναι σχέσεις παράδοσης και πολιτισμού, αλλά έχουν αναπτυχθεί και οι σχέσεις στον πολιτικό και οικονομικό τομέα.

    Η στρατηγική συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να γίνει πιο πρακτική, ουσιαστική και αποτελεσματική.

    Νωρίτερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

    Υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Μεντβέντεφ εξέφρασε την ευχή να υπάρξει πιο στενή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του κ. Παπανδρέου.

    Απαντώντας ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι δικός του στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και της ελληνορωσικής συνεργασίας.

    Ο κ. Μεντβέντεφ δήλωσε ότι είπε στον κ. Παπανδρέου να απευθυνθεί για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

    Γ. Παπανδρέου: Εξεταστική επιτροπή για την οικονομία

    Υπάρχει θέμα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συζήτηση που είχε στη Μόσχα με τα μέλη της ελληνικής δημοσιογραφικής αποστολής.

    Σχετικά εξάλλου με τη συζήτηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, με αφορμή τηλεγραφήματα ξένων πρακτορείων, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι με τον Ρώσο πρόεδρο είχαν μια μεγάλη συζήτηση για την οικονομική κρίση στη διάρκεια της οποίας ανέφερε στον κ. Μεντβέντεφ ότι η Ελλάδα έχει ως πρώτη επιλογή την Ευρωζώνη. Αν δεν ανήκε στη ζώνη του ευρώ, ενδεχομένως να εξέταζε άλλες λύσεις. Και ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι πρέπει να αξιολογήσει όλες τις δυνατότητες που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

    Αναφορικά με το θέμα του αγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το θέμα αυτό το συζήτησε σε όλες τις συναντήσεις που είχε στη Ρωσία βρίσκοντας θετική ανταπόκριση. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν του δόθηκε η εντύπωση υποχώρησης του ρωσικού ενδιαφέροντος ύστερα από το αποτέλεσμα των ουκρανικών εκλογών. Αντίθετα, όπως είπε αυτό που κατάλαβε ήταν ότι το θέμα παραμένει σημαντικό για τη Ρωσία. Σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Σάουθ Στρίμ είπε ότι η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία με τη Ρωσία. Επίσης ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης της σύμβασης για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

    Εξάλλου ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης όταν ρωτήθηκε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Ελλάδα για το θέμα της "Goldman Sachs" σχετικά με το "μαγείρεμα" οικονομικών στοιχείων το 2001 απάντησε κατηγορηματικά όχι.

  • ** Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μ.Νετανιάχου, καθώς οι δύο άνδρες συνέπεσαν για το δείπνο τους σε κεντρικό εστιατόριο της Μόσχας.

    Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο CNN

    Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της τόνισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά το «έλλειμμα αξιοπιστίας», υπογραμμίζοντας ότι «πρωταρχικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να διορθώσει εγγενή προβλήματα της Ελλάδας, όπως η διαφθορά και η έλλειψη διαφάνειας».

    Η κρίση της ελληνικής οικονομίας και ο αντίκτυπός της στην ευρωζώνη συνολικά αποτέλεσε το θέμα ημίωρης μεσημεριανής εκπομπής της επικεφαλής διεθνών θεμάτων του τηλεοπτικού δικτύου CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, με βασικό προσκεκλημένο, σε ζωντανή σύνδεση από τη Μόσχα, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και με τη συμμετοχή επιφανών οικονομολόγων, του καθηγητή Nouriel Roubini, ο οποίος φιλοξενείτο στο στούντιο και του ιδρυτικού μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Otmar Issing, σε ζωντανή σύνδεση από τη Γερμανία.

    Τα βασικά ερωτήματα που έθεσε η γνωστή δημοσιογράφος στον πρωθυπουργό αφορούσαν τη δυνατότητα της Ελλάδας και την «πολιτική βούληση» της νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει τα οδυνηρά, όπως χαρακτηρίστηκαν, μέτρα που απαιτούνται για την υπέρβαση της κρίσης, το τι αναμένει η Ελλάδα από τους εταίρους της στην Ε.Ε., αλλά και το πώς ήταν δυνατό σε μια ευρωπαϊκή χώρα να συνεχίζεται επί χρόνια η χρήση της «δημιουργικής λογιστικής» στην παρουσίαση οικονομικών στοιχείων.

