Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας
  • [03] Διακρατική συμφωνία προστασίας του οικοτόπου των Πρεσπών

  • [01] Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

    Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει το απόγευμα ο πρωθυπουργός. Στις 4:15 μ.μ., θα δεχθεί την κ. Αλέκα Παπαρήγα, στις 5:00 μ.μ., τον κ.Γιώργο Καρατζαφέρη, στις 5:45 μ.μ, με τον κ. Αντώνη Σαμαρά και στις 6:30 μ.μ., με τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

    Το πρωί, ο κ. Γ. Παπανδρέου, θα μιλήσει στο Συνέδριο του Economist

    Ομιλία στη Βουλή

    «Το αίσθημα αδικίας που δικαιολογημένα νοιώθουμε, να το κάνουμε δύναμη αλλαγής, ανασυγκρότησης της χώρας μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για μικροδιευθετήσεις και μικροδιεκδικήσεις. Δεν έχουμε τα περιθώρια νβ αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα και απεργίες», ανέφερε στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    «Η προσπάθειά μας δεν είναι να βάλουμε τάξη στη χώρα. Αυτό είναι προϋπόθεση για να απαλλαγούμε απβ την κηδεμονία. Πρόθεσή μας να απαλλάξουμε την Ελλάδα απβ τον βραχνά της κηδεμονίας και της κερδοσκοπίας. Αυτό το χρέος το πληρώνουμε όλοι, αν και οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και εγκληματικές» διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός.

    Ο κος Παπανδρέου κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, ότι επί των ημερών της η Ελλάδα κατέβαινε κάθε χρόνο τα σκαλοπάτια των δεικτών διαφθοράς, καθώς και των δεικτών ανταγωνιστικότητας της οικονομίας:

    «Καταφέρατε με τις πολιτικές σας να κάνετε την Ελλάδα αναξιόχρεη εκτεθειμένη στην κερδοσκοπία. Απβ τη μια, οι σοβαρότεροι επενδυτές να διστάζουν για την αναξιοπιστία μας. Οι εταίροι μας να ζητούν αιματηρές θυσίες. Να ανοίγει η βουλιμία των κερδοσκόπων».

    «Η χώρα μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Έχει γίνει η Ελλάδα ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Κάθε μέρα οι όροι δανεισμού γίνονται επαχθέστεροι. Απειλούνται να τιναχθούν στον αέρα όλες οι θυσίες του λαού. Είναι εθνικό χρέος, να ακυρώσουμε στην πράξη όλες τις προσπάθειες που γίνονται να σπρώξουν τη χώρα στο γκρεμό. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πράξει ό,τι χρειαστεί, για να μην επιτρέψει να γίνει ο κίνδυνος πραγματικότητα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

    «Γνωρίζουμε ότι χρήματα υπήρχαν και πολλά» σημείωσε σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του ο κος Παπανδρέου, δεχόμενος έντονα σχόλια εκ μέρους βουλευτών της ΝΔ. «Πού πήγαν τα 100 δισ. που αυξήθηκε το χρέος επί των ημερών σας; Εσείς δεν ντρέπεστε για την πολιτική σας;

    Πέραν των χρημάτων, αυτή η διαφθορά που υπήρξε, δημιούργησε μιαν αντίληψη διακυβέρνησης που έδινε το παρασύνθημα σε όλη την κοινωνία, ότι η ανομία είναι προτιμητέα. Ο φορολογούμενος λέει πως "αυτοί εκεί πάνω κάνουν πάρτι - εγώ γιατί να είμαι το κορόιδο;". Γιβ αυτό η πάταξη της διαφθοράς αποτελεί ζωτική οικονομική ανάγκη, συνυφασμένη και με τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας».

    Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κος Παπανδρέου υπενθύμισε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του (ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, ανάρτηση των αποφάσεων της κυβέρνησης στο Διαδίκτυο, δημιουργία ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας) και έπεται το νομοσχέδιο για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η αλλαγή του πόθεν έσχες για τους βουλευτές, το νομοσχέδιο για επιεική μεταχείριση όσων συμπράττουν με την Δικαιοσύνη προκειμένου να αποδειχθούν πράξεις διαφθοράς, ο νόμος για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, το σχέδιο Καλλικράτης, η δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. «Ο νέος εκλογικός νόμος που φέρνουμε, έρχεται να εξασφαλίσει την αυτονομία του πολιτικού συστήματος, την ανεξαρτησία του βουλευτή μέσα απβ τις μονοεδρικές, την δραματική μείωση το κόστους της προεκλογικής εκστρατείας, την καθημερινή λογοδοσία στο σώμα που μας εκλέγει, τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

