Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλιματική αλλαγή και πράσινη ανάπτυξη
  • [02] "Έχει εγκριθεί η επιμήκυνση"
  • [03] Η FAI πίσω από τις εκρήξεις
  • [04] Ταξίδι στις νότες του μπαρόκ...
  • [05] Το πρόβλημα των σκουπιδιών

  • [01] Κλιματική αλλαγή και πράσινη ανάπτυξη

    «Πολλά υποσχόμενες», χαρακτηρίζει η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, τις δυο ελληνικές πρωτοβουλίες, την «Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο» και την πρωτοβουλία «Η Μαύρη Θάλασσα γίνεται Πράσινη», που εκδηλώθηκαν μέσα στο 2010.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτησε από την υπουργό έναν απολογισμό του 2010, μία σκιαγράφηση των στοιχημάτων για το 2011 και αποτίμηση των δύο ελληνικών πρωτοβουλιών.

    Για τις ελληνικές πρωτοβουλίες, η κ. Μπιρμπίλη θεωρεί ότι «ο στόχος επετεύχθη» και στις δύο. «Το δεύτερο σκέλος αυτών των πρωτοβουλιών είναι να βρούμε κοινά προγράμματα, που θα μας φέρουν πιο κοντά σε αυτό που λέμε "μοντέλο πράσινης ανάπτυξης", γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι η συζήτηση για την αλλαγή του κλίματος πρέπει απαραίτητα να συνδεθεί με το νέο μοντέλο ανάπτυξης», σημειώνει η υπουργός.

    Το 2010 σηματοδοτήθηκε από δύο «πολύ θετικές εξελίξεις σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης», εκτιμά η Τ. Μπιρμπίλη αναφερόμενη στη «Συνάντηση για τη Βιολογική Ποικιλότητα», τον Οκτώβριο στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας και στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Κανκούν, στο Μεξικό, αυτόν το μήνα.

    Δύο είναι, κατά τη γνώμη της υπουργού Περιβάλλοντος, τα σημεία που πρέπει να διευθετηθούν μέσα στο 2011: Τι προσφορές μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα κάνουν οι χώρες για να επιτευχθεί ο στόχος περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου, καθώς με τις υπάρχουσες προσφορές ο στόχος είναι, απλά, ανέφικτος. Αφετέρου, τι θα γίνει μετά το 2012, οπότε εκπνέει το Πρωτόκολλο του Κιότο και, εκτός απροόπτου, δεν προβλέπεται μέχρι τότε να έχει καταλήξει η παγκόσμια κοινότητα σε νομικά δεσμευτική, ενιαία συμφωνία για το κλίμα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Έχει εγκριθεί η επιμήκυνση"

    Την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ.ευρώ που χορηγήθηκε στην Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2020 έχει ουσιαστικά εγκρίνει το ΔΝΤ, αναφέρει ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Η Καθημερινή", που κυκλοφόρησε εκτάκτως σήμερα. "Τα τρία χρόνια εφαρμογής του προγράμματος, συν δύο χρόνια αποπληρωμής του δανείου, θα γίνουν 4,5 για την περίοδο χάριτος και στη συνέχει 5,5 για την αποπληρωμή του δανείου" τονίζει ο κ. Ρουμελιώτης.

    Επίσης, αναφέρεται στην εικόνα για την Ελλάδα την περασμένη Άνοιξη στο ΔΝΤ, τονίζοντας: "Μας έβλεπαν με μεγάλη καχυποψία, διότι αποκρύψαμε ή διαστρεβλώσαμε στατιστικά στοιχεία και δεν υλοποιήσαμε τις υποχρεώσεις που είχαμε αναλάβει για εξυγίανση του δημόσιου τομέα και τη μείωση των ελλειμμάτων".

    Αναφερόμενος στο μνημόνιο, υπογράμμισε ότι εκεί που είχε φτάσει η Ελλάδα δεν είχε την πολυτέλεια άλλης εναλλακτικής λύσης, διότι αυτή θα οδηγούσε σε πτώχευση. "Δεν θα μπορούσε να καλύψει μισθούς, συντάξεις και δαπάνες νοσοκομείων. Η αναστάτωση στους καταθέτες θα οδηγούσε σε σοβαρότατη εκροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό και η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να δεσμεύσει καταθέσεις, ενώ θα ασκούντο αφόρητες πιέσεις από τους εταίρους για να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη" επισημαίνει ο κ. Ρουμελιώτης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Η FAI πίσω από τις εκρήξεις

    Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στη Ρώμη, μετά τις χθεσινές εκρήξεις που προκάλεσαν δυο τραυματίες, στις πρεσβείες της Χιλής και της Ελβετίας στην ιταλική πρωτεύουσα.

    Αργά χθες βράδυ, την ευθύνη, για την αποστολή των εκρηκτικών πακέτων, ανέλαβε η «Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία (Federazione Anarchica Informale -FAI), επαναστατικός πυρήνας Λάμπρος Φούντας».

    Η προκήρυξη, γραμμένη σε υπολογιστή σε μικρό, διπλωμένο χαρτί, είχε τοποθετηθεί σε κουτί με μέντες, μέσα στο εκρηκτικό πακέτο, που παραδόθηκε στη χιλιανή πρεσβεία. «Είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε το δρόμο μας, με λόγια και με πράξεις. Να καταστρέψουμε το απολυταρχικό σύστημα» αναφέρει η προκήρυξη.

