Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2011
  • [02] Εξάμηνη αναβολή του ενεργειακού πιστοποιητικού
  • [03] Ιρλανδία: Εθνικοποίηση τράπεζας
  • [04] Ανάσα περιμένει σήμερα η αγορά
  • [05] Για τους "8" του Κυπέλλου

  • [01] Υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2011

    Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Προϋπολογισμός του 2011. Υπέρ του Προϋπολογισμού ψήφισαν οι 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε μόνο τις δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με εξαίρεση τον βουλευτή της, Πάνο Καμμένο, που καταψήφισε το σύνολο του Προϋπολογισμού.

    «Δηλώνω και πιο αισιόδοξος από ποτέ για τον Ελληνισμό και την Ελλάδα. Το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και το 2013, απαλλαγή απβ το Μνημόνιο. Τα επώδυνα μέτρα είναι πίσω μας πια» ανέφερε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. «Όπως διαψεύσαμε τις εγχώριες και διεθνείς Κασσάνδρες της καταστροφής, έτσι θα τις διαψεύσουμε μέχρι να μας αφήσουν ήσυχους - μέχρι να καταλάβουν πως αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο λαός, δεν λυγάει και δεν υποκύπτει» συμπλήρωσε.

    Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της κυβέρνησης θεώρησε αναγκαίο να αναιρέσει «πέντε μύθους», οι οποίοι αδυνατίζουν, όπως τόνισε, την προσπάθεια ανάταξης του κύρους της χώρας και βυθίζουν την ελληνική κοινωνία στη μιζέρια και την μοιρολατρία.

    «Αλλάξτε πολιτική τώρα! Συναίνεση σε αυτό το μείγμα πολιτικής δεν πρόκειται να δώσουμε. Συνένοχοι στο δρόμο της χρεοκοπίας που έχετε επιβάλλει, δεν πρόκειται να γίνουμε» ήταν το στίγμα της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, κατά τη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού.

    «Οι εργαζόμενοι οφείλουν να κατανοήσουν την αιτία της κρίσης και να ετοιμάζονται για έναν πραγματικό πόλεμο, συνειδητό, σχεδιασμένο, οργανωμένο, που να έχει έκβαση την ανατροπή της εξουσίας». Γιατί, «όποιο μείγμα πολιτικής κι αν χρησιμοποιηθεί, ούτε το χρέος και τα ελλείμματα θα αντιμετωπιστούν, ούτε ανταγωνιστική θα γίνει η Ελλάδα, ούτε θα αποφύγει την χρεοκοπία» εκτίμησε στην ομιλία της, η γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

    Να ζητήσει η Ελλάδα μετάθεση του χρέους της για μια 10ετία, πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011.

    «Βουλιάζετε την Ελλάδα στην ύφεση και στην κρίση χρέους, γιατί το τελευταίο που σας ενδιαφέρει εσάς και την τρόικα και την οικονομική ολιγαρχία που σας στηρίζει, είναι το χρέος" τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι οι "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", δηλαδή το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και η κατάργηση κάθε προστασίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Εξάμηνη αναβολή του ενεργειακού πιστοποιητικού

    Σε εξάμηνη αναβολή της υποχρέωσης έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού για τα ακίνητα που νοικιάζονται προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εφόσον η μίσθωση αφορά τμήμα του κτιρίου (διαμέρισμα, γραφείο ή κατάστημα). Αντίθετα, αν νοικιάζεται ολόκληρο το κτίριο (όπως και στις περιπτώσεις αγοραπωλησίας ακινήτων) θα απαιτείται πιστοποιητικό από τον Ιανουάριο.

    Αυτά αναφέρουν πληροφορίες του ΑΠΕ, σύμφωνα με τις οποίες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα δώσει την παράταση ανταποκρινόμενη στα αιτήματα φορέων της κτηματαγοράς αλλά και για να υπάρξει σταδιακή προσαρμογή τόσο της αγοράς όσο και του Σώματος των ενεργειακών επιθεωρητών.

    Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, από τις 9 Ιανουαρίου 2011 όσα ακίνητα πωλούνται ή νοικιάζονται πρέπει να έχουν πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, το οποίο κατατάσσει τα κτίρια ανάλογα με την ενεργειακή τους συμπεριφορά. Οι φορείς της αγοράς, (με τελευταία χθες την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) ζητούσαν αναβολή εφαρμογής του πιστοποιητικού επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα ο μηχανισμός και η εμπειρία για την άμεση και μαζική εφαρμογή του. Η ΠΟΜΙΔΑ προειδοποίησε εξάλλου χθες, με επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ, για τον κίνδυνο να μπλοκαριστούν οι αγοραπωλησίες και οι μισθώσεις από τον Ιανουάριο αν δεν δοθεί αναβολή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ιρλανδία: Εθνικοποίηση τράπεζας

    Η ιρλανδική τράπεζα "Αλάϊντ Αϊρις μπανκ", μία από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, εθνικοποιήθηκε 'ντε φάκτο' σήμερα μέσα από την διαδικασία της αναχρηματοδότησης του μετοχικού της κεφαλαίου με επιπλέον κεφάλαιο 3,7 δισ. ευρώ.