    Τέλος ο Πρωθυπουργός, στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για συγκρότηση διακομματικής Επιτροπής κατά της διαφθοράς, αντιπρότεινε την ενδυνάμωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

    «Εκτιμώ την διάθεσή σας κε Σαμαρά για συναίνεση. Φωνάζετε για μέτρα - μέτρα τώρα. Καθώς ξεδιπλώνει λοιπόν το πρόγραμμά μας, το Πρόγραμμα Σταθερότητας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, περιμένω να στηρίξετε τις μεγάλες αλλαγές, που δεν είναι προσωρινές, για να απελευθερώσουμε τη χώρα από δουλείες, πρακτικές, αντιλήψεις» ανέφερε στη δευτερολογία του, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

    Για τις επικρίσεις που δέχθηκε για στήριξη των αγροτικών κινητοποιήσεων το προηγούμενο έτος, ο κος Παπανδρέου απάντησε πως «δεν ζήτησα να κάνουν μπλόκα οι αγρότες, αλλά πήγα να συναντήσω τους εγκλωβισμένους αγρότες στο λιμάνι του Πειραιά, που μετά από 5 χρόνια σπατάλης της ΚΑΠ και πολλών ευκαιριών, αντιμετωπίστηκαν με δακρυγόνα - και εγώ μαζί τους. Και σήμερα κατανοώ και συμπάσχω με τα προβλήματα που έχουν οι αγρότες, αλλά είναι αντιρρεαλιστικό να ανατρέψω τα προβλήματα μέσα σε 100 μέρες».

    «Η κυβέρνηση δεν θα κάνει δεκτά συντεχνιακά αιτήματα σε περίοδο έκτακτης ανάγκης. Δεν θα υποκύψω, όπως η ΝΔ, σε μερεμέτια χωρίς προοπτική και αύριο» επανέλαβε ο κος Παπανδρέου. Απευθυνόμενος δε, προς το ΚΚΕ, τόνισε πως «δεν έχει υπάρξει διαχωρισμός αγροτών σε κύριο επάγγελμα και μη. Εκεί όμως πρέπει να φτάσουμε. Οι κατά κύριο επάγγελμα θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη στήριξη από τους άλλους και πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα για τους νέους αγρότες».

    Ο Πρωθυπουργός σκιαγράφησε μια δραματική εικόνα για την κατάσταση που παρέλαβε σε μια σειρά από τομείς, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση («τα νοσοκομεία έχουν διαφορετικά προγράμματα που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους», «το Δημόσιο κινδύνευσε να μείνει στο τέλος Οκτωβρίου χωρίς δημόσιο σύστημα πληροφοριακής διαχείρισης»), η χρηματοδότηση επιχειρήσεων («βρήκαμε 2700 αιτήσεις χωρίς απάντηση»), οι διαφημιστικές καμπάνιες («συστηματική κατασπατάληση πόρων, δαπάνες που δεν πληρώθηκαν φεσώνοντας ξένους διαφημιστικούς οργανισμούς και δυσφημώντας τη χώρα»), η κατάσταση στον ΕΟΤ, τον ΟΣΕ. «Θα περίμενα να υπάρχει ένας λόγος αυτοκριτικής για την Ελλάδα που το 2004 είχε κύρος, σταθερότητα, ανάπτυξη. Και φταίνε οι 100 μέρες του ΠΑΣΟΚ που έχουμε κάνει περισσότερα απβ όσα κάνατε εσείς σε 6 χρόνια» σχολίασε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

    «Σωστά είπε ο κος Καρατζαφέρης να μην αναφερόμαστε στο παρελθόν, αλλά πρέπει να το πράττουμε, για να καταλαβαίνουμε τα αίτια - και να αντιληφθεί ο λαός ότι πηγαίνουμε προς τα μπρος» τόνισε ο κος Παπανδρέου.

    Για το μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «δεν πολώνουμε το λαό για τα θέματα της μετανάστευσης. Μιλάμε για ευνομία: Από τη μια μεριά να υπάρχει ισχυρή επιτήρηση των συνόρων, αλλά από την άλλη να εντάξουμε ανθρώπους που ζουν ανάμεσά μας και θέλουν να νοιώθουν ισότιμοι πολίτες της χώρας. Θα στηρίξουμε έτσι και τα ταμεία μας και τον ελληνικό στρατό. Στην Πορτογαλία, τα γκέτο εξαφανίστηκαν μετά από την σοβαρή προσπάθεια ένταξης των μεταναστών».

