Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας"

  • [01] "Θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας"

    Κανονική"Θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας"

    Eπετεύχθη συμφωνία για βοήθεια προς την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με θέμα τη βοήθεια προς τη χώρα μας. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    «Την βούλησή μας να αλλάξουμε, εκτίμησαν, αξιολόγησαν και διαπίστωσαν οι εταίροι μας. Πείσαμε μετά από μεγάλη προσπάθεια και χρειάζεται να συνεχίσουμε. Δηλώνω ότι θα τα καταφέρουμε, θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας», δήλωσε στην σύντομη εισήγησή του πριν την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στις Βρυξέλλες μετά το πέρας του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ.

    Ερωτηθείς ποιο είναι το αντάλλαγμα έναντι της τριπλής επιτήρησης στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ και της λήψης των απαραίτητων πρόσθετων μέτρων, ο πρωθυπουργός είπε: «το ότι σήμερα μας επιτηρούν είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών των τελευταίων ετών και της πλήρους έλλειψης αξιοπιστίας. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Η διαφάνεια για αυτά που κάνουμε και αυτά τα οποία εφαρμόζουμε είναι η καλύτερη απάντηση σε κάθε έναν που μπορεί να αμφιβάλλει ότι έχουμε την βούληση να εφαρμόσουμε αυτά που πρέπει να εφαρμόσουμε, να πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας».

    Κληθείς να διευκρινίσει αν τα «συμπληρωματικά μέτρα πέραν του Προγράμματος Σταθερότητος θα επιβληθούν από Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, εφόσον δεν τηρήσουμε το πρόγραμμα ή θα ακολουθήσει και άλλο κύμα εντός του Προγράμματος», ο πρωθυπουργός είπε ότι «υπεύθυνοι για τις αποφάσεις είναι η Κομισιόν με το ΕΚΟΦΙΝ και το Eurogroup, οι άλλοι συνεπικουρούν. Δεύτερον το ίδιο το Πρόγραμμα λέει ότι αν στην πορεία δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι εμείς είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τα απαραίτητα και επιπλέον μέτρα».

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση της ΕΕ και της ευρωζώνης για συντονισμένη δράση αν χρειαστεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερότητα, η οποία απόφαση, όπως είπε, αποτελεί ταυτόχρονα και ένα καθαρό μήνυμα στις αγορές και τους πιθανούς κερδοσκόπους.

    «Στο μήνυμα θα ανταποκριθούμε προχωρώντας στις απαραίτητες μεγάλες τομές στην χώρας μας και να είστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι άπαντες γνωρίζουν την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα από τις καταστροφικές επιλογές του παρελθόντος και πρόσθεσε ότι «βιώνουμε τα αποτελέσματα αυτής της ανεύθυνης πολιτικής, με την Ελλάδα να μπαίνει στην κρίση και απροστάτευτη και θαλασσοδαρμένη».

    «Η ανεύθυνη αυτή πολιτική οδήγησε στην κρίση αξιοπιστίας έναντι των εταίρων μας, αυτή είναι η αλήθεια, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε κάθε τι για να ανακτηθεί η αξιοπιστία και η ισχύς της Ελλάδας, που είναι και αίτημα, απαίτηση και βούληση του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    «Η βούλησή μας εκφράζεται και μέσα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας , Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης και στα επιπλέον μέτρα που πήραμε, ενώ θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να πετύχουμε τους στόχους μας που είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες το 2010, η είσοδος της χώρας σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με ταυτόχρονη προστασία των πιο αδύναμων» είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι στην διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου συζητήθηκαν και οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρώπης μέσω των αξόνων της καινοτομίας, εκπαίδευσης και ψηφιακής κοινωνίας, της απασχόλησης των δεξιοτήτων και της καταπολέμησης της φτώχειας, και της πράσινης ανάπτυξης με ταυτόχρονη βιώσιμη οικονομία.

    Ο κ.Παπανδρέου ερωτηθείς «αν η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την εμπλοκή του ΔΝΤ στην «τριπλή» επιτήρηση της Ελλάδας» είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει από καιρό ζητήσει την συνεργασία με το ΔΝΤ σε θέματα τεχνικής φύσης».