    Απαντώντας στα ερωτήματα, ο κ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% φέτος και στη συνέχεια 3% το 2011 και 3% το 2012, καθώς και στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει από τους εταίρους της στην Ε.Ε. οικονομική ενίσχυση παρά μόνο πολιτική στήριξη, χρόνο ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και τη δυνατότητα να δανείζεται με όρους ανάλογους που ισχύουν για άλλες χώρες».

    Επίσης, χαρακτήρισε ως «σταθμό» την απόφαση της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, η οποία και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη που υπάρχει στους κόλπους της Ε.Ε.

    Ερωτηθείς για το λόγο που διατηρεί ταυτόχρονα και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών «τη στιγμή που πολλοί υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να μένει στη χώρα και να προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της οικονομικής κρίσης», όπως υποστήριξε η δημοσιογράφος, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι αφενός υπάρχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αφετέρου μέσω των επαφών του με ηγέτες του κόσμου ενισχύει την προσπάθεια αποκατάστασης της εικόνας μιας αξιόπιστης Ελλάδας ανά τον κόσμο.

    Οι δύο οικονομολόγοι κ.κ. Roubini και Issing σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αλλά και τις προοπτικές της Ευρωζώνης, τόνισαν την κρισιμότητα της ύπαρξης πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών και αναφέρθηκαν στο ουσιαστικότερο πρόβλημα της έλλειψης ανταγωνιστικότητας, όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας αλλά και πολλών άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών, εκφράζοντας την στήριξή τους στο εγχείρημα του ευρώ.

    [02] Συνάντηση Α.Σαμαρά με τον πρωθυπουργό

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Α.Σαμαράς θα συναντηθεί στις 17.00 με τον πρωθυπουργό κ.Γ.Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.

    "Ο Πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει ότι η κρισιμότητα των περιστάσεων πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μια βάση εθνικής υπευθυνότητας και εθνικής συνεννόησης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με το διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Νίκο Αθανασάκη και εν συνεχεία με τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και ζήτησε τη συνάντηση των δυο αρχηγών.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου χειρίζονται τις εξελίξεις στην οικονομία.

    Την ώρα που ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν ζητάει οικονομική βοήθεια, αλλά πολιτική στήριξη και χρόνο για να μπορεί να δανείζεται με τους όρους που δανείζονται άλλες χώρες, ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών παρομοίαζε στις Βρυξέλλες την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία με τον Τιτανικό, ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    "Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός, από τη Μόσχα και ο υπουργός Οικονομικών, από τις Βρυξέλλες, στέλνουν εντελώς αντιφατικά μηνύματα στις παγκόσμιες αγορές. Η αντιφατικότητα αυτή πλήττει την αξιοπιστία της κυβέρνησης και δημιουργεί πρόβλημα στην εικόνα της Ελλάδας και της οικονομικής πολιτικής που ασκεί στις παγκόσμιες αγορές", ανέφερε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ακόμη ότι οι στιγμές που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμες και καλεί τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να αντιληφθούν την κρισιμότητα των περιστάσεων και να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στο περιεχόμενο των δηλώσεών τους.

    Ειδική αναφορά έκανε, εξ άλλου, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος σε "τεχνικές απόκρυψης του δημοσίου χρέους από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ".

    Ο κ.Παναγιωτόπουλος σε άλλη δήλωσή του σημείωσε ότι "οι τελευταίες αποκαλύψεις στον ελληνικό και διεθνή Τύπο δίνουν ατράνταχτες αποδείξεις για το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκρυβαν συστηματικά και μεθοδικά το δημόσιο χρέος μετακυλύοντας τα δημοσιονομικά βάρη στις επόμενες γενιές".

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρεται στο "κρυφό ομόλογο της Γκόλντμαντς Σάκς, το οποίο λειτούργησε μεταξύ 2000 και 2001. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετέφερε δημοσιονομικά βάρη με ιδιαίτερα επαχθείς όρους, σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος και προσθέτει πως όταν η ΝΔ έκανε τις σχετικές καταγγελίες η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκώφευε πλήρως.

