Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σημαντικές και ιστορικές αλλαγές"
  • [02] Θετικός ο ρυθμός των επιχειρηματικών ενάρξεων
  • [03] Έρευνες για την "τρομοβόμβα" στο Διοικητικό Πρωτοδικείο
  • [04] ΟΑΕΔ: 100.000 θέσεις εργασίας
  • [05] "Θα μείνουν μόνο όσοι έχουν άσυλο"

  • [01] "Σημαντικές και ιστορικές αλλαγές"

    Στόχος της κυβέρνησης είναι το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 η οικονομία να εισέλθει στην ανάπτυξη ώστε το 2013 να έχουμε αφήσει πίσω μας όσα μας οδήγησαν στην κρίση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2010.

    Το 2010 τόνισε, σταθήκαμε όρθιοι στη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε ο ελληνισμός στην πρόσφατη ιστορία του. Ωστόσο, πρόσθεσε, μπήκανε μπροστά σημαντικές και ιστορικές αλλαγές για τη δημιουργία μιας διαφορετικής Ελλάδας.

    Αναφερόμενος στο 2011 ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι προτεραιότητες για την κυβέρνηση είναι η δημιουργία ενός κράτους στην υπηρεσία του πολίτη, η επάνοδος της χώρας στην ανάπτυξη, μια κοινωνία ευνομίας, συμμετοχής, διαφάνειας και δικαιοσύνης, ένα πραγματικό κράτος πρόνοιας καθώς και η ενδυνάμωση της φωνής και του κύρους της χώρας διεθνώς.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς από το νέο έτος να φέρνουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, πέραν των νομοσχεδίων, και κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις ή κάποιο πιλοτικό και πειραματικό πρόγραμμα για τον τρόπο εφαρμογής των νομοθετικών ρυθμίσεων.

    Στο μεταξύ, στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, από το υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο που θα θέτει το γενικό πλαίσιο για το άνοιγμα των "κλειστών" επαγγελμάτων.

    Κυβερνητικοί κύκλοι εξέφραζαν την απόλυτη αισιοδοξία τους για την επιτυχή υλοποίηση της σημαντικής αυτής μεταρρυθμίσης, υπογραμμίζοντας πως η τρόϊκα έχει θέσει στο Μνημόνιο το πλαίσιο του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Από κει και πέρα , όμως, όπως τόνιζαν , είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης το πώς θα διαπραγματευθεί μια σειρά ζητήματα με τους ενδιαφερόμενους φορείς και πως αυτά θα ενταχθούν, κατά περίπτωση, στους σχετικούς νόμους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Θετικός ο ρυθμός των επιχειρηματικών ενάρξεων

    Mε θετικό ρυθμό των επιχειρηματικών ενάρξεων έκλεισε το10μηνο του 2010, βάσει των στοιχείων που διαβιβάζονται στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από τα επιμελητήρια της χώρας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία από 1/1/2010 έως 31/10/2010 έχουν εγγραφεί στα μητρώα τους συνολικά 51.661 νέες επιχειρήσεις και έχουν διαγραφεί 42.671.

    Τονίζεται ότι ειδικά η έναρξη των επιχειρήσεων συναρτάται απολύτως με την εγγραφή τους στα επιμελητήρια. Άρα έχουμε 51.661 νέες επιχειρήσεις στους πρώτους 10 μήνες του 2010.

    Εντός των προσεχών ημερών όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, θα δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία του Νοεμβρίου, τα οποία συγκεντρώνονται. Πρώτο επιμελητήριο σε εγγραφές αλλά και σε διαγραφές είναι το ΕΒΕ Αθήνας με τις περισσότερες νέες ενάρξεις είναι στον τομέα των υπηρεσιών και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Έρευνες για την "τρομοβόμβα" στο Διοικητικό Πρωτοδικείο

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε έξω από το διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στην οδό Λουίζης Ριανκούρ.

    Ωστόσο, όπως προέκυψε από την έρευνα στο χώρο της έκρηξης και στα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας, πρόκειται για ωρολογιακό μηχανισμό με εκρηκτική ύλη ζελατοδυναμίτιδα ή αμμωνιοδυναμιτιδα ή ΤΜΤ σε ποσότητα περίπου δέκα κιλών. Η έκρηξη ήταν πλήρης για αυτό δεν υπήρξαν πολλά υπολείμματα.

    Σε ό, τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αναμένουν την προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης και μέχρι στιγμής μόνο εκτιμήσεις μπορούν να κάνουν με βάση τα ευρήματα.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, οι περισσότερες πιθανότητες δίνονται στην εκδοχή να πρόκειται για κάποια μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», χωρίς όμως να αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη εκδοχή.

    Δήλωση Γ. Πεταλωτή και Χ. Καστανίδη

    "Οι αρχές, με ετοιμότητα και εγρήγορση αντιμετωπίζουν αυτές τις ενέργειες, ενώ όσοι τις επιχειρούν, το μόνο που θα εισπράξουν είναι η καταδίκη από την κοινωνία και την Πολιτεία", υπογραμμίζει ο κ. Πεταλωτής.

    Δεν χρειάζονται λεκτικές καταδίκες. Εμείς καλούμαστε να συνεχίσουμε το έργο μας, με τις πρακτικές που ακολουθούμε και οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν πτοούν τη Δημοκρατία, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης.

    Δήλωση Ν. Δένδια

    "Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα τη νέα ενέργεια - πρόκληση απέναντι στην έννομη τάξη της χώρας και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο. Ο πολιτικός κόσμος οφείλει να καταστήσει σαφές σε ολόκληρη την κοινωνία, ότι η τρομοκρατία συνιστά μέγιστη απειλή για τον καθένα. Τραυματίζει, επίσης, βαρύτατα τη διεθνή εικόνα της χώρας μας, σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης" τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κέρκυρας, κ. Νικόλαος Δένδιας.