    «Σε παρόμοιες κρίσεις το ΔΝΤ έχει δείξει τεχνογνωσία, εκτός ευρωζώνης, την οποία δεν έχει η ευρωζώνη σε παρόμοιες κρίσεις, είναι σημαντική αυτή η τεχνογνωσία, όπως το να βοηθήσει πχ στις διοικητικές αλλαγές , ώστε να έχουμε διαφανή και αποτελεσματική λειτουργία του προϋπολογισμού» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «είμαστε πρόθυμοι και θα είναι χρήσιμη η συνεργασία μας με το ΔΝΤ».

    Απαντώντας στην ερώτηση «ποιος στην πρωινή του συνάντηση με Σαρκοζί, Μέρκελ και Ρόμπεϊ είχε την ιδέα να αναμιχθεί το ΔΝΤ και αν αυτή, ο συνδυασμός ΕΚΤ-ΔΝΤ αφορά μόνο την Ελλάδα ή είναι γενικότερο μέτρο για την ευρωζώνη», ο πρωθυπουργός είπε «προ διμήνου ζήτησα προσωπικά από τον Ντομινίκ Στρος Κάν τεχνική υποστήριξη. Έχουμε μπει σε διαδικασία επιτήρησης, δεν το κρύβω. Έτσι όπως διαχειριστήκαμε τα οικονομικά μας, αφαιρείται και ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας, το έχω πει, και αυτό πρέπει να το ξαναπάρουμε πίσω, με την αξιοπιστία μας, το πρόγραμμά μας και την συμβολή του καθενός ανάλογα με τις δυνατότητές του».

    «Κάνοντας την δουλειά μας πρέπει να μπορέσουμε να πούμε το συντομότερο ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη της δικής της τύχης και όχι κάτω από συνεχή και σκληρή επιτήρηση».

    «Δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο, αλλά ξέρετε, δεν ζούμε στον μεσαίωνα, υπάρχει και το διαδίκτυο» απάντησε ο πρωθυπουργός όταν ερωτήθηκε αν επιβεβαιώνει την εγκατάσταση επιτηρητών στην Αθήνα.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι «η ΕΕ καλεί το ΔΝΤ να κάνει ένα κομμάτι της δουλειάς της, άρα η Κομισιόν δεν μπορεί από μόνη της να εγγυηθεί την αξιοπιστία της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας» είπε ότι «είναι πιθανόν η έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας μας να επηρέασε ακόμα και την αξιοπιστία της ΕΕ και είναι πιθανόν, και γιβ αυτό το λόγο, να θέλουν και περαιτέρω παρουσία άλλων, για να υπάρχει και η επιβεβαίωση των όσων γίνονται ή δεν γίνονται».

    «Αυτό απλώς μας φορτώνει με μία ακόμα ευθύνη, την οποία έτσι κι αλλιώς έχουμε, να είμαστε απολύτως αποτελεσματικοί και επίμονοι, μέσα σε ένα δύσκολο κλίμα, διότι οι αλλαγές αυτές είναι μεγάλες και ακόμα πιο δύσκολες σε μία εποχή οικονομικών δυσχερειών» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ερωτηθείς ποιος είναι ο ρόλος τον οποίο πρέπει να παίξει το ΔΝΤ και ποια είναι η τεχνική υποστήριξη την οποία θα δώσει στην Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΔΝΤ «έχει και τις τεχνικές γνώσεις, και την υποδομή, και την τεχνογνωσία, η οποία δεν υπάρχει θεσμικά μέσα στην ΕΕ, η οποία ίσως μάθει τώρα κάποιες πληροφορίες και αποκτήσει αυτή την τεχνογνωσία, για το πώς θα αντιμετωπίζει τέτοιου είδους κρίσεις».

    Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός αν «η Ελλάδα πήρε σήμερα ένα δώρο» απάντησε ότι η σημασία της δήλωσης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων έγκειται στην αποφασιστικότητα που δήλωσαν για την σταθερότητα της ευρωζώνης, ζήτημα το οποίο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

    Σε ότι αφορά το «θεσμικό έλλειμμα της ΕΕ για την παρακολούθηση της οικονομίας των χωρών-μελών της και το αντίστοιχο έλλειμμα για την ρύθμιση της αγοράς χρήματος και τους διασφαλισμένους πόρους της ΕΕ για την Ελλάδα», ο πρωθυπουργός απάντησε ότι τα υπαρκτά κονδύλια θα αξιοποιηθούν σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενώ σε ότι αφορά την διεθνή οικονομική κρίση εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρώπη «να πάρει πρωτοβουλίες για ρυθμίσεις στις αγορές αυτές».