    Ο εκλογικός νόμος «είναι στόχος να φύγουμε από το μαύρο χρήμα. Να δούμε βεβαίως και το θέμα της δημοκρατίας μέσα στο κόμμα».

    Σχετικά με την επιστολή Ερντογάν, ο κος Παπανδρέου δεσμεύτηκε να ενημερώσει δια του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσα, τους πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενό της.

    Τέλος, αντί για υιοθέτηση της πρότασης Σαμαρά για διακομματική Επιτροπή για την διαφθορά, ο κος Παπανδρέου αντιπρότεινε στοχευμένες συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με χρονοδιάγραμμα για διαμόρφωση σχετικών νομοθετικών προτάσεων, τον Ιούνιο.

    Η τριτολογία του πρωθυπουργού

    Με συναινετικό ύφος έκλεισε την τριτολογία του ο Πρωθυπουργός, εξαίροντας το υψηλό επίπεδο της συζήτησης.

    Για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο κος Παπανδρέου ανέφερε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθούμε με την Τουρκία. Πέρασα 8 χρόνια απβ το ΥΠΕΞ και είχα πολλές επαφές και συναντήσεις. Η λογική, η αντίληψη ότι δεν συναντιέσαι επειδή αυτό σημαίνει αυτομάτως πως υποκύπτεις, είναι μια λογική φοβική».

    «Εμείς όταν συζητάμε με τους Τούρκους, συζητάμε για το δίκαιο της Ελλάδας. Και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συζητάμε με κανένα. Προϊόν της πολιτικής μας, ας μην το ξεχνάμε, ήταν η ένταξη της Κύπρου» ανέφερε ο Πρωθυπουργός χειροκροτούμενος από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    Για τον αγροτικό τομέα, ο κος Παπανδρέου ανέφερε πως την περίοδο 2004-09, «σε πάνω από 2000 νέους αγρότες, δεν είχε καταβληθεί η δεύτερη δόση προγράμματος ύψους 60 εκ. ευρώ, ούτε οι επενδύσεις για τα προγράμματά τους. Αυτό βεβαίως δημιουργούσε πελατειακή λεία».

    Τέλος, για το μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός διαπίστωσε την ύπαρξη μιας «πολύ εύκολης ρητορείας και λαϊκισμού που μπερδεύει τα πράγματα»:

    «Δεν μιλήσαμε για νομιμοποίηση όλων, αλλά το δικαίωμα των μεταναστών που είναι νόμιμοι στη χώρα, να γίνουν Έλληνες πολίτες. Και σήμερα δεν έχει δικαίωμα ο 18χρονος να πολιτογραφηθεί, παρά μόνον μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες. Και έχουμε νέα παιδιά που δεν γνωρίζουν άλλη πατρίδα και τους έχουμε κάνει πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τα παιδιά αυτά θέλουν θαλπωρή να τους κάνουμε Έλληνες και θα είναι οι καλύτεροι πολίτες» ανέφερε ο κος Παπανδρέου και κατέληξε:

    «Για την ταυτότητά μας μην φοβόμαστε τους μετανάστες αλλά τις δικές μας αδυναμίες. Θα είναι η μαγκιά, η καπατσοσύνη, η κομπίνα, που θα την χαρακτηρίζει, ή η δικαιοσύνη, η ανθρωπιά, η διαφάνεια, η αξιοπιστία, η Ελλάδα των αξιών;».

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ξεκινά στο Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για την απαγωγή του βιομήχανου Μυλωνά (09:00:00, Θεσσαλονίκη/Δικαστήρια)

  • Συνέδριο του Economist με θέμα τη διεθνή οικονομική κρίση - Ομιλία Γ. Παπανδρέου-Παπακωσταντίνου-Κατσέλη (09:40:00, Αθήνα/"Χίλτον" )

    - 09:40: πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου

    -10:00: Joseph Stiglitz - Columbia Professor of Economics Nobel Economics Laureate 2001

    -10:40 - 12:00: Συζήτηση μεταξύ των ομιλητών (Γ.Παπανδρέου-Λ.Κατσέλη-Γ. Παπακωσταντίνου) με συντονιστή τον J.Peet

    -11:40: Υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωσταντίνου, Υπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας Λ.Κατσέλη

  • Ξενάγηση του γερμανού ΥΠΕΞ Γκ. Βεστερβέλε στο Μουσείο της Ακρόπολης (11:00:00, Μουσείο Ακρόπολης)

