Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρίωρη στάση εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ
  • [02] Εντός Ιανουαρίου τα "κλειστά"
  • [03] Έως 40% μειώθηκε ο τζίρος

  • [01] Τρίωρη στάση εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ

    Νέα τρίωρη στάση εργασίας αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ για σήμερα, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ.

    Στη 1.30 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο Τιτάνια, στην οδό Πανεπιστημίου , όπου θα συνεδριάσει για τρίτη φορά το ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ, το οποίο αποφασίζει για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Εντός Ιανουαρίου τα "κλειστά"

    Μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, από το υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο που θα θέτει το γενικό πλαίσιο για το άνοιγμα των "κλειστών" επαγγελμάτων.

    Κυβερνητικοί κύκλοι εξέφραζαν την απόλυτη αισιοδοξία τους για την επιτυχή υλοποίηση της σημαντικής αυτής μεταρρυθμίσης, υπογραμμίζοντας πως η τρόϊκα έχει θέσει στο Μνημόνιο το πλαίσιο του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Από κει και πέρα , όμως, όπως τόνιζαν , είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης το πώς θα διαπραγματευθεί μια σειρά ζητήματα με τους ενδιαφερόμενους φορείς και πως αυτά θα ενταχθούν, κατά περίπτωση, στους σχετικούς νόμους.

    Ήδη η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του νομοσχεδίου έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ οι συναντήσεις αυτές θα συνεχιστούν και μετά τις εορτές.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Γιώργος Πεταλωτής , υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση "με αυτονόητη αποφασιστικότητα" προωθεί τη συγκεκριμένη διαρθρωτική αλλαγή με διαβούλευση και εκτενή διάλογο με τους εμπλεκόμενους αλλά και "με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον - για να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, ποιότητα στις υπηρεσίες προς τον πολίτη, προσιτές αμοιβές και δυνατότητα πρόσβασης των νέων ανθρώπων σε επαγγέλματα που μέχρι τώρα είχαν περιορισμούς".

    Σε συμφωνία κατέληξαν, χθες, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών της Αθήνας και του Πειραιά με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, σχετικά με το άνοιγμα του επαγγέλματος στους νέους φαρμακοποιούς, επιτρέποντας τις συστεγάσεις.

    Με τη ρύθμιση αλλάζει το υφιστάμενο καθεστώς που προβλέπει για κάθε άδεια φαρμακοποιού και φαρμακείο. Η έκπτωση (το ποσό επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία) συμφωνήθηκε να είναι κλιμακωτή, αλλά να μην ισχύσει για τις πρώτες 3.000 ή 4.000 ευρώ.

    Αναφορικά με τη λειτουργία των φαρμακείων το Σάββατο, οι φαρμακοποιοί αντιπρότειναν τη μέση λύση της λειτουργίας ενός 20- 25 % των φαρμακείων κυκλικά από τους καταλόγους των συλλόγων, όπως ισχύει για τις εφημερίες.

    Ο κ.Λοβέρδος ζήτησε να είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε φαρμακείου αν θα ανοίξει ή όχι και το ελάχιστο ποσοστό να καθορίζει ο περιφερειάρχης αντί του οικείου συλλόγου, κάτι που αρνήθηκαν οι φαρμακοποιοί . Το συγκεκριμένο ζήτημα θα αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα και όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας πρέπει «να αφήσουμε το χρόνο να λειτουργήσει υπέρ μας».

    Σε έκτακτη γενική συνέλευση καλεί την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, τους εκλέκτορες και τους προέδρους των συλλόγων όλης της χώρας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την πορεία του διαλόγου για το επάγγελμα του φαρμακοποιού.

    "Οποιαδήποτε τελική συμφωνία υπάρξει με το υπουργείο, θα αφορά συμφωνία επί όλου του πακέτου των προτεινομένων μέτρων, γιατί ο επιλεκτικός διαχωρισμός και η ανάδειξη συνεχώς νέων θεμάτων, αφήνει εκκρεμότητες που δημιουργούν τριβές σε βάρος της ηρεμίας του κλάδου και των χιλιάδων ασφαλισμένων και ασθενών", δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι υπήρξε σύγκλιση στα εξής θέματα :

    1. Η αρμοδιότητα για τα φαρμακεία αφορά τον υπουργό Υγείας αποκλειόμενης κάθε άλλης αναφοράς στο πολυνομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα. Ο λόγος είναι ότι τα φαρμακεία αποτελούν μονάδες υγείας και όχι απλά εμπορικά καταστήματα.