    Ερωτηθείς αν «η ενδεχόμενη ενίσχυση -αν κριθεί αναγκαίο- θα προέλθει συνολικά από την ευρωζώνη ή από κάποιες χώρες» και αν «αυτό το σύστημα θα εφαρμοστεί και στο μέλλον», ο πρωθυπουργός είπε ότι «κατβ αρχήν συζητήθηκε η πολιτική βούληση, δεν έχουν συζητηθεί λεπτομέρειες μηχανισμών. Το ζητούμενο είναι οι θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να αντιμετωπίζει συστηματικά τέτοια θέματα».

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας στο ερώτημα αν «τα νέα μέτρα θα έχουν να κάνουν με τις εργασιακές σχέσεις, περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων ή νέους φόρους» είπε ότι «πρώτος στόχος είναι να πετύχουμε στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας ώστε να μην χρειαστούν περαιτέρω μέτρα. Δεύτερον, έχω πει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για να πετύχουμε την μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες το 2010. Από εκεί και πέρα στόχος είναι να μπορούμε να προστατεύσουμε τους αδύναμους και τις ελληνικές οικογένειες που δεν φταίνε για την κρίση».

    Ερωτηθείς αν υπάρχει «κόκκινη γραμμή» στην άσκηση της επιτήρησης, ο πρωθυπουργός είπε ότι «αν κάνουμε καλά την δουλειά μας, θα πάμε καλά. Εμείς πρέπει να δούμε γραμμή-γραμμή τον προϋπολογισμό. Αν συνεχιστεί η ανομία, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, θα επανέλθουν μεγαλύτερα προβλήματα για όλους μας», ενώ κάλεσε τον κάθε πολίτη να συμβάλλει ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.

    «Τα χρήματα τα αναζητούμε στις αγορές» είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο πρωθυπουργός, ενώ σε ότι αφορά το τι απαντά σε αυτούς που αντιδρούν είπε ότι «κατανοώ τις δυσκολίες του καθενός, η χώρα αυτή την στιγμή περνά μια από τις χειρότερες κρίσεις, το θέμα είναι αν θα συμβάλλουμε στην έξοδο από την κρίση ή θα σταθούμε απέναντι στις προσπάθειες αυτές, ενώ ταυτόχρονα μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για να χτυπήσουμε χρόνια προβλήματα».

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που συνδέουν τις συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και Γερμανία για αγορά οπλικών συστημάτων, ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα ήταν περίεργο να κάνουμε μια προσπάθεια δημοσιονομικής εξοικονόμησης και, την ίδια στιγμή, να αγοράζουμε οπλικά συστήματα. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

    Ερωτηθείς αν όσοι κερδοσκοπούν έναντι του ευρώ «θα πειστούν από μια πολιτική δήλωση», ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν ήταν απλώς μια πολιτική δήλωση, αλλά μια ουσιαστική πολιτική βούληση για στήριξη της ευρωζώνης και της ελληνικής οικονομίας».

    Ερωτηθείς αν η αξιοπιστία της Ελλάδος της στοίχισε μέχρι τώρα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ή ακόμα και με την προώθηση προσώπων σε ορισμένες διεθνείς θέσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το βασικό έλλειμμα της χώρας είναι η έλλειψη αξιοπιστίας, δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο σημάδι αυτή τη στιγμή σε ότι αφορά την προώθηση κάποιου προσώπου, αλλά βεβαίως η ισχύς της Ελλάδας θα ήταν σε άλλη θέση, και στη διεθνή πολιτική σκηνή, εάν δεν είχε αυτή την οικονομική δυσπραγία και την κρίση».

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι με την κινητικότητα και τις πρωτοβουλίες που επιδεικνύει η κυβέρνηση «διαφυλάττει και την διεθνή μας αξιοπιστία».