    Οι αποκαλύψεις αυτές, συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει το ηθικό και πολιτικό ανάστημα να παριστάνει τον τιμητή και τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής, ενώ θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της επιτροπής που συγκροτήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης για την εξέταση της αξιοπιστίας και της αυθεντικότητας των δημοσιονομικών στοιχείων.

    Και καταλήγει στην ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι είναι χαρακτηριστικό πως η συγκεκριμένη επιτροπή στο πόρισμά της δεν κάνει καμιά αναφορά στο συγκεκριμένο ομόλογο της Γκόλντμαντς Σακς, ενώ όταν ο Γ. Παπαθανασίου είχε υποβάλει το σχετικό ερώτημα, η απάντηση που του είχαν δώσει από την επιτροπή δεν είχε το παραμικρό ίχνος αλήθειας.

    [03] Η ατζεντα της ημέρας

    Κλιμάκιο της ΝΔ θα επισκεφθεί,το πρωί, τις πληγείσες περιοχές του Έβρου και θα έχει συναντήσεις με το Νομάρχη, τους Δημάρχους της περιοχής και τοπικούς φορείς

  • Συνέντευξη τύπου της διευρωπαϊκής κίνηση πολιτών «Πρώτη Μαρτίου 2010-24 ώρες χωρίς εμάς». Η πρωτοβουλία είναι μια διευρωπαϊκή κίνηση πολιτών κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού (11:00:00 Αθήνα)

  • Συνέντευξη Τύπου υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και υφυπουργού με θέμα "Απλοποίηση, Αποκέντρωση, Ενίσχυση της Αποτελεσματικότητας των Διαδικασιών του ΕΣΠΑ 2007-2013" (11:00:00 Αθήνα)

  • Συνέντευξη Τύπου του ΚΘΒΕ, στο φουαγιέ του κτιρίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, για την παρουσίαση της παράστασης "Με τα παιδιά της πιάτσας" (12:00:00 Θεσσαλονίκη)

  • Συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, στα γραφεία της Ένωσης. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι οι εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», καθώς και η πρόταση της ΚΕΔΚΕ για τα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ για το 2010 (12:00:00 Αθήνα)

  • Παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Βγόντζα "Η Δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου 20 χρόνια μετά την παραπομπή" - Θα μιλήσουν οι Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Κρεμαστινός, Σταύρος Λυγερός, Κώστας Σκανδαλίδης (12:00:00 Αθήνα )

  • Συνέντευξη Τύπου για τις εκδηλώσεις Megaron Plus (12:30:00 Αθήνα)

  • Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά μετά από σχετικό αίτημα του τελευταίου (17:00:00 Αθήνα)

  • Στη σύσκεψη που διοργανώνει η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα συζητηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο και ο συντονισμός της δράσης των εργαζομένων για τη γενική απεργία της 24ης Φλεβάρη (18:00:00 Θεσσαλονίκη )

  • Συνεδρίαση Επιτροπής Εξωτερικών-Αμυνας της Βουλής. Ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραστεί στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής όπου θα ενημερώσει τα μέλη της σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (Ε.Π.Α.Α.) (18:30:00 Αθήνα)

    Αθλητική ατζέντα

    Χάντμπολ-Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών (Α΄ όμιλος, 8η ημέρα): ΠΑΟΚ-Μονπελιέ, 20:00:00 Θεσσαλονίκη Ελλάδα

    Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (17η ημέρα): 16.00 Ολύμπια Λάρισας-Πανιώνιος, 17.00 Άρης-Ηλυσιακός, 17.00 Κολοσσός Ρόδου-Περιστέρι, 18.45 Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, 19.00 Μαρούσι-Παναθηναϊκός, 19.00 Πανελλήνιος-Τρίκαλα

    Ποδόσφαιρο-Τσάμπιονς Λιγκ (γύρος «16»): Λιόν-Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 21:45:00

    Ποδόσφαιρο-Γιουρόπα Λιγκ-Συνέντευξη Τύπου του προπονητή του Παναθηναϊκού, Νίκου Νιόπλια, ενόψει του αγώνα με τη Ρόμα, 19:00:00 Αθήνα

