Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Ρωσία ο πρωθυπουργός
  • [02] Με αποφασιστικότητα το ΠΣΑ
  • [03] Σιδηροδρομική τραγωδία

  • [01] Στη Ρωσία ο πρωθυπουργός

    Τη Μόσχα επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός, ύστερα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν. Η επίσκεψη αναμένεται να καλύψει όλη τη γκάμα των ελληνορωσικών σχέσεων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    «Αναμένεται ότι κατά τις συνομιλίες των επικεφαλής των κυβερνήσεων των δύο χωρών, που έχουν προγραμματιστεί για τις 16 Φεβρουαρίου, θα θιγεί ευρύ φάσμα θεμάτων της ελληνορωσικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της οικονομίας, της ενέργειας και της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με το έως τώρα γνωστό πρόγραμμα των συναντήσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί διαδοχικά με τους προέδρους των δύο σωμάτων της ρωσικής Βουλής, της Κρατικής Δούμας, Μπαρίς Γκριζλόφ, και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Σεργκέι Μιρόνοφ, τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, τον πρωθυπουργό, Βλαντίμιρ Πούτιν, και τον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο.

    Η Ελλάδα αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτική υποστήριξη και όχι οικονομική βοήθεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο Ρωσικό Κρατικό Πρακτορείο "Ρία Νόβοστι".

    "Η Ελλάδα δεν απευθύνθηκε στη Διεθνή Κοινότητα ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για οικονομική βοήθεια. Η Ελλάδα προτίθεται και είναι ικανή να επιλύσει τα προβλήματά της από μόνη της", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    "Θέλουμε να δούμε και ήδη βλέπουμε σε σημαντικό βαθμό την πολιτική υποστήριξη από πλευράς των ευρωπαϊκών χωρών και την ακλόνητη προσήλωσή τους στην ενότητά μας", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Άλλωστε τα προβλήματα του ελλείμματος και του χρέους δεν αφορούν μόνο την Αθήνα, συμπλήρωσε. "Η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο της προσοχής τις τελευταίες εβδομάδες αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε πρόκειται για πολύ πιο ευρύ πρόβλημα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η Πορτογαλία, η Ισπανία και ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικονομία".

    Ο πρωθυπουργός επίσης επέκρινε τις χρηματαγορές λέγοντας ότι "παρόμοιες δυνάμεις προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από ένα χρόνο και εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να συντονίσουμε την απάντησή μας σε αυτό. Οι συζητήσεις που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα αντανακλούν ακριβώς αυτή την αρχή", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός είπε ότι τα έργα κατασκευής του μπορούν να ξεκινήσουν μέσα σε έξι μήνες. "Το θεσμικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών για τις επιδράσεις στο περιβάλλον και η συμφωνία για το τράνζιτ μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες και οι κατασκευαστικές εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως μετά από αυτό", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    [02] Με αποφασιστικότητα το ΠΣΑ

    Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% έως το 2012, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας το ευρωπαϊκό κέντρο πολιτικών μελετών (European Policy Center), λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Eurogroup.

    Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι τα δύο μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η δημοσιονομική κρίση και η οικονομική ύφεση.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα από την προηγούμενη, τα οποία διογκώθηκαν με την οικονομική κρίση και ήρθαν στην επιφάνεια. Αποτέλεσμα της πλήρους κατάρρευσης των εισπρακτικών μηχανισμών της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν η σημερινή τον περασμένο Οκτώβριο να διαπιστώσει ότι το έλλειμμα ήταν υπερδιπλάσιο από αυτό που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο, δηλαδή 12,5% του ΑΕΠ από 6%.

    Συνεχίζοντας, ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε ότι , σύμφωνα με τις συστάσεις των ευρωπαίων, η Ελλάδα πρέπει να βάλει τάξη «στα του οίκου της». Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4%, τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, είναι φιλόδοξος στόχος, όμως «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της», έπειτα από την πολιτική στήριξη που έδωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην Ελλάδα την προηγούμενη Πέμπτη. Συμπληρώνοντας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι οι στόχοι του προγράμματος σταθερότητας είναι εφικτοί διότι η κυβέρνηση έχει με το μέρος της τη στήριξη του ελληνικού λαού.

    Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει το Μάρτιο, μετά τη σχετική αξιολόγηση της Επιτροπής, και εφόσον κριθεί αναγκαίο, στη λήψη πρόσθετων μέτρων. Τόνισε επίσης ότι αυτό που απαιτείται τώρα, μετά τη δήλωση στήριξης την οποία υιοθέτησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, είναι να υπάρξει εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης ώστε εφόσον κριθεί απαραίτητο να υπάρξει ενεργοποίησή του.

    Σε ό,τι αφορά την οικονομική ύφεση ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η Ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σειρά από διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η λειτουργία του δημόσιου τομέα, το συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά και προβλήματα στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Αναφέρθηκε ακόμη, στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία αντανακλάται στο έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου.

    Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντινου αναφέρθηκε στο έλλειμμα αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα, τονίζοντας ότι για να αποκατασταθεί η εικόνα της στις αγορές χρειάζεται χρόνος και έργο. Ο υπουργός, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την αξιοπιστία της, είναι ένα εγχείρημα τόσο δύσκολο «όσο να αλλάξει ρότα ένα μεγάλο πλοίο, όπως ο Τιτανικός». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας.

    Συγκεκριμένα, παραθέτοντας τα μέτρα περικοπής των δημοσίων δαπανών που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στο πάγωμα των μισθών του δημοσίου. Ειδικότερα, ανέφερε την περικοπή των επιδομάτων στους δημόσιους υπαλλήλους κατά 10% κατά μέσο όρο το 2010. Αυτό, εξήγησε ο υπουργός, αντιστοιχεί στη μείωση των ονομαστικών αποδοχών κατά 4% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, σε σχέση με το 2009.

    Από την πλευρά των εσόδων, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση όπως η αύξηση των φόρων στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στα ποτά, η πάταξη της φοροδιαφυγής και η μετατόπιση του φορολογικού βάρους στα υψηλότερα εισοδήματα.

    Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στον κοινωνικό διάλογο που γίνεται για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τονίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή τον Απρίλιο.

    Σε ότι αφορά τη στάση της αντιπολίτευσης στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για δημοσιονομική εξυγίανση αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις των κομμάτων της Αριστεράς αλλά και σε «αντιφατικά μηνύματα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να αποφανθεί και να συνειδητοποιήσει τα αποτελέσματα της πολιτικής της .

    Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων, ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξεταστούν σε βάθος και να διαλευκανθούν πλήρως οι ευθύνες που υπάρχουν σχετικά με την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που κοινοποιούσαν οι ελληνικές αρχές στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες.

    Αναφορικά με τα προβλήματα της διαφθοράς που πλήττουν τη χώρα ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

    Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της Εurostat ενώ σε ότι αφορά το ύψος των αμυντικών δαπανών στον ελληνικό προϋπολογισμό τόνισε ότι έχει αποφασιστεί η σημαντική μείωσή τους για την περίοδο 2010-2012.

    Σε ότι αφορά τη συμμετοχή της Goldman Sachs σε κάποιας μορφής δανεισμού προς τη χώρα μας ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι την εποχή εκείνη όταν τέτοιου είδους παράγωγα προϊόντα ήταν ακόμη νόμιμα και συμβατά με τους κανόνες της Eurostat η Ελλάδα όπως και άλλα κράτη μέλη έκαναν χρήση παρόμοιων εργαλείων, κάτι όμως που δεν ισχύει πια από τη στιγμή που κρίθηκαν παράνομα.

    Τέλος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε αδιανόητα τα σενάρια που εμφανίζονται στον ευρωπαϊκό τύπο και τα οποία κάνουν λόγο για κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα ιδέα υπό άλλες περιστάσεις από τη σημερινή την ιδέα συγκρότηση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

    Κρίσιμες συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες

    Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της Ελλάδας, αλλά και τα πρόσθετα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου για τα Οικονομικά και Δημοσιονομικά Θέματα (Ecofin), αύριο στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, θα αποφασίσει την υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας στο άρθρο 126(9), ήτοι στο καθεστώς της λεγόμενης "αυστηρής επιτήρησης" και της μηνιαίας παρακολούθησης της υλοποίησης του προϋπολογισμού.