    Η αναχρηματοδότηση αυτή είναι αναγκαία, για να παραμείνει σε λειτουργία η τράπεζα.

    Με αυτήν την αναχρηματοδότηση, το ιρλανδικό δημόσιο κατέχει το 92,8% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

    Σε δηλώσεις του, ο υπουργός των Οικονομικών, Μπράϊαν Λένιχαν, επισήμανε ότι έλαβε την πρωτοβουλία και προσέφυγε, εκπροσωπώντας το Δημόσιο, στο Ανώτατο Δικαστήριο, από το οποίο έλαβε άδεια να δώσει στην τράπεζα 3,7 δισ. ευρώ, σε εφαρμογή νέου νόμου, περί "σταθεροποίησης των ιρλανδικών πιστωτικών ιδρυμάτων". Για τον ίδιο σκοπό, η ΕΕ σταδιακά θα χορηγήσει με το ΔΝΤ συνολικά 85 δισ. δολάρια στο Δουβλίνο.

    Η οικονομική βοήθεια του ιρλανδικού δημοσίου στις μεγάλες τράπεζες της χώρας, στη σκιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης, "εκτόξευσε" το δημόσιο έλλειμμα της χώρας στο πολύ υψηλό ποσοστό του 32% του ΑΕΠ της.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ανάσα περιμένει σήμερα η αγορά

    Ανάσα αναμένεται να πάρει σήμερα η αγορά της πρωτεύουσας, καθώς οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι οποίοι αντιδρούν στις προωθούμενες αλλαγές στην οργανωτική και εργασιακή δομή των αστικών συγκοινωνιών, ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του εμπορικού κόσμου για «εορταστική ανακωχή» .

    Ετσι σήμερα τα λεωφορεία θα λειτουργήσουν έως τις 9 το βράδυ, ενώ το μετρό, ο ηλεκτρικός και το τραμ έως τις 10 το βράδυ. Αύριο, Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων, όλα τα μέσα μεταφοράς θα κινηθούν κανονικά, εκτός από τα λεωφορεία τις μεσημεριανές ώρες, λόγω γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.

    Τα καταστήματα σήμερα, είναι ανοικτά μέχρι τις 9 το βράδυ και αύριο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

    Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

    Φθηνότερο σε σχέση με πέρυσι, κατά 7,10%, θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αφού σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών αλλά και από τους ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, οι τιμές σε βασικά προϊόντα παρουσιάζουν μείωση.

    Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας δήλωσε ότι «η αγορά διαθέτει επάρκεια προϊόντων, η οποία θα διατηρηθεί καθ΄όλη την διάρκεια των εορτών. Οι υπηρεσίες του υπουργείου μας με συνεχείς ελέγχους καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι πιο φθηνό από πέρυσι, και πράγματι είναι».

    Στο μεταξύ, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στην αγορά των τροφίμων με κύριο γνώμονα να διασφαλισθεί η υγεία των καταναλωτών.

    Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μας οδηγούν, συνήθως, σε αγορά και κατανάλωση φρέσκων μη τυποποιημένων προϊόντων. Η σωστή επιλογή τους αλλά και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι από τον καταναλωτή (μαγείρεμα, συντήρηση κλπ) βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής διατροφής αλλά και στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Για τους "8" του Κυπέλλου

    Μετά τον Ατρόμητο και τον Ολυμπιακό Βόλου, στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας προκρίθηκαν χθες ο Ολυμπιακός που νίκησε τον Αστέρα με 1-0, ο Παναθηναϊκός με 3-2 τα Τρίκαλα και ο ΠΑΟΚ στα Γιάννινα με 2-1. Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τις αναμετρήσεις του Ηρακλή με την Κέρκυρα (σε εξέλιξη), και της ΑΕΛ με την ΑΕΚ στις 20:00.

    Νωρίτερα, ο Εθνικός Αστέρας αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τον Διαγόρα και οι διαφορές των δύο ομάδων θα κριθούν στον επαναληπτικό αγώνα της 12ης Ιανουαρίου στη Ρόδο. Το γκολ των γηπεδούχων σημείωσε ο Τραορέ (74`), ενώ για την ομάδα του Πέτρου Ρουτζιέρη σκόραρε ο Τζουρούδης (76`).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 December 2010 - 17:30:21 UTC