    Ποδόσφαιρο-Γιουρόπα Λιγκ-Συνέντευξη του προπονητή της Ρόμα, Κλαούντιο Ρανιέρι, ενόψει του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, 18:00:00 Αθήνα

    Ποδόσφαιρο-Κύπελλο Ελλάδας (6η φάση, επαναληπτικοί): Αρης-Ξάνθη, Πανιώνιος-Καβάλα, 16:00:00

    Υδατοσφαίριση-Α1 Γυναικών (9η ημέρα): 18.00 Βουλιαγμένη-Γλυφάδα , 19.00 Ολυμπιακός-ΝΕ Πατρών, 20.30 Νηρέας Χαλ.-Εθνικός

    Χειμερινοί Ολυμπιακοί-Βανκούβερ 2010-Οι τελικοί της Τετάρτης

    00:50 Λουτζ - Μονό γυναικών (4η κούρσα) -ΤΕΛΙΚΟΣ-

    00:52 Πατινάζ ταχύτητας - 500μ. γυναικών (Κούρσα 2 από 2) -ΤΕΛΙΚΟΣ-

    21:00 Αλπικό σκι - Ελεύθερη κατάβαση γυναικών (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    23:45 Σκι δρόμων αντοχής - Ατομικό σπριντ γυναικών, κλασική (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    23:55 Σκι δρόμων αντοχής - Ατομικό σπριντ ανδρών, κλασική (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    Βόλεϊ-Τσάλεντζ Καπ Γυναικών (προημιτελική φάση, α΄ αγώνας): Παναθηναϊκός-Κίλντρεχτ (Βέλγιο), 19:30:00 Αθήνα Ελλάδα

    Βόλεϊ-Τσάμπιονς Λιγκ Ανδρών (φάση των «12», β΄ αγώνας): Ζενίτ Καζάν-Ολυμπιακός, 18:00:00 Καζάν

    Υδατοσφαίριση-Κύπελλο (Προημιτελικοί): 16.00 Παλ. Φάληρο-Λάρισα, 19.00 ΝΟ Πατρών-Παναθηναϊκός , 19.00 ΠΑΟΚ-Πανιώνιος , 20.00 Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη

    [04] "Πράσινο" φως από την ΕΕ

    Το πράσινο φως για την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας έδωσαν οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, τους πιθανούς κινδύνους που το περιβάλλουν. «Προχωράμε γρήγορα με σταθερά βήματα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει» ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαβεβαιώσει τους εταίρους της, τις διεθνείς αγορές, αλλά πάνω από όλα τους Έλληνες πολίτες ότι θα προχωρήσει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ, ως το τέλος του 2010. Σημείωσε, ακόμη ότι τις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση θα μελετήσει τους κινδύνους που επεσήμανε το Συμβούλιο Ecofin και θα συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι τόσο το Συμβούλιο Eurogroup όσο και το Συμβούλιο Ecofin σήμερα επανέλαβαν τη διατύπωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται ότι οι χώρες του ευρώ έχουν συλλογική ευθύνη για τα προβλήματα της ευρωζώνης, και ότι η ευρωζώνη θα σταθεί αρωγός στα κράτη μέλη που κάνουν αυτό που πρέπει. Σύμφωνα με τον υπουργό, η δήλωση αυτή θα έπρεπε να εξειδικευτεί, αλλά δεν θα γίνει, διότι δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Επίσης, ο κ. Παπακωνστντίνου τόνισε ότι εάν η πολιτική δήλωση δεν αποδειχτεί αρκετή να αποτρέψει από μόνο της τις κερδοσκοπικές πιέσεις των αγορών, η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να στείλει το κατάλληλο μήνυμα στις αγορές, σε συνδυασμό με την υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας από την πλευρά της Ελλάδας.

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την περικοπή των δημοσίων δαπανών, όπως επισήμανε το Συμβούλιο EUrogroup, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες τονίζοντας ότι είναι ακόμα νωρίς για να μιλήσει για νέα μέτρα. Ανέφερε, ωστόσο ότι το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Ecofin παραθέτει παρεμβάσεις τόσο για αύξηση των εσόδων όσο και για μείωση των εξόδων. « Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και θα αναγγείλουμε αποφάσεις σε συνεργασία με τους εταίρους μας».

    Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην περικοπή του 14ου μισθού, των δημοσίων υπαλλήλων, ξεκαθαρίζοντας ότι το Συμβούλιο Ecofin δεν έλαβε καμία απόφαση για συγκεκριμένα μέτρα, πόσω μάλλον προς αυτήν την κατεύθυνση. «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαφυλάξει τα εισοδήματα των Ελλήνων εργαζομένων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους περισσότερους από τους κινδύνους τους οποίους επισημαίνει το Συμβούλιο Ecofin και πρόσθεσε: «Το βασικό είναι να ενισχύσουμε την αξιοπιστία του προγράμματος». Ωστόσο, ανέφερε ότι το γεγονός ότι η ύφεση το 2009 αποδείχτηκε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, αυτό μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που προβλέπεται για το 2010. Συμπλήρωσε, όμως, ότι τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζουν αυτό το ενδεχόμενο. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσπαθήσει να μειώσει τους κινδύνους που περιβάλλουν το πρόγραμμα σταθερότητας και να το υλοποιήσει στο ακέραιο. Παράλληλα, θα πρέπει να συζητήσει τα θέματα αυτά με την Επιτροπή και να αποτιμήσει την πορεία της οικονομίας, σε έκθεση που θα υποβάλει στις 14 Μαρτίου στην Επιτροπή. «Εμείς θα επιμείνουμε μέχρι κεραίας στη τήρηση της διαδικασίας», ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο των Υπουργών, ερήμην της άμεσα ενδιαφερόμενης χώρας. Β¨

    Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι οι ευρωπαίοι ιθύνοντες αναγνώρισαν ότι η απόφαση δεν αφορά μόνο το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά και προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν σε άλλες χώρες του ευρώ. Σημείωσε, ακόμη, ότι έστω δειλά, έχει ξεκινήσει μία συζήτηση για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν παρόμοια θεσμικά ζητήματα, από πλευράς χρηματοπιστωτικών εργαλείων.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σουηδού υπουργού οικονομικών Άντερς Μποργκ, ο οποίος είπε ότι τα ελληνικά μέτρα είναι ανεπαρκή, ο Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ελλιπούς πληροφόρησης και δήλωσε ότι για να αντιμετωπίσει ανάλογα φαινόμενα η Ελλάδα θα ασκήσει τις επόμενες ημέρες «επιθετική επικοινωνιακή πολιτική», με στόχο την καλύτερη ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι η αρνητική ερμηνεία των μέτρων που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση οφείλονται και στην έλλειμμα αξιοπιστίας της Ελλάδας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει μάχη απέναντι στο χρόνο, προκειμένου να πείσει ότι αυτά που λέει δεν είναι απλώς ασκήσεις επί χάρτου. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε μια σειρά από νομοσχέδια που θα περάσει η κυβέρνηση, τα οποία αφορούν τη φορολογία, την εισοδηματική πολιτική, την ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ, κ.α.

    Σε ό,τι αφορά την επιμονή της ΕΚΤ να γίνουν περισσότερες προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι η ΕΚΤ είναι θεματοφύλακας μιας πιο αυστηρής ανάγνωσης των πραγμάτων και τόνισε ότι η θέση που τηρεί ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ προέρχεται από τρεις διαφορετικούς παράγοντες: Από το θεσμικό ρόλο της ΕΚΤ, από το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας και από τους ευρύτερους φόβους που εκφράζει η ΕΚΤ για τη σταθερότητα του συστήματος. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα μπαίνει μπροστά ως παράδειγμα, ούτως ώστε όλες οι χώρες του ευρώ να γνωρίζουν ότι πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

    Εξάλλου, ο υπουργός επανέλαβε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση οδήγησε στην απόλυτη διάλυση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει όλα τα μεγάλα υπουργεία για να μειωθεί η σπατάλη του δημοσίου. Σημείωσε, ειδικότερα, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εξοικονομήσει χρήματα που δαπανά ο δημόσιος τομέας σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, σε ενοίκια, και σε συμβάσεις εργασίας τις οποίες μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί και επίσης τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση την παρέδωσε με απορρόφηση 3%.