    Ανακοίνωση ΚΚΕ

    "Τέτοιες ενέργειες δεν τρομάζουν την εξουσία των μονοπωλίων, αντίθετα αξιοποιούνται από αυτή για τον εκφοβισμό και τον αποπροσανατολισμό του λαού, για να δικαιολογούν τρομονόμους, νέους μηχανισμούς παρακολούθησης, φακελώματος και καταστολής σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Ανακοίνωση ΛΑΟΣ

    "Οδηγούμαστε ως χώρα σε μια γενικευμένη αναρχία, με καλπάζουσες τρομοκρατικές ενέργειες, εγκληματικότητα και πολιτική απαξίωση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

    Ανακοίνωση Συνασπισμού

    "Ο δρόμος της τρομοκρατίας είναι ιστορικά ατελέσφορος και καταδικαστέος", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

    Ανακοίνωση Δημοκρατικής Αριστεράς

    Η Δημοκρατική Αριστερά, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει και εκφράζει τον αποτροπιασμό της για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

    "Οι ιδεολογικές επιφάσεις εκείνων που επιλέγουν να τρομοκρατούν το μόνο που επιτυγχάνουν είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινωνίας και η προσβολή της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Καταδικάζει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων

    Την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους των διοικητικών δικαστηρίων Αθήνας, εκφράζουν οι δικαστικοί υπάλληλοι της Ελλάδας, σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τους, με την οποία καταδικάζουν "με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο επιθέσεις και πρακτικές τυφλής βίας που στοχεύουν κατά των εργαζομένων και των διεκδικήσεων τους".

    Βόμβα μολότοφ στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αργεντινή

    Σε ρίψη βόμβας μολότοφ από αγνώστους οφείλεται η έκρηξη που σημειώθηκε, στις 02.00 μ.μ ώρα Αργεντινής (07.00 π.μ. ώρα Ελλάδας) μπροστά στο κτίριο της Πρεσβείας της Ελλάδας, στο Μπουένος 'Αιρες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, μετά από έρευνα των αστυνομικών αρχών της Αργεντινής.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η έκρηξη προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές στην πρόσοψη της Πρεσβείας, ενώ το προσωπικό της Πρεσβείας δεν βρισκόταν εκείνη την ώρα στο κτίριο και δεν διέτρεξε κίνδυνο κανείς.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] ΟΑΕΔ: 100.000 θέσεις εργασίας

    Περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν με τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τον περιορισμό της ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Από αυτές 52.425 είναι θέσεις συνεχούς εργασίας και 51.514 εποχικής εργασίας.

    Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη τα 17 προγράμματα ύψους 2,5 δισ. ευρώ και έχουν γίνει 111.873 αιτήσεις επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για διατήρηση 247.000 θέσεων εργασίας.

    Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, με τα προγράμματα αυτά κατέστη δυνατόν να ανασχεθεί ο ρυθμός της αύξησης της ανεργίας το 2010.

    Με το νέο έτος ξεκινούν τα Ολοκληρωμένα Τοπικά Προγράμματα. Πρόκειται για στοχευμένες παρεμβάσεις που προσαρμόζονται στις πραγματικές ανάγκες των Τοπικών Κοινωνιών. Ένα τέτοιο τοπικό πρόγραμμα, που σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, αποτελεί πιλοτικό οδηγό, έχει ξεκινήσει από το 2010 είναι συνολικής δαπάνης 13.700.000 και απευθύνεται σε 900 ανέργους και 350 εργαζομένους του Νομού Καστοριάς.

    Μέσα στον Ιανουάριο του 2011, κατατίθεται από το υπουργείο Εργασίας το σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, και το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας. Το ταμείο θα χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, δράσεις κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ενώ κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να αντληθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Στο Ταμείο, το οποίο αναμένεται να συσταθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα κληθούν να συμμετάσχουν και ιδιωτικοί φορείς.

    Με το νέο θεσμικό πλαίσιο επιχειρείται η διευκόλυνση της πρόσβασης σε ευκαιρίες απασχόλησης των ευάλωτων και των κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων και η ανάσχεση της ανεργίας σε περιοχές έντονης οικονομικής κρίσης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Θα μείνουν μόνο όσοι έχουν άσυλο"

    "Στόχος της ελληνικής πολιτικής είναι να παραμείνουν στην Ελλάδα μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου στη χώρα μας. Κανείς άλλος. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα. Θα φύγουν από την Ελλάδα, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση και σε αυτήν την κατεύθυνση θα είμαστε απολύτως αποφασισμένοι", δήλωσε ο Χρ. Παπουτσής, αναφερόμενος στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετά την συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρα και τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Δημαρά, τόνισε ότι "όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κανείς δεν θα φεύγει από την Πάτρα, από την Ηγουμενίτσα και από τα άλλα λιμάνια της Ελλάδος και τα αεροδρόμιά μας, για την Ευρώπη. Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της απέναντι στη Συνθήκη του Schengen , απέναντι στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Η συνάντηση έγινε με αφορμή τα επεισόδια και τους τραυματισμούς μεταναστών στην περιοχή της Πάτρας στην προσπάθειά τους να περάσουν παράνομα στην Ιταλία μέσω οχημάτων που αναχωρούν με τα οχηματαγωγά-επιβατηγά πλοία.

    Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους δουλεμπόρους λέγοντας ότι οι ελληνικές αρχές θα δώσουν αποφασιστικό χτύπημα στα δίκτυα διακίνησης μεταναστών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 December 2010 - 19:30:24 UTC