    Ο κ. Παπανδρέου ερωτηθείς τι διαφοροποιεί την συγκεκριμένη δήλωση πολιτικής στήριξης από την ΕΕ σήμερα σε σχέση με όσα ίσχυαν προ διμήνου και γιατί χρειάστηκε η Ελλάδα να καθυστερήσει επί δίμηνο με κόστος για την χώρα, είπε «δεν νομίζω ότι ήταν θέμα καθυστέρησης. Αντιθέτως, ήταν θέμα λειτουργίας των διεθνών αγορών, οι οποίες θεώρησαν ότι η Ελλάδα δεν είναι αξιόπιστη, πολύ απλά, δυστυχώς και αυτό επέτρεψε την δημιουργία ενός κλίματος είτε πανικού, είτε νευρικότητας, είτε εκμετάλλευσης».

    «Άρα, λοιπόν, αυτή η δήλωση ήρθε όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά ήρθε και για τη στήριξη της Ευρωζώνης. Και είναι και ποιοτικά διαφορετική απβ τις προηγούμενες δηλώσεις» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν οι αγορές θέλουν κάτι περισσότερο, καθώς και πάλι παρά την πολιτική απόφαση της ΕΕ κινούνται αρνητικά, και αν η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει κάποιες κινήσεις, είπε ότι «υπάρχει συνδυασμένη βούληση Ελλάδας και ΕΕ με την μεν Ελλάδα να δηλώνει την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, και την ΕΕ να μην επιτρέψει την αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης».

    Δήλωση του Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ

    "Οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα αν χρειαστεί για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα", η οποία δέχεται αναταράξεις από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις τις οποίες δέχεται η Ελλάδα στις αγορές, λόγω του εύρους των ελλειμμάτων της, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοινώνοντας τη συμφωνία, και πρόσθεσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε χρηματοπιστωτική υποστήριξη" από τους ευρωπαίους εταίρους της.

    Συγκεκριμένα ο Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε:

    «Ολα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς οικονομικές πολιτικές σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί. Εχουμε μια κοινή ευθύνη για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

    »Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε πλήρως την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει ό,τι χρειαστεί, συμπεριλαβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα ακόλουθα χρόνια θα επιτευχθούν.

    »Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο για την αποτελεσματική μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010. Καλούμε το Συμβούλιο ECOFIN στη συνεδρίασή του της 16ης Φεβρουαρίου να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Ελλάδα με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής και τα πρόσθετα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα.

    »Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα βάση της τεχνογνωσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο.

    »Τα μέλη της ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη»

    Από την πλευρά της καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα αντιμέτωπη με τα δημοσιονομικά της προβλήματα, προσθέτοντας ότι η Αθήνα οφείλει να τηρήσει τους κοινούς "κανόνες" που αφορούν τα ελλείμματα.

    "Η Ελλάδα αποτελεί τμήμα της ΕΕ και εμείς δεν πρόκειται να την αφήσουμε μόνη. Υπάρχουν όμως κανόνες που πρέπει να τηρηθούν και στη βάση αυτή πρόκειται να υιοθετήσουμε μία διακήρυξη", είπε η κα Μέρκελ.

    Η δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα να μειώσει σημαντικά το έλλειμμα της από το 2010 θα παρακολουθείται κάθε μήνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά το τέλος της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

    "Την έχουμε λάβει υπόψη μας, και είναι πολύ σημαντικό, τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει περισσότερα για να πετύχει το 4% στη μείωση του ελλείμματος, εάν είναι αναγκαίο", δήλωσε ο Σαρκοζί στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

    "Έχουμε θέσει σε εφαρμογή μια μηνιαία παρακολούθηση, μια επιτήρηση, για τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν από την Ελλάδα, και για την εξέλιξη της κατάστασης, η πρώτη εξέταση θα γίνει τον Μάρτιο", δήλωσε.

    "Και κάτω από αυτές τις συνθήκες αποφασίσαμε την αρχή της υποστήριξης της Ελλάδας στο πρόγραμμά της και στους στόχους της", δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, "εμείς επιβεβαιώσαμε την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα (και) την αξιοπιστία που προσφέρουμε στις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σε πλήρη συμφωνία με την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", τόνισε.

    Οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει σχετικά με τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν για την οικονομική βοήθεια της Ελλάδας σε περίπτωση ανάγκης, δήλωσε σήμερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    "Θα τελειοποιήσουμε τις συμφωνίες που έχουμε αλλά η επιλογή του μέσου δε θα είναι μία δύσκολη στιγμή", ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ για την Ελλάδα.