    Όσον αφορά στις αμυντικές δαπάνες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι καταγράφονται στον προϋπολογισμό κάθε έτους με βάση τις δαπάνες για παραλαβή συστημάτων. Άρα οι δαπάνες για φέτος εξαρτώνται από συμβάσεις που έχουν γίνει τα περασμένα χρόνια. Σημείωσε, ωστόσο ότι υπάρχει μια πτωτική τάση.

    Το Ecofin

    Το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ ενέκρινε το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας δίνοντας προθεσμία ως τα τέλη του 2012 για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ και ζητώντας, όπως περιλαμβάνεται και στο ίδιο το πρόγραμμα που κατέθεσε η Ελλάδα, τη μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ελλείμματος για το 2010.

    Στην απόφασή του το Συμβούλιο καλεί τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν ειδικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και συγκεκριμένα:

    - Επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως τις 15 Μαΐου 2010. Σημειώνεται ότι στις 15 Μαΐου συμπληρώνονται τρεις μήνες από τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου.

    Οι τρεις αυτοί μήνες είναι το διάστημα το οποίο σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία απαιτείται για να κριθεί κατά πόσο υπήρξε αποτελεσματική δράση από την Ελλάδα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.

    - Ενισχυτικά μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010.

    - Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως τα τέλη του 2010, και

    - Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως το 2012.

    Στην σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο ζητά από την Ελλάδα να υποβάλει έκθεση έως τις 16 Μαρτίου, στην οποία θα προσδιορίζει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων για το 2010, και μία ακόμη έκθεση έως τις 15 Μαΐου, στην οποία θα καταγράφονται τα μέτρα που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου. Στη συνέχεια η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει εκθέσεις σε τριμηνιαία βάση.

    Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου, επισημαίνεται ακόμη ότι στο βαθμό που ορισμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με το έλλειμμα και το χρέος επιβεβαιωθούν, η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει στην έκθεση που θα παρουσιάσει στις 16 Μαρτίου πρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2010 μπορούν να επιτευχθούν.

    Εξάλλου, στη σύστασή της , που υιοθετήθηκε με βάση το άρθρο 121 παράγραφος 4 της Συνθήκης , το Συμβούλιο εκτιμά ότι οι πολιτικές της Ελλάδας δεν είναι συμβατές με τις ειδικές συστάσεις ανά χώρα στο πλαίσιο των γενικών προσανατολισμών οικονομικής πολιτικής (σύσταση 2009/531/EΚ).

    Στη σύστασή του το Συμβούλιο σημειώνει ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και των διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας».

    Το Συμβούλιο καλεί λοιπόν την Ελλάδα να εκπονήσει και να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν ένα θαρραλέο και συνολικό πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένα μέτρα που να καλύπτουν τους μισθούς, το συνταξιοδοτικό σύστημα , τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, τη δημόσια διοίκηση, τις αγορές αγαθών, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την παραγωγικότητα και την αύξηση της απασχόλησης.

    Εξεταστική για την οικονομία προανήγγειλε το ΠΑΣΟΚ

    Την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δημοσιονομικά στοιχεία, προανήγγειλε από τη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια (από την οποία κυρώθηκε η ευρωπαϊκή σύμβαση για το Τοπίο), γεγονός που πυροδότησε αντιπαράθεση σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