  • Υπογραφή της Συμφωνίας για την Προστασία και Βιώσιμη Ανάπτυξη του Πάρκου των Πρεσπών, παρουσία των υπουργών Περιβάλλοντος των τριών χωρών, στο Κέντρο Πληροφόρησης της Πύλης Πρεσπών (12:00:00, Πύλη Πρεσπών/Πρέσπες)

  • Παρουσίαση των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων (12:00:00, Αθήνα/Ακαδημίας 50)

  • Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες-Συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (12:00:00, Χαλάνδρι)

  • Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β.Παπαγεωργόπουλος, επικεφαλής αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων θα συμμετάσχει σε ειδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (12:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνάντηση Παπούλια με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη (12:00:00, Προεδρικό Μέγαρο)

  • Συνέντευξη Τύπου ΓΣΕΕ με θέμα το «Φορολογικό Νομοσχέδιο» (12:30:00, Αθήνα/ ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ»)

  • Συνάντηση Παπούλια με τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας (13:00:00, Προεδρικό Μέγαρο)

  • Συνάντηση Παπανδρέου με το Γερμανό ΥΠΕΞ Γκιντο Βεστερβέλε (14:00:00, Μέγαρο Μαξίμου)

  • Συνάντηση πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με την ΓΓ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα (16:15:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Συνάντηση του Προεδρείου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών (17:00)

  • Συνάντηση πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη (17:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Διημερίδα του ΚΕΘΕΑ, με θέμα, "Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά: θεραπεία/απεξάρτηση - ποινική δικαιοσύνη" (17:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνάντηση πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά (17:45:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Συνάντηση πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα (18:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου μετά τις συναντήσεις του με τους Πολιτικούς Αρχηγούς (Μέγαρο Μαξίμου)

  • Επίσημη παρουσίαση της νέας ψηφιακής παράστασης "Ο μικρός πρίγκιπας" στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου (19:30:00, Αθήνα/Συγγρού 387)

    Βουλή - πρόγραμμα

    11:00 (150) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ: Ψηφιακή Τηλεόραση. Την Επιτροπή έχουν κληθεί να ενημερώσουν ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, κ. Ιωάννης Λασκαρίδης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Λεωνίδας Κανέλλος και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας "ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε.", κ. Κωνσταντίνος Κιμπουρόπουλος.

    16:00 (150) Εξεταστική Επιτροπή "ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ "SIEMENS" ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ":

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Κύπελλο Ελλάδας (προημιτελική φάση): ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ - 17:00:00,

  • Ποδόσφαιρο-Γαλλία (Λιγκ Καπ, προημιτελικός): Μπορντό-Σεντάν - 19:45:00, Μπορντό (FRA)

  • Συναντήσεις ΑΝΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα στο Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ουάσινγκτον, (Ελλις Α.)

  • Ποδόσφαιρο-Γ΄ Εθνική-Προαγγελία 21ης ημέρας

  • Βόλεϊ-Τσάλεντζ Καπ Γυναικών (φάση των «16», β΄ αγώνας) - 18:00:00, Σεβεροντόνετς /Σεβεροντόνετς (UKR), 18:00 Σεβεροντόνετς (Ουκρανία)-Ηρακλής Θεσσαλονίκης

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα γυναικών (φάση «16», α΄ αγώνες)

  • Μπάσκετ-EuroChallenge (φάση των «16»-2η ημέρα)

  • Μπάσκετ-EuroCup (φάση «16», 2η ημέρα), 9ος Όμιλος

    Άρης-Λε Μαν (Γαλλία) 21:00

    11ος Όμιλος

    Μπιλμπάο (Ισπανία)-Πανελλήνιος 21:15 ώρα Ελλάδας

    [03] Διακρατική συμφωνία προστασίας του οικοτόπου των Πρεσπών

    Δέκα χρόνια μετά τη διακήρυξη για την ίδρυση του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων και μόλις δύο μήνες από τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, υπογράφεται, σήμερα, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, στην Πύλη Πρεσπών, η συμφωνία προστασίας του μοναδικού αυτού οικοτόπου, η πρώτη του είδους διασυνοριακή συμφωνία στην περιοχή της Βαλκανικής.

    Η συμφωνία θα υπογραφεί από τους υπουργούς Περιβάλλοντος της Ελλάδας, Τίνα Μπιρμπίλη, της Αλβανίας, Φατμίρ Μεντίου και της ΠΓΔΜ, Νετζάτι Γιακούπι και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία θα εκπροσωπήσει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας, ενώ αναμένεται και σύντομη τοποθέτηση του εκπροσώπου της Σύμβασης Ραμσάρ, Τομπάιας Σαλάθ.