    2. Θέσπιση κλιμακωτής έκπτωσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία τηρούμενης της αναλογίας 1 προς 3 σε σχέση με επιβάρυνση της φαρμακοβιομηχανίας. Βασική προϋπόθεση η εμπρόθεσμη πληρωμή σύμφωνα με το νόμο (45 ημέρες) των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία.

    3. Αποδοχή του υπουργείου της πρότασης του Π.Φ.Σ. για διευκόλυνση της πρόσβασης νέων φαρμακοποιών με την συστέγαση τους με παλαιούς, χωρίς αύξηση του αριθμού των φαρμακείων.

    Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν συμφωνεί με αναθεώρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων διότι, όπως εξηγεί, αυτό θα έχει σαν συνέπεια την υπερβολική αύξηση του αριθμού των φαρμακείων άρα και της δαπάνης, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει και ο υπουργός Υγείας.

    Παράλληλα, ο Σύλλογος πρότεινε την αύξηση του αριθμού των φαρμακείων για το Σάββατο σε ποσοστό 25%, κάτι που, όπως διευκρινίζει, σημαίνει τουλάχιστον 800 φαρμακεία για την Αθήνα ..

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Έως 40% μειώθηκε ο τζίρος

    Απώλειες έως και 40% κατέγραψε η αγορά στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ σε ανάλογα επίπεδα αναμένεται να κινηθεί και κατά την εορταστική περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

    Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, παρά τις μεγάλες προσφορές, που κάνουν τα εμπορικά καταστήματα και φθάνουν έως και 50%, οι καταναλωτές στην πλειοψηφία τους δεν προχωρούν σε σημαντικές αγορές, καθώς φαίνεται να έχουν θέσει όριο στα έξοδά τους για ψώνια, αναβάλλοντας τις αγορές τους για την περίοδο των εκπτώσεων. Επίσης, ο εμπορικός κόσμος εκτιμά ότι η πτώση της κατανάλωσης θα συνεχιστεί και το νέο έτος και πολλοί επιχειρηματίες εκφράζουν τους φόβους τους για "έκρηξη" λουκέτων από τη νέα χρονιά.

    Η οικονομική κρίση, που πλήττει τη χώρα μας, έχει επηρεάσει όλους τους κλάδους του λιανεμπορίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η μεγαλύτερη πτώση εμφανίζεται στον τομέα της ένδυσης-υπόδησης της τάξης του 40%, μείωση 15% καταγράφουν τα είδη δώρων, τα τρόφιμα παρουσιάζουν πτώση 10%, τα ποτά 25% και τα ηλεκτρονικά 20%. Εξαίρεση αποτελούν τα παιδικά, όπου ο τζίρος τους κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ ο τζίρος των παιχνιδιών ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και εμφανίζει μια μικρή απόκλιση της τάξης του -3/-5%.

    Όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς της ΕΣΕΕ, ο τζίρος της λιανικής, συμπεριλαμβανομένων και των τροφίμων, κατά την τρέχουσα εορταστική περίοδο, μειώθηκε στα 13,2 δισ. ευρώ από 16,4 δισ. ευρώ περίπου, την αντίστοιχη περυσινή εορταστική περίοδο, ενώ ο τζίρος, χωρίς τις δαπάνες για τρόφιμα, έχει υποχωρήσει πάνω από 8 δισ. ευρώ από 10,5 δισ. ευρώ πέρυσι. Επίσης, μείωση 25% σημείωσε ο όγκος πωλήσεων στη χριστουγεννιάτικη αγορά, ενώ πτώση πάνω από 30% παρουσιάζει από την αρχή της χρονιάς.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 December 2010 - 9:30:24 UTC