    Ο κ. Παπουτσής είπε ότι η ΝΔ αντί να σιωπά και να ντρέπεται για την τραγική κατάσταση που οδήγησε τη χώρα και για τον διεθνή διασυρμό, εμφανίζεται ως τιμητής της διαφάνειας με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών όπως αυτή του εκπροσώπου της. «Συνεχίζετε να ξύνεστε στην πλάτη του τσοπάνη. Θα υπάρξει θεσμική απάντηση, θα προχωρήσουμε στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δημοσιονομικά στοιχεία για να δούμε με ποιες πολιτικές αποφάσεις τινάχθηκαν στον αέρα οι προϋπολογισμοί, να δούμε ποιοι έδιναν τις εντολές για την παραποίηση των στοιχειών και με ποιες παραδοχές γίνονταν δεκτά αυτά τα στοιχεία από την ΕΕ» είπε προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε ότι «εκτιμούμε την ανάγκη για ευρύτερη συναίνεση» και «πιστεύουμε ότι αυτή τη συναίνεση την έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα», όμως - είπε - όταν μιλάμε για συναίνεση εμείς τουλάχιστον δεν εννοούμε παρασκηνιακές συνεννοήσεις κορυφής για την συγκάλυψη των υποθέσεων για τις οποίες απασχόλησαν την χώρα και κυρίως για αυτή την υπόθεση η οποία οδήγησε την οικονομία της χώρας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. «Εδώ είμαστε για να συνεχίσουμε εντός της Βουλής την διερεύνηση αυτής την υπόθεσης, τα επικοινωνιακά τερτίπια της ΝΔ έλαβαν τέλος» πρόσθεσε.

    Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης, ανέφερε ότι ο κ. Παπουτσής είπε αυτό που έχει αποφασίσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση, να προχωρήσουμε σε σύσταση εξεταστικής για τα στοιχεία της οικονομίας, «δεν διάβασε φαίνεται τι γράφει ο διεθνής τύπος και τι καταμαρτυρά στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που κρατούσαν διπλά βιβλία και διπλά ταμεία, προσέθετε κατά βούληση μέχρι και 15 δισ. ευρώ, όπως έγινε το 1994 στον προϋπολογισμό του Γεννηματά». Ο κ. Κεφαλογιάννης πρόσθεσε ότι «η ΕΕ σας ζητά να καταθέσετε πειστικές απαντήσεις, κρύψατε ένα χρέος 18 δισ. ευρώ, μπήκαμε με ξύλινα πόδια στην ΟΝΕ και στείλατε τον λογαριασμό στο μέλλον».

    Ο κ. Κεφαλογιάννης είπε «ναι» στην Εξεταστική από το 1980 «για να αποδειχθεί ότι η Ελλάδα που είχε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς , σήμερα έχει 300 δισ. χρέος και 400 έως 450 δισ. ευρώ χρέος των ασφαλιστικών ταμείων, 1 τρισ. ευρώ το αναλογιστικό έλλειμμα και αυτά οφείλονται κατά 92% στο ΠΑΣΟΚ. Να έρθετε να μας πείτε πως δημιουργήσατε 280 δισ. ευρώ χρέος και να απολογηθείτε. Δεν είστε ικανοί να αδράξετε την ιστορική ευκαιρία να διορθώσετε ένα ιστορικό σας λάθος. Καλοδεχούμενη η Εξεταστική. Σας περιμένουμε» κατέληξε.

    «Ναι» είπε και εκ μέρους του ΚΚΕ, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Βέρα Νικολαϊδου προσθέτοντας πως ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί. «Το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα να γίνει κι από το 1821, έτσι και αλλιώς αυτοί που τα έτρωγαν τότε τα τρώνε και τώρα τίποτα δεν βγαίνει όμως», είπε.

    Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, είπε ότι η χώρα πτωχεύει, έχουμε ελάχιστες ελπίδες να επιβιώσουμε, έχουμε χάσει εθνική κυριαρχία, στις Βρυξέλες θα αποφασίζουν για μέτρα άγρια κι εμείς αυτή τη στιγμή θα κάνουμε εξεταστική για να δείξουμε τις πομπές μας. «Τι κάνουμε; Βγάζουμε μόνοι μας τα ματιά μας; Θα ερευνήσουμε αν πρόκειται για κρετινισμό ή για δόλο των δύο κομμάτων; Αυτά θα πούμε στην Ευρώπη; Έχουμε τρελαθεί τελείως; Υπάρχουν λάθη και ολιγωρίες και ενδεχομένως και ανομήματα. Αλλά τώρα θα το κάνουμε, που μας κυνηγάνε θεοί και δαίμονες από Ευρώπη και ΗΠΑ;» συμπλήρωσε και πρότεινε «να στείλουμε τον φάκελο στον εισαγγελέα και εκείνος να ψάξει». «Δεν μπορούμε να δίνουμε ευκαιρίες να διαβάλουν την Ελλάδα, να το καταλάβουν κάποιοι και κυρίως αυτοί που έχουν την ιστορική ευθύνη» κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, είπε ότι η κυβέρνησης εφαρμόζει μια πολιτική που αντί να αλλάξει την χώρα, την βουλιάζει, εφαρμόζει μια πολιτική γενικής και κοινωνικής κατεδάφισης, και αυτή την ώρα κάνει πρόταση για εξεταστική. Ρώτησε: «Σε τι αποσκοπεί; Στο να διερευνηθούν τα δημοσιονομικά δεδομένα και το πώς φτάσαμε ως εδώ ή ένας κακότεχνος αντιπερισπασμός για να αποπροσανατολίσει από την ουσία της πολιτικής;». κατέληξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντίρρηση να γίνει εξεταστική όχι για να κουκουλωθούν τα θέματα, όχι για να κρυφτούν τα προβλήματα αλλά για να χυθεί άπλετο φως και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία όχι μόνο για το παρελθόν αλλά κυρίως για το σήμερα και το αύριο.