    Το Ecofin θα απευθύνει σύσταση προς την Ελλάδα, βάσει του συγκεκριμένου άρθρου, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας πρέπει να λάβει μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος και τη μείωσή του κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ το 2010.

    Παράλληλα, το Συμβούλιο θα συζητήσει για τα μέτρα που περιλαμβάνει το ΠΣΑ 2010- 2013 και θα απευθύνει επιπλέον σύσταση βάσει του άρθρου 121(4) για τον τερματισμό της ασυνέπειας των οικονομικών πολιτικών στην Ελλάδα με τους γενικούς προσανατολισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εξάλειψη του κινδύνου υπονόμευσης της ορθής λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

    Θα υπάρξει, επίσης, απόφαση για τη δημοσίευση αυτής της σύστασης. Στη συνεδρίαση του Ecofin ενδέχεται να δοθεί και το στίγμα για το μοντέλο υποστήριξης των αδυνάτων οικονομιών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της χώρας μας, σύμφωνα με τις πολιτικές δεσμεύσεις που ελήφθησαν για την Ελλάδα από τους 27 ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια της συνόδου κορυφής την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτών των δεσμεύσεων, η ελληνική οικονομία και το σχέδιο ανάκαμψής της, καθώς και η υλοποίηση του προϋπολογισμού και του ΠΣΑ θα βρίσκονται υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Δηλώσεις εκπροσώπου Ολι Ρεν

    Το βασικό συμπέρασμα από την πρόσφατη έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την ελληνική οικονομία είναι ότι έχει ενεργοποιηθεί ένας συνδυασμός προσπαθειών από όλους τους παράγοντες, που μπορούν να συνδράμουν με εποικοδομητικό τρόπο όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με στόχο τη διόρθωση της δημοσιονομικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για την ελληνική οικονομία.

    Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση για το εάν η Επιτροπή υποστηρίζει την ανάγκη να ληφθούν από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα , ο ίδιος εκπρόσωπος αρκέστηκε να υπενθυμίσει τη δήλωση στην οποία προέβη την Παρασκευή ο Όλι Ρεν με την οποία «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πράξει τα απαραίτητα, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ειδικότερα, η μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010, θα επιτευχθούν».

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού ομίλου «Goldman Sachs» σε κάποιας μορφής δανεισμού προς τη χώρα μας, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν είπε ότι εξ ορισμού τέτοιου είδους δοσοληψίες δεν είναι παράνομες υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι συμβατές με τα επιτόκια της αγοράς και προς το σκοπό αυτό , όπως συμπλήρωσε, έχει ζητηθεί από την Ελλάδα να δώσει σχετικές διευκρινίσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

    Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τις ευθύνες που έχει η ΕΕ στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν απέφυγε να τις σχολιάσει σημειώνοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής κατέληξαν σε ένα ενιαίο κείμενο δήλωσης στήριξης προς την Ελλάδα.

    Δηλώσεις Γιούνκερ

    Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να αποδείξουν ότι το πρόγραμμα που έχουν υιοθετήσει για τη μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010 είναι επαρκές, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των χωρών μελών της ευρωζώνης που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η δέσμευση αυτή θα πρέπει να υλοποιηθεί απολύτως επισημαίνοντας πως το Μάρτιο στην αξιολόγηση που θα γίνει, θα αποφασιστεί αν χρειάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη των στόχων.

    [03] Σιδηροδρομική τραγωδία

    Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από τη μετωπική σύγκρουση δύο τρένων λίγο έξω από τις Βρυξέλλες.

    Τα τρένα που εκτελούσαν τοπικό δρομολόγιο συγκρούσθηκαν κοντά στο Χάλε, 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Βρυξελλών γύρω στις 8.30 τοπική ώρα. Το δυστύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής του πρωινού ενώ το βράδυ είχε σημειωθεί σφοδρή χιονόπτωση.

    Σύμφωνα με τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο, 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά η εταιρία που διαχειρίζεται τους σιδηροδρόμους δεν επιβεβαίωσε αμέσως τους αριθμούς απλά ανακοίνωσε ότι υπάρχουν "πολλοί και σοβαρά τραυματισμένοι".

    Οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, μεταξύ των οποίων και οι υπερταχείες που εκτελούν τα δρομολόγια Βρυξέλλες- Παρίσι έχουν διακοπεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 February 2010 - 17:30:20 UTC