    Σε ό,τι αφορά τους δυο τραυματίες, ο υπάλληλος της ελβετικής πρεσβείας, κατάφερε, τελικά, να αποφύγει τον χειρουργικό ακρωτηριασμό του αριστερού χεριού, χάρη σε μια δύσκολη επέμβαση των ιταλών γιατρών. Ο δε εργαζόμενος της πρεσβείας της Χιλής, έχασε δυο δάκτυλα από την έκρηξη, και κινδυνεύει να πρέπει να αντιμετωπίσει μόνιμο, σοβαρό πρόβλημα στο δεξί του μάτι.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ταξίδι στις νότες του μπαρόκ...

    Οκτώ Ευρωπαίοι Έλληνες σολίστες παίρνουν μέρος στην εορταστική συναυλία, που θα δοθεί τη Δευτέρα, 27 και την Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με κοντσέρτα μπαρόκ των Μπαχ, Βιβάλντι, Σαμαρτίνι, και Τέλεμαν για φλάουτο, φλάουτο με ράμφος και σύνολο εγχόρδων.

    Η περίφημη «αυτοκρατορική» εισαγωγή της δεύτερης ορχηστρικής σουίτας του Bach, η «μυστηριώδης» νύχτα και η «λυρική» καρδερίνα των κοντσέρτων La Notte και Il Gardellino του A.Vivaldi, τρία «τρυφερά» μινουέτα από τη Μουσική των Νερών του G.F.Haendel και το διπλό κοντσέρτο σε Μι ελάσσονα του G.Ph.Telemann, παρουσιάζονται σε αυτό το πρόγραμμα.

    Σολίστ είναι η Ναταλία Γεράκη στο πλάουτο και ο Δημήτρης Κουντουράς στο φλάουτο με ράμφος.

    Το Σύνολο εγχόρδων αποτελείται από τους Φάνη Βοβωνή (βιολί) Αναστασία Μιλιώρη (βιολί) Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα) Ιάσωνα Ιωάννου (βιολοντσέλο) Δημήτρη Τίγγα (κοντραμπάσο) και Μαρκέλλο Χρυσικόπουλο (τσέμπαλο).

    Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και στα καταστήματα Public.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Το πρόβλημα των σκουπιδιών

    Το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ανέδειξε η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών στην Κερατέα, όπου κάτοικοι και αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν για το θέμα της δημιουργίας, στην περιοχή, Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων (ΧΥΤΑ).

    Δύο εκατομμύρια 300 τόνους σκουπιδιών παράγει ετησίως η Αττική, δηλαδή όγκο που αναλογεί περίπου στο μισό της ελληνικής παραγωγής σε απορρίμματα, και η προβληματική διαχείρισή τους αποτελεί για τη χώρα μέγα ζήτημα, για το οποίο έχει τιμωρηθεί από την ΕΕ με σκληρά πρόστιμα.

    Οι χώροι απόθεσης και διαχείρισης των σκουπιδιών είναι τρεις. Οι ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), που αποτελούν την πλέον εχθρική επιλογή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του, αφορούν μόνον το κομμάτι «απόθεση» και είναι απολύτως παράνομοι, οι ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), που είναι η καλύτερη εξέλιξη των ΧΑΔΑ και οι ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), που αποτελούν την πλέον εξελιγμένη μέθοδο διαχείρισης. Στην Ελλάδα λειτουργούν 73 ΧΥΤΑ και 249 ΧΑΔΑ (άλλοι 444 έχουν κλείσει), για τους οποίους κυρίως έχουν επιβληθεί τα πρόστιμα.

    Ο σύμβουλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Β. Τερζής, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καταδικάσει την Ελλάδα πρωτοδίκως το 2005. Οι παράνομες χωματερές έπρεπε να έχουν κλείσει έως το 2008, πράγμα που δεν έγινε. Εκδόθηκε καινούργια προειδοποιητική επιστολή και η Ελλάδα έκανε προσφυγή. Περιμένουμε νέους ελέγχους».

    Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός τουλάχιστον για την Αττική, που αποτελεί νόμο του κράτους από το 2003, προβλέπει τη δημιουργία τριών ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμάτων στη Φυλή, το Γραμματικό και την Κερατέα. Σε κάθε μία από τις εγκαταστάσεις προβλέπεται να κατασκευαστεί χώρος υγειονομικής ταφής, μονάδα βιολογικής ξήρανσης, μονάδα κομποστοποίησης και κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

    Ο κ. Τερζής λέει πως για την προβλεπόμενη διαχείριση απορριμμάτων σε Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα έχει γίνει διαγωνισμός μόνο για τους χώρους υγειονομικούς ταφής και όχι για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Σημειώνει, ωστόσο, ότι «τα υπόλοιπα θα γίνουν αργότερα». Διευκρινίζει δε ότι: «Οι ΧΥΤΑ και οι ΧΥΤΥ είναι το ίδιο πράγμα. Η κατασκευή είναι μία. Είναι χώροι υγειονομικής ταφής. Η διαφορά έγκειται στο τι επεξεργασία γίνεται στα απορρίμματα, προτού αυτά καταλήξουν να θαφτούν».

    Αναφερόμενος στις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, τονίζει πως είναι στην ευχέρεια του κάθε κράτους πώς θα τις υλοποιήσει και τι ανακύκλωση θα κάνει.

    Οι ΜΚΟ για το Περιβάλλον, πάντως, τονίζουν ότι κατ΄αρχάς πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων. «Η καλύτερη περιβαλλοντική πολιτική είναι να ελαχιστοποιήσουμε τα σκουπίδια για τελική διάθεση», λέει ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 December 2010 - 11:30:22 UTC