    Η συμφωνία περιέχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, καθώς και ευκαιρίες για το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή και, κυρίως, θα θεσπίσει μόνιμες δομές συνεργασίας, στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και την αειφόρο ανάπτυξη της Πρέσπας.

    Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει η αρμόδια υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη: "η ομορφιά και η οικολογική αξία των Πρεσπών είναι αναγνωρισμένες διεθνώς, όπως είναι και ανάγκη η προστασία τους. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε επιτύχει την πρώτη Διακρατική Συμφωνία προστασίας οικοτόπου, που έχει γίνει στα Βαλκάνια. Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες και ικανοποιημένοι γιατί, με τη συμφωνία αυτή κλείνει ένας κύκλος προσπαθειών για τη διαφύλαξη ενός τόσο πολύτιμου φυσικού κεφαλαίου".

    Το πρώτο βήμα για την ενιαία και ολοκληρωμένη προστασία της περιοχής των Πρεσπών έγινε το 2000, με τη διακήρυξη των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ για την ίδρυση του διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών, πρώτο του είδους του στα Βαλκάνια. Στόχος ήταν η διαφύλαξη του "εύθραυστου" οικοσυστήματος της περιοχής, αλλά και η ενίσχυση της συνεργασίας των λαών, που κατοικούν γύρω από τις δύο λίμνες, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτιστικό -και όχι μόνο- επίπεδο.

    Λίγο μετά τη διακήρυξη αυτή για την ίδρυση του Πάρκου, ακολούθησε η σύσταση της τριμερούς, άτυπης, Συντονιστικής Επιτροπής του Πάρκου Πρεσπών, η οποία αποτέλεσε το μέσο για επικοινωνία, ανταλλαγή πληροφοριών, συνεργασία, καθώς και καλλιέργεια εμπιστοσύνης μεταξύ των τριών μερών.

    Από το 2001 έως σήμερα, η Συντονιστική Επιιτροπή έχει προωθήσει το σχεδιασμό και την εκτέλεση κοινών προγραμμάτων για την προστασία της περιοχής και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της. Η ανάπτυξη του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών αποτέλεσε ένα από τα πρώτα επιτεύγματα της τριμερούς συνεργασίας. Το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους, έθεσε για πρώτη φορά το πλαίσιο για ένα συνολικό ορθολογικό σχεδιασμό για το μέλλον της περιοχής και έχει υιοθετηθεί από τους φορείς των τριών κρατών.

    Στο πλαίσιο της δεκαετούς συνεργασίας, πολλοί τοπικοί φορείς (κυρίως οι Δήμοι και οι ΜΚΟ) συνεργάζονται για την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων, ενώ διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί προσφέρουν ουσιαστική οικονομική υποστήριξη.

    Το διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών αποτελεί αξιοπρόσεκτο παράδειγμα συμμόρφωσης με το διεθνές περιβαλλοντικό δίκαιο, αλλά μέχρι σήμερα λειτουργούσε χωρίς μια νομικά δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των τριών κρατών. Ακόμη, όμως, και υπό αυτό το νομικό καθεστώς, το Πάρκο Πρεσπών έχει να επιδείξει σημαντικές, κοινές, δράσεις, που συμβάλλουν όχι μόνο στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και στην έμπρακτη προσέγγιση γειτονικών λαών.

    Πρέσπα-"Θησαυροφυλάκιο" βιοποικιλότητας

    Η λεκάνη της Πρέσπας διακρίνεται για την έξοχη βιοποικιλότητά της, που έχει αναγνωριστεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, όχι μόνο για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της, αλλά και για την ποιότητα και σπανιότητα των ειδών που "φιλοξενεί".

    Πάνω από 260 είδη πουλιών, 1.500 είδη φυτών, 23 είδη ψαριών, 60 είδη θηλαστικών συνθέτουν τη σπάνια βιοποικιλότητα της Πρέσπας. Τα δύο είδη πελεκάνων, ο αργυροπελεκάνος και ο ροδοπελεκάνος, οι λαγγόνες, τα επτά είδη ερωδιών, οι σταχτόχηνες και οι χαλκόκοτες καταδεικνύουν τη μοναδικότητα της λεκάνης των Πρεσπών, η οποία φιλοξενεί και τη μεγαλύτερη αναπαραγωγική αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο (1.200-1.400 ζευγάρια).