    Δευτερολογώντας ο Χρήστος Παπουτσής, είπε ότι καμία ρήξη δεν μπορεί να γίνει αν δεν τραβήξουμε μια καθαρή γραμμή με οτιδήποτε μας πλήγωσε. Δεν αξίζει στον λαό να ντρεπόμαστε, οφείλουμε να απαντήσουμε και η απάντηση θα είναι θεσμική και όχι μέσω επικοινωνιακών παιχνιδιών της ΝΔ, συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι η ΝΔ διαμόρφωνε πλαστά στοιχεία, ενώ χαρακτήρισε «πρόταση ευθύνης» τη πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για το παρόν και το μέλλον του τόπου.

    «Εγκαλούσατε για πέντε χρόνια τον Αλογοσκούφη και τώρα κάνετε αυτά που τον κατηγορούσατε. Εσείς θέλετε να απαξιώσετε τον Καραμανλή και τους συνεργάτες του και η ΝΔ τον Σημίτη και τους συνεργάτες του. Ο κόσμος όμως θέλει κυβέρνηση και όχι εισαγγελείς», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    «Εμείς προσφέραμε συναίνεση αναλογιζόμενοι την κρίσιμη κατάσταση της Οικονομίας. Εμείς είπαμε την αλήθεια προεκλογικά, άλλοι λέγανε ψέματα», ανταπάντησε στον κ. Παπουτσή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση φέρνει την πρόταση γιατί θα οδηγηθεί άμεσα σε νέο πακέτο μέτρων και στην κατάργηση του 14ου μισθού και σε αύξηση του ΦΠΑ και μιας πολιτικής που θα οδηγεί τους εργαζόμενους σε εβδομάδα 4 ημερών.

    «Υποθηκεύσατε το μέλλον των παιδιών μας και πρέπει να απολογηθείτε γιατί τους υποθηκεύσατε το μέλλον για 30 χρόνια», κατέληξε.

    «Την ώρα που η χώρα βουλιάζει για να αποσείσουν τις ευθύνες τους πάμε σε ένα πελώριο δικομματικό αποπροσανατολισμό. Δεν θα το πετύχουν», είπε ο Π. Λαφαζάνης.

    Παρεμβαίνοντας στο κλείσιμο της συζήτησης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος ζήτησε από τον Μ. Κεφαλογιάννη να εκδηλώνει αραιότερα την συναίνεσή του, γιατί «είναι οδυνηρό να ακούμε αυτά τα επιχειρήματα και σε αυτόν τον τόνο».

    Ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι μεγάλο πρόβλημα είναι η αξιοπιστία, και αυτή πρέπει να την ανακτήσουμε ως πολιτικό σύστημα, ως λαός και ως χώρα. «Ό, τι χρειάζεται να γίνει, πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί να είναι πυξίδα μας το πώς θα διασώσουμε τον έναν ή τον άλλο. Αυτά είναι κριτήρια του παρελθόντος. Η πραγματικότητα είναι επώδυνη και πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία. Αυτό μας ζητάει ο λαός και οι εταίροι μας και αυτό θα κάνουμε» σημείωσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 February 2010 - 5:30:20 UTC