    Ωστόσο, "δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση των μέσων που απαιτούνται", πρόσθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι το σενάριο μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας δε θα πρέπει να εξετάζεται σήμερα.

    Ο επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης δήλωσε ακόμη ότι οποιαδήποτε ενίσχυση προς την Ελλάδα θα πρέπει να είναι "συντονισμένη", σημειώνοντας ότι αυτό αποκλείει ένα "ευρωπαϊκό μέσο", όπως τα ευρωομόλογα, που εκδίδονται από τις διάφορες χώρες.

    Αντίθετα, η διμερής βοήθεια από ορισμένες χώρες θα εξετάζονται και θα πρέπει να είναι "συντονισμένες" σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

    Συνέντευξη Τύπου Ρόμπεϊ-Μπαρόζο

    Την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και Ζοζέ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά το πέρας των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες υπογράμμισαν ότι η σημερινή συμφωνία έχει επί της ουσίας το χαρακτήρα ενός διπλού δρόμου όπου από τη μία πλευρά η Ελλάδα θα δείξει την υπευθυνότητά της λαμβάνοντας ενδεχομένως πρόσθετα μέτρα για τη δημοσιονομική της εξυγίανση και η ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη της, ενισχύοντας, ενδεχομένως, οικονομικά την Ελλάδα εάν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ανέφερε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου έγινε σήμερα μια "ειλικρινής συζήτηση" η οποία κατέληξε σε μία "άνετη συμφωνία". Και οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες ανέφεραν ότι τα όποια σχέδια οικονομικής ενίσχυσης θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων στο επίπεδο των υπουργών οικονομίας της ζώνης του Ευρώ και της ΕΕ και σε γενικές γραμμές εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τη σημερινή συμφωνία.

    Συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Σαρκοζί

    Την καταρχήν συμφωνία των 27 να στηρίξουν την Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας τόνισαν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, ο Ν. Σαρκοζί υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ευρωπαϊκή συμφωνία έκφρασης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, η οποία είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις των αγορών.

    Ωστόσο, ερωτηθέντες από δημοσιογράφους ποιές θα είναι οι χώρες που θα βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα αν χρειαστεί και με ποιόν τρόπο, τόσο ο Ν,. Σαρκοζί όσο και η Α. Μέρκελ αρνήθηκαν να μπουν σε λεπτομέρειες και να δώσουν διευκρινίσεις. Υπογράμμισαν αμφότεροι ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στις αγορές είναι η έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. "Στέλνουμε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές" ανέφεραν οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική ενίσχυση.

    Ειδικότερα, ο Ν. Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν είναι οι αγορές αυτές που θα επιλέξουν ποιά θα είναι η συνεισφορά της Γερμανίας και της Γαλλίας προς την Ελλάδα, αν χρειαστεί. "Ο ρόλος μας δεν είναι να δημιουργούμε αναταράξεις και να ευνοούμε τους κερδοσκόπους. Έργο μας είναι να παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις τη στιγμή που χρειάζεται. Αυτή είναι η απάντηση της ΕΕ. Η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη και οι αγορές θα την καταλάβουν".

    Συνεχίζοντας, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι σήμερα οι 27 συμφώνησαν σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον, ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει για να μειώσει το έλλειμμά της. Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας. Τρίτον, υπάρχει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

    Συνεχίζοντας ο Ν. Σαρκοζί χαρακτήρισε "θαρραλέα" τα βήματα που έχει κάνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε λέγοντας: "Η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη και την στηρίζουμε. Εμμένουμε σε αυτή την ισχυρή πολιτική δήλωση, η οποία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών".

    Από τη δική της πλευρά, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαίο η Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα σταθερότητας και η Γερμανία παρακολουθεί τις εξελίξεις. "Η καλύτερη λύση είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της", τόνισε χαρακτηριστικά η Α. Μέρκελ συμπληρώνοντας ότι οι αγορές θα πρέπει να εμπιστευτούν το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας.