    Προστατευόμενες Περιοχές στις τρεις χώρες

    Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών και στις τρεις χώρες έχουν γίνει διάφορα βήματα για την προστασία των μοναδικών οικοσυστημάτων της Πρέσπας.

    Στην Αλβανία, το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών ιδρύθηκε το 1999 για την αποκατάσταση και αειφορική προστασία κρίσιμων εδαφικών και υδάτινων οικοσυστημάτων στην περιοχή της Μεγάλης και της Μικρής Πρέσπας.

    Στην Ελλάδα, το 1974 ιδρύθηκε ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών για την προστασία των λιμνών Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα και της λεκάνης απορροής τους, και το 1975 η ίδια περιοχή ανακηρύχθηκε "Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους". Επιπλέον, το ελληνικό τμήμα της λεκάνης των λιμνών περιλαμβάνεται στον εθνικό κατάλογο των περιοχών που έχουν προταθεί για ένταξη στο δίκτυο Φύση 2000, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τους οικοτόπους και για την προστασία των άγριων πουλιών.

    Η δε λίμνη Μικρή Πρέσπα έχει, από το 1974, οριστεί ως "υγρότοπος διεθνούς σημασίας" σύμφωνα με τη Σύμβαση Ραμσάρ.

    Στην ΠΓΔΜ, το Εθνικό Πάρκο του Πέλιστερ ιδρύθηκε το 1948 για την προστασία ενός παγκοσμίως μοναδικού ορεινού οικοσυστήματος στα ανατολικά της λίμνης Μεγάλης Πρέσπας, ενώ το Εθνικό Πάρκο της Γκαλίτσιτσα ιδρύθηκε το 1958 για την αποκατάσταση και την προστασία ενός μοναδικού εδαφικού οικοσυστήματος, που εκτείνεται στο όρος Γκαλίτσιτσα που βρίσκεται ανάμεσα στη Μεγάλη Πρέσπα και την Αχρίδα. Το Ορνιθολογικό Καταφύγιο στο Εζέρανι (ανακηρυγμένη περιοχή Ραμσάρ), που συνορεύει με το βορεινό τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας, ιδρύθηκε το 1996 για την προστασία μεταναστευτικών και άλλων υδρόβιων πουλιών. Η Μεγάλη Πρέσπα ανακηρύχθηκε "Φυσικό Μνημείο", το 1977.

    Τα νερά των λιμνών ενώνουν τρεις χώρες, που μοιράζονται τα νερά τους, τη βιοποικιλότητά τους, αλλά, κυρίως, ένα κοινό μέλλον για τους λαούς τους.

    Όπως, γλαφυρότατα μας περιγράφει στο βιβλίο του "Πρέσπα - Μια ιστορία για τη φύση και τον άνθρωπο", ο Γιώργος Κατσαδωράκης: "Τα χρόνια πέρασαν πάνω από το σώμα της Πρέσπας, αυτής της γωνιάς των Βαλκανίων, τη διαμόρφωσαν τα γεγονότα, οι πόλεμοι, οι καταστροφές, οι στιγμές δημιουργίας και ειρήνης, τα δημιουργήματα του πολιτισμού. Όλα εκείνα που αν τα βάλει κανείς με χρονολογική σειρά φτιάχνουν αυτό που λέμε ιστορία ενός τόπου, εδώ δεν έχουν κρυφτεί κάτω από τόνους χώμα, λάσπη, ερείπια, τσιμέντο, άγρια βλάστηση και λησμονιά. Εδώ, μέσα στη γαλήνη μιας φύσης ήρεμης, που νομίζεις πως καθόλου δεν έχει αλλάξει από τα παλιά, όλο και κάποιο από τα σημάδια που δηλώνουν τις διάφορες φάσεις της ιστορίας της Πρέσπας βρίσκει κάπου τον τρόπο να ξεπροβάλει. Κάπου βρίσκει τον τρόπο να υπάρξει, σε μια σπηλιά, μέσα στο βούρκο της λίμνης, στο παχύ φύλλωμα του δάσους, σε μια άγνωστη τρύπα στα βράχια, στα αιωνόβια δέντρα, στις γεμάτες ασύνειδη γνώση γενιές των πελεκάνων και των πουλιών, στον τρόπο που οι γιαγιάδες μαγειρεύουν το γριβάδιβ¦ ".

    Κείμενο: Σ. Παπαδοπούλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 February 2010 - 5:30:18 UTC