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο κ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι ότι "η Ελλάδα έχει ανάγκη από την ψυχολογική και την πολιτική στήριξη της Ευρώπης" αποκλείοντας το ενδεχόμενο οποιασδήποτε προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι περιμένει από τη Ευρώπη να πει: "Ναι, η Ελλάδα είναι αξιόπιστη, εγγυόμαστε ότι το πρόγραμμά της είναι ρεαλιστικό". Και "εάν συνεχισθεί η κερδοσκοπία, τότε αυτό δεν αποτελεί υπόθεση της Ελλάδας, αλλά της ευρωζώνης και της Ευρώπης. Γίνεται υπόθεση συλλογικής βούλησης για τον έλεγχο της κερδοσκοπίας".

    Ο Γιώργος ομίας της ζώνης του Ευρώ και της ΕΕ και σε γενικές γραμμές εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τη σημερινή συμφωνία.

    Συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Σαρκοζί

    Την καταρχήν συμφωνία των 27 να στηρίξουν την Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας τόνισαν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, ο Ν. Σαρκοζί υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ευρωπαϊκή συμφωνία έκφρασης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, η οποία είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις των αγορών.

    Ωστόσο, ερωτηθέντες από δημοσιογράφους ποιές θα είναι οι χώρες που θα βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα αν χρειαστεί και με ποιόν τρόπο, τόσο ο Ν,. Σαρκοζί όσο και η Α. Μέρκελ αρνήθηκαν να μπουν σε λεπτομέρειες και να δώσουν διευκρινίσεις. Υπογράμμισαν αμφότεροι ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στις αγορές είναι η έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. "Στέλνουμε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές" ανέφεραν οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική ενίσχυση.

    Ειδικότερα, ο Ν. Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν είναι οι αγορές αυτές που θα επιλέξουν που θα επιλέξουν ποιά θα είναι η συνεισφορά της Γερμανίας και της Γαλλίας προς την Ελλάδα, αν χρειαστεί. "Ο ρόλος μας δεν είναι να δημιουργούμε αναταράξεις και να ευνοούμε τους κερδοσκόπους. Έργο μας είναι να παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις τη στιγμή που χρειάζεται. Αυτή είναι η απάντηση της ΕΕ. Η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη και οι αγορές θα την καταλάβουν".

    Συνεχίζοντας, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι σήμερα οι 27 συμφώνησαν σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον, ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει για να μειώσει το έλλειμμά της. Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας. Τρίτον, υπάρχει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

    Συνεχίζοντας ο Ν. Σαρκοζί χαρακτήρισε "θαρραλέα" τα βήματα που έχει κάνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε λέγοντας: "Η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη και την στηρίζουμε. Εμμένουμε σε αυτή την ισχυρή πολιτική δήλωση, η οποία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών".

    Από τη δική της πλευρά, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαίο η Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα σταθερότητας και η Γερμανία παρακολουθεί τις εξελίξεις. "Η καλύτερη λύση είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της", τόνισε χαρακτηριστικά η Α. Μέρκελ συμπληρώνοντας ότι οι αγορές θα πρέπει να εμπιστευτούν το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας.

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο κ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι ότι "η Ελλάδα έχει ανάγκη από την ψυχολογική και την πολιτική στήριξη της Ευρώπης" αποκλείοντας το ενδεχόμενο οποιασδήποτε προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι περιμένει από τη Ευρώπη να πει: "Ναι, η Ελλάδα είναι αξιόπιστη, εγγυόμαστε ότι το πρόγραμμά της είναι ρεαλιστικό". Και "εάν συνεχισθεί η κερδοσκοπία, τότε αυτό δεν αποτελεί υπόθεση της Ελλάδας, αλλά της ευρωζώνης και της Ευρώπης. Γίνεται υπόθεση συλλογικής βούλησης για τον έλεγχο της κερδοσκοπίας".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει "τη δουλειά της, σύμφωνα με το σχέδιο σταθεροποίησης, το οποίο υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία το ενέκρινε".

    Λάβαμε ένα συμπληρωματικό μέτρο, για τη μείωση του ελλείμματός μας κατά 4% αυτόν τον χρόνο. Μόλις ανακοινώσαμε έναν νέο φορολογικό νόμο, τη συγκράτηση των μισθών και τον περιορισμό των επιδομάτων. Μπορούμε να μεταβάλουμε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία, δήλωσε προσθέτοντας ότι "δεν ζήτησε τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου" και "δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αυτής της λύσης".

  • ** Την Παρασκευή, στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ στις 3 μμ θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 February 2010 - 23:30:16 UTC